Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Pages

Friday, December 25, 2020

Kompot od jabuka sa zacinima (Apple compote with spices)


Sastojci: 4-5 jabuka, 1 L vode, 1 kasicica cimeta (u prahu), 1/4 kasicice karanfilica (u prahu), 1/4 kasicice korijandera (u prahu), 1/4 kasicice kardamona (u prahu).

Priprema:
1) Oprati, oljustiti jabuke i iseci na kocke. 
2) U serpu sipati vodu i pustiti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati jabuke, cimet, karanfilic, korijander i kardamom. Kuvati oko 20 minuta. 

Ingredients: 4-5 apples, 1 L of water, 1 teaspoon of cinnamon (powder), 1/4 teaspoon of cloves (powder), 1/4 teaspoon of coriander (powder), 1/4 teaspoon of cardamom (powder).

Preparation:
1) Wash and peel the apples. Cut them into cubes.
2) Pour water into the pot and let it boil. Reduce to medium temperature (4). Add apples, cinnamon, cloves, coriander and cardamom. Cook for about 20 minutes.


Monday, December 7, 2020

Kakao sos (Cocoa sauce)

Sastojci: 70-120g kakaoa, 30g putera, 80ml kafe (skuvane i procedjene), 150g zutog secera, 1/8 kasicice soli, 1 kasicica vanila ekstrakta.

Priprema:

1. U serpicu staviti kafu i secer, i na srednjoj temperaturi, kuvati dok se secer ne rastopi, konstantno mesajuci.

2. Dodati 70g kakaoa i so i mesati dok ne postane glatko. Ako zelite jaci sos postepeno dodavati jos kakaoa.

Mus od jastoga sa sosom od karija (Lobster mousse with curry sauce)

Sastojci: 600g sirovog mesa jastoga, 600ml kisele pavlake, 2 belanca, 20g margarina, so, 1 kasika mesanih iseckanih trava-estragon, majoran, persun, timijan, kari sos.

Priprema:

1) U blender stavi meso jastoga i blendati 2 minuta. Posoliti, dodati mesavinu trava i belanca i opet blendati. Treba da dobijete retku masu, ako je potrebno dodati jos jedno belance. Ostaviti u frizideru 2 sata.

2) U masu polako umesati kiselu pavlaku.

Pecurke u lisnatom testu (Mushrooms in puff pastry)

Sastojci: 250g lisnatog testa, 500g svezih pecuraka ili 50g suvih, 50g slanine, 100ml belog vina, 20g margarina, 100g ementalera ili gaude sira, 1 cen belog luka, 1 jaje, so.

Priprema:

1) Ocistiti pecurke i iseci po duzini. Slaninu sitno iseckati. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2) Slaninu proprziti na ulju. Izvaditi iz tiganja. Dodati margarin i proprziti beli luk. Dodati pecurke i promesati. Sipati vino i pustiti da prokljuca.

Puding od radica (Radicchio pudding)

Sastojci: 500g radica, 1 cen belog luka, 3 kasike maslinovog ulja, 200ml kisele pavlake, 3 jaja, 1 lovorov list.

Priprema:

1) Operite radic, osusite i isecite na trakice. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2) Na ulju proprziti beli luk, dodati radic i lovorov list.

Pirinac s pecurkama i paradajzom (Rice with mushrooms and tomatoes)

Sastojci: 150g sampinjona, 50g margarina, 100g parmezana, 125ml belog vina, 1 L supe, 1 crni luk, 250g pirinca, 200g soka od paradajza, 2 kasike maslinovog ulja, so.

Priprema:

1) Crni luk oljustiti i sitno iseckati. Pecurke obrisati vlaznom krpom, ocistiti i iseckati na listice.

2) U serpu staviti supu da provri.

Krem corba od paradajza (Cream tomato chowder)

Sastojci: 700g paradajza, 450g starog hleba, 1 crni luk, 5 cena belog luka, 1 struk celera, 2 sargarepe, 4 lista zalfije, 4 kasike svezeg bosiljka ili 4 kasicice suvog, 100ml maslinovog ulja, so.

Priprema:

1) Crni i beli luk oljustiti. Ocistiti sargarepu i oprati celer. Sve sitno iseckati. Paradajz oprati, ocistiti i sitno iseckati. Oprati bosiljak i zalfiju i iskidati na listove.

2) U serpi zagrejati ulje, dodati crni i beli luk i prziti 2 minuta uz konstano mesanje. zatim dodati sargarepu i nastaviti sa przenjem, oko 2 minuta. Dodati paradajz, smanjiti na nisku temperaturu i kuvati oko 20 minuta.

Frape od ovsenih pahuljica i banana (Oat flakes and banana smoothie)

Sastojci: 500g ovsenih pahuljica, 500ml jogurta, 5 banana, 500ml mleka od soje, 2 kasike agava sirupa, 2 kasicice cimeta+jos malo za posipanje.

Priprema:

1) Banane oljustiti i iseci na cetvrtine.

2) U blender staviti banane, ovas, jogurt, mleko, agavin slad i cimet i blendati.

Brza krempita (Quick creampie)

Sastojci: 500g lisnatog testa, poslasticarski krem, margarin.

Priprema:

1) Odmrznuto testo razviti na 5 mm debljine i 20x30cm velicine.

2) Pleh namazati margarinom i posuti brasnom I staviti testo. Napraviti rupe viljuskom, poprskati sa malo vode i posuti sa malo secera. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi pa ga preseci na 2 jednaka dela.

Salata od leblebija s timijanom (Chickpea salad with thyme)

Sastojci: 300g leblebija, 3 paradajza, 3 cena belog luka, 1 kasika suvog timijana, maslinovo, ulje, so, biber i malo sode bikarbone.

Priprema:

1) Leblebije potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noci. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Paradajz oljustiti i iseci na kockice.

2) Pomesati maslinovo ulje, beli luk, so i biber. Ostaviti 2 sata.

Monday, November 30, 2020

Cedjeni sok od citrusa (Squeezed citrus juice)

Sastojci: 1 pomorandza, 1 do 2 mandarine, pola grejpa, voda.

Priprema:

1) Oprati pomorandzu, grejp i mandarine. Preseci na pola. 

2) Iscediti na cediljki za voce.

Domaci senf sa medom (Homemade mustard with honey)

Sastojci: 65g zrna zute slacice, 20g zrna crne slacice, 200ml jabukovog sirceta, 85ml vode, 120g meda, 8g soli (fino mlevene).

Priprema:
1) U staklenoj tegli pomesati zrna slacice sa vodom i sircetom. Promesati da se potope sva zrna slacice. Zatvoriti sa plasticnim poklopcem i ostaviti na sobnoj temperaturi 3 dana. Svakog dana promuckati teglu.

Sunday, November 29, 2020

Kafa sa kakaom (Coffee with cocoa)

Sastojci: 30g kakaoa u prahu, 40g secera, 40ml slatke pavlake, 200ml crne kafe, 200ml slatke pavlake + 1 kasicica secera, prstohvat himalajske soli.

Priprema:

1) Umutiti slatku pavlaku sa secerom.

2) U dve solje staviti po 15g kakaoa i 20g secera i promesati.

Daikiri s mangom (Daiquiri with mango)

Sastojci: 800g mangoa, 400ml belog ruma, 1 kasika secera, 1 limeta, led.

Priprema:

1) Oljustiti mangoe i iseckai na kockice. Iscediti limetu.

2) U blender staviti mango, sok od limete, secer, rum i dosta leda. Mesati 3 minuta.

Saturday, November 28, 2020

Racici sa Libanskim kremom od leblebija (Shrimps with Lebanese chickpea cream)

Sastojci: libanski krem od leblebija, 20 racica, maslinovo ulje, biber.

Priprema:

1) Napraviti libaski krem od leblebija.

2) Ocistiti racice. Staviti racice u hladnu vodu. Kad voda provri ocediti.

Sok od sargarepe, jabuke, spanaca i celera (Carrots, apples, spinach and celery juice)

Sastojci: 2 sargarepe, 2 zelene jabuke, 150g spanaca, 4 grancice celera.

Priprema:
1) Operite i ocistite sargarepe, jabuke, spanac i celer. Isecite na manje komade.
2) U blender staviti spanac i celer i blendirati.

Makarone s kobasicom (Macaroni with sausage)

Sastojci: 300g makarona, 6 kobasica, 1 crni luk, 100g tvrdog sira (narendanog), 2 kasike semena komoraca, 120ml belog vina, 90ml maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:

1) Staviti vodu da prokljuca. Posoliti. Dodati makarone.

2) Crni luk oljustiti i sitno iseckati. Kobasice oljustiti i iseci na kolutove.

Sok od kelja, brokolija i lubenice (Kale, broccoli and watermelon juice)

Za povisen holesterol

Sastojci: 1 glavica kelja, 1 brokoli, 2 kriske lubenice.

Priprema:

1) Kelj i brokoli oprati i iscepkati namanje komade. Lubenicu iseckati na kocke.

2) U sokovniku iscediti sok.

Sremska torta (Sremska cake)

Sastojci: 5 jaja, 120g secera, 100g+50g mlevenih badema, 1 kasika griza, za krem: 2 zumanca, 2 kasike secera, 70g margarina.

Priprema:

1) Pazljivo odvojiti zumanca od belanaca. Penasto umutiti belanca. Umutiti zumanca sa secerom. Dodati 100g badema i belanca.

2) Pleh namazati margarinom, posuti brasnom, sipati masu i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180C. Kad se ohladi preseci na pola.

Sok od saragarepe, celera, ananasa i limuna (Carrots, celery, pineapple and lemon juice)

Za osteoartritis

Sastojci: 3 sargarepe, 3 stapica celera, 300g ananasa, sok od 2 limuna ili limete.

Priprema:

1) Oprati, oljustiti i iseci na manje komade sargarepu. Ananas iseci na kocke.

2) Iscedite sok u sokovniku od sargarepe i ananasa.

Njoke s parmezanom (Gnocchi with Parmesan cheese)

Sastojci: 600g krompira, 300g brasna, 1 kasicica margarina, 1 jaje, 1 zumanac, 100g parmezana, malo ulja, so.

Prirpema:

1) Oprati krompir i staviti da se kuva u serpu sa vodom. Malo ohladiti i oljustiti. Izgnjeciti krompir.

2) Dodati jaje, zumanac, margarin, parmezan i so po ukusu.

Severnoafricki aromaticni sos (Harissa sauce)

Sastojci: 120g ljute papricice, 1 kasicica kima, 1 kasicica korijandera, 1 kasicica kumina, 3 cena belog luka, 1/2 kasicica soli, 2 kasike soka od limuna, 1 kasika paradajz paste, 2 kasike maslinovog ulja+jos za ostavljanje.

Priprema:

1) Staviti papricice u serpu i preliti vrelom vodom. Ostaviti 30 minuta. Zatim ocediti i sacuvati vodu. Ukloniti peteljke i semenke.

2) U suvom tiganju, proprziti nekoliko minuta, kim, korijander i kumin. Mesajuci konstantno da ne zagori. Samleti zacine.

Tuniski puding sa orasastim vocem (Tunisian pudding with dried nuts)

Sastojci: 600g ostrog brasna, 400g meda, 300ml vode, 80g lesnika, 80g badema, 80g oraha, 1,5 L mleka.

Priprema:

1) Iseckati lesnike, bademe i orahe.

2) Pomesati brasno i 750ml mleka.

Zacinjen margarin 2 (Seasoned margarine 2)

Sastojci: 150g margarina.

Priprema:

1) Margarin penasto umutiti i dodati neki od zacina. Dobro promesati.

Napomena: staviti u frizider na nekoliko sati. Izvaditi 20 minuta pre sluzenja.

Sa sardinama: 6 komada sardina. Sardine izgnjeciti.

Kako oljustiti paradajz (How to peel tomatoes)

Potrebno: paradajz, serpa sa vrucom vodom, serpa sa hladnom vodom.

1. U serpu sipati vodu i pustiti da prokljuca. U drugu serpu sipati vodu i dodati kocke leda.

2. Paradajzu skinuti peteljke, i na donjoj strani, plitko nozem napraviti krstic.

Punjen paradajz 2 (Stuffed tomato 2)

Sastojci: 18 paradajza, so.

Priprema:

1) Iseci poklopac sa svakog paradajza. Pazljivo izvaditi sredinu. Posoliti i prevnuti da se ocediti. 

2) Tanko iseci donji deo paradajza, da moze da stoji. 

Patlidzan rolnice sa sirom (Eggplant rolls with feta)

Sastojci: 3 patlidzana, 400g fete, 1 kasika sveze iseckanog persuna ili 1 kasicica suvog, 1 kasika sveze iseckanog estragona ili 1 kasicica suvog, 1 kasika sveze iseckanog majorana ili 1 kasicica suvog, 1 kasika sveze iseckanog bosiljka ili 1 kasicica suvog, 2 kasike pera vlasca+pera vlasca, 2 kasike pera mladog luka, so, ulje. 

Priprema: 

1) Spremiti patlidzan (samo 2) po uputstvu ako spremate u rerni

2) Izgnjeciti sir, pa pomesati sa patlidzanom. Dodati zacinske trave, posoliti i ostaviti u frizider. 

Garam masala 2 (Garam masala 2)

Sastojci: 1 kasicica kima u prahu, 1 kasicica seckanog korijandera, 1/2 kasicice aleve paprike, 1/2 kasicice kurkume, 2-3 kasike susama.

Priprema:
1) Pomesati sve zacine.

Predlog: mozete napraviti Garam masala.

Ingredients: 1 tsp cumin powder, 1 teaspoon chopped coriander, 1/2 teaspoon sweet paprika, 1/2 tsp turmeric, 2-3 tablespoons sesame seeds.

Preparation:
1) Mix all spices.

Suggestion: you can make Garam masala.

Mojito koktel (Mojito cocktail)

Sastojci: 30 listova nane, 3 kasike zutog secera, 400ml belog ruma, sok od pola limete, 6 kapi bitera.

Priprema:

1) U tri case staviti po kasiku secera i po 10 listova nane. Izgnjeciti i ostaviti par minuta da nana pusti miris.

Potkovica sa ruzmarinom (Horseshoe with rosemary)

Sastojci: 1kg mekog brasna, 40g kvasca, 1/2 kasicice secera, 1 kasicica soli, 2 kasike ulja, 400-500ml mlake vode, 5 grancica ruzmarina.

Priprema:

1) Pomesati kvasac, secer, 1 kasiku brasna i mlaku vodu. Ostaviti da naraste.

2) Pomesati brasno, so, kvasac i ostatak vode. Mesiti najmanje 10 minuta. Prebaciti testo u veliku posudu pokriti vlaznom krpom i ostaviti na toplom tri sata da naraste. Za vreme narastanja premesiti tri puta.

Thursday, November 19, 2020

Slani rolat sa sirom i pecenicom (Salty roll with cheese and smoked pork tenderloin)

Sastojci: 950g brasna, 350ml mleka (toplog), 1 kasicica secera, 150ml jogurta, 2 jaja, 15g suvog kvasca, 50g margarina, 5g soli, za fil - 350g sitnog sira, 180g kisele pavlake, 100ml joguta, 300g pecenice, za premaz - 1 jaje.

Priprema: 

1) Margarin otopiti i ostaviti da se ohladi. Pecenicu sitno iseckati. Jedno jaje umutiti. U solju pomesati kvasac, mleko i secer; promesati i ostaviti 15 minuta da nadodje na toplom mestu. Pomesati brasno i so. 

2) Pomesati brasno, kvasac, jogurt, margarin i jaja i zamesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Podeliti na dva dela. 

Napomena: ako imate okrugao pleh, mozete podeliti na dva dela, ali na 2/3 i 1/3 tj. jedan veci i jedan manji deo. Ako imate pravougaoni i kvadarat pleh, podelite na onoliko delova koliko moze da stane u pleh :)

Proja sa tikvicama (Cornbread with zucchini)

Sastojci: 200g zutog kukuruznog brasna, 200g psenicnog belog brasna, 2 tikvice, 10g praska za pecivo, 3 jaja, 200g sitnog sira, 100ml ulja, 100ml mleka, 100ml jogurta, 2g soli.

Priprema:

1) Tikvice oprati, oljustiti i izrendati. Posoliti i ostaviti 20 minuta. Ocediti. Jaja umutiti. Pomesati psenicno belo brasno i prasak za pecivo.

2) U ciniju staviti jaja. Dodati zuto kukuruzno brasno i promesati. Dodati psenicno belo brasno, sir, mleko, jogurt, ulje. Promesati da se dobro sjedini.

Monday, November 16, 2020

Gulas sa pecurkama (Goulash with mushrooms)

Sastojci: 400g pecurki, 1 manji krompir ili pola veceg, 1 sargarepa, 1/2 struka praziluka (i beli i zeleni deo), 1 crvena paprika (silja), 50ml belog vina, 50ml pasiranog paradajz pirea, 2 lista lovora, 7g senfa, ulje, prstohvat soli. 

Priprema:

1) Pecurke oprati, ocistiti i iseci na listove. Krompir i papriku, sargarepu i praziluk oprati. Krompir oljustiti i iseci na kocke. Papriku ocistiti od semenki i iseci na trake. Sargarepu oljustiti i sitno iseckati. Praziluk ocistiti i sitno iseckati. 
2) Na malo ulja, na srednje niskoj temperaturi (3) proprziti praziluk. Dodati sargarepu i prziti jos nekoliko minuta. Zatim dodati papriku i prziti jos nekoliko minuta. 

Proja bez jaja (Cornbread without eggs)

Sastojci: 600g kukuruznog zutog brasna, 200g psenicnog brasna, 200ml ulja, 600ml kisele vode, 1/2 kasicice soli.

Priprema:

1) Pomesati kukuruzno zuto brasno, psenicno brasno i so.

2) Dodati ulje i promesati. 

3) Dodati kiselu vodu i promesati da se sve sjedini.

Brze rolnice sa patlidzanom (Quick rolls with eggplant)

Sastojci: 500g listanog testa 1, 2 patlidzana, 2 cena belog luka, 1/2 stapa praziluka, 2 sargarepe, 2 kasike lista persuna (si tno seckanog), 50g margarina, 1/2 kasicice mediteranskog zacina.

Priprema:

1) Pripremiti patlidzan (ako pecete u rerni). Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Sargarepu i praziluk oprati, oljustiti. Sargarepu izrendati a praziluk sitno iseckati.

2) Kada se patlidzan ohladi izvaditi semenke ako ima previse. 

Sunday, November 15, 2020

Kiflice sa krompirom, prazilukom i kackavaljem (Croissants with potatoes, leeks and yellow cheese)


Sastojci: 600g brasna, 30g instant pire krompira u prahu* + 125ml + 65ml mleka + 25g margarina  (ili 3 manja krompira), 275ml mleka (mlakog), 10g svezeg kvasca, 1 kasicica, secera, 80ml ulja, 2 jaja, za fil: 1 1/2 stapa praziluka, 300g kackavalja, 180g kisele pavlake, malo ulja + malo vode, malo soli (opciono). 

Priprema:
1) Pomesati u solji mleko, kvasac, secer i 1 kasiku brasna. Promesati i ostaviti 15 minuta da nadodje. Umutiti jaja u odvojenim tanjirima. Kackavalj izrendati. Praziluk oprati, ocistiti i sitno iseckati. U brasno dodati so i promesati.

2) U ciniju staviti 300g brasna, pire krompir, kvasac, ulje, umuceno jaje.  Promesati pa posteno dodavati brasno dok mesate testo kasikom. Kad vise ne mozete da mesate kasikom, prebaciti testo na pobrasnjenu podlogu iz uz povremeno dodavanje ostatka brasna mesite testo. Podeliti na dva dela i svaki deo staviti u ciniju. Pokriti krpom i ostaviti 1 sat da nadodje na toplom mestu.

Pogacice sa slaninom i kackavaljem (Bannocks with bacon and yellow cheese)

Sastojci: 600g mekog psenicnog brasna, 200g integralnog brasna, 20g svezeg kvasca, 1 kasicica secera, 2 jaja, 200ml mleka, 200ml vode, 200ml ulja, 250g kackavalja, 250g slanine, semenke sucokreta, susam, kim (u zrnu), 3g soli.

Priprema:

1) U solju staviti mleko, secer, kvasac i 1 kasiku brasna. Promesati i ostaviti 15 minuta da nadodje. Kackavalj izrendati a slaninu sitno iseckati. Jaja umutiti.

2) U tiganj staviti slaninu i na srednjoj temperaturi (4) proprziti. Staviti na papir da upije visak masnoce.

Thursday, November 12, 2020

Punjene paprike (Stuffed peppers)


Sastojci: 6 paprika babura, 250g mlevenog mesa, 80g pirinca, 1 krompir, sargarepa, 2 cena belog luka, himalajska so, ulje.

Priprema:
1) Papriku oprati i ocistiti od semenki. Pirinac isprati u nekoliko voda i ocediti. Krompir oprati, oljustiti i iseci na krugove. Sargarepu oprati, oljustiti i iseci na kocke. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.
2) U tiganju na malo ulja proprziti sargarepu, nekoliko minuta. Dodati beli luk i proprziti nekoliko minuta. dok ne pusti miris. Dodati mleveno meso i prziti desetak minuta na srednje niskoj temperaturi (4). Dodati so ili vegetu po ukusu.

Friday, November 6, 2020

Kolac od banana sa spelta brasnom (Banana cake with spelt flour)

Sastojci: 18 kasika spelta brasna, 5 jaja, 75g margarina, 5 kasika dzema, 4 banana (manje), 1 kasicica mlevenog cimeta, prstohvat mlevenog karanfilica, oko 80ml mlake vode.

Priprema:

1) Umutiti jaja mikserom ili viljuskom. Otopiti margarin i ostaviti da se ohladi. 

2) Dodati brasno i promesati kasikom.

3) Dodati margarin i promesati.

Tuesday, October 20, 2020

Starinska proja (Old fashioned cornbread)

Sastojci: 375g kukuruznog belog brasna, 125g psenicnog brasna, 125ml kisele vode, 65ml ulja, 1 jaje (manje), 3g praska za pecivo, malo soli.  

Priprema:

1) U ciniji pomesati kukurzno belo brasno, psenicno brasno, prasak za pecivo i so.

2) Dodati ulje i kiselu vodu i dobro sjediniti dok ne dobijete retko i glatko testo. 

3) Pleh namazati margarinom ili sa malo ulja ili staviti papir za pecenje i sipati smesu. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C oko 20 minuta pa pojacati na 210 C i peci dok se ne uhvati lepa korica.

Ingredients: 375g corn white flour, 125g wheat flour, 125ml carbonated water, 65ml oil, 1 egg (smaller), 3g baking powder, a little salt.

Preparation:

1) In a bowl, mix corn white flour, wheat flour, baking powder and salt.

2) Add oil and carbonated water and mix well until you get a thin (runny) and smooth dough.

Pacje grudi sa suvim grozdjem i pinjolama (Duck breast with raisins and pine nuts)

Sastojci: 500g pacjih grudi, 1 struk celera, 1 praziluk, 50g suvog grozdja, 70g pinjola, 1 list lovora, 2 kasike timijana ili 2 kasicice suvog, 2 kasike persuna ili 2 kasicice suvog, 2 kasike estragona ili 2 kasicice suvog, 3 kasike ulja, 1 kasika sirceta, so.

Priprema:

1) U pleh staviti lovor, timijan, persun, estragon, celer i praziluk isecen na kolutove. Odozgo staviti pacje grudi i posoliti po ukusu. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 40 minuta, uz povremeno prevrtanje. Ostaviti da se ohladi.

2) Potopiti suvo grozdje u vodi i ostaviti da nabubri. Ocediti.

Rolnice od prsute sa breskvama (Prosciutto rolls with peaches)

Sastojci: 12 vecih tanjih reznjeva prsute, 5 breskvi, 12 oraha, pera vlasca, 1 struck celera, maslinovo ulje, sok od limuna.

Priprema:

1) Celer ocistiti i sitno iseckati. Breskve oljustiti i iseci na kriske. Orahe isecite na cetvrtine. Sve pomesati i zaciniti maslinovim uljem i sokom od limuna.

Banana dezert 2 (Banana dessert 2)

Sastojci: 4 banane, 50g secera, 1 kasika brasna, 150ml mleka, 3 jaja, 1 kasika margarina.

Priprema:

1) Izgnjeciti banane viljuskom. Pazljivo odvojite zumanaca od belanaca. Umutite zumanca i posebno belanca.

2) U serpi malo zagrejati mleko. Dodati secer, brasno i pustiti da provri, uz mesanje. Skloniti sa sporeta. Dodati banane, zumanca, margarina i belanca. Dobro sjediniti.

Slavki kolac (Saint day cake)

Sastojci: za testo: 600g mekog brasna T400 +75g za mesenje, 25g svezeg kvasca ili 15g suvog, 100g + jos malo margarina ili 100ml ulja, 230ml mleka, 130ml vode, 2 jaja, 1 zumanca, 5g soli, za dekoraciju - 150g brasna, 30g of gustina, 3g soli, 100-110ml vode.

Priprema:
1) U solju stavite mlako mleko, izmrvljen kvasac, 2 kasike brasna i ostavite 15 minuta da nadodje. Od jednog jajeta odvojte zumance od belanca.
2) U ciniji pomesati brasno i so. U sredini napravite rupu. Dodati jedno jaje, 2 zumanca, vodu i kvasac i zamesiti testo.

Napomena: ako koristite ulje umesto margarina, dodati ulje kad i jaja i vodu.

Saturday, October 17, 2020

Pogacice sa sodom bikarbonom (Bannock with baking soda)

Sastojci: 400ml jogurta, 100ml mleka, 250g margarina (sobne temperature), 600-700g brasna, 8g sode bikarbone, 2 jaja, so.

Priprema:

1) Pomesati brasno, sodu bikarbonu i so. Jaja umutiti visljuskom.

2) Brasnu dodati margarin i rukom pomesati sa brasnom. 

Salata od kupusa, celera i sargarepe (Cabbage, celery and carrot salad)


Sastojci: 200g kupusa (svezeg, rendanog), 150-200g sargarepe, 100-150g korena celera, 100ml majoneza, 180g kisele pavlake.

Priprema:
1) Sargarepu i koren celera oprati, oljustiti i izrendati na krupno.
2) U ciniji pomesati kupus, sargarepu i koren celera. Dodati majonez i kiselu pavlaku i promesati da se sve sjedini. 

Krompir u rerni sa suvim rebrima (Potatoes in the oven with dry ribs)

Sastojci: 2 suva rebra, 3 krompira, 1 sargarepa, kecap (opcionalno), vegeta, voda.

Priprema:

1) Krompir i sargarepu oprati, oljustiti i iseci na kolutove. 

2) U pleh poredjati krompir i sargarepu. Odozgo staviti suva rebra. Dodati vegetu po ukusu i preliti vodom da prekrije krompir. Mozete premazati rebra sa malo kecapa. Staviti alu foliju.

Kacamak od kukuruznog belog brasna (Corn white flour porridge)

Sastojci: 2-3 kasike brasna (pune) na 250ml vode, 1 kasika ulja, so.

Priprema:

1) U serpu sipati vodu, so i ulje i pustiti da prokljuca.

2) Dodati brasno konstantno mesajucu. Kuvati na srednjoj temperaturi (4) oko 8 minuta povremeno mesajuci. 

Friday, October 16, 2020

Kalifornijska salata (California salad)

Sastojci: 400g spanaca, 150g dimljene slanine, 200g fete, 100g ananasa, 100g kikirikija, 1 kasicica senfa, maslinovo ulje, malo sirceta, so.

Priprema:

1) Spanac oprati. Pomesati maslinovo ulje, sirce, senf i so i preliti preko spanaca. Promesati.

2) Ananas iseci na kocke, dodati sir i kikiriki. Promesati. Isprziti slaninu u tiganju. Dodati slaninu u prethodnu smesu i promesati.

3) Sluziti sa spanacem.

Ingredients: 400g spinach, smoked bacon 150g, 200g feta, pineapple 100g, 100g peanuts, 1 tsp mustard, olive oil, a little vinegar, salt.

Preparation:

1) Spanac wash. Combine olive oil, vinegar, mustard and salt and pour over the Spaniards. Stir.

2) Cut the pineapple into cubes, add the cheese and peanuts. Stir. Fry bacon in skillet. Add the bacon to the previous batter and stir.

3) Serve with spinach.

Kolac od marmelade (Cake with jam)

Sastojci: 300g integralnog brasna, 100g margarina, 300g marmelade/dzema, 1 zumance, 2 kasike tecnog meda, prstohvat soli.

Priprema:

1) Margarin umesiti sa brasnom, medom i solju u mikseru. Dodati 5 kasika hladne vode. Mutiti dok ne dobijete loptu. Ako je testo suvo dodati jos malo vode.

2) Staviti u ciniju i ostaviti pola sata u frizider.

Brzi kolac od ananasa (Quick pineapple cake)

Sastojci: 600g ananasa, 200g piskota, 150g margarina (sobne temperature), 1 jaje, 3 kasike secera u prahu, 50ml ruma.

Priprema:

1) Penasto umutiti margarin sa secerom u prahu. Dodati jaje i sjediniti.

2) 400g ananasa iseckati na kocke i dodati u smesu od margarina.

Sok od brusnica i pomorandze (Cranberry and orange juice)

Sastojci: 1 pomorandza, 300ml soka od brusnica, 2 kasike meda, 200g brusnica, 100ml soka od pomorandze, 1/2 kasicice cimeta.

Priprema:

1) U blender staviti sve sastojke i blendirati. Sipati u case i sluziti.

Ingredients: 1 orange, 300ml of cranberry juice, 2 tablespoons honey, 200g cranberries, 100ml orange juice, 1/2 tsp cinnamon.

Preparation:

1) In a blender put all ingredients and blend. Pour into glasses and serve.

Paradajz sos sa mlekom (Tomato sauce with milk)

Sastojci: 500ml mleka, 100g paradajz sosa, 50g brasna, 80g margarina, so.

Priprema:

1) Rastopiti puter pa dodati brasno i prziti 3 minuta uz konstano mesanje. Dodati toplo mleko i mesati dok ne dobijete krem bez grudvica. Posoliti po ukusu.

2) Dodati paradajz sos i kuvati jos 5 minuta.

Italijanski Bozicni hleb sa kremom od jagoda (Italian Christmas bread with strawberry cream)

Sastojci: italijanski Bozicni hleb, 400g jagoda, 100g seckanog badema, 50ml ruma, 60g secera u prahu, 400g slatke pavlake (ili slaga). 2 jaja (pazljivo odvojite belanca od zumanaca).

Priprema:

1) Umutiti pavlaku (ili slag), secer u prahu, rum, zumanca dok ne dobijete penast krem. Sipajte u ciniju i ostavite u frizider oko 2 sata.

2) Jagode oprati, ocistiti. 150g iscekati na polovine, a 250g izgnjeciti. Posuti sa malo secera i ostaviti u frizider.

Plazma sejk (Plain biscuits milkshake)

Sastojci: 200g mlevenog keksa, 50g kakaoa, 400 ml mleka, 50g cokolade, 1 kasicica margarina, 40g slaga, 100ml hladne vode (iz frizidera).

Priprema:

1) Plazmu, mleko i kakao stavite u blender.

2) Cokoladu otopite sa margarinom. Slag umutiti sa vodom.

Sok od ananasa (Pineapple juice)

Sastojci: 200g ananasa, 1 kasicica lanenog ulja, 200ml hladne vode, sok od pola limuna.

Priprema:

1) Ananas ocistiti i iseckati na kockice, pa staviti u blender. Dodati laneno ulje i vodu i limunov sok. Sve zajedno izmiksati i cuvati u frizideru.

Ingredients: 200g pineapple, 1 tsp flaxseed oil, 200ml of cold water, the juice of half a lemon.

Preparation:

1) Cut pineapple into cubes and put into a blender. Add flaxseed oil, water and lemon juice. Mix all together and keep in the fridge.

Leskovacka muckalica (Leskovac kebab)

Sastojci: 450g teleceg, 450g svinjskog mesa, 450g crnog luka, 80g ulja, 2 ljute papricice, persunov list, so.

Priprema:

1) Meso isecite na kocke, posolite i nanizite na zice. Crni luk ocistiti i sitno iseckati. Ljute papricice sitno iseckati.

2) Premazite uljem meso pa ispecite na u tiganju ili rostilju. Skinite meso sa zice, pa ga stavite u vatrostalnu ciniju namazanu uljem.

Pogacice sa orasima (Blinis with walnuts)

Sastojci: 250g mlevenih oraha, 200g secera u prahu, sok od jednog limuna, 100g strugane cokolade.

Priprema:

1) Zamesiti orahe, secer u prahu i sok od limuna.

2) Testo podeliti na dva dela, pa u jedan dodati cokoladu. Kalupom ili casicom vaditi pogacice, pa spajati jednu tamnu sa jednom belom.

Kuglice od keksa (Plain biscuits balls)

Sastojci: 250g mlevenog keksa, 200g margarina, 120g secera u prahu, 4 kasike ruma.

Priprema:

1) Penasto umutiti margarin. Dodati keks, secer u prahu i rum, pa zamesiti i praviti kuglice.

Ingredients: 250g grated plain biscuits, 200g butter, 120g powdered sugar, 4 tablespoons of rum.

Preparation:

1) Whisk margarine until foamy. Add plain biscuits, powdered sugar and rum, then knead and make balls.

Wednesday, October 14, 2020

Glazura od cokolade 2 (Chocolate glaze 2)

Sastojci: 150g cokolade, 150g secera, 130ml vode, 1 kasika kakaoa, 1 kasicica margarina ili ulja.

Priprema:

1) Cokoladu izlomiti na parcice, dodati secer i preliti vodom. Kuvati dok ne postane gusto.

2) Dodati kakao i margarin ili ulje i dobro sjediniti.

Londonske plocice (London bars)

Sastojci: 125g masti, 5 zumanaca, 5 kasika secera, 250g brasna, 5 belanaca, 10g vanilin secera, dzem, 250g secera, 250g mlevenih oraha.

Priprema:

1) Dobro umutiti mast, pa dodati zumanca i sve dobro umutiti. Dodati brasno i vanilin secer. Celu masu rastanjiti u pleh namazan margarinom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200C.

2) Napola peceno testo premazati dzemom i vratiti u rernu da se kratko pece.

Cokoladna salama (Chocolate salami)

Sastojci: 75g cokolade, 3 kasike vode, 2 jaja, 250g secera u prahu, 250g mlevenih oraha, strugana kora od jednog limuna, 100g iseckanih badema.

Priprema:
1) Otopiti cokoladu sa vodom. Dodati jaja, secer u prahu, orahe, koru od limuna i bademe.
2) Zamesiti i formirati salamu. Posuti prah secerom.

Slatke loptice (Sweet balls)

Sastojci: 250g margarina, 350g brasna, 200g secera, 3 zumanca, dzem.

Priprema:

1) Penasto umutiti margarin i secer, pa lagano dodati brasno i zumanca. Dobro izmesati pa praviti male loptice. Blago ih pritisnuti.

2) Pleh namazati margarinom i poredjati loptice. Drskom varjace na svakoj napraviti udubljenje i staviti da se pece u prethodno zagrejanoj rerni na 180C.

Cokoladne puslice (Chocolate meringues)

Sastojci: 180g mlevenih badema, 100g secera, 40g vanilin secera, 50g cokolade, 2 belanceta.

Priprema:

1) Penasto umutiti belanca, pa dodati bademe, secer, vanilin secer i struganu cokoladu. Promesati.

2) Na pleh namazan margarinom vaditi puslice pomocu kasicice i susiti ih u toploj rerni.

Tuesday, October 13, 2020

Gratinirane palacinke (Au gratin crepes)

Sastojci: palacinke, za fil: 150g mlevenih oraha, 150g seckanih oraha, 50g suvog grožđa, 1 kasika secera, 10g vanilin secera, rum; za preliv: 500ml slatke pavlake, 50g vanilin secera, 100g secera u prahu, 1 zumance.

Priprema:
1) Pomesati sve sastojke za fil osim ruma, zatim filovati svaku palacinku, poprskati rumom i saviti u rolnu. Preseci svaku palacinku na pola i poredjati u vatrostalnu ciniju.

Djuvec od sarana (Oven-baked carp casserole)

Sastojci: 1,5kg sarana, 250g crnog luka, 500g paprika, 500g paradajza, 250g pirinca, 50g brasna, 200ml ulja, aleva paprika, 1 veza celerovog lista, 1 veza persunovog lista, 1 list lovora, so.

Priprema:
1) Ribu oprati, ocistiti i seci na rezenjeve. Crni luk ocistiti i seci na trakice. Papriku ocistiti i iseci na trakice. Pirinac oprati i ocediti. Paradajz ocistiti i iseci na kolutove. Persunov i celerov list sitno iseckati.
2) Ribu posoliti i uvaljati u brasno. Na zagrejanom ulju prziti ribu dok ne porumeni. Izvaditi i u istoj masnoci prziti crni luk. Dodati lovor list.

Ceske vanilice (Czech cookies)

Sastojci: 300g mlevenih oraha+jos malo valjanje vanilica, 2 jaja, 250g secera u prahu, 1 kasicica cimeta, dzem od kajsija ili dzem od kajsija i badema, 200g secera, 100ml vode, 1 kasicica kakaoa, 1 kasicica margarina.

Priprema:

1) Zamesiti testo od oraha, jaja, secera u prahu i cimeta. Testo razvuci, pa casicom vaditi vanilice. Peci na tihoj vatri.

2) Pecene i malo ohladjene vanilice lepiti dzemom.

Prstencici od badema (Almond rings)

Sastojci: 175g mlevenih badema, 75g seckanih badema, 300g margarina, 350g secera, 20g vanilin secera.

Priprema:

1) Od svih sastojaka zamesiti testo. Praviti prstencice i stavljati ih na uljem namazan pleh. Testo ostaviti preko noci, a ujutro ga sasvim bledo ispeci.

2) Tople prstencice uvaljati u prah secer.

Sunday, October 11, 2020

Posna torta s medom (Fasting cake with honey)

Sastojci: 500g meda, 500g brasna, 200ml piva, 1 kasika sode bikarbone, 350-400g secera, 600g mlevenih oraha, 50g cokolade.

Priprema:

1) Zamesiti med sa brasnom, pivom i sodom bikarbonom. 

2) Podeliti na cetiri dela. Svaku razviti tanko i peci svaku posebno na prevrnutom plehu, koji je namazan uljem i posut brasnom.

Krem od cokolade (Chocolate cream)

Sprema se isto kao i krem od pudinga i slatke pavlake s tim sto se umesto pudinga od vanile stavi puding od cokolade.

Prepare same as Cream with pudding and heavy cream, only instead of vanilla pudding put chocolate pudding.

Kokosija supa (Chicken soup)

Sastojci: 1kg kokošijeg ili cureceg mesa, 1,5L vode, 2 sargarepe, 1 koren paskanata, 1 koren persuna, 1/4 korena celera, so.

Priprema:

1) Kokosku i curku staviti u lonac, naliti vodom, posoliti i pustiti da provri.

2) Ocistiti sargarepu, paskanat, persun i celer. Iseci na 2,5cm duzine. Dodati u lonac. Kuvati dok meso ne omeksa.

Suve paprike sa sojom (Dried peppers with soy flakes)

Sastojci: 12 suvih crvenih paprika, 200g sojinih ljuspica, kisela voda, 1 glavica crnog luka, 2 cena belog luka, 1 sargarepa, 1 koren persuna, 2 kasike svezeg persunovog lista (ili 1 kasicica suvog), 150ml soka od paradajza, malo vode, so, ulje.

Priprema:

1) Crni luk i beli luk ocistiti i sitno iseckati. Soju potopiti u kiselu vodu i ostaviti da nabubri. Procediti. Sargarepu i koren persuna oljustiti i iseci. Suve paprike popariti vrelom vodom.

2) U secku usitniti sojine ljuspice, sargarepu i koren persuna.

Jagnjeca corba od povrca (Vegetable lamb chowder)

Sastojci: 150g jagnjece dzigerice, 200g jagnjeceg mesa, 1 glavica crnog luka, 3 kasike ulja, 3 sargarepe, 125g brokolija, 125g boranije, 125g graska, 1 koren persuna, 1 koren celera, 400ml soka od paradajza, 2 lista lovora, so, biber.

Priprema:

1) Jagnjecu dzigericu i jagnjece meso sitno iseckati. Crni luk, koren persuna i koren celera oljustiti i sitno iseckati. Brokoli i boraniju iseckati.

Domaci puter od kikirikija (Homemade peanut butter)

Sastojci: 350g kikirikija (pecenog, neslanog), 3 kasike meda, 10 kasika ulja.

Priprema:

1) Kikiriki samleti na masini za orahe.

2) U secka ili blender, staviti kikiriki, dodati med i ulje. Blendirati dok se ne dobije glatka smesa (skoro glatka ako pravite Uskrsnja cokoladna jaja).

Pasteta od belog mesa (Chicken breasts pate)

Sastojci: 400g pileceg belog mesa, 4 sargarepe, 2 jaja (tvrdo kuvana), 3 crvene paprike (pecene, oljustene), 250ml majoneza, 1 kasika senfa.

Priprema:

1) Pilece belo meso skuvati. Sargarepu oljustiti i skuvati.

2) U secka staviti belo meso, sargarepu, jaja i paprike.

Punjen francuski hleb (Stuffed french bread)

Sastojci: 1 francuski hleb, 250g margarina (putera), omeksao, 3 jaja, 180g sunke, 180g mortadele, 200g pecenice, 300g kackavalja, 1 glavica crnog luka.

Priprema:

1) Jaja tvrdo skuvati. Odvojiti belanca od zumanaca. Belanca, sunku, mortadelu, pecenicu i kackavalj iseckati na kockice. Crni luk ocistiti i sitno iseckati.

2) Margarin umutiti sa zumancima. Dodati sunku, mortadelu, pecenicu, kackavalj i crni luk. Dobro sjediniti. Zatim dodati belanca. Promesati.

Pita sa origanom (Pie with oregano)

Sastojci: 250g feta sira, 4 jaja, 250ml jogurta, 150ml ulja, 250g pileceg mesa (moze i od preostalog obroka), 4 kisela krastavcica, 200g kukuruznog brasna, 100g psenicnog brasna, 10g praska za pecivo, 2 kasike origana, so.

Priprema:

1) Pilece meso skuvati i iseckati. Fetu izgnjeciti viljuskom. Kisele krastavcice sitno iseckati.

2) Pomesati kukuruzno brasno i psenicno, prasak za pecivo, origano i so.

Sos od rena (Horseradish sauce)

Sastojci: 250ml maslinovog ulja, 2 kasike kikirikija (pecenog), 3 kasike rena (rendanog), prstohvat soli, 1 kasika persuna (sitno seckanog).

Priprema:

1) U blender staviti kikiriki, ren, so i malo ulja i samleti. Dodavati po malo ulja dok ne dobijete ujednacen sos.

Saturday, October 10, 2020

Kari u prahu 2 (Curry powder 2)

Sastojci: korijander (mleveni), kim (mleveni), biber (mleveni), kurkuma, djumbir (mleveni).

Priprema:
1) Pomesati jednake kolicine zacina.

Predlog: mozete napraviti kari u prahu.

Ingredients: coriander (ground), cumin (ground), pepper (ground), turmeric, ginger (ground).

Preparation:
1) Mix equal amounts of spices.

Suggestion: you can make powder curry.

Gibanica 2 (Phyllo dough cheese pie 2)

Sastojci: 500g kora, 5 jaja, 250g fete, 200ml kisele pavlake, 100ml kisele vode, 10g praska za pecivo, ulje+voda.

Priprema:

1) U ciniju staviti prasak za pecivo, preko staviti jaja i ostaviti 15-20 minuta.

2) Sir izgnjeciti viljuskom. Jaja umutiti, dodati sir i promesati. Dodati kiselu pavlaku i kiselu vodu. Promesati.

Spanac sa sosom od jogurta (Spinach with buttermilk sauce)


Sastojci: sos od jogurta, 500g spanaca (svez ili smrznut), 2 kasike margarina, 2 cena belog luka ili 1 glavica crnog luka (sitno iseckanog), 150ml vode, so, biber (mleveni)

Priprema:
1) Ako koristite svez spanac - spanac oprati i ocistiti. Staviti da se kuva u posoljenoj vodi. Ocediti i sitno iseckati.
2) Crni luk ili beli luk proprziti u tiganju, dodati margarin i spanac i jos malo prziti.

Cokoladne oblande sa kokosom (Chocolate wafers with coconut)

Sastojci: 600ml mleka, 380g secera, 500g margarina, 600g mlevenog keksa, 100g kokosa, 50g cokolade, 5 oblandi (manjih).

Priprema:

1) U serpu staviti 300ml mleka sa 200g secera i ostaviti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu, dodati 250g margarina i mesati dok se ne otopi. Podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi. Skloniti sa sporeta, dodati 250g mlevenog keksa i promesati. Ostaviti da se ohladi, povremeno promesati.

Sos od jogurta (Buttermilk sauce)

Sastojci: 300ml jogurta, 2 kasike persuna (svezeg) ili 1 kasicica (suvog), 1-2 kasike soka od limuna, naribana kora od jednog limuna, 1 kasika vlasca (opciono), prstohvat secera, so.

Priprema:

1) Jogurt sipati u ciniju, dodati persun, sok i koru od limuna, vlasac, secer i so. Dobro izmesati.

Punc od pomorandze i sokom od jabuka (Orange and apple juice punch)

Sastojci: 1 L belog ruma, 500ml sok od jabuka, 250ml soka od limuna, procedjen (oko 6 limuna), 2 L soka od pomorandze, 750ml suvog belog vina, za ukrasavanje - nekoliko pomorandzi, sveza nana.

Priprema:

1) U ciniji za punc pomesati sok od jabuke, limuna i pomorandze i rum. Ostaviti u frizider da se ohladi.

2) Dodati belo vino i ukrasiti kolutovima limuna i listovima nane.

Ingredients: 1 L of white rum, 500ml apple juice, 250ml lemon juice, filtered (about 6 lemons), 2 L of orange juice, 750ml dry white wine, 1 orange, to decorate - a few oranges, fresh mint.

Preparation:

1) In the punch bowl combine apple juice, lemon juice and orange juice and rum. Leave in refrigerator to cool.

2) Add white wine and garnish with orange rings and mint leaves.

Cokoladni kolac sa kokosom (Chocolate cake with coconut)

Sastojci: 2 jaja, 8 kasika secera, 12 kasika mleka, 12 kasika brasna, 10g praska za pecivo, 1 kasika kakaoa, za fil - 500ml mleka, 8 kasika secera, 3 kasike griza, 250g margarina, 100g cokolade, 100g kokosa.

Priprema:
1) Pomesati brasno sa praskom za pecivo. Umutiti jaja sa secerom, dodati mleko i brasno. Dobro izmesati.
2) Pleh podmazati margarinom, posuti brasnom, sipati smesu i peci na 200 C dok cackalica stavljena u sredinu ne izadje cista. 

Juneca salata (Beef salad)

Sastojci: 500g juneceg mesa (od plecke), 1 koren celera, 1 koren paskanata, 1 koren persuna, 2 sargarepe, 2 glavice crnog luka, 1 lovorov list, so, biber, za preliv - 200g majoneza, 300ml kisele pavlake, 200g kiselih krastavcica, 40g senfa, 2 kasike persunovog lista (sitno seckanog).

Priprema:

1) Meso iseckati na kocke. Koren celera, koren paskanata, koren persuna, sargarepu i crni luk oljustiti i sitno iseckati. Kisele krastavcice sitno iseckati.

2) U serpu naliti hladnu vodu, staviti meso i povrce, lovorov list i biber i kuvati. Izvaditi lovorov list. Ocediti.

Perece sa sirom (Pretzels with cheese)

Sastojci: 600g brasna, 10g praska za pecivo, 2 jaja, 280g margarina, 1 kasika kima, 1 kasicica soli, 350g kackavalja (ili fete, ili sitnog sira).

Priprema:

1) Od jednog jajeta, odvojiti belance od zumanca.

2) Pomesati brasno, prasak za pecivo i so.  Dodati margarin, jaje i zumance. Umesiti testo.

Sarena salata (Colorful salad)

Sastojci: 3 patlidzana, 3 tikvice, 700g paprika (pecena), 800g paradajza, so po ukusu.

Priprema:

1) Patlidzan, tikvice i paradajz oljustiti i iseckati na kockice. Papriku iseckati na kockice.

2) Patlidzan i tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti.

Torta od spanaca i krompira (Spinach and potatoes cake)

Sastojci: 300g krompira, 500g spanaca, 2 jaja (umucena), 100g kobasica (iseckana na kockice), 100g kackavalja (rendanog), 30g margarina, 2 kasike persunovog lista (sitno seckanog), so i biber po ukusu, 1 muskatni orah (izrendan).

Priprema:

1) Skuvati krompir u ljusci, oljustiti, izgnjeciti i proprziti na maslacu, na srednjoj temperaturi. Dodati so i biber po ukusu i muskatni orah.

2) Spanac obariti, iscediti, iseckati. Dodati kackavalj, kobasicu, jaja, persunov list Izmesati.

Friday, October 9, 2020

Lenja pita sa jabukama (Lazy apple pie)

Sastojci: 250g masti, 200g+4 kasike secera, 10g praska za pecivo, 1 jaje, 2 zumanca, 500g brasna, 125ml mleka, 1 kg jabuka, 3 kasike griza (ili prezli).

Priprema:

1) Brasno pomesati sa praskom za pecivo.

2) Mast umutiti sa 200g secera, dodati jaje i zumanca. Dobro izmesati. Zatim dodati brasno i mleko. Dobro izmesati. Podeliti na 2 dela.

Sopska salata (Shopska salad)

Sastojci: 400g paradajza, 400g krastavca, 2 glavice crnog luka, 300g slanine, 2 kuvana jaja, 200g feta sira (izmrvljenog), 3-4 rotkvice.

Pripema:
1) Paradajz, krastavac i crni luk ocistiti i iseckati na kockice. Slaninu i jaja iseckati na kockice. Sve podeliti na dva dela. Rotkvice oljustiti i izrendati.

Pita od tune 1 (Tuna pie 1)


Sastojci: lisnato testo185g tune (iz konzerve), 1/2 glavice crnog luka, 200ml kisele pavlake, 1 kasika persunovog lista (sitno iseckanog) ili 1/2 kasicice suvog, 5-7 kiselih krastavcica, so.

Priprema:
1) Ocediti tunu od ulja. Crni luk ocistiti i sitno iseckati. Kisele krastavcice sitno iseckati.
2) Pomesati tunu, kiselu pavlaku, crni luk i kisele krastavcice. Posoliti po ukusu. Dodati persun i promesati.

Spagete sa sunkom i sosom od pavlake (Spaghetti wih ham and sour cream sauce)


Sastojci: 250g spageta (ne kuvane), 400g kisele pavlake, 200g sunke, 500ml supe, 1 kasika margarina, 1 glavica crnog luka, 1 cen belog luka (ili 1/2 kasicice u granulama), 1/2 kasicice origana, 1/2 kasicice bosiljka, 1/2 kasicice muskatnog oraha.

Priprema:

1) Crni luk i beli luk oljustiti i sitno iseckati. Sunku sitno iseckati.

2) Obariti spagete u slanoj vodi. Ocediti.

3) U tiganju otopiti margarin, dodati crni luk i beli luk. Prziti oko 3 minuta. Zatim dodati sunku i prziti jos oko 3 minuta. Dodati supu i kuvati 10 minuta.

Pljeskavice bez jaja sa sargarepom (Patties without eggs with carrots)

Sastojci: 600g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 2 cena belog luka, 2 sargarepe, 1 kasika vegete, 1 kasicica origana ili 1 kasicica majcine dusice, 1 kasicica persuna (suvog), 2 kasike prezli (opciono) i biber, sos od luka – 200g crnog luka, 70g margarina (putera), 30g secera, 40g brasna, so, biber, 1 kasicica sirceta, 500ml supe.

Priprema:

1) Crni luk, beli luk i sargarepu oljustiti i sitno iseckati.

2) U ciniju staviti mleveno meso, dodati crni luk, beli luk, sargarepu, vegetu, origano (ili majcinu dusicu), persun, prezle i biber.

Punjene urme (Stuffed date palm)

Sastojci: 20 komada krupnih urmi, 100g mlevenih oraha, 50g secera, 4 kasike mleka, 2 kasike ruma, cokoladna glazura – 100g cokolade, malo margarina ili 2 kasike ulja.

Priprema:

1) Iseci urme po duzini i izvaditi kostice.

2) U serpu staviti mleko, secer, orahe i rum i kuvati dok se ne zgusne.

Cokoladni stapici (Chocolate sticks)

Sastojci: 220g brasna, 70g secera, 150g margarina (putera), hladnog, 20g kakaoa, 1 jaje, 300g lisnatog testa 1 (odmrznuto), 100g secera u prahu,  2 kasike vruce vode, 50g badema (sitno seckanih ili mlevenih), 200g cokolade, 2-3 kasike ulja.

Priprema:

1) Odvojiti belance od zumanca.

2) Pomesati brasno, secer, zumance i umesiti prhko testo. Uviti u foliju i ostaviti u frizider 30 minuta.

Thursday, October 8, 2020

Karamel koh (Caramel cake)

Sastojci: 150g secera + 4 kasike secera, 200ml mleka, 2 kasike brasna, 4 jaja, ulje za podmazivanje pleha.

Priprema: 

1) Prziti secer do rumene boje, pa dodati mleko i brasno i sve kuvati uz neprestano mesanje. Kada masa pocne da se odvaja od serpe, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

2) Odvojiti zumanca od belanaca. Dodati zumanca, 4 kasike secera i sneg od belenaca prethodno ohladjenoj smesi. Promesati.

Kvadratici punjeni bademom (Squares filled with almonds)

Sastojci: 8 kasika brasna, 2 kasike secera, 1 kasika masti, 4 kasike ruma, na vrh noza soli, 4 zumanceta i malo mleka (toliko da se dobije mekano testo), za fil – 3 jaja, 2 kasike secera, 10 kasika mlevenih badema, ulje, vanilin secer.

Priprema:

1) Pomesati brasno, so, secer, mast, rum, zumanca i zamesti mekano teso sa malo mleka.

2) Dobro izmesiti, zatim ga razviti u tanku koru i secite nozem na kvadrate.

Rezanci sa dzemom (Noodles with jam)

Sastojci: rezanci-osnovni recept, margarin (puter) za podmazivanje posude, dzem.

Priprema:

1) Napraviti isto kao rezanci osnovni recept, samo ih nemojte prziti u ulju.

2) Stavite u posudu namazanu margarinom, zatim red dzema, pa opet red rezanaca i tako dok ne utrosite sve rezance.

Ingredients: noodles-basic recipe, margarine (butter) for greasing the dish, jam.

Preparation:

1) Make Noodles-basic recipe, just do not fry them in oil.

2) Put noodles in dish greased with margarine, then layer of jam, then layer of noodles and so on, until you spend all noodles.

Knedle sa sljivama (Dumplings with plums)

Sastojci: 500g krompira, 1/4 kasicice soli,  1 jaje, 1 zumance, 250g brasna, sljive, prezle, ulje, secer (po ukusu), 10g vanilin secera, 1 kasicica cimeta.

Priprema:

1) Krompir obariti, oljustiti ga, pa ispasirati.

2) Dodati so, jaje, zumance i brasno, pa rukom zamesiti glatko testo.

Rezanci-osnovni recept (Noodles-basic recipe)

Sastojci: 500g mekog brasna, 2 jaja, na vrh noza soli, malo vode (toliko da se zamesi tvrdo testo), prezle, ulje.

Priprema:

1) Pomesati brasno so i jaja sa vodom i zamesiti tvrdo testo.

2) Razvuci u tanku koru, na dasci za mesenje. Ostaviti da se kora malo prosusi.

Orah kocke (Walnut squares)

Sastojci: 250g mlevenih oraha, 250g secera u prahu, 2 kasike kakaoa, 1 stangla cokolade, 4 kasike secera, za fil – 150g secera, 150g mlevenih badema, malo przenog secera.

Priprema:

1) Zamesiti orahe sa secerom u prahu, kakaoom i otopljenom cokoladom. Staviti na tacnu, poravnati. Staviti u frizider da se stegne, pa iseci na kvadratice.

2) Zamesiti secer sa bademima i sa malo przenog secera. Kasicicom stavljati fil i spajati po dva kvadratica.

Ingredients: 250g ground walnuts, 250g powdered sugar, 2 tablespoons cocoa, 1 stick of chocolate, 4 tablespoons sugar, for filling – 150g sugar, 150g grinded almonds, a little of slightly toasted sugar.

Preparation:

1) Knead walnuts with the powdered sugar, cocoa and melted chocolate. Put on a tray, flatten. Put in refrigerator to harden, then cut into squares.

2) Knead the sugar with the almonds and with a little slightly toasted sugar . Scoop filling and put between two squares.

Potkovice sa sirom (Horseshoe with cheese)

Sastojci: 400g brasna, 1 kasika masti, malo soli i mlaka voda (koliko je potrebno da se zamesi fino testo), 250g sira, 1 jaje.

Priprema:

1) Pomesati brasno i so, dodati mast i zamesiti sa vodom testo. Ostavite da naraste 30 minuta.

Napomena: dodavati po malo vode  dok testo ne pocne da se odvaja od posude.

Ustipci od jabuka (Apple fritters)

Sastojci: 500ml mleka (toplog), 2 jaja, 20g kvasca, 1 kasicica secera, brasna po potrebi (da se dobije gusto testo), 500g jabuka, secer u prahu.

Priprema:

1) U solju sipati 150ml mleka, izmrviti kvasac, dodati secer i 1 kasiku brasna. Promesati i ostaviti da nadodje.

2) Zamesiti testo sa brasnom i nadoslim kvascem, dodati jaja i preostalo mleko. Zatim ostaviti 1 sat da naraste, na toplom.

Podloga za picu sa kvascem (Yeast pizza base)

Sastojci: 400g brasna, 1/2 kasicice soli, 1 kasika maslinovog ulja, 100ml tople vode, 100ml mleka (punomasnog), 10g suvog kvasca, margarin (za podmazivanje pleha/tepsije).

Priprema: 

1) U solju sipati mleko, izmrviti kvasac, dodati kasiku brasna, promesati i ostaviti da nadodje.

2) Brasno sipati u posudu, dodati so, promesati; u sredini napraviti rupu dodati nadosao kvasac, vodu i umesiti testo. Ostaviti da nadodje.

Punjene krofne s visnjama (Donuts stuffed with cherries)

Sastojci: 500g brasna, 2 jajeta, 250ml toplog mleka, 20g kvasca, 50g margarina (putera), na vrh noza soli, 2 kasicice secera, oko 50 komada konzervisanih visanja ili svezih, 250g mase za marcipan, margarin za podmazivanje pleha/tepsije i za posipanje: 5 kasika secera u prahu.

Priprema:

1) U solju sipati 150ml mleka, izmrviti kvasac, dodati 1 kasiku brasna i secer. Promesati i ostaviti da kvasac nadodje.

2) U vanglu, sipati brasno, dodati so, nadosli kvasac i preostalo mleko i zamesiti testo. Ostaviti da nadodje.

Proja sa cvarcima (Corn bread with pork crisps)

Sastojci: 500g kukuruznog brasna, 250g cvaraka, 1 kasika masti, 10g sode bikarbone, malo tople vode.

Priprema:

1) Pomesati kukuruzno brasno i sodu bikarbonu.

2) Dodati cvarke i mast i zamesiti sa malo tople vode. Mesiti dok se ne dobije srednje retko testo.

Voce konzervisano u rumu 4 (Fruit preserved in rum 4)

Sastojci: 500g voca, 350g secera, 350ml ruma.

Napomena: ukoliko svo voce ostavljate odjednom, onda vam je dovoljna ova kolicina ruma. Ukoliko pocinjete prvo sa jednom vrstom pa za njom dodajete drugu vrstu voca, tada se kolicina ruma povecava na dvostruko.

Priprema:

1) Na svo odabrano i pripremljeno voce stavite secer, sve drvenom varjacom izmesati, napuniti ciste tegle pa naliti rumom.

2) Povezati dobro duplim celofanom i ostaviti do upotrebe (6 do 8 nedelja, a moze i duze).

Hleb od celih zrna sa orasima (Whole grain bread with walnuts)

Sastojci: 250g psenicnog brasna, 150g psenice (krupno samlevene), 20g kvasca, 1 kasika meda, 370ml toplog mleka, 250g oraha, 80g margarina (putera), 1 kasicica soli, 1 kasicica semena anisa, 1 zumance, 2 kasike kisele pavlake, 2 kasike susama.

Priprema:
1) U solju sipati 150 ml mleka, izmrviti kvasac i dodati med. Promesati i ostaviti na uskisne.
2) Orahe krupno iseckati.

Sok od kupina (Blackberry juice)

Sastojci: kupine, na 1 l dobijenog soka 1 kg secera (kristal), sok od 1 limuna.

Priprema:

1) Krupne i zrele kupine oprati, izgnjeciti i procediti na sito.
2) Na 1 l dobijenog soka staviti secer i sok od limuna.

Priprema voca za sokove (Preparing fruit for juices)

1) Voce pazljivo odaberite da bude zrelo ali jedro, operite ga i stavite da se potpuno ocedi od vode.
2) Jagode i maline ocistite od lisca, sljivama povadite kostice, visnjama takodje.

Voce konzervisano u rumu 3 (Fruit preserved in rum 3)

Mozete svo voce ostaviti odjednom, odnosno svo mesano voce koje se pojavljuje u jednom mesecu.

Sastojci: 3 kg voca, 3 kg secera (kristal), rum po potrebi (zavisno od velicine tegle).

Priprema:
1) Na svo odabrano i pripremljeno voce stavite secer, sve drvenom varjacom izmesati, napuniti ciste tegle pa naliti rumom.

Napomena: rum treba naliti u visina 3 prsta iznad nivoa voca.

Priprema vocnih sokova (Preparation of fruit juices)

Sastojci: voce po potrebi i zelji (jagode, maline, sljive, breskve, kajsije, kruske), na 1 l soka 500g secera (kristal).

Priprema:
1) Ocistiti i oprati voce, povaditi kostice i izgnjeciti ga. To je najbolje raditi u staklenom ili porcelanskom sudu ukoliko nemate masinu za cedjenje.

Friday, September 18, 2020

Przene kobasice sa povrcem (Fried sausages with vegetables)


Sastojci: 300g kobasica, 200g brokolija, 200g karfiola, 100g sargarepe, 100ml pasiranog paradajza ili soka od paradajza ili sosa od paradajza, vegeta. 

Priprema:
1) Kobasice oljustiti. Iseci na pola pa svaku polovinu po duzini. Pripremiti brokoli i karfiol.
2) Na malo ulja, na srednje visokoj temperaturi (5) proprziti kobasice sa obe strane. Izvaditi kobasice i ostaviti da se cede na papirnom ubrusu.

Friday, September 11, 2020

Pita sa tikvicama i sirom (Phyllo dough pie with zucchini and cheese)


Sastojci: 3 jaja (sobne temperature), 350g sira (belog kravljeg ili fete), 500g kora, 3 manje tikvice, 10g praska za pecivo, 120ml ulja, 250ml jogurta, so.

Priprema:

1) Tikvice oprati, oljustiti i oprati. Izrendati na krupno. Posoliti i ostaviti pola sata da odstoji. Ocediti. Sir izgnjeciti viljuskom.
2) U ciniju sipati prasak za pecivo i preko njega razbiti jaja. Ostaviti 15 minuta.

Thursday, September 10, 2020

Przeno svinjsko meso sa zacinima (Fried pork with spices)


Sastojci: 500g svinjskog buta, 1 kasicica krem supe, 1 kasicica suve mirodjije, 1 kasicica suvog bosiljka, 1 kasicica suvog persuna, 1 kasicica suvog celera, 1 kasicica suvog origana, prstohvat kurkume u prahu i 100 do 150ml ulja.  

Priprema:
1) Meso oprati hladong vodom. Iseci na manje komade.
2) U ciniji pomesati ulje i sve zacine. Promesati.

Paradajz corba sa tikvicama i krompirom (Tomato stew with zucchini and potatoes)


Sastojci: 1 tikvica, 1 krompir, 1 sargarepa, 1 koren persuna, 1 kasicica krem supe, 150ml pasiranog paradjza.

Priprema:

1) Oljustiti krompir, tikvicu, sargarepu i koren persuna. Iseci na kocke.
2) Staviti povrce u serpu osim tikvica i naliti vodom (ostaviti 2 prsta prazno do vrha serpe; 

Friday, June 19, 2020

Mediteranski zacin (Mediterranean spice)

Sastojci: 1 1/2 kasicice suvog origana, 1 kasicica suvog majorana, 1 kasicica suvog timijana, 1/2 kasicice suvog bosiljka, 1/2 kasicice suvog ruzmarina, 1/2 kasicice suve zalfije.

Priprema:
1) Pomesati sve sastojke.

Cuvati u hermeticki zatvorenoj posudi.

Ingredients: 1 1/2 teaspoons dried oregano, 1 teaspoon dried marjoram, 1 teaspoon dried thyme, 1/2 teaspoon dried basil, 1/2 teaspoon dried rosemary, 1/2 teaspoon dried sage.

Preparation:
1) Mix all the ingredients.


Store in a hermetically sealed container.

Monday, June 15, 2020

Mango, chia, cvekla frape (Mango, chia, beetroot frappe)

Sastojci: 2 manga, 400ml soka od pomorandze (svezeg), rendana kora od pomorandzi, 3 kasike chia semenki, 2 banane (smrznute), 350ml bademovog ili kokosovoog mleka + jos ako je potrebno, 200g malina (svezih ili smrznutih), 200g jagoda (svezih ili smrznutih), 1 cvekla, 2 kasicice svezeg korena djumbira (rendanog) ili 1 kasicica u prahu, 2 kasike meda.

Priprema:
1) Mango i cveklu oljustiti i iseci na kocke.
2) U blender staviti mango i 200ml soka od pomorandze i koru od pomorandze i usitniti. Dodati bananu i nastaviti sa bledniranjem uz dodatak soka od pomorandze. 

Saturday, June 13, 2020

Corba od spanaca (Spinach chowder)

Sastojci: 1kg spanaca, 100ml pavlake za kuvanje, 2 kasike mleka.

Priprema:
1) Blansirati spanac.
2) Pripremiti besamel sos. U pripremi zamenite obicno brasno sa integralnim brasnom.

Chia frape sa cokoladom (Chia frappe with chocolate)

Sastojci: 500ml bademovog mleka (bez secera), 2 kasike cia semenki, 1/2 kasicice cimeta, 2 banane (smrznute), 2 kasike mlevenog rogaca, 2 kasike putera od kikirikija.

Priprema:
1) U solju staviti 250ml mleka i cia semenke. Ostaviti 15 minuta.
2) U blender staviti ostatak bademovog mleka, cimet, banane, rogac i puter od kikirija. 

Integralne makarone sa povrcem i piletinom (Integral macaroni with vegetables and chicken)

Sastojci: 300g belog mesa, 200g integralnih makarona, 300g graska, 1 mlad luk, 150g majoneza (light), tri kasike soka od paradajza, prstohvat djumbira u prahu, 60g badema (pecenih).

Priprema:
1) Belo meso isprati hladnom vodom i iseci na kocke. Mladi luk ocistiti i iseci na kocke. Bademe iseci na listice.
2) U serpicu staviti belo meso preliti vodom i pustiti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 20 minuta. Procediti.

Kolac od indijskih oraha (Cashew cake)

Sastojci: 250g indijskih oraha, 150ml bademovog mleka, 1 kasicica cimeta, jaje, 2 kasicice stevije, 2 kasike kokosovog ulja (otopljenog), za krem - 250g indijskih oraha, 150ml bademovog mleka, 2 kasike kokosovog ulja (otopljenog). 1 kasicica cimeta.

Priprema:
1) Indijske orahe potopiti u vodu u dve cinije i ostaviti preko noci. Procediti. Umutiti jaje.
2) U blender staviti indijske orahe, bademovo mleko, cimet i steviju i ustiniti. Dodati jaje i kokosovo ulje i dobro promesati.
3) U pleh staviti papir za pecenje i sipati smesu. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C oko 20 minuta.
4) U blender staviti indijske orahe sa bademovim mlekom i usitniti dok ne dobijete kremastu smesu. Dodati kokosovo ulje i cimet.
5) Staviti preko ohladjene kore i ostaviti u frizider 3 sata.

Ingredients: 250g cashews, 150ml almond milk, 1 teaspoon cinnamon, egg, 2 teaspoons stevia, 2 tablespoons coconut oil (melted), for cream - 250g cashews, 150ml almond milk, 2 teaspoons coconut oil (melted). 1 teaspoon cinnamon.

Preparation:
1) Soak cashews in water in two bowls and leave overnight. Drain. Whisk the egg.
2) Put cashews, almond milk, cinnamon and stevia in a blender and grind. Add egg and coconut oil and mix well.
3) Put baking paper in the baking pan and pour the mixture. Bake in a preheated oven at 170 C for about 20 minutes.
4) Put cashews with almond milk in a blender and chop until you get a creamy mixture. Add coconut oil and cinnamon.

5) Place over chilled crust and refrigerate for 3 hours.

Gulas za dijabeticare (Goulash for diabetics)

Sastojci: 250g junetine bez masnoce, 250g mladog krompira, 200g paradajza, kasicica ulja, glavica crnog luka, cen belog luka, jedna paprika, aleva paprika, kasika paradajz pirea, 150ml govedje supe

Priprema:
1) Junece meso iseci na kocke. Krompir, paradajz, crni i beli luk, papriku oprati, oljustiti i iseci na kocke.
2) Na ulju, na srednjoj temperaturi (4) dinstati crni luk. Posle 5 minuta dodati beli luk i prziti jos 5 minuta. Dodati junetinu i uz dodatak malo vode kuvati dok ne omeksa. 
3) Dodati papriku, krompir i kuvati jos 15 minuta. Dodati paradajz, alevu papriku, paradajz pire i supu i kuvati jos 10 minuta. 

Savet: junece meso mozete zameniti tofu sirom a supu vodom.

Ingredients: 250g fat-free beef, 250g baby potatoes, 200g tomatoes, a teaspoon of oil, 1 onion, 1 clove of garlic, one pepper, sweet parika, a tablespoon of tomato puree, 150ml beef soup

Preparation:
1) Cut the beef into cubes. Potatoes, tomatoes, onions and garlic, and peppers wash, peel and cut into cubes.
2) Saute onion in oil, at medium temperature (4). After 5 minutes, add the garlic and fry for another 5 minutes. Add the beef and cook with a little water until soft.
3) Add pepper and potatoes and cook for another 15 minutes. Add the tomatoes, sweet paprika, tomato puree and soup and cook for another 10 minutes.


Tip: you can replace beef with tofu cheese and soup with water.

Dzem za ciscenje (Cleansing jam)

Sastojci: 150 g suvih sljiva (bez kostica), 150g urmi (bez kostica), 150g suvih smokava, 260-340ml vode.

Priprema: 
1) Suve sljive, suve smokve i urme iseci na kocke. 
2) U serpicu sipati 260ml vode i pustiti da prokljuca. Dodati suvo voce i urme i kuvati mesajuci dok se ne zgusne. Ako zelite redji dzem dodati ostatak vode.

Ingredients: 150 g prunes (pitted), 150g dates (pitted), 150g dried figs, 260-340ml water.

Preparation:
1) Cut into cubes prunes, dried figs and dates.
2) Pour 260ml of water into the saucepan and let it boil. Add dried fruits and dates and cook, stirring, until thickened. If you want thinner jam add the rest of the water.

Mamina supa sa knedlama (Mom's soup with dumplings)

Sastojci: 1 jaje, 5 kasika griza (ravnih), 1 kasicica ulja, 2 sargarepe, 1 koren persuna, 1 koren paskanata, komad korena celera oko 2cm, 2 kasike lista persuna (sitno seckanog), 300g pileceg mesa, rezanca, vegeta, malo ulja.

Priprema:
1) Oljustiti sargarepu, koren persuna, koren paskanata i koren celera. Iseci na kockice sve osim celera. Belo meso isprati hladnom vodom. Iseci na kocke.
2) Belo meso staviti u vrelu vodu i kuvati oko 15 minuta. Povremeno skidati penu koja se nakupi. Procediti.
3) Za knedle - odvojiti belance od zumanca. Penasto umutiti belance. Dodat zumance i ulje i promesati. Dodati griz i dobro promesati i ostaviti 15 minuta.
3) U serpi na malo ulja proprziti sargarepu, koren persuna i koren paskanata. Naliti vodom i dodati celer i vegetu. Poklopiti i pustiti da prokljuca. Smanjiti na srednju vatru (4) i kuvati 10 minuta.
5) Kasikom vaditi knedle i spustati u vrelu supu. Kuvati 10 minuta. Nakon 5 minuta dodati belo meso, rezanca i list persuna. Kuvati sve zajedno jos 5 minuta. Izvaditi celer.


Ingredients: 1 egg, 5 tablespoons of semolina (flat), 1 teaspoon of oil, 2 carrots, 1 parsley root, 1 parsnip root, a piece of celery root about 2cm, 2 tablespoons of parsley leaves (finely chopped), 300g chicken breasts or white meat, noodles, vegeta (vegetable seasoning), a little oil.

Preparation:
1) Peel a carrots, parsley root, parsnip root and celery root. Dice everything except celery. Rinse the white meat with cold water. Cut into cubes.
2) Put white meat in boiling water and cook for about 15 minutes. Occasionally remove any foam that has accumulated. Drain.
3) For dumplings - separate the egg whites from the egg yolks. Whisk the egg whites until foamy. Add egg yolks and oil and stir. Add semolina and mix well and leave for 15 minutes.
3) Fry the carrots, parsley root and parsnip root in a bowl with a little oil. Pour water and add celery and vegeta to taste. Cover and bring to a boil. Reduce to medium heat (4) and cook for 10 minutes.

5) Take out the dumplings with a spoon and put them in the hot soup. Cook for 10 minutes. After 5 minutes add white meat, noodles and parsley leaf. Cook everything together for another 5 minutes. Remove celery.

Friday, June 12, 2020

Slatke kuglice od susama (Sweet sesame seeds balls)

Sastojci: 250g susama, 125g kokosovog brasna, 125g mlevenog rogaca, kasicica meda, 1/2 kasicice ekstrakta od vanile.

Priprema:
1) Na niskoj temperaturi proprziti susam mesajuci. Samleti susam.
2) Pomesati susam kokosovo brasno, rogac, med i vanilu. Dobro sjediniti.
3) Praviti loptice i ostaviti da odstoje nekoliko sati.

Ingredients: 250g sesame seeds, 125g coconut flour, 125g ground carob, a teaspoon of honey, 1/2 teaspoon of vanilla extract.

Preparation:
1) Fry sesame seeds at low temperature, stirring. Blend sesame seeds.
2) Mix sesame seeds, coconut flour, carob, honey and vanilla. Combine well.

3) Make balls and let them stand for a few hours.

Hrskava salata (Crunchy salad)

Sastojci: 300g brokolija, 300g karfiola, 150g kupusa svezeg, 150g sargarepe, 4 kasike lista persuna (sitno seckanog), 2 kasike lista celera (sitno seckanog), 1 stabljika celera, 100g badema (na listice), 100g semenki suncokreta, 100g semenki bundeve, za preliv - 3 kasike maslinovog ulja, 4 kasike svezeg soka od limuna, 60ml vode, 1 kasika svezeg djumbira (rendanog) ili 1/4 kasicice djumbira u prahu, 2 kasike meda, so po ukusu.

Priprema:
1) Pripremiti brokoli i karfiol. Kupus na krupno izrendati. Sargarepu oljustiti i izrendati. Stabljiku celera iseckati na kockice. 
2) U ciniji pomesati sve sastojke.
3) Sastojke za preliv staviti u teglicu, zatvoriti i promuckati. Preliti preko salate.
4) Ostaviti u frizider 2 sata. 

Ingredients: 300g broccoli, 300g cauliflower, 150g fresh cabbage, 150g carrots, 4 tablespoons parsley leaves (finely chopped), 2 tablespoons celery leaves (finely chopped), 1 stalk of celery, 100g almonds (cut on the leaves), 100g sunflower seeds, 100g seeds pumpkin, for dressing - 3 tablespoons of olive oil, 4 tablespoons of fresh lemon juice, 60ml of water, 1 tablespoon of fresh ginger (grated) or 1/4 teaspoon of powdered ginger, 2 teaspoons of honey, salt to taste.

Preparation:
1) Prepare broccoli and cauliflower. Grate the cabbage coarsely. Peel and shred carrots. Chop the celery stalk into cubes.
2) In a bowl, mix all ingredients.
3) Put the topping ingredients in a jar, close and shake. Pour over salad.

4) Leave in the fridge for 2 hours.