Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Pages

Sunday, March 12, 2023

UN Dijeta - proteini, skrob, ugljeni hidrati i voce (UN Diet - proteins, starch, carbohydrates and fruits)

UN dijeta se sastoji iz cetiri dana koja se ponavljaju. Prvi dan je proteinski dan, drugi dan je skrobni, treci dan su ugljeni hidrati, a cetvrti dan je voce.


Redosled dana se ne sme menjati.


UN Dijeta Objasnjenje Pojmova 


PRVI DAN = PROTEINSKI DAN

PROTEIN je sastavljen od AMINOKISELINA. Jedna aminokiselina je TRIPTOFAN. Triptofan putuje do mozga i pretvara se u SERATONIN. Seratonin znaci Dobro Raspolozenje. DOBRO RASPOLOZENJE se pretvara u melatonin koji je zapravo HORMON koji nam pomaze da BOLJE ZASPEMO.


Hrana na biljnoj bazi: koje su bogate Triptofanom (proteinom) su:

Soja, orasasti plodovi (orasi, indijski orasi, bademi, lesnici, i slicno) i semenke (bundeva-golica, suncokret, susam, chia, lan, psilium, mak), pasulj (tetovac, sareni, pinto, beli, gradistanac, tresnjevac, azuki, crni i drugi), lisnato zeleno povrce (spanac, mikrozelenje*, zelje, kupus, lisce cvekle, potocarka, zelena salata, blitva, rukola, kineski kupus, endivija), pecurke i brokoli.



*Mikrozelenje = druge vrste povrca koje se obicno uzgajaju kao mikrozelenje su: cvekla, blitva, spanac, amarant, zelena salata, cikorija, endivija, sargarepa, celer, komorac, poriluk, luk i krastavac.


DRUGI DAN = SKROBNI DAN

Skrobna hrana je glavni izvor ugljenih hidrata i zato ima vaznu ulogu u zdravoj ishrani.


Skrobne namirnice su: krompir, hleb, pirinac, testenina i zitarice.  


TRECI DAN = UGLJENI HIDRATI (UH)

Postoje UGLJENI HIDRATI koji se SPORIJE vare i koji se BRZE vare. 

Od brzih UH vam se spava posle jela. Spori UH vas duze drze budnim i sitim.


BRZI UGLJENI HIDRATI su:

Beli hleb, bela testenina (pasta), beli pirinac.


SPORI UGLJENI HIDRATI

(Oni koji imaju veci % vlakana ) su:

- zrna celovite zitarice (en. Whole grains) - gersla-jecam zrno, psenica, kinoa, proso, ovas u zrnu, heljda zrno.

- mahunarke - pasulj, socivo.

- povrce


CETVRTI DAN = VOCE


VOCE koje ima miks obe vrste ugljenih hidrata. I BRZIH i SPORIH.


KLASIFIKACIJA VOCA:

1. Slatko voce - urme, banane, smokve, slatko grozdje, papaja.

2. Kiselo voce - limun, limeta, pomorandza, mandarina, ananas, grejpfrut, kivi, nar, jagoda, kisela jabuka, kiselo grozdje, brusnica.

3. Polu-kiselo voce - kruske, breskve, jabuke, kajsije, breskva-nektarina, sljiva, mango, tresnje, malo kiselo grozdje, maline, borovnice, kupine.

4. Masno voce - avokado, kokos.

5. Vodenasto voce - lubenice i dinje


Izvor: why you are always tired + food fixes - Youtube - pick up limes. Text : why are you always tired + food fixes.


The English translation will arrive in a few days :)








No comments:

Post a Comment