Sastojci: 4-5 limuna + sok od jednog limuna, morska so, prokuvana voda (ohladjena na sobnoj temperaturi), tegla od 1 kg.
Priprema:
0) Oprati limun. U serpu sipati vodu i pustiti da prokljuca. U cediljku staviti limun i preliti sa prokljucalom vodom. Preliti limun sa hladnom vodom sa cesme. Ostaviti da se kratko ohladi, desetak sekundi. Cetkicom za citruse izribati limun. Poredjati na papirni ubrus i ostaviti da se osusi ili obrisati papirnim ubrusom.
1) Iseci limun na cetvrtine ali ne do kraja, otprilike do 3/4 limuna.
2) U svaki iseceni deo staviti po kasicicu soli.
3) U teglu staviti 1 kasicicu soli. Staviti limun u teglu, isecenom stranom na dole. Pritisnuti rukama da spljostite limun i da sok izadje. Na vrh limuna staviti 1 kasicicu soli. Staviti drugi limun (na vrh prvog) isecenom stranom na dole i opet pritisnuti da izadje sok. Ponoviti postupak sa ostalim limunovima. Na zadnji limun staviti 1 kasicicu soli.
4) Dodati sok od limuna.
5) Preliti sa prokuvanom (i ohladjenom) vodom do vrha. Zatvoriti dobro.
6) Svakog dana, tokom 3 dana, promuckati teglu nekoliko puta u toku dana i okretati teglu naopako.
7) Staviti u frizider na 25 dana.
8) Cuvati u frizideru do 3 meseca.
9) Upotreba - ukloniti meso limuna (pulpu), a koru limuna dobro isprati od soli.
No comments:
Post a Comment