Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Friday, October 9, 2020

Pljeskavice bez jaja sa sargarepom (Patties without eggs with carrots)

Sastojci: 600g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 2 cena belog luka, 2 sargarepe, 1 kasika vegete, 1 kasicica origana ili 1 kasicica majcine dusice, 1 kasicica persuna (suvog), 2 kasike prezli (opciono) i biber, sos od luka – 200g crnog luka, 70g margarina (putera), 30g secera, 40g brasna, so, biber, 1 kasicica sirceta, 500ml supe.

Priprema:

1) Crni luk, beli luk i sargarepu oljustiti i sitno iseckati.

2) U ciniju staviti mleveno meso, dodati crni luk, beli luk, sargarepu, vegetu, origano (ili majcinu dusicu), persun, prezle i biber.

Punjene urme (Stuffed date palm)

Sastojci: 20 komada krupnih urmi, 100g mlevenih oraha, 50g secera, 4 kasike mleka, 2 kasike ruma, cokoladna glazura – 100g cokolade, malo margarina ili 2 kasike ulja.

Priprema:

1) Iseci urme po duzini i izvaditi kostice.

2) U serpu staviti mleko, secer, orahe i rum i kuvati dok se ne zgusne.

Cokoladni stapici (Chocolate sticks)

Sastojci: 220g brasna, 70g secera, 150g margarina (putera), hladnog, 20g kakaoa, 1 jaje, 300g lisnatog testa 1 (odmrznuto), 100g secera u prahu,  2 kasike vruce vode, 50g badema (sitno seckanih ili mlevenih), 200g cokolade, 2-3 kasike ulja.

Priprema:

1) Odvojiti belance od zumanca.

2) Pomesati brasno, secer, zumance i umesiti prhko testo. Uviti u foliju i ostaviti u frizider 30 minuta.

Karamel koh (Caramel cake)

Sastojci: 150g secera + 4 kasike secera, 200ml mleka, 2 kasike brasna, 4 jaja, ulje za podmazivanje pleha.

Priprema: 

1) Prziti secer do rumene boje, pa dodati mleko i brasno i sve kuvati uz neprestano mesanje. Kada masa pocne da se odvaja od serpe, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

2) Odvojiti zumanca od belanaca. Dodati zumanca, 4 kasike secera i sneg od belenaca prethodno ohladjenoj smesi. Promesati.

Kvadratici punjeni bademom (Squares filled with almonds)

Sastojci: 8 kasika brasna, 2 kasike secera, 1 kasika masti, 4 kasike ruma, na vrh noza soli, 4 zumanceta i malo mleka (toliko da se dobije mekano testo), za fil – 3 jaja, 2 kasike secera, 10 kasika mlevenih badema, ulje, vanilin secer.

Priprema:

1) Pomesati brasno, so, secer, mast, rum, zumanca i zamesti mekano teso sa malo mleka.

2) Dobro izmesiti, zatim ga razviti u tanku koru i secite nozem na kvadrate.

Rezanci sa dzemom (Noodles with jam)

Sastojci: rezanci-osnovni recept, margarin (puter) za podmazivanje posude, dzem.

Priprema:

1) Napraviti isto kao rezanci osnovni recept, samo ih nemojte prziti u ulju.

2) Stavite u posudu namazanu margarinom, zatim red dzema, pa opet red rezanaca i tako dok ne utrosite sve rezance.

Ingredients: noodles-basic recipe, margarine (butter) for greasing the dish, jam.

Preparation:

1) Make Noodles-basic recipe, just do not fry them in oil.

2) Put noodles in dish greased with margarine, then layer of jam, then layer of noodles and so on, until you spend all noodles.

Knedle sa sljivama (Dumplings with plums)

Sastojci: 500g krompira, 1/4 kasicice soli,  1 jaje, 1 zumance, 250g brasna, sljive, prezle, ulje, secer (po ukusu), 10g vanilin secera, 1 kasicica cimeta.

Priprema:

1) Krompir obariti, oljustiti ga, pa ispasirati.

2) Dodati so, jaje, zumance i brasno, pa rukom zamesiti glatko testo.

Rezanci-osnovni recept (Noodles-basic recipe)

Sastojci: 500g mekog brasna, 2 jaja, na vrh noza soli, malo vode (toliko da se zamesi tvrdo testo), prezle, ulje.

Priprema:

1) Pomesati brasno so i jaja sa vodom i zamesiti tvrdo testo.

2) Razvuci u tanku koru, na dasci za mesenje. Ostaviti da se kora malo prosusi.

Orah kocke (Walnut squares)

Sastojci: 250g mlevenih oraha, 250g secera u prahu, 2 kasike kakaoa, 1 stangla cokolade, 4 kasike secera, za fil – 150g secera, 150g mlevenih badema, malo przenog secera.

Priprema:

1) Zamesiti orahe sa secerom u prahu, kakaoom i otopljenom cokoladom. Staviti na tacnu, poravnati. Staviti u frizider da se stegne, pa iseci na kvadratice.

2) Zamesiti secer sa bademima i sa malo przenog secera. Kasicicom stavljati fil i spajati po dva kvadratica.

Ingredients: 250g ground walnuts, 250g powdered sugar, 2 tablespoons cocoa, 1 stick of chocolate, 4 tablespoons sugar, for filling – 150g sugar, 150g grinded almonds, a little of slightly toasted sugar.

Preparation:

1) Knead walnuts with the powdered sugar, cocoa and melted chocolate. Put on a tray, flatten. Put in refrigerator to harden, then cut into squares.

2) Knead the sugar with the almonds and with a little slightly toasted sugar . Scoop filling and put between two squares.

Potkovice sa sirom (Horseshoe with cheese)

Sastojci: 400g brasna, 1 kasika masti, malo soli i mlaka voda (koliko je potrebno da se zamesi fino testo), 250g sira, 1 jaje.

Priprema:

1) Pomesati brasno i so, dodati mast i zamesiti sa vodom testo. Ostavite da naraste 30 minuta.

Napomena: dodavati po malo vode  dok testo ne pocne da se odvaja od posude.

Ustipci od jabuka (Apple fritters)

Sastojci: 500ml mleka (toplog), 2 jaja, 20g svezeg kvasca, 1 kasicica secera, brasna po potrebi (da se dobije gusto testo), 500g jabuka, secer u prahu.

Priprema:

1) U solju sipati 150ml mleka, izmrviti kvasac, dodati secer i 1 kasiku brasna. Promesati i ostaviti da nadodje.

2) Zamesiti testo sa brasnom i nadoslim kvascem, dodati jaja i preostalo mleko. Zatim ostaviti 1 sat da naraste, na toplom.

Podloga za picu sa kvascem (Yeast pizza base)

Sastojci: 400g brasna, 1/2 kasicice soli, 1 kasika maslinovog ulja, 100ml tople vode, 100ml mleka (punomasnog), 10g suvog kvasca, margarin (za podmazivanje pleha/tepsije).

Priprema: 

1) U solju sipati mleko, izmrviti kvasac, dodati kasiku brasna, promesati i ostaviti da nadodje.

2) Brasno sipati u posudu, dodati so, promesati; u sredini napraviti rupu dodati nadosao kvasac, vodu i umesiti testo. Ostaviti da nadodje.

Punjene krofne s visnjama (Donuts stuffed with cherries)

Sastojci: 500g brasna, 2 jajeta, 250ml toplog mleka, 20g kvasca, 50g margarina (putera), na vrh noza soli, 2 kasicice secera, oko 50 komada konzervisanih visanja ili svezih, 250g mase za marcipan, margarin za podmazivanje pleha/tepsije i za posipanje: 5 kasika secera u prahu.

Priprema:

1) U solju sipati 150ml mleka, izmrviti kvasac, dodati 1 kasiku brasna i secer. Promesati i ostaviti da kvasac nadodje.

2) U vanglu, sipati brasno, dodati so, nadosli kvasac i preostalo mleko i zamesiti testo. Ostaviti da nadodje.

Proja sa cvarcima (Corn bread with pork crisps)

Sastojci: 500g kukuruznog brasna, 250g cvaraka, 1 kasika masti, 10g sode bikarbone, malo tople vode.

Priprema:

1) Pomesati kukuruzno brasno i sodu bikarbonu.

2) Dodati cvarke i mast i zamesiti sa malo tople vode. Mesiti dok se ne dobije srednje retko testo.

Voce konzervisano u rumu 4 (Fruit preserved in rum 4)

Sastojci: 500g voca, 350g secera, 350ml ruma.

Napomena: ukoliko svo voce ostavljate odjednom, onda vam je dovoljna ova kolicina ruma. Ukoliko pocinjete prvo sa jednom vrstom pa za njom dodajete drugu vrstu voca, tada se kolicina ruma povecava na dvostruko.

Priprema:

1) Na svo odabrano i pripremljeno voce stavite secer, sve drvenom varjacom izmesati, napuniti ciste tegle pa naliti rumom.

2) Povezati dobro duplim celofanom i ostaviti do upotrebe (6 do 8 nedelja, a moze i duze).

Hleb od celih zrna sa orasima (Whole grain bread with walnuts)

Sastojci: 250g psenicnog brasna, 150g psenice (krupno samlevene), 20g svezeg kvasca, 1 kasika meda, 370ml toplog mleka, 250g oraha, 80g margarina (putera), 1 kasicica soli, 1 kasicica semena anisa, 1 zumance, 2 kasike kisele pavlake, 2 kasike susama.

Priprema:
1) U solju sipati 150 ml mleka, izmrviti kvasac i dodati med. Promesati i ostaviti na uskisne.
2) Orahe krupno iseckati.

Thursday, October 8, 2020

Sok od kupina (Blackberry juice)

Sastojci: kupine, na 1 l dobijenog soka 1 kg secera (kristal), sok od 1 limuna.

Priprema:

1) Krupne i zrele kupine oprati, izgnjeciti i procediti na sito.
2) Na 1 l dobijenog soka staviti secer i sok od limuna.

Priprema voca za sokove (Preparing fruit for juices)

1) Voce pazljivo odaberite da bude zrelo ali jedro, operite ga i stavite da se potpuno ocedi od vode.
2) Jagode i maline ocistite od lisca, sljivama povadite kostice, visnjama takodje.

Voce konzervisano u rumu 3 (Fruit preserved in rum 3)

Mozete svo voce ostaviti odjednom, odnosno svo mesano voce koje se pojavljuje u jednom mesecu.

Sastojci: 3 kg voca, 3 kg secera (kristal), rum po potrebi (zavisno od velicine tegle).

Priprema:
1) Na svo odabrano i pripremljeno voce stavite secer, sve drvenom varjacom izmesati, napuniti ciste tegle pa naliti rumom.

Napomena: rum treba naliti u visina 3 prsta iznad nivoa voca.

Priprema vocnih sokova (Preparation of fruit juices)

Sastojci: voce po potrebi i zelji (jagode, maline, sljive, breskve, kajsije, kruske), na 1 l soka 500g secera (kristal).

Priprema:
1) Ocistiti i oprati voce, povaditi kostice i izgnjeciti ga. To je najbolje raditi u staklenom ili porcelanskom sudu ukoliko nemate masinu za cedjenje.

Friday, September 18, 2020

Przene kobasice sa povrcem (Fried sausages with vegetables)


Sastojci: 300g kobasica, 200g brokolija, 200g karfiola, 100g sargarepe, 100ml pasiranog paradajza ili soka od paradajza ili sosa od paradajza, vegeta. 

Priprema:
1) Kobasice oljustiti. Iseci na pola pa svaku polovinu po duzini. Pripremiti brokoli i karfiol.
2) Na malo ulja, na srednje visokoj temperaturi (5) proprziti kobasice sa obe strane. Izvaditi kobasice i ostaviti da se cede na papirnom ubrusu.

Saturday, September 12, 2020

Pita sa tikvicama i sirom (Phyllo dough pie with zucchini and cheese)

Sastojci: 3 jaja (sobne temperature), 350g sira (belog kravljeg ili fete, mladog sira ili starog sira), 500g kora za pitu, 3 manje tikvice, 10g praska za pecivo, 120ml ulja, 250ml jogurta, so.

Priprema:

1) Tikvice oprati, oljustiti i oprati. Izrendati na krupno. Posoliti i ostaviti pola sata da odstoji. Ocediti. Sir izgnjeciti viljuskom.
2) U ciniju sipati prasak za pecivo i preko njega razbiti jaja. Ostaviti 15 minuta.

Thursday, September 10, 2020

Przeno svinjsko meso sa zacinima (Fried pork with spices)


Sastojci: 500g svinjskog buta, 1 kasicica krem supe, 1 kasicica suve mirodjije, 1 kasicica suvog bosiljka, 1 kasicica suvog persuna, 1 kasicica suvog celera, 1 kasicica suvog origana, prstohvat kurkume u prahu i 100 do 150ml ulja.  

Priprema:
1) Meso oprati hladong vodom. Iseci na manje komade.
2) U ciniji pomesati ulje i sve zacine. Promesati.

Paradajz corba sa tikvicama i krompirom (Tomato stew with zucchini and potatoes)


Sastojci: 1 tikvica, 1 krompir, 1 sargarepa, 1 koren persuna, 1 kasicica krem supe, 150ml pasiranog paradjza.

Priprema:

1) Oljustiti krompir, tikvicu, sargarepu i koren persuna. Iseci na kocke.
2) Staviti povrce u serpu osim tikvica i naliti vodom (ostaviti 2 prsta prazno do vrha serpe;