Sastojci: 15g matcha proteina surutke ili proteina surutke, 2 breskve (sveže, bez koštica), 1,25 cm korena đumbira (oljuštenog, narendanog), 100ml mleka.
Priprema:
1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.
Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.
Sastojci: 15g matcha proteina surutke ili proteina surutke, 2 breskve (sveže, bez koštica), 1,25 cm korena đumbira (oljuštenog, narendanog), 100ml mleka.
Priprema:
1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.
Sastojci: biskvit testo, za glazuru - 450ml mleka, 200g cokolade, 100g rogaca, 120g margarina, 100g kokosovog brasna, 2 kasike ruma, za fil - 200g dzema, za posipanje - kokosovo brasno.
Priprema:
1. Pripremiti biskvit testo. Ostaviti da se ohladi.
2. Iseci biskvit na dva dela.
Sastojci: 200g + 150g čokolade (za kuvanje), 50g slatke pavlake, 1 kasicica ekstrakta ruma, 70-100g bobicastog voca (kupine, maline, jagode, brusnice-suve, aronije, borovnice).
Priprema:
1. 200g cokolade izlomite na komade i rastopite nad parom ili na niskoj temperaturi.
2. Četkicom namazite čokoladu po rupama silikonskog kalupa.
Sastojci: 300g kisele pavlake, 270g šećera, 30g vanilin šećera, 80g margarina, 1 kasicica ekstrakta vanile, prstohvat karanfilica u prahu.
Priprema:
0. Margarin iseci na kocke.
1. U serpu sipati kiselu pavlaku i staviti na srednju temperaturu (4) i kad provri, dodati šećer, vanilin šećer i karanfilic i promesati.
2. Smanjiti temperaturu na srednje nisku (3) i kuvati dok ne dobije karamel boju.
Sastojci: 200g braon ili zelenog sočiva (suvog), 200g paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 1 stap celera, 750ml povrtne ili pilece supe (sa malo natrijuma), ⅓ kašičice kumina u prahu, ⅓ kašičice korijandera u prahu, ½ kašičice aleve paprike u prahu, 2 lista lovora (suva), 1 limunova kora, 2 g soli i prstohvat crnog bibera.
Priprema:
1. Crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati. Paradajz oljuštite i iseckajte. Očistite šargarepu i iseckajte. Iseckajte stap celera.
2. Ako koristite braon sočivo, potopite ga u hladnu vodu na 90 min. Ocedite i isperite u 3 do 4 vode. Ocedite ponovo. Ako koristite zeleno sočivo, potopite ga 12 sati u hladnu vodu. Ponovite oceđivanje i ispiranje kao kod braon sočiva.
Sastojci: 2 veze sremuša, 4 lista bosiljka (opcionalno), 200ml maslinovog ulja, 70g oraha, malo soli.
Priprema
1. Sremuš oprati i ocistiti uvele delove i druga ostecenja. Iseckati na komadice.
2. U blender staviti sremuš, bosiljak, orahe i maslinovo ulje i so.
Sastojci: 2 kg drenjina (zrelih), 1 kg šećera.
Priprema:
1. Drenjine oprati i propasirati.
2. Dodati 500g šećera, promesati i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi (4) mesajuci.
Sastojci: 8 paprika, 500g belog sira (ili kvarka tj.svapskog sitnog sira), 150g kackavalja (rendanog), ½ kasicice belog luka (u prahu ili u granulama).
Priprema:
1) Paprike oprati i ocistiti od semenki.
2) Beli sir izgnjeciti i pomesati sa kackavaljem, solju i belim lukom.
Sastojci: 15 Oreo kolačića, 6 kašika nutele, 100 čokolade.
Priprema:
1. Stavite oreo kolačiće i nutelu u mašinu za hranu i mešajte dok ne počne da se formira loptica.
Ako je mešavina previše mekana za valjanje, ohladite 15 minuta.
2. Kasikom uzimati malo smese i formirati loptice. Staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Ohladite 30 minuta.
Sastojci: 8 manja komada ribe (saran, stuka, pastrmka, skusa, dorado, zander, sterlet), 2 sargarepe, 200g brokolija, 4 kriske limuna, svež bosiljak i ruzmarin, 6 cena belog luka, 100ml maslinovog ulja, 200g pirinca, 4 paradajza, so, biber.
Priprema:
1. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Paradajz i sargarepu oljustiti i iseci na kockice. Limun iseci na kolutove. Pripremiti brokoli.
2. Pirinac potopiti u vodu na 30 minuta. Isprati u 4 do pet voda. Ocediti.
Sastojci: 4 kasike margarina, 2 sargarepe, 1 komad korena celera (2.5cm), 6 fileta pastrmke, 1 crni luk, 2 veze lista persuna, 600ml vode, 550ml belog vina, 200g milerama, 18g gustina, 3 kasicice
estragona (suvog), 1 kasicica soka od limuna, so, biber, kinoa, przeni spargle.
Priprema:
0. Skuvati kinou. Isprziti spargle.
1. Namazati pleh ili vatrostalnu posudu margarinom.
2. Oljustiti sargarepu i iseci po duzini i na stapice. Celer oljustiti. Crni luk oljustiti i iseckati na trakice.
Sastojci: 500g svežih špargli stapice (ociscenih), 60g putera, 2 kašike maslinovog ulja, 3g krupne soli, ¼ kašičice mlevenog crnog bibera, 3 čena belog luka (mleveno), ½ kašičice kima, 1 kašičica bosiljka (suvog), ½ ruzmarina (suvog).
Priprema:
1. Rastopite puter u tiganju na srednje jakoj vatri (5). Dodajte maslinovo ulje, so, biber, kim, bosiljak i ruzmarin i pržite i mešajte dok beli luk ne zamiriše, oko 30 sekundi.
Sastojci: 200g oraha
1 L vode, ½ kašičice soli, opciono - 2 kašičice ekstrakta vanile, 2 kašike meda ili agavinog sirupa ili javorovog sirupa ili 4-5 urmi (bez kostica).
Priprema:
1a. Potopite orahe u vodu i ½ kašičice soli 9 do 12 sati. Ocediti. Ponovo isperite i ocedite.
ILI
1b. Dodajte orahe u mali lonac i prelijte vodom. Pustite da provri, a zatim pustite da krčka na srednjoj vatri (4) 5-10 minuta da bi orasi omekšali. Procedite i dobro isperite dok voda ne postane bistra.
Sastojci: 200ml kokosovog mleka, 175ml običnog mleka (orah, bademovo, sojino mleko), 1 kašičica mlevene kurkume u prahu, ¼ kašičice cimeta u prahu, ¼ kašičice mlevenog đumbira u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile, 2 kašike meda ili agavinog sirupa ili javorovog sirupa, prstohvat crnog bibera.
Priprema:
1. Dodajte sve sastojke u šerpu i zagrejte na srednje niskoj vatri (3). Koristite štapni blender, muckalicu za mleko ili rucnu mutilicu i umutite da biste bili sigurni da su svi začini dobro spojeni.
2. Zagrejte dok ne postane toplo, a zatim ponovo dobro promešajte da bude lepo i penasto.
Napomena: probajte i prilagodite ukuse po želji.
3. Prebacite u šolje.
4. Začini će se slegnuti na dno šolje, tako da možete da ga promešajte kašikom ako želite ili možete da procedite kroz finu mrežastu cediljku da biste to izbegli.
5. Ostavite da se ohladi i držite u frižideru do 3 dana.
Ingredients: 200ml coconut milk, 175ml regular non dairy milk (walnut, almond, soy milk), 1 teaspoon ground turmeric powder, ¼ teaspoon cinnamon, ¼ teaspoon ground ginger, 1 teaspoon vanilla extract, 2 tablespoons honey or agave syrup or maple syrup, pinch of black pepper.
Preparation:
1. Add all ingredients to a pot and heat over medium low (3) heat. Use a stick blender, milk frother or whisk really to ensure all of the spices are well combined.
2. Heat until warm and steamy then mix really well again to get it nice and frothy.
Note: taste and adjust flavours as desired.
3. Transfer to cups.
4. Spices will settle at the bottom of the cup, so you can stir it with a spoon if you like or you can strain it through a fine mesh strainer to avoid that.
5. Leave to cool and keep it in a fridge for up to 3 days.
Sastojci: za testo - 500g mekog brašna, 3 kašičice instant suvog kvasca ili 34g svežeg kvasca, 2 kašičice šećera, 3g soli, 2 velika jaja, 250ml mleka punomasnog, 130ml maslinovog ulja ili 500g testa za picu (nepecenog), 1 crvena paprika, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 kašike svežeg peršunovog lista, 300g mlevenog jagnjećeg ili mlevenog junećeg mesa, 1 kašičica paprike u prahu, 1 kašičica pimenta u prahu ili zamene za piment zacin, ½ kašičice mlevenog kima, ½ kašičice mlevenog cimeta, ½ kašičice paprike, ½ kašičice ljute paprike u prahu, ½ kašičice soli, 4 kašike paradajz paste ili 250 ml paradajz sosa, 2 kašike maslinovog ulja, za serviranje - kriške limuna.
1. Za testo - zagrejati mleko da bude mlako.
2. U solji ili ciniji pomesati mlako mleko, secer i kvasac. Ostaviti 15 minuta da nadodje na toplom mestu.
Sastojci: 200g margarina, 200g + 100g čokolade za kuvanje, 100g brašna, 60g kakaoa, 3 jaja, 200g šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 90g keksa (ptiber, zlatni pek, plazma, bevita).
Priprema:
0. Izlomiti keks i 100g cokolade na manje delove.
1. Otopiti 200g čokolade i margarin na srednje niskoj temperaturi (3). Ostaviti da se hladi.
Sastojci: 570ml slatke pavlake, 320g belog šećera, 220g zutog šećera, 230g putera (neslanog) ili margarina, 240ml meda ili agavinog sirupa, 250 ml evaporisanog (isparenog) mleka, 1 ½ kašičice ekstrakta vanile. Termometar za bombone.
Priprema:
1. U pripremljeni lonac stavite slatku pavlaku, beli šećer, zuti šećer, margarin ili puter, med ili agavin sirup i ispareno mleko. Kuvajte i mešajte smešu na srednjoj vatri (4) dok temperatura ne dostigne 120 C. Sklonite lonac sa vatre.
Sastojci: 400ml vode, 250g
belog brašna, 250g integralnog brašna, 200ml ulja, 8g praska za pecivo, 150g susama, 50g lana u prahu, 100g semenki suncokreta, 100g semenki bundeve, 100g neslanog kikirikija, 30g kima u zrnu, 3g soli.
Priprema:
1. Pomesati belo brašno, so, prasak za pecivo, semenke suncokreta i bundeve, susam, lan i kim.
2. Dodati ulje i vodu i jos jednom promesati.
Sastojci: 375g običnog belog brašna (za sve namene), 3g soli, 5g praška za pecivo, 80ml biljnog ulja (ili EVOO), 240ml tople vode.
Priprema:
1. U činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Drvenom kašikom mešati suve sastojke dok se dobro ne sjedine.
2. U sredini suvih sastojaka napravite rupu i dodajte ulje i vodu. Dobro promešajte odozdo prema gore, sve dok se svi suvi sastojci ne sjedine i testo ne počne da se spaja i formira loptu.
Sastojci: 360g tune (iz konzerve), 150g kukuruza, 2 crvene paprike, 1 crni luk, 250g crnog pasulja (skuvanog), 6 lista iceberg salate ili kupusa, 3 paradajza, 1 ½ kasicice kima u prahu, ½ tsp belog luka u prahu, ¼ kasicice ljute paprike u prahu, tortilje ili heljdine tortilje, ulje.
Priprema:
1. Ocediti tunu. Ocistiti papriku, paradajz i crni luk. Papriku i iceberg salatu ili kupus iseci na trakice. Paradajz i crni luk sitno iseckati.
2. Na ulju proprziti crni luk.
Sastojci: za kuglice, 150g neslanog kikirikija, 100g napolitanki, 1 kasicica cimeta, 200g belog eurokrema - lesnik eurokrem, za glazuru - 150g bele čokolade, 4 kašike ulja, 80g neslanog kikirikija (smrvljenog).
Priprema:
1. Kikiriki i napolitanke staviti u secka i usitniti na srednje krupne komadice.
2. U ciniji pomesatimesavinu kikirikija i napolitanki s lesnik eurokremom i cimetom.
Sastojci: 732 ml punomasnog mleka.
Priprema:
1. U loncu sa debelim dnom stavite mleko da ključa na srednjoj vatri (4). Smanjite toplotu na srednje nisku (3) i ostavite da lagano krčka oko 25 minuta, povremeno mešajući da se ne zagore na dnu serpe.
2. Krčkajte dok se ne smanji na pola tečnosti i dok ne postane kremasto.
Sastojci: 150g margarina, 350g smeđeg šećera, 30g vanilin secera, 125ml mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 400g zaslađenog kondenzovanog mleka.
Priprema:
1. U serpu staviti mleko, margarin, smeđi šećer, vanilin secer, kondenzovano mleko i ekstrakt vanile. Zagrevati na srednje niskoj tempetaturi (3) dok se ne rastopi i sjedini povremeno mesajuci.
2. Kad smesa proključa, pojačajte temoetaturu na srednje jaku (5) i mešajte neprekidno 20 min.
Sastojci: 50g brašna, 25ml vode.
Priprema:
1. Pomesati brasno i vodu. Ostaviti da stoji 48h.
2. Osvezavanje smese - odvojiti 50g ove smese i pomesati sa 25ml vode. Dodati 50g brasna. I ponovo promesati da se sjedini. Staviti u teglu, pokriti providnom folijom i izbusiti rupe. Cuvati ovu teglu pored voca na sobnoj temperaturi.
Sastojci: 100g speltinog brašna, 100g kefira.
Priprema:
1. Pomešati speltino brasno i kefir. Promesati dobro - da nema grudvica.
2. Ostavite da stoji 12 sati na sobnoj temperaturi. Čašu poklopiti i uviti u ćebe da ubrzate proces.
Sastojci: 100g zelenih maslina (bez kostica), 1/2 kašičice estragona (suvog), 1 kašičica soka od limuna, 1 kašičica maslinovog ulja, 2 kasike oraha (mlevenih).
Priprema:
1. Sipajte sve sastojke osim maslinovog ulja u blender i blendajte dok ne dobijete kašastu smesu.
2. Dodati ulje i blendirajte dok ne dobijete jednolicnu smesu.
Sastojci: 150g crnih maslina, 1 kašika soka od limuna, 3 čena belog luka, 60ml maslinovog ulja.
Priprema:
1. Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocedite. Zatim obrisati cistom kuhinjskom krpom. Beli luk oljustiti.
2. Izvadite koštice i stavite u seckalicu.
Sastojci: za kore - 50g brašna, 12 jaja, 200g mlevenih oraha, 140g šećera, 20g vanilin secera, za fil - 500ml mleka, 250g margarina, 60g brašna, 30g vanilin secera, 100g šećera u prahu, 300g mlevenih oraha, umucen slag i orasi mleveni ili seckani za dekoraciju.
Priprema:
1. Pazljivo odvojiti belanca od žumanaca.
2. Umutiti šest belanaca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje 70g šećera i 10g vanilin secera.
Sastojci: 1 šolja smeđeg basmati pirinca ili smeđeg pirinča dugog zrna (190g) + 500 ml vode, 100g braon sočiva + 400 ml, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice semenki kima (ili 1 kašičica mlevenog kima), 1 1/2 kašike semenki korijandera 1 1/ 2 kašičice mlevenog korijandera), 1/2 kašičice mlevene kurkume, 1 1/2 kašičice mlevenog cimeta, 1 kašičica šećera, 1/2 kašičice soli i bibera po ukusu, 3 glavice luka, ulje.
Priprema:
1. Potopite smeđi pirinač u vodu 90 minuta. Iscedite. Isperite 3 do 4 puta. Potopite braon sočivo u vodu 90 minuta. Iscedite. Isperite 3 do 4 puta. Očistite luk i isecite na trake.
Sastojci: 2 kašike maka, 1 ½ kašike belog susama, 1 kašika crnog susama, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica luka u prahu
1 kašičica morske soli.
Priprema:
1. U činiji pomešajte mak, susam, beli i crni luk u prahu i so. Mešajte dok se dobro ne sjedini.
2. Čuvati u zatvorenoj tegli ili posudi.
Sastojci: 1 srednji patlidžan (narezan na 1,25 cm debljine), 8 kapica pečuraka portobelo, 3 kašike maslinovog ulja, 2 avokada, 2 kašike svežeg limunovog soka, 1/4 kašičice paprike, 8 kriški hleba od celog zrna, (po želji lagano tostirano), humus, 40 g bebi rukole, 1 veći paradajz (isečen na tanke krugove), 1 krastavac (narezan na štapiće), 120 g klica brokolija ili 80 g klica rotkvice ili 150 g suncokreta seme, sol po ukusu.
Priprema:
1. Ispecite patlidžan.
2. Pečurke začinite uljem i solju. Pecite ih u plehu obloženom papirom za pečenje na 220 C 8 do 10 minuta.
Sastojci: ½ kocke za supu od povrća ili pilece, 1/4 kašičice narendanog svežeg đumbira, 1 kašika tople vode, pirinčani rezanci - vermiceli, 80g kimčija, grubo iseckanog, 80g edamamea (oljuštenog i odmrznutog), 150g sitno iseckanog bebi spanaća, 650ml vode (ključale), 200g piletine (grilovane) ili 6 škampa (kuvanih).
Priprema:
1. U šerpi pomešati kocku supe, đumbir, spanać i rezance. Dodajte vodu i ostavite da kuva 3 do 4 minuta.
Sastojci: 1 srednji kupus (oko 900g), 1/4 šolje morske soli bez joda, voda (poželjno filtrirana), 5 čena belog luka (rendanog), 1 kašičica svežeg đumbira (rendanog), 1 kašičica granulisanog šećera, 2 kašike ribljeg sosa ili paste od škampa ili 3 kašike vode, 2 do 3 kašike bibera, 250g rotkvice, 4 glavice luka srednje veličine.
Priprema:
1. Kupus iseći po dužini kroz stabljiku na četvrtine. Izrežite jezgra iz svakog dela. Svaku četvrtinu poprečno isecite na trake od 5 cm. Očistite rotkvu i luk. Narežite rotkvu na štapiće, a luk na trakice.
2. Posolite i rukama umasirajte so u kupus dok ne počne malo da omekša.
Humus tost s paradajzom i pesto sosom
Sastojci: 2 parceta hleba bez glutena, tost, 4 kašike humusa (obicnog), 1 paradajz, 2 kašike pesto sosa, za posipanje semenke suncokreta ili bundeve, susam ili lan ili mleveni orasi.
Priprema:
1.Premažite tost humusom.
2. Poredjate paradajz isecen na ploske narezanom paradajzom i premazite pesto sosom.
3. Pospite sa nekim semenkama ili orasima.
Hummus toast with tomato and pesto sauce
Sastojci: 180g fileta lososa sa kožom (2,5 cm debljine), 1 kašika maslinovog ulja, 20g putera, 4 kriške limuna (1 cm debljine), ½ kašičice belog luka u prahu, ½ kašičice sušenog timijana, so.
Priprema:
1. Losos začinite solju, belim lukom i timijanom.
2. Stavite ulje i puter u tiganj koji se ne lepi na srednju vatru (4) dok se ne istopi i ne zapeni, a zatim pojačajte toplotu na srednju (5).
Sastojci: 2kg belog duda, 1kg secera, 500ml vode, 3g limuntusa ili sok od jednog limuna.
Priprema:
1. Dud oprati i propasirati.
2. Secer staviti u serpu i dodati vodu. Na srednjoj temperaturi (4) skuvati sirup. Kad se secer otopi kuvati dok se sirup ne zgusne.
Sastojci: 2 čaše speltinog brašna, 1/2 čaše ječmenog brašna, 1/2 čaše heljdinog brašna, 2 case kisele vode, 10g praska za pecivo, 3g soli, 40ml maslinovog ulja, za posipanje - semenke suncokreta, semenke bundeve, susam, lan.
Priprema:
1. Pomesati speltino brasno, jecmeno brasno, heljdino brasno, prasak za pecivo i so.
2. Dodati ulje, kiselu vodu i sve dobro promešati.
Sastojci: 125ml grčkog jogurta, 1 kašičica sosa od italijanskog šljiva paradajza, 70ml majoneza, 1 čen belog luka, 1 kašičica limunovog soka, 1 kašičica ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 kašičica meda, himalajska so i mleveni crni biber.
Priprema:
0. Beli luk oljustiti.
1. U procesor za hranu ili blender stavite jogurt, majonez, so, beli luk, limunov sok, maslinovo ulje i med. Blendajte nekoliko sekundi.
2. Dodajte prstohvat soli i bibera i blendajte dok ne postane glatko.
Sastojci: 400 ml viskija, 250 ml slatke pavlake, 400 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
2 kašike čokoladnog sirupa, 2 kašičice ekstrakta vanile, 1 kašičica instant kafe.
Priprema:
1. U blenderu pomešajte viski, slatku pavlaku i kondenzovano mleko. Blendajte nekoliko sekundi.
2. Dodajte čokoladni sirup, ekstrakt vanile i instant kafu i blendajte još nekoliko sekundi dok se dobro ne sjedine.
Sastojci: 100g granole, 150g ovsenih pahuljica, 250g suvih brusnica, 50g kokosovog brašna, 150g bulgura, 60g semenki bundeve, 60g semenki suncokreta, 250g meda, 1 kašičica ekstrakta vanile, 400g cokolade.
Uputstva:
1. Pomesati granolu, ovsene pahuljice, suve brusnice, kokosovo brasno, bulgur i semenke bundeve i suncokreta.
2. U šerpu stavite med i vanila ekstrakt i stavite da provri na srednjoj vatri. Kuvajte često mešajući 5 minuta.
Sastojci: 5 L + 500ml vode, 6 kasika kukuruznog brasna, 1 kasika psenicnog brasna, 20g svezeg kvasca, 200g secera, cimet.
Priprema:
0. Kvasac izmrviti i pomesati sa malo tople vode i 1 kasikom secera i ostaviti 15 minuta da nadodje.
1. U ciniji pomesati kukuruzno i psenicno brasno. Dodati malo vode i promesati da nema grudvica.
2. U serpu sipati 5 L vode i pustiti da prokljuca.