Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Pages

Tuesday, April 22, 2025

Pljeskavice od patlidzana, pecurki i avokada (Eggplant, mushrooms and avocado burgers)

Sastojci: 1 srednji patlidžan (narezan na 1,25 cm debljine), 8 kapica pečuraka portobelo (kraljevski braon sampiñjon), 3 kašike maslinovog ulja, 2 avokada, 2 kašike svežeg limunovog soka, 1/4 kašičice paprike, 8 kriški hleba od celog zrna, (po želji lagano tostirano), humus, 40 g bebi rukole, 1 veći paradajz (isečen na tanke krugove), 1 krastavac (narezan na štapiće), 120 g klica brokolija ili 80 g klica rotkvice ili 150 g suncokreta seme, so po ukusu.


Priprema:

1. Ispecite patlidžan (deo clanka ako pecete u rerni).

2. Pečurke začinite uljem i solju. Pecite ih u plehu obloženom papirom za pečenje na 220 C 8 do 10 minuta.

Uskrsnja pogaca (Easter bread)

Sastojci: 550-600 g brašna, 250 ml mlakog mleka, 10 g suvog kvasca, 60 g kiselog mleka, 3 kašike ulja, 1 kašičica šećera, ½ kašičice soli, 2 jaja, 1 kašika sirćeta, 150 g putera ili margarina, za premazivanje - zumance, susam.

Priprema:

0. Pomesati 550 g brasna i so. Ostatak 50 g brasna koristite da premesite testo.

1. Razmutite kvasac u mleku, dodajte šećer i ostavite da nadođe, 15 minuta.

2. U ciniji pomesati jaja i kvasac, ulje, sirće, kiselo mleko i brašno. Umesite testo.

Monday, April 21, 2025

Krompir punjen blitvom (Potatoes stuffed with swiss chard)

Sastojci: 4 velika krompira, 200 g blitve, 400 ml mleka, 30 g brašna ili kukuruznog skroba (gustina), 50 g margarina, 120 g trapista.

Priprema:

1. Krompir dobro oprati, preseći na pola po duzini. Blitvi skinuti drske i zile pa je sitno iseckati.

2. Pleh obloziti papirom za pecenje. Poredjati krompir isecenom stranom na dole i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 do 40 minuta. 

Frape sa kokosovim proteinom, kokosovim mlekom i jagodama (Frappe with coconut protein, coconut milk and strawberries)

Sastojci: 25g kokosovog proteina, 75g kokosovog jogurta, 85g smrznutih jagoda, 100ml kokosovog mleka, led.

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Hladni espreso sa sirupom od zove (Cold espresso with elderflower syrup)

Sastojci: 50 ml espresa, 20 ml sirupa od zove, 100 ml mleka, kockice leda, čokoladni sos.

Priprema:

1. U posudu dodajte mleko i sirup od zove i napravite penu. 

2. Sipajte espreso u čašu.

Pileci sataras (Chicken vegetable stew)

Sastojci: 500 g pileceg mesa, 3 paprike babure (zelena, crvena, zuta ili narandzasta), 500 g paradajza, 1 ½ glavica crnog luka, ½ kasice belog luka u prahu, 1 kasicica persuna (suvog), ulje da pokrije dno serpe.

Priprema:

1. Crni luk i papriku ocistiti. Papriku iseci na kockice. Crni luk iseci na trakice. Paradajz oljustiti pa iseci na kockice. Pilece meso iseci na kocke.

2. U serpi na zagrejanom ulju prziti crni luk na srednjoj temperaturi (4) dok ne promeni boju, oko 15 minuta, povremeno mesajuci, na pocetku, a kasnije cesce.

2. Dodati pilece meso i prziti dok meso ne bude gotovo, oko 20 minuta.

Sirup od djumbira (Ginger syrup)

Sastojci: 90 g korena djumbira (svezeg), 250 ml vode, secer (onoliko koliko imate soka od djumbira nakon kuvanja i stajanja, tj. kad procedite).

Priprema:

1. Koren djumbira oljustiti i iseci na kolutove.

2. U serpu staviti djumbir i vodu i kad prokljuca spustiti na srednje nisku temperaturu (3), poklopiti i kuvati 45 minuta.

Domaci sprajt (Homemade sprite)

Sastojci: 15 ml soka od limuna (svezeg), 15 ml soka od limete (svezeg), 30-50 ml obicnog sirupa, 180 ml kisele vode, 4-5 kockica leda.

Ako ne stavljate led stavite 230 ml vode umesto 180 ml.

Priprema:

1. Napraviti obican sirup.

2. Pomesati sve sastojke u casi i promesati.

Azijski sos za brzo przenje i mesanje povrca (Asian sauce for stir fry vegetables)

Sastojci: 60 ml tamari ili soja sosa sa niskim sadržajem natrijuma ili zamena za soja sos, 60 ml vode, 1 kašika limunovog soka (svežeg), ½ kašike monk voćnog šećera, 1 kašičica belog luka (mleveno), svežeg vlasca (sitno iseckanog), 2 kašike kukuruznog skroba (gustina).

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u činiju i umutite bez grudvica.

2. Ovaj sos će se zgusnuti čim se zagreje u tiganju, pa ga dodajte poslednjeg.

Sunday, April 20, 2025

Kakao sladoled sa grckim jogurtom i slatkom pavlakom (Cocoa ice cream with Greek yogurt and heavy cream)

Sastojci: 200 ml grčkog ili običnog jogurta, 200 ml slatke pavlake, 40 g kakaoa u prahu, 50g šećera, 20 g vanilin secera, 100g putera od kikirikija.

Priprema: 

1. Sve sastojke staviti u ciniju i umutiti mikserom dok ne postane glatko.

2. Sipajte u činiju pogodnu za zamrzavanje i mućenje.

Beli mladi sir bez sirila, bez sirceta, bez soka od limuna (White farmer cheese without rennet, without vinegar, without lemon juice)

Dobije se oko 800 g sira, 500 g pavlake.

Sastojci: 5 L punomasnog kravljeg mleka ili domaceg kravljeg mleka.

Priprema:

1. Neprokuvano mleko sipati u šerpu.

2. Mleko procediti kroz gazu. 

Gaza oprana samo sa toplom vodom, bez deterdzenta za ves o bez omeksivaca.

Med od ruzinih latica (Rose petals honey)

0. Ruzinim laticama trebate iseci beli deo koji je do centra ruze.

Gorak je pa ce i med biti gorak.

Vece latice ruza iseci nozem na manje komade. Manje ne morate seci.

Na tamnom i hladnom mestu (mesto koje nije na suncu, ne u frizideru), 6 do 8 nedelja

Sastojci: latice ruza, med.

1. Sakupite cvetove ruza - latice ruza. 

2. Odvojite latice i potopite ih u veću posudu s mlakom vodom da biste otklonili nečistoće i insekte.

Saturday, April 19, 2025

Caj za pred spavanje (Bedtime tea)

Sastojci: 1 kasicica kamilice, 1 kasicica lavande (cvet), 1 kasicica ruzinih latica, 1 kasicica nevena (cvet), 1 kasicica kore pomorandze (rendana) po jednoj solji.

Priprema:
1. Pomešajte sve biljke.
2. Na 200 ml ključale vode koristiti 1 kafenu kašičicu cajne mesavine. 

Caj za opustanje (Tea for relaxation)

Sastojci: 1 kasicica nane, 1 kasicica kamilice, 1 kasicica hibiskusa (cvet), 1 kasicica bosiljka, ½ kasicice lavande (cvet), ¼ kasicice mlevenog karanfilica, 1 kasicica limunove kore (rendane) po jednoj solji.

Priprema:

1. Pomesati sve biljke.

2. Jednu kasiku cajne mesavine preliti sa 250 ml vruce vode.

Friday, April 18, 2025

Pileca salata sa kukuruzom i jajima (Chicken salad with corn and eggs)

Sastojci: 250g pilećeg mesa (skuvanog, iscepkanog), 150g kukuruza (kuvanog), 3 jaja (tvrdo kuvana), 200 g grčkog jogurta, 1 kašika senfa, 1 kasicica soka od limuna, 50 g oraha (seckanih).

Priprema:

0. Zumanca izgnjeciti. Belañca iseci na kockice.

1. U ciniji pomesati sve sastojke. 

Cia puding osnovni recept (Chia pudding basic recipe)

Sastojci: 300ml mleka, 1 kasicice cimeta u prahu ili mlevenog, 1 kasika putera od badema, ½ kasicice vanila ekstrakta, mali prstohvat đumbira u prahu, 50 g cia semenki.

Priprema:

1. U blender staviti sve osim cia semenki. Dobro sjediniti.

2. Sipati u ciniju pa dodati cia semenke. Dobro promesati.

Veganski cvrst puter (Vegan hard butter)

Sastojci: 250 ml kokosovog ulja (rafinisanog, otopljenog), 30 ml avokado ulja, 80 ml nezaslađenog sojinog ili bademovog mleka, 1 kašičica jabukovog sirćeta, 1 kašičica nutritivnog kvasca, prstohvat kurkume, ½ kašičice soli.

Priprema:

1. Dodajte kokosovo ulje u blender sa avokado uljem.

2. Dodajte jabukovo sirće u sojino ili bademovo mleko i promešajte tako da se dobije jogurt.

Farbanje jaja za Uskrs (Coloring eggs for Easter)

Da znate da domaca jaja imaju tanju ljusku i samim tim ce vise pucati nego kupovna jaja.

Sastojci: voda da prekrije jaja, 10 jaja, 1 kasicica soli, 1 kasika alkoholnog sirceta (9%), boja za jaja u prahu, tecna boja za jaja* (vidi postupak nize).

Priprema:

1. Staviti jaja u serpu, preliti vodom i dodati so. Na srednjoj temperaturi (4) kuvati 10 minuta, od momenta kljucanja.

2. U drugu serpu sipati hladnu vodu i prebaciti jaja dok se ne ohlade.

Slana voda za prelivanje belog sira (Salty water for pouring over white cheese)

Sastojci: 1 L vode, 10 g soli.

Priprema:

1. U serpu sipati vodu i zagrejati na srednju temperaturu (4) - da prokljuca.

2. Dodati so i pustiti da kuva 5 minuta.

Thursday, April 17, 2025

Pita od spanaca bez kora (Crustless spinach pie)

Sastojci: 200 grama grčkog jogurta, 2 jajeta, 125 ml vode, ⅓ kašičice soli, 3 kašike maslinovog ulja, 150 grama višenamenskog brašna, 100 grama feta sira (izmrvljenog), za fil - 250 g spanaća (sveze), 1 mladi luk (sitno seckan), 1 kasika mirodjije (sveža, seckana), 1 kašika peršuna (svežeg, iseckanog), 2 kašike maslinovog ulja, 150 grama feta sira (izmrvljenog), za preliv - maslinovo ulje, 2 kašike grujer sira (rendanog) ili ementalera ili fontina ili sira havarti ili cedar sira.

Priprema:

1. U činiji pomešajte jaja i grčki jogurt.

2. Dodajte vodu i maslinovo ulje i promešajte.

Palacinke iz rerne (Oven baked crepes)

Sastojci: 120 g višenamenskog brašna, 2 jaja, 300 ml mleka (punomasno mleko), ½ kasicice sitne soli, 2 kašike šećera, 2 kašike putera (neslanog, otopljenog).

Priprema: 

1. Umutite jaja viljuškom.

2. Pomešajte brašno, so i šećer.

Posni beli fil za kolace i torte (Lean white filling for cakes and tortas)

Sastojci: 500 ml biljnog mleka (sojino mleko, bademovo mleko, kokosovo mleko, ovseno mleko), 50 g kukuruznog skroba (gustina), 50 g secera, 20 g vanilin secera,, 200gr margarina (isecen na kocke).

Priprema:

0. Prosejati kukuruzni skrob (gustin).

1. Pomesati skrob sa secerom i vanilin secerom i 100 ml mleka. Umutiti da nema grudvice.

2. U serpu sipati preostalo mleko i zagrejati.

Limun keksici (Lemon cookies)

Sastojci: 3 jaja, 130 g šećera, 20 g vanilin secera, 120 ml ulja, korica od 2 limuna, 70 ml soka od svezeg limuna, 570 g brasna, 15 g praška za pecivo, za posipanje - šećer u prahu.

Priprema:

1. U ciniji pomesati sve sastojke osim secera u prahu. Zamesiti testo.

2. Rukama vaditi testo i oblikovati loptice. Svaku lopticu pritisnuti malo dlanom da se spljosti.

Posne projice sa ajvarom i susamom (Lean muffins with ajvar and sesame seeds)

Sastojci: 300 g  kukuruznog brašna, 150g brašna, 5 g praška za pecivo, ½ kasicice soli, 120ml ulja, 150 ml vode, 250 ml kisele vode, 50 g ajvara, susam.

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke i dobro sjediniti.

2. Pleh za projice ili obican obloziti papirom za pecenje. Sipati smesu do ⅔ ako koristite pleh za projice. Posuti susamom.

Veganski mekan puter (Vegan soft butter)

Sastojci: 125 ml kokosovog ulja (rafinisanog, otopljenog), 125 ml avokado ulja, 80 ml nezaslađenog sojinog ili bademovog mleka, 1 kašičica jabukovog sirćeta, 1 kašičica nutritivnog kvasca, prstohvat kurkume, ½ kašičice soli.

Priprema:

1. Dodajte kokosovo ulje u blender sa avokado uljem.

2. Dodajte jabukovo sirće u sojino ili bademovo mleko i promešajte tako da se dobije jogurt.

Wednesday, April 16, 2025

Pilece meso sa bundevom i zacinima (Chicken meat with pumpkin and spices)

Sastojci: 500g pilećeg filea, 300g bundeve, 1 kasika ulja uljane repice, ½ glavice crnog luka, nekoliko drski svezeg korijandera (iseckanih na manje komade), 250 ml kokosovog mleka, 2 cena belog luka (sitno seckanog), 2 kasicice svezeg djumbira (sitno rendanog) ili ½ kasicice u prahu, ½ kasicice mlevenog kumina (ili kima), prstohvat ljute aleve paprike (opciono), ¾ kasicice garam masala, ¾ kasicice semenki korijandera (mlevenih), ½ kasicice kurkume u prahu, ½ kasicice cimeta u prahu, 1 kasicica agava sirupa.

Priprema:

1. Piletinu iseći na kocke. Bundevu oljuštiti i iseci na kocke. Crni i beli luk oljustiti i iseci na sitno.

2. U serpu sipati vodu i staviti piletina kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 20 minuta. Ocediti.

Oblanda sa krem sirom sa zacinima (Cream cheese wafer with spices)

Sastojci: 1 pakovanje oblandi (210 g), 800 g krem sira, 6 kasika parmezan sira (rendanog, svezeg) ili 2 kasike parmezana iz kesice, ⅓ kasicice suvog origana, ⅓ kasicice suvog bosiljka, ⅓ kasicice suvog majorana, ⅓ kasicice belog luka u prahu, ⅓ kasicice suvog ruzmarina, ⅓ kasicice suvog persuna, ⅓ kasicice suvog timijana, ⅓ kasicice suve zalfije, 200 g majoneza lajt, 200 g kisele pavlake, 80 g spanaća (svezeg), 150 g ajvara, 150 g šunke (isecena na kockice).

Priprema:

1. Spanać sameljite u secku.

2. U ciniju stavite krem sir, parmezan sir i sve zacine. Dobro promesajte.

Meze u zelenoj salati (Appetizers in lettuce)

Sastojci: zelena salata  krastavac, paradajz, slani krekeri, suvi vrat, pečenica, kulen, gauda kackavalj, čedar sir, mocarela sir, masline, beli sir, jaja (tvrdo barena).

Priprema: 
1. Zelenu salatu oprati i iscepkati listove. Jaja iseci na pola po duzini. Krastavac oljustiti. Krastavac i paradajz iseci na kolutove. Gauda i cedar kackavalj iseci na stapice. Suvi vrat i pecenicu iseci ili na listove ili ako su u komadu na kocke velicine zalogaja. Mocarela sir iseci na kolutove, a beli sir na kocke velicine zalogaja.

Brzi cokoladni vocni rolat (Quick chocolate fruit roll)

Sastojci: za koru - 1 banana, 200 g obicnog keksa ili mlevenog keksa, ½ kasicice cimeta u prahu, 3 kasike kakaoa u prahu, za fil - 300 g krem sira, 50g margarina, 50 g meda, 300 g bobicastog voca ili banana ili bananica ili zele bombona.

Priprema:

1. Bananu oljustiti i izgnjeciti viljuskom.

2. Keks staviti u kesu sa zatvaracem i sa oklagijom usitniti.

Vocni kolac sa ovsenim pahuljicama i grckim jogurtom (Fruit cake with oat flakes and Greek yoghurt)

Sastojci: 2 banane (oljustene, izgnjecene), 3 jaja (blago umucena), 200 g grčkog jogurta, 30 ml agava sirupa, 150g ovsenih pahuljica, 1 kasicica cimeta, ¼ kasicice kardamona mlevenog, 5 g praška za pecivo, bobicasto voce, 100 g cokolade za kuvanje, 1 kasika kokosovog ulja.

Priprema:

1. Pomesati sve osim bobicastog voca, cokolade i kokosovog ulja.

2. U manji cetvrtasti ili okrugli pleh staviti papir za pecenje i sipati smesu.

Tuesday, April 15, 2025

Stari beli sir punomasni (Old white cheese full-fat)

Prvim delom pripreme mozete dobiti mladi sir, drugim delom pripreme dobicete sitan sir, a trecim delom stari punomasni sir.

Sastojci: 5 L punomasnog mleka, 2 kasike sirila (maje), 3-4 g soli.

Potrebno: 1 velika pelena za bebe ili gaza (oprana samo u vodi bez praska za ves i bez omelsivaca).

Priprema:

1. Mleko sipati u serpu i zagrejati da bude mlako (kao mleko za bebe).

2. Dodati sirilo i dobro promesati da se sjedini.

Sunday, April 13, 2025

Spanac i feta kocke (Spinach and feta cubes)

Sastojci: 100g spanaća, 150g feta sira, 1 manji praziluk, 4 jaja, 150g speltino brašna, 5g praška za pecivo, 1 saka lista persuna, mirodjije i nane.

Sastojci:

0. Pomesati spelta brasno i prasak za pecivo.

1. Spanać oprati, ocisti i obariti u kljucaloj vodi 5 minuta. Ocediti.

2. Pomesati spanac sa ostalim sastojcima. 

Friday, April 11, 2025

Azijski sos za brzo przenje i mesanje povrca 2 (Asian sauce for stir fry veggies 2)

Sastojci: 6 čena belog luka (mlevenog), 3 kašike svežeg đumbira (2 cm, mlevenog) ili ½ kašičice đumbira u prahu, 250 ml pilece ili čorbe od povrća, 4 kašike soja sosa ili zamene za soja sos, 2 kašike mirina ili kašike suvog šerija, 1 kašika ulja susama, 2 kašike secera, ¼ kàsicice mlevenog belog bibera.

Priprema: 

1. Pomešajte sve sastojke u šerpi i zagrejte na srednjoj vatri (4) mešajući dok se šećer ne rastvori. 

2. Koristite odmah.

Thursday, April 10, 2025

Ledena lizalice od ananasa (Ice pineapple lollipop)

Sastojci: 450 g ananasa (komadići u soku), 90 ml belog ruma, 3 kašike kokosovog krema (stvrdnuti krem na vrhu konzerve), korica od 2 limete, 175 g crne čokolade (iseckane), za dekoraciju - kokosove ljuspice (brašno).

Priprema:

1. Ocedite komadiće ananasa, ostavite sok. 

2. Stavite 200 g ananasa u blender sa 9 kašika soka, sa rumom i kokosovim kremom. Blendajte dok ne postane glatko, a zatim umešajte koricu limete.

Brzo ukiseljena cvekla (Quick pickled beets)

Sastojci: 4 cvekle (srednje velicine), 1 ½ kašike maslinovog ulja, četvrtina crnog luka (tanko isečenog), 50 g šećera, 300 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice sitne morske soli, 1 karanfilić (ceo), 1 bobica pimenta.

Priprema:

1. Uklonite vrhove i korenje, a zatim ih stavite na veliki list aluminijumske folije ili papira za pečenje.

2. Prelijte cveklu maslinovim uljem, pazeći da je dobro premazana, i preklopite foliju ili papir da napravite zatvoreno pakovanje.

Japanska smesa za pohovanje mesa i povrca tempura (Japanese batter for frying meat and veggies tempura)

Sastojci: neutralno ulje za prženje, 90 g višenamenskog brašna, 65 g krompirov skrob, 1 veće jaje, 60 ml votke (hladne, iz frižidera), 60 ml gazirane vode (hladne, iz frižidera), šta god da zelite da pržite (vidi listu ispod).

Priprema:

1. U činiju dodajte višenamensko brašno i polovinu krompirovog skroba i dobro promešajte. 

2. U drugu posudu dodajte jaje i umešajte votku.

Cokoladne galete bakini kolaci (Chocolate waffles)

Sastojci: 200 g glatkog pšeničnog brašna tip 550, 10 g praška za pecivo, 50 g šećera, 20 g vanilin secera, 80 g rogaca u prahu, 320 ml mleka, 2 jaja, 8 kasika ulja.

Potrebno: aparat za galete.

Priprema:

1. U ciniji pomiješajte brašno, šećer, rogac i prašak za pecivo. 

2. U drugoj ciniji umutite jaja. Dodati mleko i ulje i dobro promesati.

Sunday, April 6, 2025

Cepkano meso sa cepkanim povrcem (Striped meat with striped veggies fajitas)

Sastojci: 500 g junece slabine (rozbratne), 500 g pilećih prsa, 200 g škampa (ociscenih iznutra i bez repova), 3 paprike, 1 glavica crnog luka (narezana tanko), 3 čena belog luka, 3 kašike pilećeg bujona, 2 limete, 2 kašike limete, 2 kasice maslinovog ulja + 2 kasicice, so, zacinski miks za cepkano meso i povrce fahitas.

Priprema:

1. Očistite paprike, crni luk i beli luk. Sitno iseći beli luk. Paprike i luk iseći na trakice. 

2. Začinite biftek, piletinu i škampe solju i mešavinom začina fahitas.

Saturday, April 5, 2025

Kineska psenicna testenina (Chinese wheat noodles)

Sastojci: 400 g brašna za hleb ili picu, plus još za posipanje, ½ kašičice soli, 200 ml vode.

Priprema:

1. Pomešajte brašno i so u velikoj činiji.

2. Dodajte vodu i mešajte viljuškom dok se testo malo ne sjedini. 

Italijanska supa sa ljutim kobasicama i krompirom (Italian soup with spicy sausages and potatoes - minestra di pane)

Sastojci: 500 g ljute mlevene italijanske kobasice ili mleveno meso za italijansku kobasicu, 4 kašike putera, ½ crnog luka (iseckanog na kockice), 1 kašika belog luka (mlevenog), 1,5 L pilećeg bujona, 500 ml vode, 5 žutih krompira (isečenih na komade od 2 cm), prstohvat soli, ½ kasicice crnog bibera, 250 ml pavlake za kuvanje ili neutralne pavlake, 250 g kelja (iseckan), za posluživanje slanine (kriške), parmezan (rendan).

Priprema: 

0. U velikom loncu dinstajte kobasicu 6 do 7 minuta na srednje jakoj vatri (5) dok ne porumeni. 

1. Dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Ostavite na stranu.

2. Rupicastom kašikom prebacite kobasicu na tanjir i ostavite sa strane. 

Mleveno meso za italijansku kobasicu (Grounded meat for Italian sausage)

Sastojci: 500 g mlevenog svinjskog mesa, 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 kašika vinskog sirćeta, 2 kašičice suvog peršunovog lista, 1 kašičica šećera, 1 kašičica grubo mlevenog semena komorača, ½ kašičice soli, ½ kašičice crnog bibera, ½ kašičice crnog luka u prahu, ½ kašičice belig luka u prahu, ⅛ kašičice mlevenog muškatnog oraščića, ljuspice crvene ljute paprike po ukusu (opciono)

Priprema:

1. Pomešajte sve sastojke osim mlevene svinjetine.

2. Dodajte mlevenu svinjetinu na vrh pa rukama dobro sjedinite.

Italijanska kobasica sa ljutim zacinima (Italian sausage with spices)

Ako recept zahteva začinjenu italijansku kobasicu, a vi imate onu običnu, dodajte nekoliko začina i eto.

Ako pržite u tiganju

Dodajte 1 kašičicu sušenog italijanskog začina ili provansalskog bilja i prstohvat crvene paprike u ljuspicama i prstohvat kajenske paprike (u prahu).

Ako se peče u rerni

Wednesday, April 2, 2025

Kako napraviti zacinjenju kobasicu? (How to make herb sausage?)

Sastojci: 600 g svinjske lopatice-plecke, 400 svinjski trbuh tj. svinjsko carsko meso, 18 g soli, 10 g peršunovog lista (svežeg, sitno iseckanog), 10 g vlasca (svežeg, sitno iseckanog), 5 g timijana (svežeg, sitno iseckanog), 2,5 g susenog belog luka (2,5 g belog luka u prahu), 5 g piment u prahu.

Potrebno: mlin za meso, punilica za kobasice, prirodna creva.

Priprema:

1. Meso isecite na komade pogodne za mlin.

2. Stavite meso u zamrzivač na 2 sata.

Bundeva zacinski miks (Pumpkin spice mix)

Sastojci: 5 g muškatnog oraščića u prahu, 15 g cimeta u prahu, 5 g mlevenog suvog đumbira.

Sastojci: 5 g muškatnog oraščića u prahu, 15 g cimeta u prahu, 5 g mlevenog suvog đumbira, 5 g aleve paprike (u prahu), 5 g mlevenih karanfilića.

Zacinski miks za grilovanje (Seasoning mix for grilling)

Sastojci: 10 g crnog luka (u prahu), 15 g sušenog origana, 30 g dimljene paprike (u prahu), 15 g sušenog ruzmarina, 15 g mlevenih semenki korijandera, 5 g mlevenog crnog bibera.

Možete posipati ovu mešavinu tokom kuvanja ili je koristiti za aromatiziranje marinade za hranu kao što su:

Sta je kuvanje na suvoj toploti? (What is the dry cooking method?)

Kuvanje na suvoj toploti (en. Dry cooking method) je metoda koja uključuje kuvanje hrane bez upotrebe vode, bujona ili drugih tečnosti. Umesto toga, oslanja se na cirkulaciju toplog vazduha ili direktan kontakt sa vrelom površinom za prenos toplote na hranu. Ova metoda poboljšava ukus i teksturu hrane karamelizacijom šećera na površini, što rezultira bogato smeđom i ukusnom korom. 

Sta je brzo mesanje, brzo przenje hrane stir fraj? (What is stir fry food?)

Brzo prženje brzo mešanje (en. Stir fry, azijska kuhinja) podrazumeva prženje malih, ujednačenih komada hrane u voku ili velikom tiganju sa teškim dnom, na veoma visokoj vatri. Za prženje je važno stalno mešanje, koje obezbeđuje ravnomerno prženje i sprečava zagorevanje. Ova metoda brzog prženja čuva živopisne boje povrća i hrskavu teksturu dok ravnomerno prže proteine. 

Sta je przenje u tiganju? (What is pan frying?)

Za prženje u tiganju (en. Pan frying) je potrebno malo više ulja i nešto niža toplota u odnosu na blago przenje hranr - sotiranje. Ova tehnika je najpogodnija za przenje većih, debljih komada hrane, kao što su pileća prsa ili riblji fileti, stvarajući hrskavu, zlatno-braon koru dok se osigurava da je unutrašnjost ispečena.

Sta je blago przenje hrane sotiranje? (What is sauteing food?)

Blago przenje hrane - sotiranje (en. Saute) podrazumeva brzo prženje hrane u maloj količini ulja ili masti na srednjoj (4) do jakoj vatri (5). Ovaj metod je idealan za prženje manjih komada hrane, omogućavajući im da razviju delikatnu smeđu boju bez preprženja. 

Blago przenje hrane opisuje način na koji se hrana kreće u tiganju tokom ovog procesa prženja.

Metodi pripreme hrane (Methods for preparing food)

1. Blago przenje hrane, da se dobije tanka braon korica
2. Prženje u tiganju, sa 50 % masnoca od visine namirnica
Kuvanje na suvoj toploti
4. Plitko prženje
Suvi poh i vlazan poh
5. Pirjaniti, kuvati u poklopljenom loncu

Monday, March 31, 2025

Kako napraviti tofu? How to make tofu?

Sastojci: 1 šolja zrna soje (suvih), 2 litre vode + 125 ml, 1 ½ kašičice nigari - magnezijum hlorida (prah).

Potrebno: velika činija za potapanje, 2 velike posude, blender velike snage, sitno sito ili cediljka, kesa za orašasto mleko ili gaza, drvena kašika.

Priprema:

1. Suvo zrno soje dodajte u sitno sito ili cediljku i dobro isperite.

2. Prebacite sojino zrno u veliku činiju i dodajte dovoljno hladne vode da je pokrije najmanje 6 do 8 cm. Pokrijte i ostavite da se potapa na sobnoj temperaturi 12 sati ili preko noći. 

Zrna soje trebaju da budu dovoljno mekana da se prepolovi kada se nežno stisne.

Wednesday, March 26, 2025

Baharat zacin Bagarat spice)

Sastojci: 5 kašika blage paprike (u prahu), 4 kašike crnog bibera (sitno mlevenog), 3 kašike kumina (mlevenog), 2 kašike semena korijandera (mlevenog), 2 kašike cimeta (mlevenog), 2 kašike karanfilića (mlevenog), 1 kašika kardamoma (mlevenog), 1 kašika zvezdastog anisa (mlevenog), 1 kašičica muskatnog oraščića (mlevenog).

Priprema:

1. Pomesajte sve sastojke u činiji i dobro promešajte. 

2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 5 meseci.

Tuesday, March 25, 2025

Libanske cufte u sosu (Lebanese meatballs in sauce)

Sastojci: 250 g junećeg mlevenog mesa, 250 g jagnjeceg mlevenog mesa, 1 zumance, ½ glavice crnog luka (rendan na sitno), 1 kašika zatar začina, ½ kašičice baharat začina, ½ kašičice cimeta, ½ kasicice pimenta (mlevenog), 2 kašike lista svežeg peršuna (sitno seckanog), 1 kasika lista sveze nane (sitno seckana), 1 kasika maslinovog ulja, za sos - 250 ml yogurt, 35 g tahini, juice of ½ lemon, 1 clove garlic (minced), salt to taste, for garnish - pine nuts, 1 kasika maslinovog ulja.

Priprema:
1. Pomešati junece mleveno meso, jagnjece mleveno meso, zacine, crni luk i 1 kasiku lista persuna. Zamesiti rukom dok se sve lepo ne sjedini.

Kremasta corba od muskat bundeve (Butternut pumpkin creamy chowder)

Sastojci: 1 muskat bundeva (oko 1,5 kg), 1 praziluk (beli i svetlozeleni delovi, tanko isečeni), 2 šargarepe (srednje, sitno isečene), 3 čena belog luka (očišćen), 2 grančice ruzmarina (sveže), 2 ½ kašike maslinovog ulja, ¼ kašičice mlevenog kumina, ¼ kasicice   dimljene paprike paprike, 1,5 litre čorbe od povrća (ili više), 1 lovorov list (osušen).


Priprema:

1. Zagrejte rernu na 205 C (400 F). Obložite pleh papirom za pečenje.

2. Odrežite peteljku i kraj bundeve i prepolovite po dužini. Izvadite semenke. Zatim ga ponovo prepolovite po dužini. 

Thursday, March 20, 2025

Kako susiti svezu ribu? (How to dry fresh fish?)

Kako susiti ribu u prostoriji, u rerni i u dehidratoru.

Kako susiti ribu u prostoriji?

Sastojci: riba (sveza), so.

Priprema:

0. Ribu ocistite od kostiju.

1. Ribu isecite na debele trake po dužini. 

2. Riblje filete isecite na manje trake približno jednake veličine.

3. Riblje trake premažite marinadom od 1 ½ do 2 kašičice soli po kilogramu ribe i 63 ml vode.

Kako ukiseliti kupus sa pretakanjem vode? (How to make sour cabbage with pouring water?)

Sastojci: kupus, so i voda. Potrebno: plasticni okrugli drzac ili 2 drvene daske, plasticno bure sa poklopcem.

Savet: 

Procenat soli zavisi od veličine bureta za kupus, na bure od 100 L ide 3% soli to jest 3kg.

Kolicina kupusa zavisi od velicine bureta, 50% kupusa od velicine bureta. Na bure od 100 L ide 50 kg kupusa.

Priprema:

0. Oprati bure i ocediti od vode.

1. Skinite prve listove sa glavica kupusa kako biste odstranili eventualne nečistoće.

2. Nožem izvadite koren kupusa.

Kokos cokoladice baunti (Bounty coconut bars)

Sastojci: za belu kokos smesu - 150 ml neutralne pavlake(nezaslađene, 20% mm ili 36% mm), 80 g šećera, 20 g vanilin secera, 1 kasicica vanila ekstrakta, prstohvat soli, 120 g margarina, 200 g kokosovog brasna, za preliv - cokoladna glazura sa slatkok pavlakom ili glazura od cokolade ili glazura od cokolade 2 (300 g cokolade).

Priprema:

1. U serpu sipajte pavlaku, dodajte šećer, so i margarim i na srednjoj tempetaturi (4) uz stalno mešanje kuvati dok se šećer i margarin ne otope. 

2. Skloniti sa sporeta.

Wednesday, March 19, 2025

Tviks cokoladice (Twix chocolate bars)

Sastojci: za podlogu - 110 g speltinog brašna, 120 ml javorovog sirupa, 110 ml kokosovog ulja (otopljenog), za karamelu - 300 g urmi (očišćenih od koštica), 2 kašike (27 g) kokosovog ulja (otopljenog), prstohvat morske soli, za čokoladni preliv - 55 g kokosovog ulja, 25 g kakaoa u prahu ili kakao zrna (,u prahu) ili rogača (u prahu), 2 kašike javorovog sirupa.

Priprema:

0. Tepsiju veličine 20x20 cm (8x8 inča) obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.

1. Stavite urme u činiju i prelijte vrelom vodom i ostavite da se potope 15 minuta.

2. Pomešajte brašno od spelte, otopljeno kokosovo ulje i javorov sirup u činiji dok ne postane glatko. 

Saturday, March 8, 2025

Piletina na japanski nacin (Chicken japanese way)

Sastojci: 650 g pilećih bataka (bez kostiju, bez kože) moze i pileci file, 300 ml terijaki sosa.

Priprema:

1. Prebacite 8 kašika sosa u plastičnu kesu ili posudu i dodajte piletinu. Stavite pileće batake u kesu, istisnite što je moguće više vazduha i zatvorite kesu. Lagano stisnite kesu dok komadi piletine ne budu premazani sosom. Ako koristite posudu, ravnomerno pokrijte piletinu sosom.

2. Marinirajte piletinu u frižideru, najmanje 4 sata, a najviše 12 sati.

Japanski terijaki sos (Japanese teriyaki sauce)

Sastojci: 240 ml soja sosa (sa malo natrijuma) ili zamena za soja sos, 100 g ili 150 g granuliranog šećera, 120 ml sakea (japanskog pirinčanog vina) ili mirina, 60 ml pirinčanog sirćeta, 1 puna kašika narendanog đumbira (sitno).

Priprema:

1. Pomešajte sastojke u šerpi na srednjoj vatri (4) i kuvajte, mešajući, dok se šećer ne rastvori.

2. Ostavite da se krčka još 5 do 10 minuta. Pustite da se ohladi.

Prolecne rolnice na azijski nacin (Spring rolls asian way)

Sastojci: za sos - ¼ šolje soja sosa sa niskim sadržajem natrijuma, 3 kašike kineskog hoisin sosa, 2 kašike ljutog sosa, 2 kašičice kokosovog šećera, 2 kašičice susamovog ulja, 1 kašičica kineski miks 5 zacina, za fil - 2 kasike avokado ulja, 350 g pečuraka (iseckanih), 225 g ekstra čvrstog tofua (oceđenog, obrisanog i izmrvljenog), 1 šolja crnog luka (isečenog na kockice), 1 šolja vodenog kestena (oceđenog i izgnječenog), ¾ šolje šargarepe (rendane), 8 čena belog luka (izgnjecenog), 2 kašike đumbira (rendanog), 1 šolja praziluka (sitno iseckanog), 1 glavica zelene salate, sveze seckani listovi korijandera, ljuti soja sos, za serviranje - susam (prepečen).


Priprema:

1. Stavite sastojke za sos u malu činiju, umutite da se sjedine i ostavite sa strane.

Friday, March 7, 2025

Azijske pilece rolnice (Asian chicken rolls)

Sastojci: 500 g mlevenog pilećeg ili pilećeg belog mesa (isecen na kockice), 15 ml ulja od kikirikija (ili ulja avokada ili susamovog ulja ili maslinovog ulja), ½ luka (sitno iseckanog), ½ kašike zgnjecenog belog luka, 1 šolja crvene i zelene paprike (sitno iseckane, na kockice), 140 g kineski vodeni kestena (ocedjen, izgnjecen), azijski sos, za posluživanje - 50 g kikirikija ili badema ili indijskih oraha (zgnječenih), zelena salata.

Priprema:

1. Zagrejte 2 kašike ulja od kikirikija u tiganju. 

2. Dodajte mlevenu piletinu, luk i beli luk. Pržite dok piletina ne porumeni, a luk postane providan, 8 do 10 minuta.

Thursday, March 6, 2025

Rolnice od zelene salate (Lettuce rolls)

Sastojci: 4 lista zelene salate, 2 lista kackavalja, pola paradajza (isecen na tanko), pola avokada (isecen na tanko), 2 lista sunke (ili suvog vrata ili pecenice, ili mortadele).

Priprema:

1. Staviti 2 lista salate jedan do drugog, ali da se malo preklapaju. Preko staviti, isto tako jos 2 lista salate.

2. Staviti kackavalj, jedan do drugog.

Azijski sos (Asian sauce)

Sastojci: 45 ml soja sosa ili zamena za soja sos ili kokos aminos, 45 ml hoisin sosa, 15 ml susamovog ulja, 15 ml pirinčanog sirćeta, 15 g putera od kikirikija, 15 ml meda, 10 ml slatkog čili sosa, ½ kašičice belog luka u prahu, ½ kašičice djumbira u prahu.

Priprema:

1. Umutiti sastojke za sos dok se dobro ne sjedine. 

Ako vam je puter od kikirikija čvršći, možda ćete morati da stavite mešavinu na tihu vatru 30-60 sekundi da se otopi i da se uverite da je sve dobro izmešano.

Tuesday, March 4, 2025

Brza torta od keksa i maskarpone krema (Quick biscuit and mascarpone cream cake)

Sastojci: za koru - 300g mleveni keksa, 50g šećera u prahu, 25g kakao praha, 110g margarina, 120ml mleka, za fil - maskarpone krem sa slatkom pavlakom, 150g crne cokolade, za preliv - cokoladna glazura sa slatkom pavlakom, glazura od cokolade 2 ili glazure od cokolade, za dekoraciju - 50g crne čokolade, m&m bombone.

Priprema:
1. U činiji pomešajte mleveni keks, šećer u prahu, mleko, kakao prah i otopljen margarin i dobro promesati. Staviti u kalup i poravnati.
2. Pripremiti fil - maskarpone krem sa slatkom pavlakom. Otopiti cokoladu na srednje niskoj temperaturi (3) i dodati u krem. Sve sjediniti.

Cokoladna glazura sa slatkom pavlakom (Chocolate glaze with heavy cream)

Sastojci: 150g čokolade, 75ml slatke pavlake.

Priprema:

0. Cokoladu izlomiti na kocke.

1. Na srednje niskoj temperaturi (3) pomesati cokoladu i slatku pavlaku stalno mesajuci dok se cokolada ne otopi.

Monday, March 3, 2025

Pronadjena Nestala devojcica 2g. 03.03.2025.

Devojcica je pronadjena ziva i zdrava.

Dana 03.03.2025. godine oko 14.00 casova u Ubu nestala je devojcica starosti 2 godine. Vise informacija na pronadjime.mup.gov.rs Sva vasa saznanja javite na 192





Salata od njoka sa slaninom (Gnocchi salad with bacon)

Sastojci: 500g njoka, 20ml ulja, 1 kašičica mlevene paprike, ½ kašičice soli, 1 kašičica suvog bosiljka, 2 kašike kukuruznog griza zutog, za preliv - 80g grčkog jogurta, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike senfa, ½ kasike soka od limuna, za salatu - 1⁄2 glavice zelene salate 100g paradajza, 100g slanine.

Priprema:

0. Pripremiti njoke. Zelenu salatu iscepkati. Paradajz iseci na kocke.

1. Njoke preliti uljem, dodati mlevenu papriku, bosiljak, so i palentu. 

2. Pecite u plehu obloženoj papirom za pecenje oko 30 minuta na 200 C.

Pohovani punjeni krompir stapici (Fried stuffed potato sticks)

Sastojci: testo za pohovane punjene krompir stapice, za nadev - 350g rendanog kackavalja (gauda, cedar), 200g slanine ili sunke (iseceno na kockice), 100 ml pavlaka za kuvanje, 1 praziluk (sitno iseckan).

Priprema:

1. Pripremiti testo za pohovane punjene krompir stapice.

2. Pomesati kackavalj, slaninu ili sunku, pavlaku za kuvanje i praziluk.

Sunday, March 2, 2025

Testo za pohovane punjene krompir stapice (Dough for fried stuffed potato sticks)

Sastojci: 800g krompira, 250g brasna, 60g putera, 1 jaje, ½ kasicice soli, za poh - 3 jaja, 250g prezli, za przenje - ulje.

Priprema:

1. Krompir oprati, oljustiti i opet oprati. Iseci na manje komade.

2. Staviti u serpu preliti vodom i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 20 tak minuta.

Palacinke od tikvica iz rerne (Oven-baked zucchini pancakes)

Sastojci: 280g tikvica, 2 jaja, 40g ovsenih pahuljica, 100g kačkavalja, za posipanje - semenke susama, lana, sunkcokreta i/ili bundeve.

Priprema:

1. Jaja blago umutiti viljuskom. Tikvice oljustiti i iseci na komade.

2. U blender staviti tikvice, jaja, ovsene pahuljice i kackavalj i izblendati.

Pita sa prosom i spanacem (Pie with millet and spinach)

Sastojci: 175g prosa, 200ml + 100 ml mleka, 3 jaja, 100g integralnog pšeničnog brašna, 30ml ulja, 1 kašičica praška za pecivo, 100g mladog sira (ili feta), 180g spanaća, ½ solje lisca korijandera, ½ kasice belog luka u prahu, 1 kasicica kima u prahu, 1 kasicica kurkume u prahu

Priprema:

1. Proso potopiti u vodi i ostaviti da stoji 8 sati ili preko noci. Ocediti, isprati i opet ocediti.

2. Proso skuvajte sa 200 ml mleka na srednje niskoj temperaturi (3) 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Thursday, February 27, 2025

Amareto bejlis kafa (Amaretto baileys coffee)

Sastojci: 230 ml turske kafe (kuvane i oceđene), 45 ml amareto sirupa od badema, 45 bejlisa irskog krema, 2 kašike karamel sosa, 2 kašičice šećera, ½ kasicice cimeta.

Priprema:

1. Skuvati kafu i ocediti.

2. Zagrejte karamel sos na srednjoj vatri (4) nekoliko sekundi.

Karamel sos (Caramel sauce)

Sastojci: 200 g kristal šećera, 65 ml vode, 85 g putera (neslanog, isečenog na komade), 120 ml guste pavlake, 1 kašičica ekstrakta vanile, prstohvat soli.

Priprema:

1. Dodajte šećer i vodu u šerpu. Promešati malo. Kuvajte na srednjoj vatri (4) dok se šećer ne rastvori, postane bistar i počne da se pojave mehurici, oko 3-4 minuta.

Sada, nemojte ponovo mešati, povremeno zavrtite šerpu i kasikom spustite secer koji se uhvatio na stranice serpe, po potrebi, da sprečite kristalizaciju.


Kuvajte dok se smesa ne zgusne i ne dobije tamnu boju ćilibara poput meda, oko 8-12 minuta.

2. Pažljivo dodajte puter i umutite dok se potpuno ne istopi.

Friday, February 21, 2025

Brza torta sa bananicama i zele bombonama (Quick cake with small cream bananas and helly candies)

Sastojci: krem od kisele pavlake i slatke pavlake, 15 krem bananica, 200 g zele bombona, 150 g keksa, malo soka, glazura od cokolade, i jos - 80g slaga u prahu, 200 ml mleka ili 200 ml vode iz frizidera.

Priprema:

1. Pripremite krem od kisele pavlake i slatke pavlake.

2. Krem bananice i zele bombone iseckajte na kockice.

Thursday, February 20, 2025

Krem od kisele pavlake i slatke pavlake (Cream from sour cream and heavy cream)

Sastojci: 180g kisele pavlake, 200 ml slatke pavlake, 160g secera u prahu, 20g vanilin secera. 

Priprema:

1. Slatku pavlaku penasto umutite.

2. Dodajte kiselu pavlaku, secer u prahu i vanilin secer i sve dobro sjediniti.

Saturday, February 15, 2025

Sta je gersla-jecam zrno? (What is barley grain?)

Ječam je zrno žitarica sa žvakaćom teksturom i blagim, orašastim ukusom. To je seme vrste trava koja raste u umerenoj klimi širom sveta. Ječam (Hordeum vulgare) je četvrti najveći usev žitarica na svetu, posle pšenice, pirinča i kukuruza. Ječam se obično koristi u hlebu, supama, varivima i zdravim proizvodima.

Ječam zrno - gersla ima ukus orašastih plodova i bogat je ugljenim hidratima, sa umerenim količinama proteina, kalcijuma i fosfora i malim količinama vitamina B. 

Nepecene kocke sa cimetom (No bake cubes with cinnamon)

Sastojci: 240g šećera, 20g vanilin šećera, 80 ml vode, 200 g margarina (iseckan na kocke), 1 kašičica cimeta (u prahu), 200 g mleka u prahu, 70 g rogaca ili kakaoa u prahu, 150 g mlevenog keksa, za posipanje - 1 kasika kakao praha, ½ kašičice cimeta (u prahu).

Priprema:

1. U šerpicu staviti šećer, vanilin šećer i vodu i kuvati na srednjoj temperaturi (4) uz stalno mesanje 3 do 4 minuta. Skloniti sa sporeta.

2. Dodati mleveni cimet i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.

Kako pripremiti ovsene mekinje?


Ovsene mekinje se mogu jesti i sirove i kuvane. Svakako se moraju potopiti na 8 sati ili preko noci. Mogu se potapati vodom, mlekom i jogurtom.

Ja sam ih prvi put potopila u vodu na 4 sata, pa sam iscedila od vode i prelila jogurtom jos 4 sata. Prvi put sam sipala oko 1 L jogurta na pola kantice od 700 g (kisele pavlake). Bilo je bas retko. Drugi put sam stavila manje, pa je bilo bas gusto. Tako da sam pre svakog obroka dodavala jos jogurta.

Sa mlekom nisam probala jer ne pijem mleko. Mada mozete koristiti kravlje mleko, kozije mleko ili neko biljno - bademovo, ovseno, sojino ili kokosovo mleko.

Sirove ovsene mekinje sa jogurtom

Sastojci: 60g ovsenih mekinja, 150-200 ml jogurta.

Friday, February 14, 2025

Sta su ovsene mekinje? (What is oat bran?)


Ovsene mekinje potopljene u jogurt

Ovsene mekinje su spoljašnji sloj oljuštenog zrna ovsa. Bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. To je spoljni sloj ovsene krupice, koji se nalazi odmah ispod nejestive ljuske. Ovsene mekinje mogu pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi, zdravoj funkciji creva i smanjenju krvnog pritiska i holesterola i za sprecavanje jos nekih bolesti.

1. Prepune su hranljivim materijama.

Ovsene mekinje imaju dobro izbalansiran nutritivni profil. Imaju ugljene hidrate, masti, proteine i vlakna. Posebno su bogate beta-glukanom, moćnom vrstom rastvorljivih vlakana.

Wednesday, February 5, 2025

Amareto kafa sa slagom (Amaretto coffee with whipped cream)

Sa alkoholom. I bez alkohola.

Sastojci: 120 ml crne kafe (vruće), 20 ml amareto likera, 2 kašike šlaga (umucenog), ½ kašičice cimeta u prahu, prstohvat muskatnog oraščića.

Priprema:

1. Skuvajte kafu.

2. Sipajte liker amaretto u veliku šolju za kafu.

Amaretto tresnja pice (Amaretto cherry drink)

Sa alkoholom.

Sastojci: 100ml amaretto likera od badema, 50ml tresnja kordial, 1 kašičica limunovog soka (sveže ceđenog), 300ml limunade (obicne ili gazirane), trešnje, kockice leda.

Priprema:

1. Napunite dve visoke čaše kockicama leda. 

2. Pomešajte amaretto, tresnja kordiali sok od limuna u maloj posudi.

Tresnja kordial (Cherry cordial)

Kordial je slatko pice s ukusom voca.

Sastojci: 700 g trešanja (bez koštica, sa peteljkama, tamne, sveže, slatke), 400 g kristal šećera, 500 ml vode, 1 ½ kašičice mahune kardamoma (zgnječenih), 2 kašičice rendane kore pomorandže, 125 ml soka od narandže (sveže iscedjenog), 2 stapica cimeta (izlomljen na komade), 5 cm djumbir (svež, oljušten, isečen na tanko).

Priprema:

1. Pomešajte tresnje, šećer, vodu, mahune kardamoma, koru pomorandže, štapiće cimeta i đumbir u serpi.

2. Pustite da provri na srednje jakoj vatri (5), povremeno mešajući. 

Palacinke od tikvica bez brasna (Flourless zucchini pancakes)

Sastojci: 2 manje tikvice, 2 jaja, 200 kackavalja (rendanog).

Priprema:

1. Oljustiti tikvice. Iseci na manje komade.

2. U secka staviti tikvice, jaja i kackavalj i sve dobro sjediniti u tecnu masu.

Tuesday, February 4, 2025

Kardamom panakota sa zeleom od nara (Cardamom panna cotta with pomegranate jelly)

Sastojci: za žele od nara - 7 listića želatina (ili 11,66 g želatina mlevenog), 1 kašičica limunovog soka (sveže isceđenog), 100 g šećera u prahu, 250 ml nezaslađenog soka od nara (jedan veliki nar daje jednu čašu soka), 1 kasicica ruzine vodice (ili ekstrakt pomorandze ili ekstrakt limuna ili ekstrakt maline), semenke jednog nara, za panakotu - 300 ml cvrste pavlake 48% masnoće (ili slatke pavlake 38% masnoće), 200 ml punomasnog mleka, 6 mahuna kardamoma (malo izlomljene), 1 mahuna vanile (na pola), 2½ listića želatina (ili 4,16 g mlevenog želatina), 75 g šećera u prahu.

Priprema:

1. Želatin za žele potopiti u hladnu vodu 15 do 20 minuta. 

2. Pustiti da provri limunov sok i 300 ml vode na srednjoj vatri (4). 

Pice od brusnice i sirupa od nara (Cranberry grenadine drink)

Sastojci: 150 ml soka od brusnice, 1 kašičica grenadina - sirup od nara, 1 kriška limete, 4 maline, bezalkoholno belo vino, kockice leda.

Priprema:

1. Pomešajte sok od brusnice, grenadin (sirup od nara), u bokalu sa šakom leda. 

To možete učiniti u šejkeru za koktele. 

2. Iscedite preko krišku limete i promešajte kašikom za mešanje ili kratko protresite ako koristite šejker za koktele.

Grenadine - sirup od nara (Grenadine - pomegranate syrup)

Sastojci: 145 g šećera, 250 g 100% nezaslađenog soka od nara, 1/2 limuna ili 1 do 2 kapi vode od cvetova pomorandže.

Priprema:

1. Pomešajte šećer i sok od nara*. 

2. U šerpi zagrejte šećer i sok na srednjoj vatri (4) na šporetu. 

Brzi tart srca sa dzemom (Quick tart hearts with jam)

Sastojci: 250g lisnatog testa, 100 g džema, pekmeza ili marmelade. 

Priprema:

1. Staviti lisnato testo u frizider na 30 minuta.

2. Odmotajte i razvaljajte ohlađeno lisnato testo tako da bude debljine novčića metalnog novcica.

Sunday, February 2, 2025

Nepecene kocke sa cimetom (No bake cubes with cinnamon)

Sastojci: 240g šećera, 20g vanilin šećera, 80 ml vode, 200 g margarina (iseckan na kocke), 1 kašičica cimeta (u prahu), 200 g mleka u prahu, 70 g rogaca ili kakaoa u prahu, 150 g mlevenog keksa, za posipanje - 1 kasika kakao praha, ½ kašičice cimeta (u prahu).

Priprema:

1. U šerpicu staviti šećer, vanilin šećer i vodu i kuvati na srednjoj temperaturi (4) uz stalno mesanje 3 do 4 minuta. Skloniti sa sporeta.

2. Dodati mleveni cimet i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.

Saturday, February 1, 2025

Cokoladne nepecene kocke sa kikirikijem (Chocolate no bake cubes with peanuts)

Sastojci: za braon smesu - 125 g šećera, 10g vanillin secera, 250 ml vode, 80 g čokolade (na kocke), 250 g mlevenog keksa, 125 g mlevenih oraha, 1 kasika rogaca, 1 kasicica ekstrakta ruma, za belu smesu - 125 g margarina (sobne temperature), 125 g šećera u prahu, 125 g kikirikija (mlevenog). 


Priprema:

1. U serpici staviti vodu i šećer pa kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati nekoliko minuta, dok se sirup malo zgusne. Skloniti sa sporeta.

2. Dodati čokoladu, vanilin šećer i rum. Mešajte dok se čokolada ne otopi.

Bavarski krem od jogurta i slatke pavlake (Bavarian cream from yoghurt and heavy cream)

Sastojci: 600 ml gušćeg jogurta, 15g zelatina, 130 g šećera, 20g vanilin šećera, 300 ml slatke pavlake, ½ kasicice ekstrakta vanile.

Priprema:

1. Želatin preliti sa 3 kašike jogurta (hladnog) i ostaviti da nabubri, 15 do 20 minuta.

2. Slatku pavlaku čvrsto umutiti. 

Fil od maka (Poppy seeds filling)

Sastojci: 200 g mlevenog maka, 150 g šećera, 20g vanilin secera, 240 ml mleka, 100 g margarina (sobne temperature), 100 g mlevenog keksa.

Priprema:

1. U serpi pomesati mak, mleko, vanilin secer i šećer na srednju temperaturu (4) i kuvati uz konstantno mesanje, dok skoro svo mleko ne ispari to jest ukuva se, oko 6 do 8 minuta.

2. Sklonite sa sporeta. Dodajte margarin i mešajte da se svi sastojci sjedine.

Veganski krem sir (Vegan cream cheese)

Sastojci: 230 g sirovih indijskih oraha (namočenih preko noći, oceđenih), 2 kašike limunovog soka, 120 ml kokosovog krema ili kokosovog mleka (punomasno, nezaslađeno), 1 kašičica belog sirćeta, ⅓ kašičice soli, 1 kašičice crnog luka (u prahu), 1/2 kašičice mirodjije (suve) .

Uputstva:

1. Dodajte natopljene indijske oraščiće u blender sa limunovim sokom, kokosovim kremom, belim sirćetom, solju i crnim lukom i izmiksajte. Redovno se zaustavljajte i sastružite sa stranica, a zatim nastavite dok ne bude veoma glatka.

2. Prebacite u činiju pa dodajte sušeni mirodjiju i promešajte.

Zamena za kremfiks - ucvršcivac za pavlaku za slag i slatku pavlaku (Thickener for heavy whipping cream and heavy cream)

Kako dobro umutiti slatku pavlaku?

1. KREM OD TARTARA I ŠEĆER U PRAHU

240 ml hladne slatke pavlake ili guste pavlake za šlag (tecna), 30 g šećera u prahu, ½ kašičice ekstrakta vanile, 1,2 ml tartara.

Priprema:

1. Hladna pavlake za šlag će duže zadržati svoj oblik.

2. Stavite činiju i mešalicu u frižider na oko 5 minuta.

Ćuretina sa pireom od krompira i celera (Turkey with potato and celery puree)

Sastojci: 600 g ćurećeg belog mesa, za marinadu - 10 kašika maslinovog ulja, 3 kašike meda, 1 kasicica mlevenog djumbira, 2 kašike kore pomorandže (rendana), 80ml soka od pomorandže (sveze cedjenog), 4 kašike jabukovog sirćeta, 4 čena belog luka, 1 kasicice timijana (suvog), 1 kasicica ruzmarina (suvog), 1 kasicica bosiljka (suvog), za pire - 8 krompira, 1 koren celera, 2 kašike gi putera, 125ml bademovog mleka.

Priprema:

1. Pomesati sastojke za marinadu. Stàviti curece meso i lepo ga obloziti sa svih strana marinadom. 

2. Staviti u frizider na 4 sata a moze i preko noci.

Suve šljive u slanini (Prunes in bacon)

Sastojci: 200 g suvih šljiva (bez koštica), 100 g slanine ili pancete (tanko sečene), 100 g maslina (bez koštica, secenih na pola), orasi ili pekan orasi (seckanih).

Priprema:

1. Svaku suvu sljivu napuniti polovinom masline i komadicima oraha.

2. Zamotati u šnitu slanine. 

Čokoladni griz od spelte (Spelt chocolate semolina)

Sastojci: 4 kašike griza od spelte, 400ml biljno mleka (ovseno, pirinčano, bademovo, sojino), 1 kašika kakaoa u prahu, 50g orašastih plodova, 1 kašika meda.

Priprema:

1. U serpu sipati mleko i griz. Promesati da nema grudvica. Kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 7 do 10 minuta konstantno mesajuci, dok se ne zgusne.

2. Dodati med, kakao i oraste plodove i mesati da se sve sjedini, jos minut.

Aspik od povrca sa maslinama (Vegetable aspic with olives)

Sastojci: 450 g mešavine povrća za rusku salatu, 550ml jogurta, 100 ml majoneza, 30g želatina (belog, mlevenog), 170ml hladne vode, 250 g sunke, 3 kisela krastavcica (ako koristite kornisone stavite vise), 10 zelenih maslina (bez kostica).

Priprema:

0. Sunku, zelene masline i kisele krastavcice iseci na kockice. 

1. Skuvajte mešavinu povrća po uputstvu sa kesice. Ocediti.

2. U ciniju sipajte vodu i zelatin i ostaviti da nabubri 20 minuta. 


Friday, January 31, 2025

Hleb sa niskim ugljenim hidratima (Low carb bread)

Sastojci: 2 jaja (veca), 230 g krem sira, 80 g brašna od semenki bundeve, 1 kašika semenki lana, 1 kašika čia semenki, ½ kašičice praška za pecivo, ½ kasicice ruzmarina (suvog), za posipanje - semenke suncokreta, semenke bundeve, susam.

Priprema:

0. Pomesati brasno od semenki bundeve, prasak za pecivo, lan, cia semenke i ruzmarin.

1. Umutite jaja.

Pesak torta (Sand cake)

Sastojci: 1 L mleka, 9 kasika secera (108g), 20g vanilin šećera, 80g pudinga od vanile, 40 g gustina, 180 g margarina (sobne temperature), 150 g mlevenog keksa, 100 g čokolade, 1 kasicica cimeta, 100 g kokosovog brasna, 40 g slaga (u prahu), 100-125g mleka (hladnog) ili vode (hladne), za posipanje - kokosovo brasno.

Priprema:

1. U 250ml mleka dodati vanila puding, gustin i 3 kasike secera. Promesati da se sjedini i bude bez grudvica.

2. Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati preostao šećer, vanilin secer i staviti da provri.

Rolat sa povrcem (Roll with vegetables)

Sastojci: rolat kora osñovni recept, 300 g sitnog sira ili svapskog sira, 200 g kukuruza šećerca (skuvanog, ocedjenog), 150 g graška (skuvanog, ocedjenog), 100 g crvene paprike (sveze iseckane ili pecene-oljustene, bez semenki, iseckane).

Priprema:

1. Pripremiti rolat koru.

2. Ohladjen rolat odmotati, premazati nadevom.

Wednesday, January 29, 2025

Kokos rolat (Coconut flakes roll)

Sastojci: za braon smesu - 250 g mlevenog keksa, 100 g šećera u prahu, 10g vanilin šećera, 1 ½ kašike rogaca (mlevenog), ½ kasicice, 100-125 ml tople turske kafe (bez soca, procedjene), za belu smesu - 100g margarina (sobne temperature), 100 g šećera u prahu, 60 g kokosovog brašna, za posipanje - kokosovo brašno i mleveni keks.

Priprema:

1. Pomesati mleveni keks, secer u prahu, vanilin secer, rogac i cimet. Promesati.

2. Polako postepeno dodavati kafu toliko da se sjedine svi sastojci (da rolat ne bi pucao prilikom uvijanja).

Vrste testa (Types of dough)

Prema sastavu i načinu obrade, testa se mogu podeliti na: 

1. biskvitno testo, 

2. lisnato testo, 

3. dizano (kvasno) lisnato testo,

4. dizano (kvasno) testo, 

5. prhko testo, 

6. vučeno testo i 

7. krompir testo. 

1. BISKVITNO TESTO

Osnovni sastojci za izradu biskvitnog testa su brašno, jaja, šećer, prašak za pecivo koji uzrokuje dizanje testa u pečenju, voda ili mleko ili jogurt. 

Ako zelite da dobijete razlicite ukuse dodaju se zacini kao sto su cimet, anis, kardamon, karanfilic, ekstrakti - uglavnom vanila, mada moze i rum, boje za hranu ili dodatne masnoće, kao i kakao ili rogac u prahu ako zelite dobiti tamni biskvit. 

Biskvitno testo je mekane teksture te se koristi za izradu kolača, kolacica, torti i drugih poslastica.

2. LISNATO TESTO BESKVASNO)

Tuesday, January 28, 2025

Brze slane pihtije od povrca (Quick salty vegetable aspic)

Sastojci: 50g zelatina (belog mlevenog), 100 ml vode (hladne), 700ml gustog jogurta, 200 g majoneza, ½ kašičice soli, 250 g kiselih krastavčića, 250 g šunke, 4 sargarepe.

Priprema:

1. Zelatin potopite vodom u činiji. Ostavite da nabubri 15 do 20 minuta.

2. Šargarepu očistite i isecite na komade 3 cm. Kisele krastavcice i sunku iseckati na kockice.

Vegan slatki rolat bez pecenja (Vegan sweet roll without baking)

Sastojci: za zutu koru - 1 batat (slatki krompir), 60g mlevenih badema ili oraha, 1 kasika monk fruit secera, 1 kasika kokosovog ulja (otopljenog), za crnu koru - 15 urmi, 100g mlevenih lešnika, 50g kokosovog brasna, 1 kasika monk fruit secera, 3 kasike kakaoa (u prahu), 1 kasika kokosovog ulja (otopljenog).

Priprema:

1. Oljustiti batat i iseci na kocke oko 2 cm. 

2. Staviti u serpu, preliti hladnom vodom i pustiti da prokljuca na visokoj temperaturi (6). Smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 20 minuta.

Batat je kuvan kada zabodete viljusku a on je mekan.

Veganski parmezan sir (Vegan parmesan cheese)

Sastojci: 160 g krompirovog skroba, 120 ml rafinisanog kokosovog ulja, otopljenog, 150 ml biljnog mleka (kao što je ovseno ili sojino ili bademovo), 90 g nutritivnog kvasca, 15 ml limunovog soka, 1 ½ kašičice soli, 15 ml belog misa paste (opciono), 50 g zelenih maslina - sitno iseckanih (opciono).

Priprema:

1. Dodajte sve sastojke u blender. Mešajte smesu dok ne postane potpuno glatka i kremasta.  Sastružitr sa strane po potrebi.

2. Podmažite posudu za pečenje bezbednu za kuvanje na sporetu koja ima minimalni kapacitet od 500 ml ili možete da stavite papir za pečenje tako da se ivice preklapaju dovoljno da prekriju vrh parmezana.

Mleko od badema (Almond milk)

Kako napraviti domace mleko od badema, obicno bez ukusa i sa ukusom vanile i cokoladno bademovo mleko.

Sastojci: 115 g badema (sirovih, namočenih preko noći u hladnoj vodi), 1200 ml vode (kupovne, manje da se zgusne, više da se razblaži), prstohvat soli, za zaslađeno mleko - 2 urme (bez koštica) ili 2 kašičice meda ili 2 kašičice monk voćnog šećera (opciono), za mleko od vanile - 1 kašičica ekstrakta vanile, za čokoladno mleko - 10 g kakaoa praha.

Priprema:

1. Namočite bademe preko noći. Ocediti.

2. Dodajte bademe, vodu, so i sve dodatne dodatke u blender i blendajte dok ne postane kremasto i glatko. Ostavite da radi najmanje 1-2 minuta kako biste maksimalno iskoristili svoje bademe.

Monday, January 27, 2025

Jafa biskvit keks (Jaffa biscuit orange jelly cookies)

Sastojci: za biskvit - 3 jaja  100 g šećera, 20g vanilin secera, 120g brašna, 15g praška za pecivo, 1 korica pomorandže (rendane na sitno),  za narandzasti žele - 500 ml soka od pomorandže, 300g šećera,180ml vode, 2 korice pomorandze (rendane na sitno), 30 g želatina (u prahu), za glazuru - na 100g cokolade ide 2 ½ kasike kokosovog ulja.

Priprema:

1. Pomesati brasno sa praskom za pecivo. Prosejati.

2. Umutiti jaja sa secerom i vanilin secerom.

Ludo testo kiselo testo (Crazy dough sourdough)

 Sastojci: 1 kg mekog i glatkog brašna tip 400, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 500 ml mleka (mlako), 200 ml jogurta (sobne temperature), 100 ml ulja, 2 jaja (blago umucena), 10g praška za pecivo.

Priprema

1. U 200 ml mlakog mleka dodajte izmrvljeni kvasac i kašičicu šećera. Promešajte i ostavite na toplom mestu 15 minuta dok se ne naraste.

2. U vangli prosejte brašno, prašak za pecivo i so.

Sunday, January 26, 2025

Proteinski recepti za posle treninga (Post workout protein recipes)

1. Cokoladni kolaci od badema i banane

Sastojci: 2 merice proteina surutke (1 merica ~ 25-30g), aroma čokolade, 2 banane (srednje, pasirane), 255g putera od badema (ili putera od indijskog oraha ili putera od lešnika ili putera od kikirikija), 35g kakao praha, prstohvat soli, 1 kašičica ekstrakta vanile ili vanilin šećera, 1 kašičica cimet, za preliv - bademov puter, čokolada (razbijena na kockice).

Priprema:

1. Oljistite i izgnječite banane u činiji za mešanje dok ne postanu glatke. 

2. Dodajte bademov puter, protein surutke, kakao prah, so i ekstrakt vanile. Mešajte sve dok se potpuno ne sjedini i masa ne postane gusta i kremasta.

Punjene suve kajsije (Stuffed dried apricots)¹10

 

1. Suve kajsije sa grčkim ogurtom i pistaćima

Sastojci: 100 g suvih kajsija, 215 ml vode, 35 g šećera, 35 g grčkog jogurta, 75 g pistaća, kardamom (u prahu) ili cimet (u prahu) ili anis (u prahu).

Priprema:

1. Potopite kajsije u vodu preko noći.

2. Stavite kajsije i vodu i kojoj su se potapale u manju serpu i zajedno sa šećerom pustite da provri i kuvajte oko 10 minuta dok se šećer ne rastvori i sirup se malo zgusne. 

Friday, January 24, 2025

Predjela sa bagetom hlebom (Baguette bread appetizers)

Kako ispeci baget hleb u rerni?

 1. Kozji sir, visnje i pistaci

Sastojci: 120 g kozjeg sira (omekšanog), 1 kašičica korice pomorandže (rendane), prstohvat soli, prstohvat mlevenog crnog bibera, 12 kriški baget hleba, 120 g višanja (prepolovljenih, bez koštica, svežih), 100 g pistaća (seckanih), 2 kašike meda.

Priprema: 

1. U maloj činiji pomešajte kozji sir, koricu pomorandže, so i biber. 

2. Ispeci baget u rerni. 

Na pocetku je link.

3. Smesu kozjeg sira ravnomerno rasporedite na kriške bageta, sa jedne strane. 

4. Odozgo poredjati sa višnjama i pistaćima. 

5. Prelijte medom.

2. Krem sir, rotkvice i kapari

Vrste brasna i upotreba (Types of flour and use)

PSENICNO BRASNO

KUKURUZNO BRASNO

BRASNA OD ZITARICA 

BRASNA BEZ GLUTENA

Vrste psenicnog brasna:

1. Belo pšenično brašno (tip 400, tip 500 i tip 550)

2. Polubelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850)

3. Crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600)

4. Brašno celog zrna pšenice. 

Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu perifernog dela zrna, a što je tip brašna veći, brašno sadrži veću količinu perifernog dela zrna i tamnije je boje.

Bela brašna su bogatija skrobom i proteinima, a kod tamnijih brašna povećava se i udeo masti, mineralnih materija, vitamina i celuloznih vlakana.

Oznaka tipa brašna ukazuje na količinu pepela u brašnu, pa što je tip brašna veći, brašno sadrži veću količinu pepela i tamnije je boje.

Kada se govori o pepelu u brašnu, misli se na količinu minerala koje ono sadrži. Naime, nakon jakog zagrevanja uzorka brašna ostaje pepeo, a to su mineralni sastojci koji ne sagorevaju.

Većina brašna od žitarica traju oko šest meseci, a brašna od celih zrna oko tri meseca u dobro zatvorenom pakovanju na suvom, prozračnom i hladnom mestu.

Tuesday, January 21, 2025

Kako ispeci baget u rerni? (How to bake a baguette in the oven?)

Sastojci: 1 baget hleb, 60 ml maslinovog ulja ili 60 g margarina ili putera.


Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 C (350 F).

2. Baget isecite na komade od oko 0,6 do 1 cm debljine.

Kako ispeci cele paprike? (How to roast whole peppers?)

Ako zivite u Srbiji ili u nekoj od ex YU zemalja, i imate u kuci obican sporet ili smederevac, mozete ispeci paprike na ringli tj. plotni.

Bitno je da ih povremeno okrenete kad malo pocrne. 

Ne brinite to malo crno ce se oljustiti a i ukus ce biti lepsi.

Koliko je vremena potrebno?

Zavisi od temperature. A i posle dve - tri paprike znacete i sami. Probajte.

Ako ne biste da vam se dimi kuca, mozete paprike ispeci u rerni.

Opet ce da dimi ali manje 😁😊

A pre nego sto se odlucite kako i gde cete peci paprike, idemo redom.

🌶🌶 Kupovina paprike 🌶🌶

Crvene. Crvene i samo crvene. Silja. Paprika silja crvena. Najmekse su, najboljeg tj. najsladjeg ukusa, lako se ljuste i najpogodnije su za pecenje.

Cast izuzecima 😁😊

Sunday, January 19, 2025

Punjene urme (Stuffed dates)

Urme punjene puterom od kikirikija i cokoladom

Sastojci: 10 urmi, puter od kikirikija ili puter od lešnika ili puter od badema ili puter od indijskog oraha ili tahini - puter od susama, 30 g tamne veganske čokolade, seckane, krupna morska so.

Priprema:

1. Napravite prorez duž svake urme i pažljivo uklonite košticu.

2. Unutar svake urme stavite kašičicu putera od kikirikija ili tahinija.

3. Svaku urmu pospite čokoladom i malim prstohvatom morske soli.

Urme punjene mascarpone sirom i m&m's

Sastojci: 10 urmi, mascarpone sir, malo meda, za premazivanje - turska kafa, kakao prah, m&m’s. 

Friday, January 17, 2025

Cokoladne loptice sa bademom (Chocolate balls with almonds)

Sastojci: 220g badema (prepecenih), 4 kašike kakao praha (nezaslađenog), 4 kašike meda, 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog), po potrebi malo vode, za valjanje - kokosovo brašno ili mleveni ili seckani bademi.

Priprema:

1. Stavite bademe u procesor hrane. Pulsirajte dok se bademi ne pretvore u grubu smesu.

2. Dodati kakao prah, med i kokosovo ulje. 

Lesnik bombice sa napolitankama i eurokremom (Hazelnut balls with wafers and eurocream)

Sastojci: 400g napolitanki, 400g eurokrema ili nutele, 200g lešnika (seckanih), 150g mlevenog obicnog keksa, 1 kasicica cimeta (u prahu), 10g vanilin šećera, za glazuru - 150g cokolade za kuvanje, 3 kašike ulja, za dekoraciju -  lešnici (seckani).

Priprema:

1. Napolitanke samleti u blenderu.

2. Dodati lešnik, keks, cimet, vanilin šećer i eurokrem. 

Fil od kisele pavlake i keksa (Sour cream and biscuits filling)

Sastojci: 400g kisele pavlake, 200g šećera u prahu, 300g mlevenog domaceg keksa (plazma - lane, ptiber, bevita, zlatni pek).

Priprema:

1. Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom.

2. Dodati mleveni keks i dobro promesati.

Thursday, January 16, 2025

Brze oblande sa keksom i orasima ( Quick wafers with biscuits)

Sastojci: 500ml mleka, 280g šećera, 20g vanilin secera, 500g mlevenog keksa, 200g oraha (100g mlevenih i 100g sekanih), 250g margarina, 1 pakovanje oblandi.

Priprema:

1. Staviti mleko u serpu i pustiti da prokljuca.

2. Dodadti šećer i vanilin secer i mesati povremeno da secer ne bi zagoreo.

Rolat kora sa tikvicama i kackavaljem (Crust roll with zucchini and yellow cheese)

Sastojci: 4 jaja, 2 tikvice srednje veličine, 30g parmezana (narendanog), 35g kackavalja (narendanog) gauda ili neki drugi, 3 kasike mlevenih oraha, 2 kašike mirođije (sveze, sitno iseckane), 1.5g soli, za premaz - kisela pavlaka, parmezan.

Priprema:

1. Oprati tikvice i oljustiti. 

2. Sitno izrendati u činiju, potom stavite u cistu kuhinjsku krpu i iscedite što više vode iz njih.

Rolat kora sa spanacem (Crust roll with spinach)

Sastojci: 6 jaja, 1.5g soli, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 5 kašika brašna, 10g praska za pecivo, 200g spanaca  (obarenog, oceđenog i iseckanog).

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti zumanca od belanaca.

2. Penasto umutiti belanca sa solju.

Wednesday, January 15, 2025

Kako zaviti kupovne kore u rolat + 2 recepta? (How to roll store bought phyllo crusts + 2 recipes?)

Slane pite i rolati

Sa jajima, kiselom pavlakom pecenicom i piletinom

Sastojci: 3 lista kore za gibanicu (deblje kore), 150g kisele pavlake, 2 manja jaja ili 1 vece, fil po izboru (vidi u koracima 3., 4. i 5.): suhomesnato, pilece meso, kackavalj.

Priprema:
0. Umutiti jaja viljuskom.
1. Dodati kiselu pavlaku i sjediniti.
1. Staviti jedan list kore i premazati mesavinom jaja i kisele pavlake.
2. Staviti drugi list kore i opet premazati istim.

Krem od pudinga i margarina (Cream from pudding and margarine)

Sastojci: 500ml mleka, 80g pudinga od vanile (u prahu), 4 kasika secera, 125g margarina, 2 kasike secera u prahu.

Priprema:

1. Pomesati puding od vanile sa 2 kasike secera. 

2. Dodati 100ml hladnog mleka i dobro izmesati. 

Filovi za slane rolate (Fillings for salty roll crusts)

Svaki rolat se posle filovanja urola uz pomoc papira za pecenje (samo spolja). Ostavi se u frizider da se ohladi i stegne; zatim se sece.

Za premaz rolata ako ne stoji u receptu mozete premazati samo kiselom pavlakom ili mesavinom kisele pavlake i krem sira ili sira ili majoneza zavìsno sta je u receptu. A mozete i dodati i kackavalj ako je u filu, ili susam iako ga nema u receptu.

Sa sunkom, sirom i susamom

Sastojci: 300g feta sira​, 100ml kisele pavlake, 200g šunke (rendane), 2 kasike susama.

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke.

Sa paprikom, fetom i kiselim krastavcicima

Sastojci: 200g feta sira, 150ml kisele pavlake, 3-4 kisela krastavcica (sitno iseckana) 1 pecena paprika (oljustena i ociscena od semenkì), sitno iseckana.

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke.

Sa krem sirom, jajima i sunkom

Sastojci: 200g krem sira, 2 jaja, 2 kašike kisele pavlake

150g šunke, listovi persuna (sitno seckani.

Priprema:

Tuesday, January 14, 2025

Rolat kora sa makom (Crust roll with poppy seeds)

Sastojci: 6 jaja, 1.5g soli, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 5 kašika brašna, 10g praska za pecivo, 2 kašike mlevenog maka.

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti zumanca od belanaca.

2. Penasto umutiti belanca sa solju.

Rolat kora sa ajvarom (Crust roll with ajvar)

Sastojci: 6 jaja, 1.5g soli, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 5 kašika brašna, 10g praska za pecivo, 3 kašike ajvara.

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti zumanca od belanaca.

2. Penasto umutiti belanca sa solju.

Monday, January 13, 2025

Rolat kora sa kiselom pavlakom (Crust roll with sour cream)

Sastojci: 6 jaja, 6 kašika brašna, 2 ½ kašika ulja, malo soli, 10g praška za pecivo, 115ml kisele pavlake

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti belanca od zumanaca.

2  Umutiti belanca.

Kolacici sa lesnicima i zacinima (Cookies with hazelnuts and spices)

Sastojci: 275g običnog brašna, 50g bademovog brašna, 50g mlevenih lešnika, 50g mlevenih badema, 250g putera (sobne temperature), 175g monk voćnog šećera, prstohvat morske soli, 2 kašičice mlevenog cimeta, 1 kašičica mlevenog đumbira, ½ kašičice mlevenog karanfilića, 1 kašičice ekstrakta vanile, 2 kasike mleka, za glazuru - 90g šećera u prahu na 25 ml tople vode.

Priprema:

1. U činiji pomešati brašno, bademovo brašno, lešnike i bademe. 

2. Dodajte puter i utrljajte tako da izgleda kao grudvice.

Lesnik krem s kondezovanim mlekom i cokoladom (Hazelnut cream with condensed milk and chocolate)

Sastojci: 130g putera od lešnika, 250g kondenzovanog mleka (zasladjenog), 1 kašika ektrakta vanile, ⅓ kasicice karanfilica (u prahu), 100g bele čokolade.

Priprema: 

1. Lešnik staviti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 150 C od 10 do 15 minuta na dok ne pusti miris i ne dobije zlatnu boju. 

2. Ostaviti da se malo ohladi pa oljuštiti opnu.

Krem od mleka, pudinga, zelatina i eurokrema (Cream made from milk, pudding, gelatin and nutella)

Sastojci: 500ml mleka, 3 kasike secera, 40g pudinga od vanile (u prahu), 10g zelatina, 3 kasike eurokrema ili nutele.

Priprema:

1. U 100ml hladnog mleka razmutiti puding da nema grudvice.

2. U 400ml mleka sipati secer i mesati da se rastopi na srednjoj temperaturi (4).

Sunday, January 12, 2025

Cokoladna srca sa marcipanom (Chocolate hearts with marzipan)

Sastojci: 100g crne čokolade, 120g bele cokolade, 120g marcipana od badem, za ukrasavanje - bela cokolada, crna cokolada, malo slatke pavlake (opciono).

Priprema:

1. Otopiti cokoladu izlomljenu na kocke na pari.

2. Otopiti belu cokoladu izlomljenu na kocke na pari.

Biskvit kolac sa srcem (Biscuit cake with a heart)

Sastojci: za biskvit 3 jaja, 150g margarina (sobne temperature), 130g secera, 20g vanilin secera, 200g brasna, 30g gustina, 2 kasike mleka, 10g praska za pecivo, za srce - 140g brasna, 20g gustina, 120ml mleka, 60g margarina (sobne temperature), 1 jaje, 120g secera, 20g vanilin secera, 1 kasicica crvene boje za hranu, za dekoraciju - 200g bele cokolade, 100ml slatke pavlake, malo crvene boje za kolace.

Priprema:

Za crvena srca

1. Mikserom umutiti margarin sa šećerom i vanin secerom.

2. Dodati jaje i mutiti mikserom.

Saturday, January 11, 2025

Limunada sa malinama (Lemonade with raspberries)

Sastojci: 6 limuna, 1 L vode, 100g šećera kristal, 150g malina.

Priprema:

1. Iscedite sok od limuna. Koristite ručni sokovnik.

2. Dodajte šećer u limunov sok i mešati dok se šećer ne rastvori.

Čokoladna torta sa filom od malina (Chocolate cake with rsspberry filling)

Sastojci: za biskvit - 225g višenamenskog brašna, plus još za tepsije, 360g šećera kristal, 20g vanilin šećera, 65g nezaslađenog kakao praha, 2 kašičice sode bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo, 3g soli, 250ml jogurta (sobne temperature), 120 ml biljnog ulja, 3 jaja, sobne temperature, 1 kašičica ekstrakta vanile, 235 ml sveže skuvane vruce kafe, za krem od malina: 750g šećera u prahu, prosijanog, 450g neslanog putera, sobne temperature, 85g malina, 1g sitne soli, 2 kašičice ekstrakta od vanile, crvena boja za hranu, za dekoraciju - maline prelivene čokoladom.

Priprema:

1. U činiju električnog miksera prosejati brašno, šećer, vanilin sescer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo. 

2. Dodati so i umutite da se sjedini.

Thursday, January 9, 2025

Kocke sa mrvljenim korama (Cubes with crumbled crusts)

Sastojci: za kore - 600g brasna mekog, 150g masti, 150g secera, 2 jaja, 10g praska za pecivo, 100ml mleka, za fil - 300g mlevenih oraha, 6 kasika dzema od sljiva, 1 kasicica ekstrakta ruma, 100g secera, 20g vanilin secera, 50g cokolade za kuvanje, 100g margarina, 200ml mleka, 2 kore (izmrvljene), za glazuru - 100g cokolade za kuvanje, 2 kasike secera, 3 kasike vode, 50g margarina.

Priprema:

1. U posudi pomesati brasno, prasak za pecivo, secer, jaja i mast. 

2. Dodati mleko pa zamesiti glatko i ne lepljivo testo.