Sastojci: 1 L vode, 10 kasika secera, 100g gustina, 2-3 kapi ekstrata od jagoda.
Priprema:
1. U 700ml vode dodati secer i pustiti da prokljuca.
2. U serpu staviti 300ml vode i razmutiti gustin.
Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.
Sastojci: 1 L vode, 10 kasika secera, 100g gustina, 2-3 kapi ekstrata od jagoda.
Priprema:
1. U 700ml vode dodati secer i pustiti da prokljuca.
2. U serpu staviti 300ml vode i razmutiti gustin.
Sastojci: 500ml kokosovog mleka, 50g gustina, 3 kasike kokosovog brasna, za posipanje: kokosov secer i kokosovo brasno.
Priprema:
1. Na tihoj temperaturi (3) kuvati kokosovo mleko, gustin i kokosovo brasno mesajuci.
2. Kada se smesa zgusne, razliti u kalup.
Sastojci: 500g brasna, 120g lesnika (mlevenih, pecenih), 1/2 kasicice sode bikarbone, 200g masti, 2 jaja, 120g secera, 4 kasike kakaoa ili rogaca, 120ml mleka.
Priprema:
1. Pomesati brasno, sodu bikarbonu i lesnike.
2. U ciniji pomesati mast, jaja, secer, kakao i mleko pa sve umutiti mikserom.
3. Postepeno dodavati brasno i mestiti rukom.
4. Na papiru za pecenje razvuci testo. Staviti u pleh i peci u prethodno zagrejanoj rerni 180 C oko 20 - 25 minuta ili dok ne bude peceno.
Ingredients: 500g flour, 120g hazelnuts (ground, roasted), 1/2 teaspoon baking soda, 200g lard, 2 eggs, 120g sugar, 4 tablespoons cocoa or carob, 120ml milk.
Preparation:
1. Mix flour, baking soda and hazelnuts.
2. Mix the lard, eggs, sugar, cocoa and milk in a bowl and beat everything with a mixer.
3. Gradually add flour and knead by hand.
4. Roll out the dough on the baking paper. Place in a baking tray and bake in a preheated oven at 180 C for about 20 - 25 minutes or until done.
Sastojci: 350g cajnih kolacica ili domacice, 5 kasika secera, 100g margarina (otopljenog), 4 jaja, 800g krem sira, 200ml slatke pavlake, 250g putera od kikirikija, 200g zutog secera, 2 kasicice vanila ekstrata, 2 pomorandze, za glazuru: 200g cokolade, 200ml slatke pavlake.
Priprema:
1. Keks samleti. Iscediti sok od jedne pomorandze. Penasto umutiti margarin sa 5 kasika secera.
2. Okrugao kalup precnika 23cm obloziti alu folijom s dva sloja. Staviti keks i utisnuti prstima. Ostaviti u frizider.
3. Mikserom umutiti krem sir i slatku pavlaku. Dodati margarin, jaja i vanila ekstrakt i umutiti mikserom.
Sastojci: 400g integralnog psenicnog brasna, 200g heljdinog brasna, 2 kasike cia semenki, 2 kasike mlevenog lana, 2 jaja, 2 kasicica praska za pecivo, 1 kasicica sode bikarbone, voda po potrebi, 700g bobicastog voca.
Priprema:
1. Pomesati integralno psenicno i heljdino brasno, umucena jaja, prasak za pecivo, sodu bikarbonu, cia semenke i lan. Po potrebi dodati vodu da dobijete guscu smesa.
2. Bobicasto voce ispasirati i dodati u brasno. Sve dobro sjediniti.
Sastojci: 500g tankih kora, 4 jaja, 20g vanilin secera, 10g praska za pecivo, 180g secera, 300g kiselog mleka, 200ml ulja, za sirup: 3 pomorandze, 200g secera, 350ml vode, 1/2 kasicice cimeta.
Priprema:
1. Kore izvadite iz kese, rasiriti ih i ostaviti da se suse nekoliko sati. Iscepkati kore. Narendati koru pomorandze a sok iscediti.
2. Umutiti jaja sa secerom dok ne postane penasto. Dodati koru pomorandze, kiselo mleko, vanilin secer i prasak za pecivo. Sve dobro sjediniti.
Sastojci: 500ml slatke pavlake, 400ml jogurta, 500g malina, 50g secera u prahu, 20g zelatina, 100g pistaca (sirovih).
Priprema:
1. Izgnjeciti maline. Ocediti u cediljci. U malo vode otopiti zelatin.
2. Mikserom umutiti slatku pavlaku i jogurt.
Sastojci: 300g krem sira, 100g slanine (tanke, snite), 100g kackavalja (rendanog), 100g kikirikija (mlevenog), 2 kasike susama + jos malo.
Priprema:
1. U tiganju proprziti slaninu. Ostaviti na papiru da se ocedi visak ulja. Iseci na sitno. Pomesati susam i kikiriki u ciniji.
2. Pomesati slaninu, kikiriki, kackavalj i 2 kasike susama.
Sastojci: 500g mlevenog pilece mesa (kuvanog, ocedjenog), 500g feta sira, 200g kuvanih jaja, 50g sunke, 100g kackavalja.
Priprema:
1. Izgnjeciti feta sir i jaja. Sunku iseci na kocke. Kackavalj izrendati.
2. Pomesati pilece mleveno meso, feta sir i jaja. Praviti kuglice. Spljostiti dlanovima. Staviti kocku sunke i frmirati lopticu.
Sastojci: feta sir ili mladi sir ili stari sir, prsuta ili panceta (tanke snite), suvi bosiljak, suvi origano.
Priprema:
1. Feta sir isecite na 1 cm debjine.
2. Posuti suvim zacinima.
3. Uviti u prsutu ili pancetu.
Sastojci: 200g maslina (bez kostica), 200g oraha, 1 crni luk (oljusten, isecen na manje komade), 100g pirea od paradajza, 1 list bosiljka (svezeg), 1 list origana (svezeg).
Priprema:
1. U blebder staviti orahe i crni luk i blendirati.
2. Dodati paradajz pire, bosiljak i origano i blendirati dok ne postane glatko.
Sastojci: 250g oraha, 3 cena belog luka (ociscen), sok od limuna, 125g tahinija, 2 kasike bosiljka (svezeg), prstohvat kurkume, 100-200ml vode.
Priprema:
1. U blender staviti orahe i limunov sok i blendirati.
2. Dodati beli luk i blendirati.
Sastojci: 1 kg pasulja tetovca (vece zrno), 7-8 crnog luka, 10 cenova belog luka, 3 paradajza, 500ml soka od paradajza, 4 sargarepe, aleva ljuta paprika, 2 lista lovorova list, 2 veze lista persuna, 300ml, maslinovog ulja i so.
Priprema:
1. Potopiti pasulj u mlakoj vodi.
2. Ujutru prosuti vodu. Naliti hladnu vodu i kad provri, procediti i dodati novu hladnu vodu. Ponoviti postupak jos 5 puta. Kuvati 3h.
Sastojci: 3 krompira, 3 sargarepe, 250g kikirikija (suvo pecenog), 2 cena belog luka, 1 kasicica senfa, so, biber.
Priprema:
1. Krompir i sargarepu oljustiti i iseci na manje komade.
2. U serpu staviti krompir, naliti vodu i pustiti da prokljuca na (6). Smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 15 minuta.
Sastojci: 500g kora za pitu, 100g oraha mlevenih, 100g oraha seckanih, 1 kg spanaca - sitno seckanog, tahini, 2 praziluka, 5 struka vlasca, 1 veza lista persuna (svezeg), 1 veza mirodjije (sveze), 2 kasike griza.
Priprema:
1. Praziluk oljustiti i iseci na kocke. Vlasac sitno iseckati. Tahini razmutiti u mlakoj vodi.
2. Pomesati spanac, praziluk, persun i mirodjiju. Dodati ostatak griza i sjediniti.
Sastojci: 700g papalina, 2 paradajza, 3 paprike, 1 crni luk, 1 limun, 1 kasika bosiljka (svezeg, seckanog) ili 1 kasicica suvog, 1 kasika ruzmarina (svezeg, seckanog) ili 1 kasicica suvog, 2 kasike lista persuna (svezeg, seckanog) ili 1 kasicica suvog, so i maslinovo ulje.
Priprema:
1. Paradajz, paprike i crni luk oljustiti i iseci na kocke. Iscediti sok od limuna, meso limuna usitniti i narendati koru.
2. U tiganj na malo maslinovog ulja staviti crni luk i prziti dok ne porumeni. Dodati papaline, paradajz, papriku, limun - meso i koru, bosiljak, ruzmarin i persun. Preliti vodom za 2 cm i kuvati na srednjoj temperaturi (4) oko 30 minuta dok riba ne bude gotova.
Sastojci: 250g dimljenog lososa (fileti), 400g spageta, 250ml kisele pavlake, 2 kasike soka od limuna, 200ml belog vina, 1 glavica crnog luka, 3 kasike maslinovog ulja, 1 kasika bosiljka (svezeg), 1 kasika mirodjije (svezeg), biber 2 kasike parmezana.
Priprema:
1. Skuvati spagete i ocediti.
2. U tiganju na maslinovom ulju prziti crni luk mesajuci.
3. Dodati belo vino, bosiljak, mirodjiju i biber.
4. Dodati dimljeni losos i prziti sa obe strane.
Sastojci: 600 g skarpine (ociscene), 150g pirinca (skuvanog), 4 sargarepe, 2 glavice crnog luka, 1 koren paskanata, 1 paradajz, 1 koren celera, 2 kašike maslinovog ulja, list lovora, biber, 1 kasika mediteranskog zacina i 2 kasike lista persuna (seckanog).
Priprema:
1. Sargarepu, koren paskanata i celera oljustiti i iseckati na sitno. Crni luk oljustiti i iseckati na kocke. Paradajz oljustiti i isecite na cetvrtine.
Sastojci: 400g tune iz konzerve (u komadu), 120ml majoneza, 3 kasike seckanog peršunovog lista, 6 kasika prezli s zacinima, 2 kasicice senfa, 80ml maslinovog ulja, biber.
Priprema:
1. Tunu ocediti.
2. Dodati majonez prezle, senf, persun i biber. Sve dobro sjediniti.
Sastojci: 600g krompira, 300g soja ljuspica, 1 glavica crnog luka, 1/2 kasicice vegete, biber, 2 kasike ulja, kore za pitu, prst vodoravno ulja, prst uspravno vode.
Priprema:
1. Krompir oljustiti i izrendati. Sojine ljuspice potopiti u toplu vodu. Kada nabubri, ocediti. Crni luk oljustiti i sitno iseckati.
2. U serpu sipati vodu, dodati krompir i skuvati. Ostaviti da se prohladi.
3. Pomesati krompir i sojine ljuspice.
Sastojci: 20 kasika brasna - punih, 80g mlevenih oraha, 80g seckanih oraha, 80g marmelade, 400 ml vode mlake, 10g praska za pecivo, za premaz: 80g dzema, 80g seckanih oraha.
Priprema:
1. Pomesati brasno i prasak za pecivo.
2. Sipati mlaku vodu u ciniju, dodati marmeladu i secer i umutiti.
Sastojci: 5 jaja, 200g cottage sira, 100g bademovog brasna, 50g cia semenki, 50g suncokreta, 50g lana, 20g kokosovog brasna, 50g psilijuma, 10g praska za pecivo, 2 kasike jabukovog sirceta i 3g soli.
Priprema:
1. U ciniji pomesati bademovo brasno, prasak za pecivo, psilijum i so. Viljuskom umutiti jaja.
2. Dodati semenke lana, suncokreta, cia semenke i kokosovo brasno. Promesati.
Sastojci: 100g bademovog brasna, 3 jaja (sobne temperature), 150g mesanih semenki (suncokret, semenke bundeve - golica, susam), 150ml jogurta, 50g lana, 12g psilijuma, 10g kasicice praska za pecivo i 3g soli.
Priprema:
1. U ciniji pomesati bademovo brasno, prasak za pecivo, psilijum i so. Viljuskom umutiti jaja.
2. Dodati mesane semenke i lan. Promesati.