Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Friday, January 17, 2025

Cokoladne loptice sa bademom (Chocolate balls with almonds)

Sastojci: 220g badema (prepecenih), 4 kašike kakao praha (nezaslađenog), 4 kašike meda, 2 kašike kokosovog ulja (otopljenog), po potrebi malo vode, za valjanje - kokosovo brašno ili mleveni ili seckani bademi.

Priprema:

1. Stavite bademe u procesor hrane. Pulsirajte dok se bademi ne pretvore u grubu smesu.

2. Dodati kakao prah, med i kokosovo ulje. 

Lesnik bombice sa napolitankama i eurokremom (Hazelnut balls with wafers and eurocream)

Sastojci: 400g napolitanki, 400g eurokrema ili nutele, 200g lešnika (seckanih), 150g mlevenog obicnog keksa, 1 kasicica cimeta (u prahu), 10g vanilin šećera, za glazuru - 150g cokolade za kuvanje, 3 kašike ulja, za dekoraciju -  lešnici (seckani).

Priprema:

1. Napolitanke samleti u blenderu.

2. Dodati lešnik, keks, cimet, vanilin šećer i eurokrem. 

Biskvit testa, rolat kore i domace kore (Biscuit dough, roll crusts and homemade phyllo dough)


SLATKI BISKVITI

Biskvit bez jaja
Biskvit testo sa jajima
Biskvit od oraha sa jajima


SLATKE ROLAT KORE



SLANI BISKVITI 

Thursday, January 16, 2025

Fil od kisele pavlake i keksa (Sour cream and biscuits filling)

Sastojci: 400g kisele pavlake, 200g šećera u prahu, 300g mlevenog domaceg keksa (plazma - lane, ptiber, bevita, zlatni pek).

Priprema:

1. Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom.

2. Dodati mleveni keks i dobro promesati.

Wednesday, January 15, 2025

Brze oblande sa keksom i orasima ( Quick wafers with biscuits)

Sastojci: 500ml mleka, 280g šećera, 20g vanilin secera, 500g mlevenog keksa, 200g oraha (100g mlevenih i 100g sekanih), 250g margarina, 1 pakovanje oblandi.

Priprema:

1. Staviti mleko u serpu i pustiti da prokljuca.

2. Dodadti šećer i vanilin secer i mesati povremeno da secer ne bi zagoreo.

Rolat kora sa tikvicama i kackavaljem (Crust roll with zucchini and yellow cheese)

Sastojci: 4 jaja, 2 tikvice srednje veličine, 30g parmezana (narendanog), 35g kackavalja (narendanog) gauda ili neki drugi, 3 kasike mlevenih oraha, 2 kašike mirođije (sveze, sitno iseckane), 1.5g soli, za premaz - kisela pavlaka, parmezan.

Priprema:

1. Oprati tikvice i oljustiti. 

2. Sitno izrendati u činiju, potom stavite u cistu kuhinjsku krpu i iscedite što više vode iz njih.

Rolat kora sa spanacem (Crust roll with spinach)

Sastojci: 6 jaja, 1.5g soli, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 5 kašika brašna, 10g praska za pecivo, 200g spanaca  (obarenog, oceđenog i iseckanog).

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti zumanca od belanaca.

2. Penasto umutiti belanca sa solju.

Kako zaviti kupovne kore u rolat + 2 recepta? (How to roll store bought phyllo crusts + 2 recipes?)

Slane pite i rolati

Sa jajima, kiselom pavlakom pecenicom i piletinom

Sastojci: 3 lista kore za gibanicu (deblje kore), 150g kisele pavlake, 2 manja jaja ili 1 vece, fil po izboru (vidi u koracima 3., 4. i 5.): suhomesnato, pilece meso, kackavalj.

Priprema:
0. Umutiti jaja viljuskom.
1. Dodati kiselu pavlaku i sjediniti.
1. Staviti jedan list kore i premazati mesavinom jaja i kisele pavlake.
2. Staviti drugi list kore i opet premazati istim.
3. Staviti trecu koru i premazati da istim. Zatim gore poredjati listove sunke, mortadele, pecenice ili pancete ili suvog vrata. Poredjati do ivica kora.
4. Preko sunke poredjati belo meso (snicle ili cupkano meso). Ostaviti 1.5cm prazno od ivice.
5. Preko izrendati kackavalj (gauda, trapist i sl.).
6. Uviti rolat.
7. Rolat premazati mesavinom kisele pavlake i jaja.
8. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta.
6.Rolat izvaditi iz rerne, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi.

Slatke pite i rolati

Slatka pita sa visnjama i kremom od griza i pudinga

Sastojci: 12 kora za pitu (tanje kore), 300g višanja (bez kostica), 240ml jogurta, 120ml ulja, krem od griza i pudinga

Priprema:
1. Skuvati krem od griza i pudinga. Ostaviti da se ohladi. 
2. Pomesati jogurt i ulje.
3. Staviti jednu koru i premazati mesavinom ulja i jogurta. Preko staviti drugu koru i isto premazati. Preko staviti trecu koru pa i nju premazati. Staviti cetvrtu koru pa namazati sa trecinom krema i ravnomerno rasporediti. Odozgo staviti 100g visanja.
4. Pazljivo urolati.
5. Ponoviti i sa ostalim korama.
6. Svaki rolat premazati mesavinom jogurta i ulja odozgo i sa strane.
7. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 do 40 minuta.
8. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Savory pies and rolls

With eggs, sour cream, deli meats and chicken

Ingredients: 3 sheets of phyllo dough crusts (thick crust), 150g of sour cream, 2 small eggs or 1 larger, a filling of your choice (see steps 3, 4 and 5): dried poŕk neck, panceta, smoked pork tenderloin, chicken meat, yellow cheese.

Preparation:
0. Beat the eggs with a fork.
1. Add sour cream and combine.
1. Put one sheet of phyllo crust and coat it with a mixture of eggs and sour cream.
2. Put another sheet of crust and coat with the same again.
3. Put the third crust and coat with the same. Then arrange the leaves of ham on top. Arrange to the edges of the crust.
4. Arrange the white meat (filets or chopped meat) over the ham. Leave 1.5cm empty on the edges.
5. Grate cheese (gouda, Trappist, etc.) on top.
6. Roll  the phyllo crust.
7. Coat the roll with a mixture of sour cream and eggs.
8. Bake in a preheated oven at 200 C for about 30 minutes.
6. Remove the roll from the oven, cover with a kitchen cloth and leave to cool.

Sweet pies and rolls

Sweet pie with cherries and semolina pudding cream

Ingredients: 12 phyllo dough crusts (thin crusts), 300g sour cherries (pitted), 240ml buttermilk, 120ml oil, semolina and pudding cream.

Preparation:
1. Cook semolina and pudding cream. Leave to cool.
2. Mix yogurt and oil.
3. Put one phyllo ďough crust and coat it with a mixture of oil and buttermilk. Place the second phyllo crust on top and spread the same coating. Put the third crust on top and coat it as well. Put the fourth crust and spread it with a third of the cream and distribute it evenly. Put 100g of sour cherries on top.
4. Carefully roll up.
5. Repeat with the other crusts.
6. Coat each roll with a mixture of buttermilk and oil on top and on the sides.
7. Bake in a preheated oven at 180 C for about 35 to 40 minutes.
8. Remove from the oven and leave to cool.

Tuesday, January 14, 2025

Krem od pudinga i margarina (Cream from pudding and margarine)

Sastojci: 500ml mleka, 80g pudinga od vanile (u prahu), 4 kasika secera, 125g margarina, 2 kasike secera u prahu.

Priprema:

1. Pomesati puding od vanile sa 2 kasike secera. 

2. Dodati 100ml hladnog mleka i dobro izmesati. 

Filovi za slane rolate (Fillings for salty roll crusts)

Svaki rolat se posle filovanja urola uz pomoc papira za pecenje (samo spolja). Ostavi se u frizider da se ohladi i stegne; zatim se sece.

Za premaz rolata ako ne stoji u receptu mozete premazati samo kiselom pavlakom ili mesavinom kisele pavlake i krem sira ili sira ili majoneza zavìsno sta je u receptu. A mozete i dodati i kackavalj ako je u filu, ili susam iako ga nema u receptu.

Sa sunkom, sirom i susamom

Sastojci: 300g feta sira​, 100ml kisele pavlake, 200g šunke (rendane), 2 kasike susama.

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke.

Sa paprikom, fetom i kiselim krastavcicima

Sastojci: 200g feta sira, 150ml kisele pavlake, 3-4 kisela krastavcica (sitno iseckana) 1 pecena paprika (oljustena i ociscena od semenkì), sitno iseckana.

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke.

Sa krem sirom, jajima i sunkom

Sastojci: 200g krem sira, 2 jaja, 2 kašike kisele pavlake

150g šunke, listovi persuna (sitno seckani.

Priprema:

Rolat kora sa makom (Crust roll with poppy seeds)

Sastojci: 6 jaja, 1.5g soli, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 5 kašika brašna, 10g praska za pecivo, 2 kašike mlevenog maka.

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti zumanca od belanaca.

2. Penasto umutiti belanca sa solju.

Rolat kora sa ajvarom (Crust roll with ajvar)

Sastojci: 6 jaja, 1.5g soli, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 5 kašika brašna, 10g praska za pecivo, 3 kašike ajvara.

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti zumanca od belanaca.

2. Penasto umutiti belanca sa solju.

Monday, January 13, 2025

Rolat kora sa kiselom pavlakom (Crust roll with sour cream)

Sastojci: 6 jaja, 6 kašika brašna, 2 ½ kašika ulja, malo soli, 10g praška za pecivo, 115ml kisele pavlake

Priprema:

0. Pomesati brasno sa praskom za pecivo.

1. Odvojiti belanca od zumanaca.

2  Umutiti belanca.

Kolacici sa lesnicima i zacinima (Cookies with hazelnuts and spices)

Sastojci: 275g običnog brašna, 50g bademovog brašna, 50g mlevenih lešnika, 50g mlevenih badema, 250g putera (sobne temperature), 175g monk voćnog šećera, prstohvat morske soli, 2 kašičice mlevenog cimeta, 1 kašičica mlevenog đumbira, ½ kašičice mlevenog karanfilića, 1 kašičice ekstrakta vanile, 2 kasike mleka, za glazuru - 90g šećera u prahu na 25 ml tople vode.

Priprema:

1. U činiji pomešati brašno, bademovo brašno, lešnike i bademe. 

2. Dodajte puter i utrljajte tako da izgleda kao grudvice.

Lesnik krem s kondezovanim mlekom i cokoladom (Hazelnut cream with condensed milk and chocolate)

Sastojci: 130g putera od lešnika, 250g kondenzovanog mleka (zasladjenog), 1 kašika ektrakta vanile, ⅓ kasicice karanfilica (u prahu), 100g bele čokolade.

Priprema: 

1. Lešnik staviti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 150 C od 10 do 15 minuta na dok ne pusti miris i ne dobije zlatnu boju. 

2. Ostaviti da se malo ohladi pa oljuštiti opnu.

Sunday, January 12, 2025

Krem od mleka, pudinga, zelatina i eurokrema (Cream made from milk, pudding, gelatin and nutella)

Sastojci: 500ml mleka, 3 kasike secera, 40g pudinga od vanile (u prahu), 10g zelatina, 3 kasike eurokrema ili nutele.

Priprema:

1. U 100ml hladnog mleka razmutiti puding da nema grudvice.

2. U 400ml mleka sipati secer i mesati da se rastopi na srednjoj temperaturi (4).

Saturday, January 11, 2025

Cokoladna srca sa marcipanom (Chocolate hearts with marzipan)

Sastojci: 100g crne čokolade, 120g bele cokolade, 120g marcipana od badem, za ukrasavanje - bela cokolada, crna cokolada, malo slatke pavlake (opciono).

Priprema:

1. Otopiti cokoladu izlomljenu na kocke na pari.

2. Otopiti belu cokoladu izlomljenu na kocke na pari.

Biskvit kolac sa srcem (Biscuit cake with a heart)

Sastojci: za biskvit 3 jaja, 150g margarina (sobne temperature), 130g secera, 20g vanilin secera, 200g brasna, 30g gustina, 2 kasike mleka, 10g praska za pecivo, za srce - 140g brasna, 20g gustina, 120ml mleka, 60g margarina (sobne temperature), 1 jaje, 120g secera, 20g vanilin secera, 1 kasicica crvene boje za hranu, za dekoraciju - 200g bele cokolade, 100ml slatke pavlake, malo crvene boje za kolace.

Priprema:

Za crvena srca

1. Mikserom umutiti margarin sa šećerom i vanin secerom.

2. Dodati jaje i mutiti mikserom.

Limunada sa malinama (Lemonade with raspberries)

Sastojci: 6 limuna, 1 L vode, 100g šećera kristal, 150g malina.

Priprema:

1. Iscedite sok od limuna. Koristite ručni sokovnik.

2. Dodajte šećer u limunov sok i mešati dok se šećer ne rastvori.

Friday, January 10, 2025

Čokoladna torta sa filom od malina (Chocolate cake with rsspberry filling)

Sastojci: za biskvit - 225g višenamenskog brašna, plus još za tepsije, 360g šećera kristal, 20g vanilin šećera, 65g nezaslađenog kakao praha, 2 kašičice sode bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo, 3g soli, 250ml jogurta (sobne temperature), 120 ml biljnog ulja, 3 jaja, sobne temperature, 1 kašičica ekstrakta vanile, 235 ml sveže skuvane vruce kafe, za krem od malina: 750g šećera u prahu, prosijanog, 450g neslanog putera, sobne temperature, 85g malina, 1g sitne soli, 2 kašičice ekstrakta od vanile, crvena boja za hranu, za dekoraciju - maline prelivene čokoladom.

Priprema:

1. U činiju električnog miksera prosejati brašno, šećer, vanilin sescer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo. 

2. Dodati so i umutite da se sjedini.

Thursday, January 9, 2025

Kocke sa mrvljenim korama (Cubes with crumbled crusts)

Sastojci: za kore - 600g brasna mekog, 150g masti, 150g secera, 2 jaja, 10g praska za pecivo, 100ml mleka, za fil - 300g mlevenih oraha, 6 kasika dzema od sljiva, 1 kasicica ekstrakta ruma, 100g secera, 20g vanilin secera, 50g cokolade za kuvanje, 100g margarina, 200ml mleka, 2 kore (izmrvljene), za glazuru - 100g cokolade za kuvanje, 2 kasike secera, 3 kasike vode, 50g margarina.

Priprema:

1. U posudi pomesati brasno, prasak za pecivo, secer, jaja i mast. 

2. Dodati mleko pa zamesiti glatko i ne lepljivo testo.