Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Pages

Sunday, December 24, 2023

Pilece rolnice u sosu od pavlake (Chicken rolls in creamy sauce)

Sastojci: 6 pilecih filea, 6 lista sunke, kackavalj (koji se  lako topi), senf, za sos - 400ml pavlake za kuvanje, 80ml vode, 1 kasicica mediteranskog zacina,  3 kasike vlasca (svezeg, sitno seckanog), maslinovo ulje.

Priprema:

1. Preko pileceg filea staviti provinu foliju ili papir za pecenje i izlupati kuhinjskim cekicem, da se istanji.

2. Na svaki komad pileceg filea namazati malo senfa, staviti list sunke i list kackavalja pa urolati. Kraj rolnice zakaciti za meso ispod sa dve cackalice.

Puter kolacici (Butter cookies)

Sastojci: 750g putera ili margarina (sobne temperature), 450g šećera u prahu, 6 jaja, 60g kisele pavlake, 30g vanilin secera, 15g praška za pecivo, 1.3 kg brašna, za crveno testo - ekstrakt jagode i crvena boja za kolače, 60g brašna, za limun testo - sok i kora od jednog limuna, 30g brašna, za braon testo - 1 kasika kakaoa, 4g cimeta, 1 kasika brašna, za orasaste plodove testo - 100g mlevenih orasastih plodova, 1 kašika brašna, za kokos testo - 2 kasike kokosovog brasna, 1 kasika brasna, za spajanje i ukrasavanje - 300g bele čokolade + 90ml slatke pavlake, 150g crne čokolade + 45ml slatke pavlake, 150g crne čokolade + 3 kasike ulja, kokosovo brasno, eurokrem, dzem, orasasti plodovi (mleveni).

Priprema:
1. Pomesati puter ili margarin i šećer u prahu i dobro umutiti mikserom.
2. Dodati zatim i jaja i vanilin secer i opet umutiti.

Friday, December 22, 2023

Menemen Turski dorucak (Menemen Turkish breakfast)

Sastojci: 4 jaja, 3 paprike (crvena, zelena), 3 paradajza, 2 struka mladog luka, maslinovo ulje, 2 kasike svezeg peršuna (seckanog).

Priprema:

1. Oprati, ocistiti i iseci na kocke papriku, paradajz i mladi luk. Pre sekanja paradajz oljustiti.

2. Umututi jaja viljuskom. 

Turski kolacici kemal pasa (Turkish cookies kemal pasa)

Sastojci: 2 jaja, 250g mekog svežeg neslanog sira, 90g griza, 15g sode bikarbone, 2 kašičice sveže ceđenog limunovog soka, 270g brašna, za dekoraciju - kokosove ljuspice, za sirup - 650g, šećera, 2 L vode, 2 kriške limuna.

Priprema:
1. Iscedite sok od limuna preko sode bikarbone i ostavite da se potpuno zapeni.
2. U činiji pomešajte jaja, sir, griz i sodu bikarbonu. Mutite ih dok se dobro ne izmešaju ručnim mikserom (sir može ostati zrnast, u redu je).

Muhalebija Turski puding s mlekom (Muhallebi Turkish pudding with milk)

Sastojci: 1 L punomasnog mleka, 12 kašika pirinčanog brašna ili 7 kašika kukuruznog skroba (gustina), 150g šećera, 250ml pavlake za šlag umucene ili slaga ili 250ml mleka, 1,5 kašičice mlevenog kardamoma, za ukrasavanje - pistaći ili bilo koji drugim orasasti plodovi, kokosovi brasno, suvo groždje.

Priprema:

1. U šerpi pomešajte punomasno mleko, pavlaku za šlag ili slag, šećer i pirinčano brašno ili kukuruzni skrob i dobro umutite dok se ne rastvori.

2. Stavite lonac na srednju vatru i mutite neprekidno oko 10 minuta dok ne počne da se zgušnjava.

Thursday, December 21, 2023

Sterilizacija tegli za zimnicu (Sterilization of jars for winter storage)

Sterilizacija se radi da se ne bi zimnica pokvarila tj. da nijedna bakterija ne moze preziveti.

Ako koristite tegle sa gumenim poklopcem, obavezno skinite gumu za poklopca pre nego je zagrejete. Kada stavljate zimnicu u tegle, i tegle i zimnica moraju biti iste temperature da tegle ne bi pukle, pa se zato obavlja pre kraja kuvanja zimnice.

Pre svake sterilizacije, tegle obavezno oprati u vrućoj vodi sa sapunom i isprati ili ih oprati u mašini za pranje sudova. Pranjem ne sterilišete tegle.

Sterilizacija nastaje kada tretirate vlažnost (zimnicu) u tegli toplotom od najmanje 100C do 120C tokom najmanje 15 minuta. Nemojte brkati pasterizaciju sa sterilizacijom. Pasterizacija je nizak stepen toplotne obrade. Za sterilisanje je najbolje koristiti tegle. Flase nisu dobre.

Sunday, December 17, 2023

Vegan palacinke (Vegan pancakes)

Sastojci: 150g ražanog brašna, 150g pšeničnog brašna, 8g praška za pecivo, 3g sode bikarbone, 2g soli, 400ml sojinog mleka (ili bademovo ili pirincano ili kokosovo), 3 chia jaja, 30ml maslinovog ulja plus jos za prženje.

Priprema:

1. U ciniji pomesati razano brasno, psenicno brasno, praška za pecivo, sodu bikarbonu i so.

2. U drugoj ciniji pomesati chia jaja, mleko i ulje.

Thursday, November 23, 2023

Chia jaje (Chia egg)

Jedna od zamena za jaje u vegan receptima.

Sastojci (za jedno jaje): 13g chia semenki, 40ml vode.

Priprema:

1. Stavite chia semenke u manju posudu i dodati vodu. Promesati i ostaviti 15 minuta da se zgusne. Trebao bi biti gelast i gust.

Vegan cokoladne kuglice (Vegan chocolate balls)

Sastojci: 150g semenki suncokreta (oljustenog), 150g semenki bundeve (oljustene), 200g suvih kajsija, 200g suvih sljiva, 1 kasicica cimeta, 100g indijskih oraha, celih (ili oraha, pistaca, badema, lesnika, kikirikija), 200g čokolade, 2 kasike kokosovog ulja.

Priprema:

1. 75g semenki suncokreta samleti u prah, a 75g ostaviti cele. Semenke bundeve samleti u prah.

2. Posebno u blenderu ili seckalici samleti kajsije. Dobro ih usitniti.

Zamena za sumak zacin (Substitute for sumac spice)

Sastojci: 1 kasika timijana (suvog, zdrobljenog), 1 kasika origana (suvog, zdrobljenog). 

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke zajedno u maloj posudi.

2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Zatar zacin (Zaatar spice)

Sastojci: 1 kasika majčine dušice (suve, zdrobljene), 1 kasika kumina (mlevenog), 1 kasika korijandera (mlevenog), 1 kasika susama (preprženih), 1 kasika sumak zacina ili zamene za sumak zacin, 1/2 kasicice soli (sitne).

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke zajedno u maloj posudi.

2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Libanski sir (Labneh)

Sastojci: 1 L grckog jogurta, 4g soli (fino mlevene), 4 cena belog luka, maslinovo ulje, zatar zacin.

Priprema:

1. Na serpu staviti cediljku. 

2. U cediljku staviti dupli sloj gaze.

Veganski banana sladoled sa makom (Vegan banana ice cream with poppy seeds)

Sastojci: 9 banana, 150ml soka od pomorandže (sveze cedjenog), 150g maka (mlevenog).

Priprema:

1. Banane oljustiti. Iseci na kolutove. Staviti u kesu ili kutiju i ostaviti u zamrzivac preko noci.

2. Mak potpiti u sok od pomorandze.

Veganski cokoadni sladoled (Vegan chocolate ice cream)

Sastojci: 9 banana, 150 ml soka od pomorandže (sveze cedjenog), 45g kakaoa, 1 kasicica cimeta, 1 kasika ekstrata ruma ili vanile, kikiriki, lesnici, orasi, bademi, indijski orasi, pistaci (mleveni), kokosovo brasno, cokoladne mrvice.

Priprema:

1. Banane oljustiti. Iseci na kolutove. Staviti u kesu ili kutiju i ostaviti u zamrzivac preko noci.

2. Ostaviti banane na sobnoj temperaturi desetak minuta.

Wednesday, November 22, 2023

Krem od lesnika - eurokrem (Hazelnut cream)

Sastojci: 1 kg lesnika, 1 kasicica cimeta (mlevenog), 1/2 kasicice morske soli, 2 kasicice meda, 2 kasike kokosovog ulja (otopljenog).

Priprema:

1. U pleh staviti papir za pecenje. Stavite lešnike na pleh u jednom sloju. Pecite ih oko 170C 12 do 15 minuta ili dok ne postanu mirisne i zlatno smeđe.

2. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade.

Pasterizovanje zimnice - voce i povrce (Pasteurization of winter storage - fruits and vegetables)

Slaba ili jaka marinada?

Postoje slabe i jake marinade. Slabe su one koje imaju manje od 1,5 odsto najčešće sirćetne kiseline. Jake su one kod kojih je udeo kiseline veći od 1,5 odsto. Zimnica čija marinada sadrži manje od dva odsto kiseline treba biti pasterizovana i pakovana u hermetički zatvorenu ambalažu jer inače može doći do kvarenja proizvoda.

Udeo soli ne bi smeo da bude ispod tri odsto na ukupnu količinu, ako želite da imate stabilan, dugotrajniji proizvod. Marinade najčešće sadrže od tri do pet odsto soli. 

Do razvoja mikroorganizama neće doći ako proizvod skladištite na temperaturi od nula do 15°C. 

Ako ste napravili slabiju marinadu ili pak želite da imate što dugotrajniji proizvod, zimnicu je potrebno pasterizovati, a to znači, izložiti je temperaturi iznad 80 i više stepena, kroz određeno vreme. 

Vreme i temperatura pasterizacije zavise od vrste proizvoda. Nije isto da li pasterizujete sitne kornišone krastavce ili pak one velike. Da li je to tanko narezana ili čitava cvekla. 

Načini pasterizacije

Thursday, November 16, 2023

Kocke od piva s pecurkama (Beer cubes with mushrooms)

Sastojci: 2 lista oblande (velike), crvena kora - 200ml kisele vode, 200ml piva, 7 kasika ajvara, 240g brasna, 1 kasicica praska za pecivo, zelena kora - 200ml kisele vode, 200ml piva, 250g spanaca (moze smrznuto ali ocediti od vode), 240g brasna, 1 kasicica praska za pecivo, za fil - 300g krem sira, 600g pecurki (sampinjona), 2 kasike margarina, 450g kiselih krastavcica (isecenih na kocke), 3 kasike senfa, 300g kackavalja (rendanog), 1 kasicice kurkume, 1 kasicica origana (suvog), za premaz - 200g majoneza, 50g krekera (mlevenih), 50g susama (prepecenog).

Priprema:

1. Pomesati sve sastojke za crvenu koru dobro da se sjedini. Premazati list jedne oblande. Staviti u pleh i peci u prethodno zagrejanoj  rerni na 200C 10 do 12 minuta.

2. Pomesati sve sastojke za zelenu koru dobro da se sjedini. Premazati list druge oblande. Staviti u pleh i peci na 200C 10 do 12 minuta.

Wednesday, November 15, 2023

Brze slane palacinke od tortilja (Quick savory tortilla pancakes)

Sastojci: tortilje, 600g krem sira, 500g kisele pavlake, 200g susama (belog ili crnog ili mesavina oba, prepecenog), 500g sunke ili cajne kobasice ili suvog vrata ili kulena ili mortadele ili pecenice ili prsute, 180g majoneza, 200g kiselih krastavcica, 2 kasike kecapa + 150g kackavalja (rendan), zelene masline (bez kostica).

Priprema:

1. Pomesati krem sir, kiselu pavlaku, majonez i susam.

2. Podeliti na 3 dela.

Tuesday, November 14, 2023

Kafa s kakaoom i slagom (Coffee with cocoa and whipped cream)

Sastojci: 15g neskafe (instant kafe), 15g kakaoa (u prahu), 15g secera, 150ml vode (prokljucale), 150ml mleka, slag (umucen).

Priprema:
1. U vecu solju pomesati instant kafu, kakao i secer sa vodom. Mesati dok se sve ne otopi.
2. Dodati mleko. Promesati. 

Ajvar kocke (Ajvar cubes)

Sastojci: 6 jaja, 3 kašike ulja, 200g kisele pavlake, 6 kašika ajvara, 6 kašika brašna, 15g praška za pecivo, za fil - 300g krem sira, 200g kisele pavlake, 200g šunke (na kockice).

Priprema:

1. Pažljivo odvojiti žumanca i belanca. Pomešati brašno i prašak za pecivo.

2. Mikserom umutiti žumanca. Dodati ulje, kiselu pavlaku, ajvar i brašno. Sve dobro promešati.

Oblanda s tunjevinom (Wafers with tuna)

Sastojci: 500g krem sira, 600g + 100g majoneza, 200g susama (pecenog), 3 kasike senfa, 4 kasike ajvara, 200g kikirikija (mlevenog), 360g tunjevine, 4 lista oblandi.

Priprema:

1. U ciniji umutiti krem sir mikserom.

2. Dodati 600g majoneza i senf i umutiti. Dodati susam i promesati. 

Monday, November 13, 2023

Punjene kacamak kuglice (Stuffed polenta balls)

Sastojci: 500g kukuruznog brasna (zutog), 1.8 L vode, 50g margarina, za punjenje - orasasti plodovi - celi i mleveni (kikiriki, orasi, lesnici, bademi, pistaci, indijski orasi), cajna kobasica (kulen), sunka (iseceno na kocke) i slicno, kackavalj ili tofu (iseceno na kocke), kiseli krastavcici (iseceno na kolutove), masline (zelene ili crne, bez kostica), suve sljive (bez kostica), samo za valjanje - semenke suncokreta (pecen), semenke bundeve (mlevene), susam (beli i/ili crni), krekeri (slani, mleveni), lan.

Priprema:

1. U serpu staviti kukurzno brasno, margarin i vodu. Kuvati na srednjoj temperaturi (4) povremeno mesajuci desetak minuta. Ostaviti da se malo ohladi (treba da bude toplo).

Sunday, November 12, 2023

Kuglice od kuvanog krompira (Boiled potato balls)

Sastojci: 2 kg krompira, 2 sargarepe, 1 koren persuna, 2 komada korena celera (oko 2cm), 1 kasicica belog luka (u prahu), 200g majoneza, 200g kikirikija (neslan, mleven), 150g susama (prepecen), 150g krekera ili pereca ili grisina (slanih, mlevenih), 150g lana, 150g semenki suncokreta, 150g semenke bundeve (mlevene).

Priprema:

1. Krompir oprati, oljustiti i iseci na manje komade. Sargarepu, koren persuna i celera oljustiti.

2. U serpu staviti krompir, sargarepu, koren persuna i celera i kuvati dok krompir ne omeksa. Izvaditi sargarepu, koren persuna i celera. Ocediti.

Saturday, November 11, 2023

12 vrsta nepecenih sitnih kolaca (12 types of unbaked small cakes)

Keks smesu podeliti na 5 delova, smesu sa indijskim orasima na 7.

Za vegan kolacice koristite vegan puter.

Sastojci: slatka smesa s sojinim mlekom za nepecene kolace.

Priprema:

1. Pomesati osnovnu smesu sa ostalim sastojcima.

Keks 1

Sastojci: jedan deo osnovne smese sa keksom, 50g oraha (seckanih), 70g zele bombona (seckanih), 2g karanfilica (u prahu), 2g anisa (u prahu), secer u prahu.

Pomesati sve osim secera u prahu. Formirati valjak. Uviti u papir za pecenje i ostaviti u frizider da se ohladi. Posuti secerpm u prahu.

Keks 2, Orasi 1

Sastojci: jedan deo osnovne smese sa keksom, jedan deo osnovne smese sa indijskim orasima, 50g otopljene cokolade (50g cokolade + 1.5 kasika ulja, otopiti na blagoj temperaturi), 2g kardamona (u prahu), prstohvat djumbira (u prahu), 4g cimeta (u prahu), 1 list oblande, glazura od cokolade.

Friday, November 10, 2023

Slatka smesa s sojinim mlekom za nepecene kolace (A sweet mixture with soy milk for unbaked cakes)

Za vegan kolace koristite vegan puter.

Sastojci: 500g gi putera ili margarina, 300g secera, 400ml sojinog mleka, 1 kg keksa (mlevenog), 300g indijskih oraha (mlevenih, sirovih), 35ml arome vanile.

Priprema:

1. U serpu staviti secer, vanila ekstrakt i sojino mleko. Povremeno mesati da se secer otopi.

2. Dodati margarin na kocke i povremeno mesati da se otopi. Skloniti sa sporeta.

Thursday, November 9, 2023

Nepeceni sitni kolaci (No baking small cakes and bars)

Oblande s vocnim kremom i kremom od cokolade

Sastojci: 1 pakovanje velikih oblandi, vocni krem sa gustinom, krem od pudinga i cokolade, cokoladni krem s keksom i orasastim plodovima.

Priprema:

1. Spremiti vocni krem. Ostaviti da se ohladi.

2. Napraviti krem od pudinga i cokolade. Ostaviti da se ohladi.

Keks torta s kikirikijem (Biscuits cake with peanuts)

Sastojci: 1 kg keksa (obicnog, domacica, cokoladnog), 5 kasika secera, 1 L mleka + jos za umakanje keksa, 3 pudinga od vanile, 250g margarina, 200g secera u prahu, 200g cokolade (rendane), 200g kikirikija (mlevenog), 100g mleka u prahu, 120g slaga.

Priprema:

1. U 300ml mleka umutiti puding sa secerom i skuvati u preostalom mleku. Ostaviti da se ohladi.

2. Margarin penasto umutiti sa secerom u prahu. 

Rolat od keksa, oraha i kikiriki putera (Biscuit, walnut and peanut butter roll)

Sastojci: prvi sloj - 350g keksa (mlevenog), 130g secera u prahu, 20g vanilin secera, 100g oraha (mlevenih), 5 kasika putera od kikirikija plus jos ako je potrebno da se masa izjednaci tj. da bude blago vlazna i lepljiva, drugi sloj - 170g margarina, 150g secera u prahu, 100g oraha (mlevenih), 50g kokosovog brasna.

Priprema:

1. U ciniji pomesati keks, secer u prahu, vanilin secer, orahe.

2. Dodati puter od kikirikija i kokosovo brasno i mesati prvo kasikom a zatim rukom da se sjedini.

Wednesday, November 8, 2023

Kakao fil s keksom i lesnicima (Cocoa filling with biscuits and hazelnuts)

Sastojci: 150ml vode, 300g šećera, 20g vanilin secera, 400g margarina, 170g kakaoa (u prahu), 500g mlevenog keksa, 350g lesnika (pecenih, mlevenih).

Priprema:

1. U serpu staviti vodu, secer, vanilin secer, margarin isecen na kocke i kakao i kuvati dok se ne otopi.

2. Dodati keks i lesnike i kuvati 2 do 3 minuta mesajuci da se sjedini.

Fil od keksa, indijskih oraha i putera od kikirikija (Biscuit, cashew and peanut butter filling)

Sastojci: 480g šećera, 20g vanilin secera, 350g mlevenog keksa, 300g indijskog oraha (mlevenog na krupno, sirovog), 70g putera od kikirikija, 400g margarina.

Priprema:

1. U serpu staviti secer i vanilin secer i mesati dok se ne otopi.

2. Dodati margarin i puter od kikirikija i mesati da se sjedini.

Cokoladni krem s keksom i kikirikijem (Chocolate cream with biscuits and peanuts)

Sastojci: 500ml vode, 230g šećera, 20g vanilin secera, 400g margarina, 300g cokolade, 650g mlevenog keksa, 500g kikirikija (mlevenog, neslanog, blansiranog).

Priprema:

1. U serpu staviti vodu i secer i kuvati dok se ne otopi.

2. Dodati margarin i cokoladu na kocke i mesati da se otopi.

Tuesday, November 7, 2023

Cokoladni krem s keksom i orasastim plodovima (Chocolate cream with biscuits and nuts)

Sastojci: 500ml vode, 250g šećera, 20g vanilin secera, 150g margarina, 150g cokolade, 3 kasike rogaca (mlevenog ili u prahu), 370g mlevenog keksa, 180g orasastih plodova (bademi, lesnici, orasi, indijski orasi, jedna vrsta ili kombinovano), narendana kora od jednog limuna, sok pola limuna i sok od dve mandarine.

Priprema:

1. U serpu staviti vodu i secer i kuvati dok se ne otopi.

2. Dodati margarin isecen na kocke i mesati da se otopi.

Krem od pudinga i cokolade (Pudding and chocolate cream)

Ako pravite krem od crne cokolade koristite puding od cokolade i cimet. Ako pravite krem od bele cokolade koristite puding od vanile i aromu ruma.

Sastojci: 500ml + 200ml mleka, 180g secera, 20g vanilin secera, 80g pudinga od cokolade ili 80g pudinga od vanile, 100g crne ili 100g bele cokolade, 100g margarina, 1 kasicica cimeta (u prahu) ili 1 kasicica arome ruma.

Priprema:

1. U serpu staviti 500ml mleka, secer i vanilin secer i pustiti da prokljuca povremeno mesajuci. Smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati dok se secer ne istopi.

2. U ciniji pomesati puding i ostatak mleka i mesati dok se ne sjedini.

Vocni krem sa gustinom (Fruit cream with cornstarch)

Sastojci: 500g bobicastog voca (jagode, maline, kupine, borovnice, aronija, ribizla), 280g šećera, 170ml vode, 100g gustina, 170ml vode, 170g margarina (isecen na kocke).

Priprema:

0. Pomesati gustin sa vodom.

1. U serpu staviti voce, secer i 170ml vode. Ostaviti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 2 minuta.

2. Dodati gustin i mesajuci kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa sporeta.

Sunday, November 5, 2023

Takosi s king oyster pecurkama (King oyster mushroom tacos)

Sastojci: 4 king oyster pecurke, 1 kasicica aleve paprike, 1 kasicica kima, ¼ kasicice soli, 2 cena belog luka (sitno seckanog), 1 kasika sosa od italijanskog slljiva paradajza, 2 kasike maslinovog ulja, kukuruz salata - 150g kukuruza, 1 kasika lista persuna (sitno seckanog), 2 kasike crnog luka (sitno seckanog), sok od jednog limuna, rendana kora od jednog limuna, 1 kasika maslinovog ulja, ostalo - pola crvene paprike, pola zelene paprike, pola zute paprike - iseckane na kockice, 100g fete (izgnjecene viljuskom), 1 avokado (iseckan na kockice), tortilje.

Priprema:

1. Očistite pecurke vlažnim papirnatim ubrusom. Iseckati pecurke (i drske). 

2. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

Friday, November 3, 2023

Sos od italijanskog slljiva paradajza (Italian plum tomato sauce)

Sastojci: 2kg italijanskog sljiva paradajza, 1 veza persuna (iseckan), 6 cena belog luka (iseckan), 4 feferone, 1 kasika harisa sosa, 2.5g ljute aleve paprike, 2.5g origana, 2.5g kima u prahu, 

Priprema:

1. Paradajz oprati i oljustiti. Iseci na manje komade.

2. U serpu staviti paradajz, persun, beli luk, feferone, harisa sos, ljutu alevu papriku, origano i kim i krckati na srednjoj temperaturi 1 sat povremeno mesajuci. Dodati malo vode ako postane gusce nego kecap.

Sunday, October 29, 2023

Kako napraviti italijansku svinjsku kobasicu? (How to make Italian pork sausage?)

Blago zacinjena italijanska kobasica

Sastojci: 180g svinjske plecke bez koske (ako je meso sa vrlo malo masnoce dodati slaninu), 150g slanine (beli deo), 38.5g soli (sitna), 8g seme komoraca, 8g seme korijandera, 6.5g crni biber, 4 cena belog luka (sitno iseckana ili samlevena), 10g aleve slatke paprike u prahu, prirodna svinjska creva (prirodno soljena creva).

Priprema:

1. Iseci meso na manje komade da moze da stane u masinu za mlevenje mesa. Iseci slaninu na manje komade.

2. Zacine, sve sem, aleve slatke paprike staviti u serpu i prziti na srednjoj temperaturi (4) povremeno mesajuci, 2 do 3 minuta. Samleti zacine u secku dok ne dobijete prah.

Thursday, October 26, 2023

Kako napraviti kefir od mleka? (How to make milk kefir?)

Kefir od zrna kefira

Za pripremu kefira blagog ukusa koristite 5-10g zrna kefira na litar mleka. Sve iznad toga dace kefir jačeg ukusa koji će se brže fermentisati. 

Aktivacija suvih kefir zrnaca - mleko menjajte svaka 24 sata dok zrnca ne počnu uzgajati mleko i stvarati kefir. Može proći 3 do 7 dana da kefirna zrnca postanu potpuno aktivna.

Sastojci: 500ml punomasnog mleka (sobne temperature), 1/2 kasicice kefir zrna.

Priprema:

1. Staviti zrna kefira u teglu.

2. Dodati mleko ostavljajući oko 6cm prostora za teglu koju cete prekriti krpom. Pokriti teglu ili s nekoliko slojeva papirnatih ubrusa ili s nekoliko papirnatih filtera za kafu. Osigurajte gumenom trakom kako biste sprečili ulazak buba ili prašine. 

Wednesday, October 25, 2023

7 grupa namirnica za trudnice

1. Zitarice

Tri puta dnevno (crni hleb, polubeli, razani tost po 60g ili makarone 45g ili spagete 45g). Od ostalih ugljenih hidrata samo jednom dnevno unositi pirinac - 50g ili krompir 50g i obavezno za veceru integralne pahuljice (musli, ovsene, razane, kornflejks, mekinje) po 45grama.

2. Mlecni proizvodi

Obavezni dva puta u toku dana: mleko ili jogurt od 3,2% mlecne masti, kiselo mleko od 2,8% m.m., kefir od 250 do 300ml, vocni jogurt povremeno 330ml i obavezna kocka mladog sira, do 100g dnevno, sa maksimalno 20% masnoce.

3. Meso i mesne preradjevine

Kasice od voca i povrca za bebe 4+

Od sledecih sastojaka mozete napraviti pire za vasu bebu, zavisno sta voli pa toliko i stavite odredjenog voca ili povrca. Namirnice su poredjane po redoslodu od najvece kolicine do najmanje.

Jabuka, banana, breskva.

Jabuka, kruska, cimet.

Banana, kruska, mango.

Borovnica, banana, jabuka.

Vitamini i ishrana trudnica

Napomena: ovo su generalni saveti za trudnice. Obavezno se konsultovati sa vasim lekarom.

Prvi trimestar (od 0-13 nedelje)

Vazno je unositi namirnice bogate folnom kiselinom. Folna kiselina ili vitamin B9 - zitarice, zeleno povrce i mahunarke.

Vitamin B6 - zitarice, banane, krompir, pistaci, leblebije, curetina, pacetina i piletina.

Unosite dovoljnu kolicinu vlakana - sve povrce i zitarice (integralni, heljdin, razani ili beskvasni hleb). Ako vas muci konstipacija, unosite bar jednu casu probiotskog jogurta na dan i izbegavati crnu cokoladu i slatkise koji ce vam dodatno pogorsati tegobe.

Izbegavate kupovne i gazirane sokove. Sveze cedjeni sokovi su bolji izbor (limunada). Od slatkisa samo jedno cokoladica dnevno.

Saveti:

Krekeri ili keksici ako vas napadne jutarnja mucnina.

Medeni kolacici sa djumbirom (Honey cookies with ginger)

Sastojci: 550g brasna, 150g secera, 30g vanilin secera, 150g meda, 250g margarina (sobne temperature), 1 jaje, 1 kasicica cimeta, 1 kasicica djumbira u prahu, 1 kasicica karanfilica u prahu, 1 kasicica sode bikarbone.

Priprema:

1) U ciniji pomesati brasno, secer, vanilin secer, cimet, karanfilic, djumbir i sodu bikarbonu.

2) U drugoj ciniji umutiti jaje i margarin. Dodati med i promesati.

3) Postepeno dodavati mesavinu brasna i mesati.

Kasice od povrca za bebe 8+

Sve se priprema uz dodatak vode ako je potrebo prilikom usitnjavanja u blenderu. Pasulj i leblebije je potrebno postopiti u vodu i ostaviti 12 sati da stoji, a na 6 sati promeniti vodu (da se ne pokvari). Namirnice su poredjane po redoslodu od najvece kolicine do najmanje.

Sargarepa, kukuruz, batat - sladak krompir, krompir, kinoa, sareni pasulj

Bundeva, sargarepa, krompir, batat - sladak krompir, beli pasulj, integralni pirinac

Sargarepa, batat - sladak krompir, kukuruz, leblebije, jecam (celo zrno), integralni pirinac

Batat - sladak krompir, sargarepa, krompir, crveno socivo, kinoa, persun.

Pileca pasteta sa maslinama (Chicken pate with olives)

Sastojci: 300-400g pilecih grudi, 2 cena belog luka (sitno seckanog), 10 maslina (bez kostica), 3 kasike lista persuna (svezeg i sitno seckanog) ili 3 kasicice suvog, 1 kasika lista celera (svezeg i sitno seckanog) ili 1 kasicica suvog, 1/2 kasike mirodjije (sveze i sitno seckane) ili 1/2 kasicice suve, 1 kasika soka od limuna (svezeg), 1 kasika senfa, 1/3 kocke za supu, maslinovo ulje.

Priprema:

1) Pilece grudi skuvati u vodi. Ocediti. Kocku supe staviti u 500ml i kuvati 10 minuta.

Tuna rolnice (Tuna rolls)

Sastojci: 180g tune, 100ml jogurta, 2 kasike persuna, 1 kasika svezeg vlasca, 2 kasike lista celera, 1 paradajz, 50g svezeg kupusa, 2 tortilje.

Priprema:

1) Ocediti tunu. Paradajz oljustiti.
2) Pomesati tunu, jogurt, persun, vlasac, celer, paradajz i kupus.

Corba od bundeve (Pumpkin chowder)

Sastojci: 300g bundeve, 1/2 kasicicr muskat oraha, 200ml mleka.

Priprema:

1) Ocistiti bundevu i iseci na kocke.

2) U serpu staviti bundevu i preliti vodom. Kuvati oko 30 minuta. Ocediti.

Frape od banane i borovnica (Banana and blueberry frappe)

Sastojci: 1 veca zrela banana, 200g borovnica, 350-400ml mleka ili mleka u prahu za bebe i 350-400ml vode, 1 kasika meda.

Priprema:

1) Bananu oljustiti i iseci na kolutove.

2) U ciniju staviti sve sastojke i usitniti stapnim mikserom dok ne postane glatko.

Monday, October 23, 2023

Koje namirnice sadrze gvozdje?

Dnevne preporučene količine za zene je oko 18 mg gvozdja (trudnice 27 mg).

Postoje dve vrste gvozdja: hem gvozdje i nehem gvozdje.

Hem gvozdje se mnogo bolje apsorbuje nego nehem, pa bi vegeterijanci trebalo da pojedu skoro dva puta vise narimnica biljnog porekla da bi uneli dovoljnu kolicinu gvozdja jer * iskljucivo sadrze nehem gvozdje.

Meso, riba i morski plodovi sadze i hem i nehem gvozdje.

*Povrce, zitarice, orasasti plodovi, voce sadrze iskljucivo nehem gvozdje.

1. Skoljke i morski plodovi su najbogatiji gvozdjem - 100 grama ovih namirnica obezbedjuje čak 155 % dnevnog unosa za zene.

2. Meso. Gvozdje iz mesa se najlakse apsorbuje, a najvise ga ima u pilecoj dzigerici i bifteku. Naravno i sva ostala mesa - crveno ili zivinsko. Recimo delovi pileta i curetine koji su bogati gvozdjem su karabatak i batak kao i jagneci but. Takodje meso je bogato proteinima, vitaminima iz grupe B, selenom i cinkom.

Margarin sa medom i cimetom

Sastojci: 120g margarina (sobne temperature), 2 kasike meda, 1/4 kasicice cimeta u prahu.

Priprema:

1) Pomesati omeksali margarin sa medom i cimetom.

2) Cuvati u frizideru do 7 dana.

Saturday, October 21, 2023

Kokos kuglice od griza

Sastojci: 200g griza, 500ml mleka, 40g vanila pudinga (u prahu), 30g secera, 20g vanilin secera, 1 kasika meda, 150g kokosa + jos za valjanje, lesnici ili bademi.

Priprema:

1) U ciniji pomesati puding, griz, secer, vanilin secer i 200ml mleka. Dobro promesati.

2) U serpu staviti mleko i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Posle 5 minuta dodati mesavinu od pudinga, griza i secera konstantno mesajuci. Kuvati oko 7 do 10 mnuta.

Hleb od mesanih celih zrna zitarica

Sastojci: 550ml vode, 200g spelte, 100g heljde u zrnu, 100g integralnog pirinca, 1 kasika psilijuma, 65g semenki sunckoreta, 65g semenki bundeve, 50g susama, 60ml maslinovog ulja, 6g praska za pecivo, 1/2 kasicice soli.

Priprema:

1) U blender staviti speltu, heljdu, pirinac i usitniti.

2) U vangli pomesati brasno i prasak za pecivo. Dodati psilijum semenke suncokreta i bundeve, susam, maslinovo ulje i so i mikserom umutiti.

Pileca corba

Sastojci: 1 L vode + jos za barenje mesa, 500g pileceg belog mesa, 2 cena belog luka, komad korena djumbira oko 2cm, 3 sargarepe, 1 stap celera sa listovima, 3 kasike lista persuna, 3 kasike maslinovog ulja.

Priprema:

1) Pilece meso iseci na kocke. Beli luk, sargarepu i koren djumbira oljustiti. Sargarepu i koren djumbira iseci na kolutove, a celer na sitno.

2) U serpu staviti vodu i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati pilece belo meso i kuvati oko 20 imnuta. Pokupiti penu koja se skupila. Ocediti.

Frape od badema i urmi

Sastojci: 120g badema (bez ljuske), 4 urme (bez kostica), 1/2 kasicice mlevenog lana, prstohvat kardamoma, 1-2 niti safrana, 1 casa sveze vode.

Priprema:

1. Potopite bademe u vodi preko noci.

2. Ujutro skinite ljuske i bacite ih zajedno sa vodom.

3. U blender stavite bademe i voda i blendirati dok ne postane glatko.

4. Dodati urme, kardamom, lan i safran i opet blendirati dok ne postane glatko.

Sendvic sa francuskim hlebom

Sastojci: francuski hleb (isecen po duzini), 60g margarina ili gi putera, 120g kackavalja, 200g mortadele, listovi zelene salate, 1 paprika babura, 2 paradajza, 200g kuvane sunke, 60g belog sosa.

Priprema:
1) Kackavalj izrendati. Paradajz i papriku oljustiti/ocistiti i iseci na kockcice.
2) Na 2 parceta hleba namazati margarin. Staviti list zelene salate, parce mortadele, kackavalj, parce kuvane sunke, paradajz, kasiku belog sosa, parce mortadele, papriku, parce kuvane sunke i list zelene salate.

Carigradske oblande 2

Sastojci: 250g meda, 200g oraha (seckanih), 7 belanaca, 120g secera, 20g vanilin secera, 2 lista oblande.

Priprema:

1) Penasto umutiti belanca sa secerom.

2) Na srednjoj temepraturi (4) u serpici otopi med Dodati belanca i mesati dok se masa ne prepolovi.

Friday, October 20, 2023

Vocni kolac od griza

Sastojci: krem od griza i pudinga, 500g voca po zelji, keks, mleko, slag (umucen).

Priprema:

1) Krem podeliti na dva dela.
2) Voce ustiniti u blenderu ili izgnjeciti viljuskom.

Krem od griza i pudinga

Sastojci: 750ml mleka, 40g vanila pudinga u prahu, 100g griza, 80g secera, 20g vanilin secera, 120g margarina ili Gi putera.

Priprema:

1) Penasto umutiti margarin.

2) U ciniji pomesati griz, vanila puding i secer. Dodati 300ml mleka i dobro promesati.

Pilece pljeskavice

Sastojci: 500g pileceg mlevenog mesa, 1 sargarepa, 1/2 stapa celera, 1 kasika vlasca, brokoli, krompir pire.

Priprema:

1) Sargarepu oljustiti i iseci na komade. Celer iseci na komade. Pripremiti brokoli.

2) U blender staviti pilece mleveno meso, sargarepu, celer i vlasac. Usitniti.

Cokolada od mleka

Sastojci: 150g kakao putera, 150g secera u prahu, 110g mleka u prahu, prstohvat soli.

Priprema:

1) Kakao puter iseci na kocke.

2) Na pari, na srednjoj temperaturi (4) otopiti kako puter povremeno mesajuci metalnom kasikom.

3) Dodati secer u prahu i so i promesati da se sjedini.

Brasno od celih zrna zitarica

Sastojci: 250g integralnog pirinca, 250g jecma, 250g spelte.

Priprema:

1) U blender stavite sve sastojke i usitnite.

2) Upotreba 65g brasna od celog zrna zitarica = 250g belog brasna.

Ovo brasno je dobro za kolace i kolacice. 

Ovo brasno nije dobro za pravljenje hleba.

Pohovani medaljoni od patlidzana sa tri vrste sira

Sastojci: 2-3 patlidzana, 400g sitnog sira, 200g mocarele, 10og parmezana, 100ml kisele pavlake, 1+3 jaja, 4-5 lista svezeg bosiljka, brasno, prezle ili prezle sa zacinima, ulje za przenje, so.

Priprema:

1) Jedno jaje umutiti. Prestala 3 jaja umutiti posebno i staviti u ciniju. U drugu ciniju staviti brasno, a u trecu prezle.

2) Listove bosiljka staviti jedan na drugi, urolati, preseci po duzini i iseci sitno (po sirini).

Kasasti sok od jabuka

Sastojci: 4 jabuke, 1 L vode.

Priprema:
1) Jabuke oljustiti, izvaditi kostice i iseckati na kockice.

2) U serpu staviti vodu i pustiti da prokljuca.

Sendvic od lososa i pita hleba

Sastojci: 2 parceta pita hleba, 100ml soka od paradajza, 50g mocarela sira, 2 fileta lososa, 2 kasike kukuruza.

Priprema:

1) Pita hleb preseci na pola.

2) U serpi u malo vode obariti losos.

Sos od mesa i povrca za spagete i makarone

Sastojci: 250g mlevenog mesa, 200ml soka od paradajza, 2 sargarepe, 1 tikvica, 2 cena belog luka, 2 kasike seckanog lista persuna.

Priprema:

1) Oljustiti sargarepu, tikvicu i beli luk. Sargarepu i tikvicu iseci na kocke ili izrendati. Ako rendate tikvicu posolite i ostavite 30 minuta. Ocedite. Beli luk sitno iseckajte.

Beli sos za salate i sendvice (White sauce for salads and sandwiches)

Sastojci: 125ml majoneza, 60ml belog vinskog sirceta, 1 kasika soka od limuna, 85ml maslinovog ulja, 2 cena belog luka (sitno seckanog), 2 kasike meda, 60g parmezana, 1/2 kasicice suvog origana, 1/2 kasicice suvog bosiljka, 1/2 kasicice suvog persuna, 1/2 kasicice suvog timijana, par kasika vode ako treba da se sos razredi.

Priprema:

1) U teglu staviti sve sastojke. Zatvoriti i dobro promesati i promuckati.

2) Vodu dodati ako je previse gusto, ali kasiku po kasiku.

Thursday, October 19, 2023

Pilece belo meso s djumbirom

Sastojci: 1 L vode + jos za barenje mesa, 500g pileceg belog mesa, 2 cena belog luka, komad korena djumbira oko 2cm, 3 sargarepe, 1 stap celera sa listovima, 3 kasike lista persuna, 3 kasike maslinovog ulja.

Priprema:

1) Pilece meso iseci na kocke. Beli luk, sargarepu i koren djumbira oljustiti. Sargarepu i koren djumbira iseci na kolutove, a celer na sitno.

2) U serpu staviti vodu i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati pilece belo meso i kuvati oko 20 imnuta. Pokupiti penu koja se skupila. Ocediti.

Pire od crvenog sociva

Sastojci: 150g crvenog sociva, 400-500ml vode, 2 cena belog luka, 1/2 slatkog krompira (batat), 1 kasicica rendanog korena djumbira ili 1/4 kasicie djumbira u prahu, 1/2 kasicice kurkume u prahu, 1/2 kasicice cimeta u prahu, ulje uljane repice.

Priprema:

1) Socivo potopiti u vodu i ostaviti preko noci. Ocediti i oprati hladnom vodom. Ocediti. Krompir i beli luk oljustiti. Krompir iseci na kocke a beli luk sitno iseci.

Sos od jabuka

Sastojci: 6 jabuka, 280ml vode, 90g secera, 1 kasicica cimeta.

Priprema:

1) Jabuke oljustiti, ukloniti semenke i sredinu i iseci na kocke.

2) U serpu staviti vodu i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati secer i kad se otopi dodati jabuke i kuvati 20 do 30 minuta.

3) Izgnjeciti viljuskom ili u secku.

Brze pitice od jabuka

Sastojci: 2 lista lisnatog testa, 600g sosa od jabuka, 1 belance + 1 kasika hladne vode.

Priprema:

1) Razviti lisnato testo u kvadrat oko 20 x 24 cm. Iseci pravougaonike.

2) Staviti fil ostavljajuci oko 1 cm prano na krajevima testa. Preklopiti pranim pravouganikom i pritisnuti krajeve (viiljuskom) da se zalepe. Nozem iseci na 2 do 3 mesta po vrhu.

Tuna pljeskavice

Sastojci: 180g tune, 1 krompir, 2 belanceta, 20g gustina, 1/2 kasicice kima u prahu, 1/2 kasicice belog luka u prahu, 1/2 kasicice korijandera u prahu, 1/4 kasicice kurkume u prahu, 1/4 kasicice muskat oraha u prahu, 1/4 kasicice djumbira u prahu, 1/4 kasicice cimeta u prahu, 1/4 kasicice kardamona u prahu, 1/4 kasicice karanfilica u prahu, prezle.

Priprema:

1) Oljustiti i obariti krompir. Izgnjeciti. Penasto umutiti belanca i podeliti na dva dela.

2) Pomesati krompir, sve zacine i gustin. Dodati tunu i dobro promesati.

Musaka od kelja 2

Sastojci: 6 krompira, 1 glavica kelja, 3 cena belog luka, 1 glavica crnog luka, 100g kackavalja (rendanog), 2 kasike senfa, 150ml supe od kocke, 30g margarina, 2 kasike ulja uljane repice.

Priprema:

1) Krompir oljustiti i isecni na kocke. Kelj oprati i iseci na kocke. Beli i crni luk oljustiti i sitno iseckati.

2) U serpu staviti krompir, preliti vodom i kuvati dok ne omeksa. Ocediti. Izgnjeciti viljuskom. Pomesati krompir, margarin, senf. Dobro sjediniti.

Kolac od borovnica i malina

Sastojci: 200g borovnica, 200g malina, 2 kasicice secera, 100g integralnog brasna, 50g ovsenih pahuljica, 60g gi putera ili margarin, 50g zutog secera, malo margarina.

Priprema:

1. Pomesati borovnice i maline sa secerom i stavite u pleh namazan margarinom.

2. Umesati puter u brasno. Dodati ovsene pahuljice i zuti secer. Dobro sjediniti.

Projice sa tikvicama

Sastojci: 2-3 tikvice, 1/2 glavice crnog luka, 1 jaje, 1 kasika lista persuna (sitno seckanog), 70g kisele pavlake, 2 kasike maslinovog ulja, 150ml jogurta, 150g griza, 120g kukuruznog griza, 7g praska za pecivo.

Priprema:

1) Tikvice oljustiti i izrendati. Posoliti i ostaviti 30 mimnuta da stoje i puste vodu. Ocediti. Crni luk oljutiti i sitno iseckati.

2) U ciniji pomesati griz, kukurzni griz, prasak za pecivo, persun i crni luk. Dobro promesati. Dodati tikvice, jaja, jogurt, kiselu pavlaku i ulje. Dobro sjediniti.

7 Namirnica za jaci decji imunitet + recepti

1. Beli luk

Komponente iz belog luka podsticu leukocite da detektuju i eliminisu uzrocnike infekcija.

Sastojci: 3 cena belog luka, tostiran hleb, malo maslinovog ulja, prstohvat morske soli.

Izgnjeciti beli luk i ostaviti 20 minuta da stoji. Na parce hleba staviti par kapi maslinovog ulja i razmazati. Dodati beli luk i posoliti. Svaki dan za uzinu.

2. Spanac

Prepun je vitamina C, koji efektno jaca ugrozen imunoloski sistem. Sadrzi visoku koncentraciju antioksidanasa i beta karotena, sto olakšava borbu protiv upala i infekcija.

Sastojci: 250g spanaca, 1 banana, 1 jabuka, 1/2 limuna, malo vode.

Hleb od celih zrna psenica sa semenkama

Sastojci: 400g psenice, 65g ovsenih pahuljica, 65g razanih pahuljica, 65g jecmeih pahuljica, 70g susama, 30g semenki lana, 50g semenke suncokreta, 50g semenki bundeve, 1/2 kasicice soli.

Priprema:

1) Psenicu potopiti u vodu. Ostaviti 3 dana. Na svakih  8 sati menjati vodu. Pahuljice potopiti u vodu i ostaviti preko noci. Ocediti.

2) U blender staviti psenicu i usitniti dok ne dobijete glatku smesu.

Kolac od meda sa pivom

Sastojci: 450g meda, 450g brasna, 400ml piva, 1 kasicica soda bikarbone, za fil - 150g meda, 200g oraha (seckani), 5 kasika vode, dzem.

Priprema:

1) Pomesati brasno i sodu bikarbonu. Dodati pivo i zamestit testo.

2) U manji dublji pleh staviti papir za pecenje, sipati smesu i peci u prethodno zegrejanoh rerni na 180 C. Ostaviti da se ohladi i podeliti na tri dela.

Domaci namazi i pastete (Homemade spreads and pates)

Gi puter sa senfom

Sastojci: 150g gi putera, 1 kasika senfa, 1 kasika vlasca (sitno seckanog).

Penasto umititi margarin. Dodati senf i vlasac i promesati.

Predlog: mozete napraviti Zacinjen margarin 1 ili Zacinjen margarin 2.

Pileca pasteta

Sastojci: 500g pileleceg belog mesa, 3 cena belog luka (sitno seckanog)), 5 zelenih maslina (bez kostica), 3 kasike lista persuna (sitno seckanog), 1 kasika svezeg ruzmarina ili 1 kasicica suvog, 1 kasika senfa, sok od 1/3 limuna, malo maslinovog ulja.


Pilece meso obariti u vodi oko 20 do 30 minuta. Ocediti. U blender staviti pilece meso i ostale sastojke i 120ml vode i blendirajte dok ne postane glatko.

Pasteta od patlidzana





Sastojci: 1 patlidzan, 180g krem sira, 2 kasike kisele pavlake, 2 cena belog luka, 2 kasike lista persuna (sitno sekcnog).

Pripremiti patlidzan (ako pecete u rerni). Stapnim miskerom usitniti patlidzan. Dodati krem sir, kiselu pavlaku i beli luk. Dobro sjediniti.

Predlog: mozete napraviti Sirijski krem od plavog patlidzana ili Pire od plavog patlidzana i paradajza.

Pasteta od povrca

Sastojci: 1 krompir, 1 veca sargarepa ili 2 manje, 1/2 korena paskanata ili persuna, 80g mleven kikirikija (blansiranog), 1 kasika senfa, 2 cena belog luka.

Povrce oljustiti i iseci na kocke. Obariti. Ocediti i ispasirati. Dodati sitno seckan beli luk, kikiriki i senf. Promesati.

Pasteta od patlidzana i paprika

Sastojci: 1 patlid\an, 3 paprike babure (zelena, zuta, crvena), 2 cena belog luka, 2 kasike jabukovog sirćeta, 2 kasike maslinovog ulja.

Patlidzan pripremiti ako pecete u rerni, ali dodati i oprane paprike. Oljustiti paprike i ukloniti semenke. Oljustiti patlidzan. U blender sve ispasirati. Dodati sitno seckan beli luk, maslinovo ulje i jabukovo sirce.

Pasteta od lososa i tune

Sastojci: 180g tune, 170g lososa, 1 jaje (tvrdo obareno), 4 kisela krastavcica (ako su kornisoni stavite vise), 1 kasicica senfa, 2 kasike majoneza, 2 kasike kisele pavlake.

U blender staviti losos, tunu, jaje, kisele krastavcice, senf, majonez i keslu pavlaku.

Pasteta od tune sa maslinama

Sastojci: 360g tunjevine, 10 maslina (bez kostica), 2 cena belog luka, 80ml maslinovog ulja, 2 kasike krem sira, 1 kasika svezeg vlasca.

U blender stavite sve sastojke.

Pasteta od maslina

Sastojci: 250g maslina (bez kostica), 50g svezeg lista persuna, 3 cena belog luka.

U blender stavite sve sastojke.

Pileca pasteta 2

Sastojci: 300g pileceg belog mesa, 2 kasike feta sira, 2 kasike majoneza, 2 kasike pavlake, 2 kasike susama.

Belo meso skuvati. Ocediti. U blender staviti belo meso, fetu, kiselu pavlaku, majonez i 1 kasiku susama. Usitniti. Dodati kasiku susama i promesati.

Pasteta od pileceg belog mesa i kikirikija

Sastojci: 100 grama pileceg belog mesa, 100g mlevenog kikirikija, 200g kisele pavlake, 1 kasicica svezeg soka od limuna.

Belo meso skuvati i ocediti. Sve sastojke sraviti u blender.

Pasteta od tikvica i tahinija

Sastojci: 2 tikvice, 2 cena belog luka, 2 kasike tahinija.

Oljustiti i skuvati tikvice. Iseci na kocke. U blender staviti tikvice, beli luk i tahini.

Pasteta od kikirikija sa povrcem

Sastojci: 200g kikirikija, 2 krompira, 3 sargarepe, 1 kasika senfa.

Krompir i sargarepe oljustiti i skuvati. Staviti u blender krompir, kikiriki, sargarepu i senf.

Gi butter with mustard

Ingredients: 150g butter, 1 tablespoon mustard, 1 tablespoon chives (finely chopped).

Beat the margarine until foamy. Add mustard and chives and stir.

Suggestion: you can make Seasoned margarine 1 or Seasoned margarine 2.

Chicken pate

Ingredients: 500g of chicken white meat, 3 cloves of garlic (finely chopped), 5 green olives (pitted), 3 tablespoons of parsley (finely chopped), 1 tablespoon of fresh rosemary or 1 teaspoon of dry, 1 tablespoon of mustard, juice of 1/3 of a lemon, a little olive oil.

Boil the chicken meat in water for about 20 to 30 minutes. Drain. Put chicken meat and other ingredients and 120ml of water in a blender and blend until smooth.

Eggplant pate

Ingredients: 1 eggplant, 180g of cream cheese, 2 spoons of sour cream, 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of parsley leaves (finely chopped).

Prepare the eggplant (if baking in the oven). Mash the eggplant with a stick blender. Add cream cheese, sour cream and garlic. Combine well.

Suggestion: you can make Syrian eggplant cream or puree from eggplants and tomato puree.

Vegetable pate

Ingredients: 1 potato, 1 large carrot or 2 smaller ones, 1/2 a root of parsnip, 80g of ground peanuts (blanched), 1 tablespoon of mustard, 2 cloves of garlic.


Peel the vegetables and cut them into cubes. Cook them. Potatoes are done in 20 minutes and carrots and parsnips in 10. Drain and mash. Add finely chopped garlic, peanuts and mustard. Stir.

Eggplant and paprika pate

Ingredients: 1 eggplant, 3 bell peppers (green, yellow, red), 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of apple cider vinegar, 2 tablespoons of olive oil.

Prepare the eggplant if you bake it in the oven, but also add the washed peppers. Peel the peppers and remove the seeds. Peel the eggplant. Puree everything in a blender. Add finely chopped garlic, olive oil and apple cider vinegar.

Salmon and tuna pate

Ingredients: 180g tuna, 170g salmon, 1 egg (hard-boiled), 4 pickles (if gherkins add more), 1 tablespoon mustard, 2 tablespoons mayonnaise, 2 tablespoons sour cream.

Put salmon, tuna, egg, pickles, mustard, mayonnaise and sour cream in a blender.

Tuna pate with olives

Ingredients: 360g of tuna, 10 olives (pitted), 2 cloves of garlic, 80ml of olive oil, 2 tablespoons of cream cheese, 1 tablespoon of fresh chives.

Put all the ingredients in a blender and blend until smooth.

Olive pate

Ingredients: 250g of olives (pitted), 50g of fresh parsley leaves, 3 cloves of garlic.

Put all the ingredients in a blender.

Chicken pate 2


Ingredients: 300g of chicken white meat, 2 tablespoons of feta cheese, 2 tablespoons of mayonnaise, 2 tablespoons of sour cream, 2 tablespoons of sesame seeds.

Cook the white meat for 15 to 30 minutes (if you are using chicken breasts, dice cook for 15 minutes. If you are using legs and thighs then cook for 30 min. Drain. Put white meat, feta, sour cream, mayonnaise and 1 tablespoon of sesame seeds in a blender. Chop up. Add a spoonful of sesame seeds and stir.

Chicken white meat and peanuts pate

Ingredients: 100 grams of chicken white meat, 100g of ground peanuts, 200g of sour cream, 1 teaspoon of fresh lemon juice.


Cook the white meat and drain. Put all the ingredients in a blender.


Zucchini and tahini pate

Ingredients: 2 zucchini, 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of tahini.


Peel, cut into slices and boil the zucchini for 10 min. Put zucchini, garlic and tahini in a blender.


Peanut pate with vegetables


Ingredients: 200g of peanuts, 2 potatoes, 3 carrots, 1 tablespoon of mustard.


Peel potatoes and carrots and cook. Put potatoes, carrots, peanuts and mustard in a blender.

Slatke pogacice bez kvasca

Sastojci: 540g brasna, 170g margarina, 250-350ml jogurta, 2 jaja, 100 secera, 10g praska za pecivo, 1 kasika grckog jogurta, 1 kasika mleka, 4g sode bikarbone, prstohvat soli.

Priprema:

1) U ciniji pomesati brasno, secer, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Promesati.

2) Dodati margarin i rukom ugnjeciti.

3) Penasto umutiti jaja. Dodati 250ml jogurta.

Lazanja rolnice sa spanacem

Sastojci: 8 listova za lazanje, 600g soka od paradajza ili sosa od paradajza, 500g spanaca, 150g krem sira, 100g kackavalja (rendanog), 3 cena belog luka (sitno seckanog), 2 kasike gi putera,

Priprema:

1) Pripremiti spanac.

2) U tiganj zagrejati margarin na srednjoj temperaturi (4). Dodati beli luk i prziti dok ne pusti miris. Dodati sok ili sos od paradajza.

3) U serpu sipati vodu i kad prokljuca staviti jedan list lazanje i kuvati oko 2 minuta (da moze da se savije bez pucanja).

Brze keks kuglice

Sastojci: 450g mlevenog keksa, 230 ml soka od pomorandze, 10g vanilin secera, 3 kasike dzema, 50g cokolade za kuvanje, rendana kora jednog limuna, 2 kasike meda

Priprema:

1) Na pari otopiti cokoladu.

2) Keks preliti sokom od pomorandze.

2) Dodati med, dzem, vanilin secer, cokoladu i koru limuna. Dobro sjediniti.

4) Ostaviti u frizideru 45 minuta. Rukama oblikovati kuglice.Ako su mnogo mekane mozete dodati jos malo keksa. Ako su suve dodati malo soka od pomorandze.

Lista sigurnih riba - ribe sa niskim sadrzajem zive

Sva morska hrana sadrzi neku kolicinu zive. Navodeci zabrinutost zbog mogucnosti da se veza izmedju ovog toksina i ostecenjem izgovora, pamcenja, kognitivnog razmisljanja i motornih i vizuelno-prostornih vestina medju decom koji su bili izlozeni na njega u maternici, americka administracija za hranu i lekove (FDA) i Agencija za Zastitu Okruzenja (EPA) ustanovili su smernice za unos ribe, za zene koje su trudne ili mozda hoce da zatrudne (i, kasnije, kada je doje). Ove agencije ne preporucuju izbegavanje morskih plodova, ali savetuju upotrebu sorti s najvisim sadrzajem zive i ogranicavanje potrosnje svih ostalih. Evo rezimea njihovog savetovanja:

Izbegavajte velike, predatorske ribe poput morskog psa, sabljarke, kralj skuse i slicne (kao sto velike ribe jedu manje ribe, vece, one koje duze zive akumuliraju vise zive).

• Jedite do 330g u nedelji od raznih riba i skoljki koje sadrze nizu vrednost zive, kao sto su skampi, konzervirane svetla tune, losos i som.

Filovi za slane kiflice

Osnovni recept za slane kiflice s fetom.

Sa sunkom i kackavaljem

Sastojci: 200g sunke, 200g kackavalja.

Na isecene kiflice staviti parce sunke a preko parce kackavalja. Zaviti kiflice.

Sa mesom i prazilukom

Sastojci: 250g mlevenog mesa, 1/2 praziluka, 2 kasike ulje uljane repice, malo vode.

U tihanj staviti ulje i na srednje niskoj temepraturi (3) zagrejati. Dodati sitno sekcan praziluk i prziti nekoliko minuta. Pojacati na srednju temperaturu (4) dodati meso i prziti uz malo dodavanja vode. Filovati kiflice i zaviti.

Osnovni recept za slane kiflice s fetom

Sastojci: 500g brasna, 50g margarina, 50ml ulja, 100ml mleka, 100g feta sira, 180g kiselog mleka, 2 jaja, 10g praska za pecivo, 1 kasicica sode bikarbone, 2 kasike kisele pavlake, susam, suncokret, kim.

Priprema:

1) Jedno jaje odvojiti zumance i belance. Zumance sacuvajte za premazivanje kiflica. Umutiti zumance sa kiselom pavlakom i susamom.

2) Brasno prosejati. Dodati prasak za pecivo, sodu bikarbonu. Promesati.

Wednesday, October 18, 2023

Banana hleb sa urmama

Sastojci: 250g brasna, 2-3g praska za pecivo, 1 jaje, 90g margarina, 60g braon secera, 2 vece ili 3 manje banane, 10 urmi, 150g oraha (iseckanih), prstohvat soli.

Priprema:

1) Umititi jaje. Umititi margarin sa secerom. Urmama izvaditi kostice i sitno iseckati.

2) U margarin dodati jaje i promesati. Dodati urme i orahe. Promesati. Dodati brasno i so. Sve dobro izmesati.

Sunday, October 15, 2023

Pljeskavice od crvenog sociva

Sastojci: 300g crvenog sociva, 1 krompir, 2 sargarepe, 250g svezeg kupusa 1/2 glavice crnog luka, 2 + 2 cena belog luka, komad korena djumbira oko 2cm, 50g lista persuna, 125g badema (ili indijskih oraha ili oraha), 1 kasicica kima u prahu, sok od jednog limuna, 8g praska za pecivo, 1 kasika ulja uljane repice.

Priprema:

1) Socivo oprati u dve, tri vode. Preliti sa vodom i ostaviti preko noci (mozi i 12 sati). Ocediti.

2) Krompir, sargarepe, crni i beli luk oljustiti i sitno iseckati, a krompir i sargarepu izrendati.

Puzici s makom

Sastojci: 550g brasna, 100g margarina, 80g secera, 20g vanilin secera, 1 jaje, 2 zumanca, 250ml mleka (toplog), 30g svezeg kvasca, rendana kora jednog limuna, 350g maka, 250ml mleka, 1 kasicica cimeta, 100g suvog grozdja, margarin.

Priprema:

1) U casu staviti izmrljven kvasac, kasicicu secera i 200ml mleka. Ostaviti 15 minuta da nadodje. Suvo grozdje preliti sa vrucom vodom i ostaviti 15 minuta. Ocediti.

2) U brasno dodati secer, kvasac, jaje, zumanca, koru od limuna i margarin.Promesati i zamesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da nadodje dok se masa ne udvostruci.

Rolnice od lososa i spargli

Sastojci: 10 asparagusa, 6 parceta lososa, 30g sveze mirodjije, 50g kuvane sunke, malo slanine (tanko secene na trake po duzini), 1 kasika soka od limuna, 1 kasika gi putera, za preliv - 200ml soka od paradajza ili sosa od paradajza, 100ml maslinovog ulja, 1 kasicica soka od limuna, 2 lista svezeg bosiljak.

Priprema:

1) Asparugu otkinuti zadnje krajeve i isce na pola. Lososu ukloniti koske. Mirodjiju sitno iseckati.

2) U serpi sa malo vode obariti asparagus oko 3 minuta. Ocediti i isprati hladnom vodom.

Domaci gi puter

Sastojci: 500g margarina (neslan).

Priprema:

1) U serpu staviti margarin isecen na kocke. Kad se ugreje, nakon par minuta (3-4 minuta), smanjiti na nisku (2) ili srednje nisku temperatutu (3) otapati margarin. Ne sme da kljuca i ne smete da mesati uopste.

Margarin sa limunom i biljem

Sastojci: 120g margarina (sobne temperature), 4 kasike lista persuna (sitno seckanog), 1 kasika lista celera (svezeg i sitno seckanog), 1 kasika timijana (svezeg i sitno sekanog), 1/2 kasike ruzmarina (svezeg i sitno sekanog), 1 kasika soka od limuna, rendana kora od jednog limuna, prstohvat soli.

Priprema:

1) Omeksao margarin pomesati sa listom persuna i celera, timijanom, ruzmarinom, korom i sokom od limuna.

2) Cuvati u frizideru do 10 dana.

8 zdravih uzina za vreme trudnoce

A) Peceno jaje i Engleski mini hlepcici

Sastojci: 1 jaje, Engleski mini hlepcici.

Priprema:

1) Jaje isprziti ili tvrdo obariti.

2) Posluziti uz Engleski hleb.

B) Domaci musli miks

Sastojci: 250g semenki bundeve, 250g suvih brusnica, 250g sirovih badema, 200g orasa, cokolade za kuvanje (na kocke),

1) Pomesati sve sastojke.

Saturday, October 14, 2023

Brza pica sa mocarelom i paradajzom

Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa, 2-3 paradajza (jos ako vam je veci pleh), 1+1 kasika margarina, 1 cen belog luka, 200g kisele pavlake, 150-200g mocarele, origano.

Priprema:

1) Paradajz oljustiti, ocistiti i iseci na kolutove. Posoliti, staviti izmedju papirnih ubrusa i ostaviti 15 minuta. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Mocarelu izrendati na krupno.

2) Kiselu pavlaku pomesati sa mocarelom i promesati.

Sunday, October 8, 2023

Slano slatki puzici

Sastojci: 550g + 100g brasna, 185ml toplog mleka, 12g suvog kvasca, 4 kasike gi putera, 2 kasike secera, 2 jaja, 2 belanceta, prstohvat soli.

Priprema:

1) U casu staviti mleko, secer, so i kvasac. Promesati i ostaviti 10 minuta. U ciniji umutiti jaja.

2) U vanglu staviti brasno, jaja, gi puter i nadosao kvasac. Promesati. Pokriti i ostaviti na toplom da nandodje 1 sat.

Crna cokolada

Sastojci: 200g kakao putera, 140g kakaoa u prahu, 70g secera (ili 70g meda), 15ml ekstrakta vanile ili 60g secera + 30g vanilin secera.

Priprema:

1) Kakao puter iseci na kocke.

2) Na pari, na srednjoj temperaturi (4) otopiti kako puter povremeno mesajuci metalnom kasikom.

3) Dodati kakao u prahu i promesati da se sjedini.

Coko-banana keks nepecene kocke

Sastojci: 450g mlevenog keksa, 180g margarina, 150g secera u prahu, 20g secera u prahu, 350ml soka od ananasa ili pomorandze, 2 banane, 130g cokolade.

Priprema:

1) Penasto umutiti matgarin sa secerom u prahu i vanilin secerom.

2) Cokoladu otopiti na pari. Banane izgnjeciti viljuskom.

Zamena zdravih namirnica za bebe

Ne: kupovni musli.

Da: domaci musli ili domaci musli 2.

Zasto: kupovni musli sadrzi previse secera i soli za bebe i moze pogorsati rast zuba.

Hrskav hleb sa suvm vocem i orasastim plodovima.


Ne: mcdonalds komadici piletine.

Da: barena pileca prsa ili belo meso.

Domaci musli 2

3-7 godina (3-7 years), 7-14 godina (7-14 years),

Sastojci: 250g ovsenih pahuljica (psenicnih ili razanih), 70g psenicnih mekinja, 10g semenki lana, 2 kasike semenki susama, 150g orasastih plodova (orasi, indijski orasi, bademi, lesnici, pistaci), 1 kasika mesavine semenki (semenke suckoreta, semenke bundeve), 2 kasike kokosa, 1 kasicica cimeta, prstohvat djumbira u prahu, prstohvat muskat oraha u prahu, prstohvat soli, 120g meda, 4 kasike sosa od jabuka, 1 kasika maslinovog ulja, 150g suvog voca (suve kajsije, suve sljive, suve smokve, suvo grozdje, suve brusnice).

Priprema:
1) U ciniji pomesati ovsene pahuljice, semenke lana, susam, orasaste plodove, mesavinu semenki, kokos, cimet, djumbir, muskat orah i so.