Sastojci: 250g belog pileceg mesa, 100g kackavalja, 150g sargarepe, 200g belog pasulja (skuvanog), 100g majoneza.
Priprema:
1. Pilece belo meso obariti i iseci na kocke. Sargarepu oljustiti i izrendati. Kackavalj izrendati.
2. Pomesati sve sastojke.
Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.
Sastojci: 250g belog pileceg mesa, 100g kackavalja, 150g sargarepe, 200g belog pasulja (skuvanog), 100g majoneza.
Priprema:
1. Pilece belo meso obariti i iseci na kocke. Sargarepu oljustiti i izrendati. Kackavalj izrendati.
2. Pomesati sve sastojke.
Sastojci: 1/2 glavice kupusa, 400g pileceg mesa, 3 paradajza, 50g rukole, 2 kašike rendanog parmezana, za preliv - 100g kisele pavlake, 300g grckog jogurta, par kapi soka od limuna, 1 kasika maslinovog ulja.
Priprema:
1. Ocistiti paradajz i iseci na kocke. Kupus i rukolu iseci na trakice.
2. Obariti pilece meso. Iseci na kockice.
Sastojci: 150g pirinca, 4 kisela krastavcica, 100g šunke, 200g kisele pavlake, 100g majoneza.
Priprema:
1. Kisele krastavcice i sunku iseci na kockice. Pomesati kiselu pavlaku i majonez.
2. Skuvati pirinac i ostaviti da se ohladi.
Sastojci: 400g šargarepe, 4 paprike, 1 plavi patlidžan, 800g grčkog jogurta, 4 čena belog luka, so, ulje, origano.
Priprema:
1. Oljustiti sargarepu. Paprike, patlidzan i beli luk ocistiti. Sargarepu izrendati. Paprike i patlidzan iseci na kockice. Beli luk sitno. Patlidzan preliti vodom i ostaviti pola sata. Procediti.
2. Na malo ulja proprziti beli luk. Dodati sargarepu i prziti nekoliko minuta. izvaditi na tanjir.
Sastojci: 2 kasike suvih bobica gloga, 500ml vode.
Priprema:
1. Vodu prokuvati.
2. Preliti preko bobica gloga i ostaviti preko noci.
3. Procediti.
Priprema 2:
Sastojci: 2 dela hibiskusa, 1 deo koprive.
Priprema:
1. Pomesati sve sastojke.
2. Cuvati u staklenoj tegli.
3. Dve kasicice mesavine caja preliti kljucalom vodom. Ostaviti 10 minuta. Procediti.
Ingredients: 2 parts hibiscus, 1 part nettle.
Preparation:
1. Mix all the ingredients.
2. Store in a glass jar.
3. Pour boiling water over two teaspoons of the tea mixture. Leave for 10 minutes. Strain.
Sastojci: 1 deo zove, 1 deo hajducke trave, 1 deo peperminta.
Priprema:
1. Pomesati sve sastojke.
2. Cuvati u staklenoj tegli.
3. Dve kasicice mesavine caja preliti kljucalom vodom. Ostaviti 10 minuta. Procediti.
Ingredients: 1 part elderflower, 1 part yarrow, 1 part peppermint.
Preparation:
1. Mix all the ingredients.
2. Store in a glass jar.
3. Pour boiling water over two teaspoons of the tea mixture. Leave for 10 minutes. Strain.
Sastojci: 2 dela matičnjaka, 1 deo hajducke trave, 1 deo koprive.
Priprema:
1. Pomesati sve sastojke.
2. Cuvati u staklenoj tegli.
3. Dve kasicice mesavine caja preliti kljucalom vodom. Ostaviti 10 minuta. Procediti.
Ingredients: 2 parts of lemon balm, 1 part of yarrow, 1 part of nettle.
Preparation:
1. Mix all the ingredients.
2. Store in a glass jar.
3. Pour boiling water over two teaspoons of the tea mixture. Leave for 10 minutes. Strain.
Caj od zrna ovsa za decu za jacanje imuniteta. Ovaj caj je dobar za ublazavanje bolova kod cira na zelucu, gastritisa, kod hroničnog hepatitisa i pankreatitisa, upale bubrega i bešike, kao i u lečenju prehlade i gripa.
Za ciscenje jetre, ubrzavanje metabolizma i jacanje organizma.
Sastojci: 250g ovsa (oljusteni), 1 L vode.
Priprema:
1. U kljucalu vodu staviti ovas i kuvati na srednjoj temperaturi (4) oko 45 minuta.
2. Ostaviti 20 minuta.
Sastojci: 250g blitve, 3 jaja, 60g speltinog brasna, 150ml mleka, 1 kasicica belog luka u prahu, 10g praska za pecivo, malo soli.
Priprema:
1. Blitvu oprati i sitno iseckati. Jaja umutiti viljuskom. Pomesati spelta brasno, prasak za pecivo, so i beli luk.
2. Dodati jaja, blitvu i sve dobro sjediniti.
Sastojci: 450g brasna, 250g kackavalja, 50g hladnog margarina, 10g praska za pecivo, 230ml mleka, 2 do 3 kasike sveze mirodjije, sitno seckane.
Priprema:
1. Pomesati brasno i prasak za pecivo.
2. Dodati margarin i zamesiti malo testo.
Sastojci: 400g pileceg mesa, 120g susama, 280g kačkavalja, 400g kisele pavlake, 100g majoneza (blagog).
Priprema:
1. Pilece meso obariti i odvojiti od kostiju ako ih ima. Iseckati na kocke ili iscepkati na trakice.
2. Narendati kackavalj.
Pre nego pocnete da pijete ovaj caj pitajte vaseg doktora.
Snizava visok krvni pritisak kao i secer u krvi.
Sastojci: listovi smokve, voda.
Priprema:
1. Oprati listove smokve.
2. U krpi obrisati listove.
Sastojci: 300g pilećeg mesa (filea, batak, karabatak ili belog mesa) skuvanog, 300 g grckog jogurta, 150g mlevenih oraha, 2 cena belog luka, 1 krastavac, zelena salata, feta sir, susam, 1 kasika maslinovog ulja.
Priprema:
1. Krastavac oljustiti i iseci na kockice. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Piletinu iseci na kocke.
2. Pomesati pilece meso sa grckim jogurtom, belim lukom, orasima, krastavcem i maslinovim uljem.
Sastojci: 1 kg mlevenog ribljeg mesa, 1 kašika vegete, 1 kašičica bibera, 1 kašičica belog luka u granulama, 1 kašičica crvene mlevene paprike, 1 kašika peršunovog lista, suvog, 3 kašike prezli, na vrh kašičice sode bikarbone, za pohovanje - brašno, jaja i prezle.
Priprema:
1. Pomesati riblje mleveno meso, zacine i prezle. Umesiti rukom.
2. Oblikovati loptice.
Sastojci: 1 kg recne ribe (saran, pastrmka, keciga, mrena, som, smudj, stuka, deverika) - ociscene, 1 limun, sok od pola limuna, 1 kašika vegete, 6 čena belog luka, 3-4 lista lovora, 20 zrna crnog bibera, 1 veza lista celera, 1 veza lista peršuna, 1 paprika babura, kašika aleve paprike, 200ml kuvanog paradajza, 200ml belog vina, 6 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 2 korena persuna ili paskanata, 3 krompira.
Priprema:
1. Oljustiti i iseckati crni luk, šargarepu i koren persuna, beli luk, krompir, papriku. Listove celera i persuna sitno iseckati. Krompir iseci na kocke.
2. U tiganju proprziti crni luk, sargarepu i koren persuna.
Sastojci: 350g cokolade, 300g putera od kikirikija, 6 kasika smedjeg secera, za poklopce - 300g cokolade, 2 kasike kokosovog ulja, 300g slatke pavlake.
Priprema:
1. Otopiti 350g cokoladu.
2. Sipati u modle. Pustite da se ohlade i stegnu u frižideru.
3. Pomesati puter od kikirikija i secer.
Sastojci: 500g mlecne cokolade, 5g kakao putera, za punjenje - 15g tamne čokolade, 30g mlecne cokolade, 100g paste od lesnika, 50g karamel praline paste od badema i lješnjaka, 15g kakao putera.
Priprema:
1. Na pari otopite 500g mlecne čokolade.
2. Dodati kakao puter i promesati.
3. Ostaviti da se ohladi do 28 C.
Sastojci: 210g sirovih lesnika, 130g secera, prstohvat morske soli.
Priprema:
1. Prethodno zagrejati rernu na 150 C.
2. U pleh staviti papir za pecenje i u jedan red poredjati lesnike i peci 15 minuta.
3. Tople lesnike umotate u čistu kuhinjsku krpu i snažno trljajti.
4. Stavite pečene lesnike u jednom sloju u pleh obloženu papirom za pečenje.
Sastojci: 1.6 kg jabuka (oljustenih, raznih vrsta), 2 L vode, 1 kg secera, 70ml soka od limuna, prstohvat soli.
Priprema:
1. Iseci jabuke na kocke.
2. Jabuke preliti vodom. Pustiti da prokljuca pa smanjiti na srednje visoku (5) i kuvati oko 40 minuta tj. dok omeksaju.
Sastojci: 2 jaja, 400ml mleka, 250g banana, 350g secera, 500g slaga (umucenog), prstohvat muskat oraha, 1 kasika zelatina u prahu, 2 kasike hladne vode, 1 kasika soka od limuna, prstohvat soli.
Priprema:
1. Rastvoriti zelatin u vodi i ostaviti da omeksa. Staviti posudicu sa zelatinom iznad serpe sa kljucalom vodom i otopiti mesajuci.
2. Umutiti jaja i secer dok ne postane svetle boje.
Sastojci: 60g cokolade, 400ml mleka, 1 belance, 200g zelea od jabuke, 300g slaga (umucenog), 3 kapi arome peperminta.
Priprema:
1. Izlomiti cokoladu na kocke.
2. U mleko staviti cokoladu i na srednjoj temperaturi otapati povremeno mesajuci.
Sastojci: 600 g brašna, 300 smedjeg šećera, 500g makedonskog tana, 450g oraha - seckanih, 250g suvog grozdja, 500ml vode, 1 kašičica cimeta, rendana kora od limuna, 1 kašičica karanfilića, 10g praska za pecivo.
Priprema:
1. Pomesati taan i šećer i dobro sjediniti. Pomesati brasno i prasak za pecivo. Suvo grozdje potopiti u mlaku vodu ostaviti da nabubri. Ocediti.
Sastojci: 100g margarina, 200g šećera, 4 jaja, 100g badema - mlevenih, 1 kašičica cimeta, 250g griza, za sirup - 200g šećera i 300ml vode, 3 kašike soka od limuna - svezeg, bademi.
Pripreme:
1. Penasto umutiti margarin i šećer.
2. Dodati jaja, bademe, cimet i griz. Dobro sjediniti.
Sastojci: 2 jaja, 600-700 g brašna, 250ml ulja, 10g praska za pecivo, 250ml mleka - mlakog, 20 kvasca - svezeg, 1 kasicica šećera, 20g vanil šećera, 3 kašike kakaoa, 80g kokosa.
Priprema:
1. Pomesati kvasac i šećer sa mlekom i ostaviti 15 minuta da nadodje.
2. Umesiti testo sa kvascem, jajima, uljem, brašnom, vanilin secerom i praškom za pecivo.
Sastojci: 3 jaja, 13 kašika brašna, 200ml jogurta, so.
Priprema:
1. Umutiti jaja i so.
2. Dodati jogurt i brasno i dobro sjediniti.
3. Kasikom vaditi ustipke i peci u vrelom ulju.
Ingredients: 3 eggs, 13 tablespoons of flour, 200 ml of Greek yogurt, salt.
Preparation:
1. Beat eggs and salt.
2. Add Greek yogurt and flour and mix well.
3. With a spoon place the fritters in hot oil and fry them.
Sastojci: 400g šećera, 200ml vode, 250g margarina, 400g mleka u prahu, 150g kokosa, badem, oljušten
Priprema:
1. Kuvati šećer sa vodom - pustiti da prokljuca i ostaviti nekoliko minuta stalno mesajuci.
2. Skloniti sa sporeta pa dodati margarin, mleko u prahu i kokos. Sve dobro izmešati i ostaviti da se potpuno ohladi i dobro stegne.
Sastojci: 300g taljatela, 1 L mleka; jos - 2 cena belog luka (oljusten, sitno iseckan), 200g slanine (iseceno na kockice) ili 300g sunke, suvog vrata, pecenice ili 300g pileceg mesa (iseceno na kocke),prstohvat muskat oraha u prahu.
Priprema:
1.Staviti mleko u serpu i pustiti da prokljuca na srednju temperaturu (4).
2.Dodati taljatele i kuvati 10 do 15 minuta.