Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Pages

Saturday, July 5, 2025

Kako ispeci pica testo? (How to bake pizza dough?

Sastojci: 1 testo za picu 28 cm (11 inča), 60 g sosa za picu.

Za sos za picu - pomešajte sve sastojke u činiji.

Opšta uputstva za pečenje

1. Zagrejte rernu na 250°C (480°F).

Stavite rešetku rerne u gornju trećinu rerne.

2. Razvucite testo da biste formirali osnovu za picu i stavite ga na pleh oblozen papirom za pecenje.

Thursday, July 3, 2025

Sos za picu (Pizza sauce)

Sastojci: 250 ml paradajz pirea, 1 kasicica origana, prstohvat belog luka u granulama.

Priprema:

1. Pripremiti paradajz pire.

2. U ciniji pomesati sve sastojke.

Pica testo od tikvica sa brasnom (Zucchini pizza dough with flour)

Sastojci: 1 tikvica, ½ kasicice soli, 50 g tvrdog kackavalja (rendanog) parmesan ili neki, 1 jaje, prstohvat bibera, 50 g brašna.

Sastojci:

1. Tikvicu, oljustiti i narendati na krupno. 

2. Posolite, promešajte i pustite da stoji 15 minuta.

Dalmatinska mesavina zacina (Dalmatian spice mix)

Sastojci: 2 kasicice ruzmarina, 3 kasicice bosiljka, 3 kasicice zimskog  cubara, 3 kasicice majčine dušice, 3 kasicice majorana, 3 kasicice origana.

Priprema: 

1. Pomesati sve sastojke.

2. Cuvati u hermeticki zatvorenoj posudi.

Kolac od griza i bundeve (Semolina and pumpkin cake)

Sastojci: 450 g puter tikve (narendane na krupno), 100 g šećera, 20 g vanilin šećer, 2 jaja, 150 ml mleka, 100 ml ulja, 200 g jogurta, 10 g praška za pecivo, 300 g griza, 100 g oštrog brašna, ½ kasicice cimeta.

Priprema:

0. Pomešajte griz, cimet, prašak za pecivo i brašno.

1. U vanglu stavite jaja, vanilin šećer i šećer. Mutite mikserom na srednje jakoj brzini oko 2 minuta dok ne postane kremasto.

2. Dodati ulje, mleko i jogurt. Dobro promešajte kasikom.

Hleb od speltinog brasna (Spelt flour bread)

Sastojci: 400 g speltinog belog brašna, 10 g suvog kvasca, ½ kašičice soli, 1 kašika meda ili 1 ½ kašičice šećera, 2 kašike maslinovog ulja, 330 ml mlake vode, 2 kasike svezeg ruzmarina (sitno seckanog).

Priprema:

1. U vanglu staviti brašno, dodati suvi kvasac, i so i promešati. 

2. Dodati med, ulje i toplu vodu. Kašikom dobro promešati. 

2b. Dodati ruzmarin i promesati.

Cokoladna hladna kafa sa puterom od kikirikija (Chocolate iced peanut butter coffee)

Sastojci: 75 ml kuvane kafe (sobne temperature), 65 ml mleka, ½ kašike putera od kikirikija, 1 kašika kakao praha, 1 kašičica šećera ako koristite slatku kafu, kockice leda.

Priprema:

1. U blender dodajte sve sastojke i blendirajte dok ne postanu glatki.

2. Sipajte u čašu napunjenu ledom.

Wednesday, July 2, 2025

Salata od sremusa (Wild garlic salad)

Sastojci: 400 g listova sremuša, 300 g kiselog mleka, 2 kašike kačkavalja (rendanog), 60 ml maslinovog ulja, malo jabukovog sirćeta, veza listova peršuna, 1 do 2 kasike sveze mirodjije (sitno seckane), so.

Priprema:

1. Sremuš očistite, operite i isecite na komade ili rezanca. Iseckati listove persuna.

2. Posolite. 

Slani puzici sa belim lukom (Savoury snails with garlic)

Sastojci: 420 g visenamenskog brašna (plus još po potrebi za mesenje), 25 g kristal šećera, 7 g instant suvog kvasca, 240 ml mlake vode (45°C - 113°F), 45 ml ulja od uljane repice ili maslinovog ulja, 1 kašičica soli, za preliv - 100 g neslanog putera (sobne temperature), 6 čenova belog luka (srednjih, mlevenih), 2 kašike svežih listova bosiljka (sitno iseckanih), prstohvat soli.

Priprema:

1. Stavite brašno, šećer i kvasac u posudu miksera i mešajte dok se ne sjedine.

2. Dodajte so.

Brzi slani zalogajcici (Quick savoy bites)

Sastojci: tost hleb, kackavalj (snite), kackavalj (isecen na kocke), ceri paradajz, masline (bez koštica), zelena salata (iscekana na 2 cm sirine), sunka (snite), krem sir, zacinjen margarin, kobasica (isecena na kolutove), zacinjen krem sir 1, zacinjen krem sir 2 Ili neke namaze i pastete.

Priprema:

1. Tostu iseci koricu.

2. Istanjiti oklagijom.

Bezglutensko pica testo (Gluten free pizza dough)

Sastojci: 15 g cele ljuske psilijuma (ili 13 g praha ljuske psilijuma), 420 ml mlake vode, 120 g brašna od prosa, plus još za razvijanje testa, 115 g skroba od tapioke (ili skroba od aru praha), 80 g brašna od sorguma (ili belog tef brašna), 15 g šećera u prahu, 8 g aktivnog suvog kvasca, 3 g soli, 1 kašika maslinovog ulja, 1½ kašičice jabukovog sirćeta.

Priprema:

1. U činiji pomešajte ljusku psilijuma i 300 ml mlake vode. Ostavite 30 do 45 sekundi. Formiraće se rastresita gel masa.

2. U velikoj činiji umutite brašno od prosa, skrob od tapioke, sorgum brasno, šećer i so.

Cokoladne zemicke bez jaja (Chocolate buns without eggs)

Sastojci: 500 g visenamenskog brašna, 20 g kakao praha, 50 g kristal šećera, 20 g vanilin šećera, 7 g instant kvasca, 1 kašičica soli, 240 ml vode (mlake), 60 ml punomasnog mleka (mlakog), 55 g neslanog putera (iseckanog na kockice, sobne temperature), 120 g čokoladnih dugmica.

Priprema:

1. Stavite brašno, kakao prah, šećer, vanilin šećer i kvasac u posudu miksera i mešajte dok se ne sjedini.

2. Dodajte so.

Cokoladice sa orasastim plodovima (Chocolate bars with nuts)

Sastojci: 230 g čokolade (iseckane), 115 g neslanog putera, ½ kašičice ekstrakta vanile, 80 g malih maršmeloua (ako su veliki, isecite ih na manje komade), 75 g lešnika ili badema ili oraha ili kikirikija ili pistaca (mlevenih), 75 g keksa (mlevenih).

Priprema:

1. U činiji pomešajte čokoladu i puter. Zagrejte iznad šerpe sa ključalom vodom i mešajte dok se ne otopi.

Uverite se da činija ne dodiruje vruću vodu.

2. Sklonite sa vatre.

3. Umešajte ekstrakt vanile.

4. Umešajte maršmeloue, lešnike i keks.

5. Obložite pleh dimenzija 20 x 20 cm folijom ili papirom za pečenje.

6. Sipajte smesu u pripremljeni pleh. Hladite najmanje 3 sata u frizideru ili dok se ne stegne.

7. Izvadite iz pleha koristeći foliju ili papir za pečenje i isecite na kvadrate.

8. Čuvati u frižideru.

9. Izvadite iz frižidera 15 minuta pre serviranja.


Ingredients: 230 g chocolate (chopped), 115 g unsalted butter, ½ teaspoon vanilla extract, 80 g small marshmallows (if large cut them into small pieces), 75 g hazelnuts or almonds or walnuts or peanuts or pistachios (grounded), 75 g biscuits (grounded).

Preparation:

1. In a bowl combine chocolate and butter. Heat over a pot with boiling water and stir until melted. 

Make sure that bowl doesn't touch the hot water.

2. Remove from heat.

3. Stir in vanilla extract.

4. Fold in marshmallows, hazelnuts, and biscuits.

5. Line a 20 x 20 cm baking pan with foil or baking paper.

6. Spread mixture into prepared pan. Refrigerate for at least 3 hours, or until set. 

7. Lift from the pan using the foil or baking paper, and cut into squares. 

8. Keep in the fridge. 

9. Take it out of the fridge 15 minutes before serving.


Tuesday, July 1, 2025

Banana nutela hladna kafu (Banana nutella cold coffee)

Sastojci: ¾ banana, 1 kasika nutele ili eurokrema, 120 ml turske kafe, 50 ml slatke pavlake, 1 kasika obicnog sirupa, 2 kasike umucenog slaga.

Priprema:

1. Sve sastojke osim slaga staviti u blender i blendati dok ne dobijete ujednacenu smesu.

2. Sipati u casu ili teglicu.