Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Saturday, March 13, 2021

Hrono meksicki sos od avokada (Chrono guacamole)

Sastojci: 2 zrela avokada, 2 kasike soka od limuna (svezeg), 3 kasike sitno seckanog mladog luka, 2 kasike persunovog lista (sitno seckanog), 1 srednji zreo paradajz, 1/4 kasicice morske ili himalajske soli.

Priprema:

1. Avokado iseci na pola, izvaditi kosticu, nozem iseci na nekoliko mesta i kasicicom izvaditi "meso" avokada. Paradajzu ocistiti gornji i donji deo, preseci na pola, kasicicom izvaditi "meso" paradajza i semenke a zatim iseci na kockice.

2. Avokado izgnjeciti viljuskom. Dodati so i sok od limuna. Promesati, pa dodati mladi luk i persun. Promesati.

Sejk od banane i plazme (Banana and biscuits shake)

Sastojci: 1 banana, 60g mlevenog plazma keksa, 200ml hladnom mleka, 1 kugla sladoleda od vanile, 1 kugla sladoleda od cokolade, umucen slag (opciono).

Priprema:

1. Oljustenu bananu, keks, mleko i sladoled od vanile i cokolade staviti u blender i izblendirati.

2. Sipati u casu, odozgo stavit umucen slag.

Ingredients: 1 banana, 60g ground biscuits (plasmon), 200ml cold milk, 1 scoop vanilla ice cream, 1 scoop chocolate ice cream, whipped cream (optional).

Preparation:

1. Peeled banana, biscuits, milk, vanilla and chocolate ice cream put in blender and blend until smooth.

2. Pour into a glass, top with whipped cream.

Pire od patlidzana i paradajza (Eggplants and tomatoes puree)

Sastojci: 4 patlidzana, 400g pileceg belog mesa, 1 tikvica, 1 manji praziluk, 2 cena belog luka. 500ml sosa od paradajza, 2 paradajza, maslinovo ulje, malo tople vode.

Priprema:

1. Pripremiti patlidzan "ako pecete u rerni". Oljustiti paradajz.

2. Tikvicu, praziluk, beli luk i paradajz ocistiti i iseci na kocke.

Coko kafa (Choco black coffee)

Sastojci: 125ml kafe (procedjene), 80ml vrelog mleka, 1 kasika cokoladnog sirupa, 1 kasika vanila sirupa, kockice leda (opciono)

Priprema:

1) Pomesati mleko, cokoladni i vanila sirup.

2) Sipati u casu, dodati kafu i kockice leda.

Ingredients: 125ml black coffee, 80ml of hot milk, 1 tablespoon chocolate syrup, 1 tablespoon vanilla syrup, ice cubes (optional).

Preparation:

1) Mix the milk, chocolate and vanilla syrup.

2) Pour into a glass, add coffee and ice cubes.

Hrono podloga za picu (Chrono pizza crust)

Sastojci: 150g speltinog brasna, 100g razanog brasna + jos malo za posipanje, prstohvat morske soli, 5g praska za pecivo, 165ml mlake vode, kokosovo ulje.

Priprema:

1. Prosejati speltino i razano brasno. U plasticnu ciniju pomesati speltino i razano brasno, prasak za pecivo i so. Dobro sjediniti.

2. Postepeno dodajuci vodu, mesite testo rukom. Ako je testo lepljivo dodati jos malo speltinog brasna.

3. Oblikovati loptu i ostaviti da stoji 10 minuta.

Salata od pileceg mesa, paradajza i celera (Chicken breasts, tomato and celery salad)

Sastojci: 400g pileceg belog mesa, 3 paradajza, 1 komad korena celera, maslinovo ulje za przenje mesa, za preliv - sok od pola svezeg limuna, 5 kasika maslinovog ulja, morska ili himalajska so.

Priprema:

1. Pilece belo meso istanjiti cekicem za meso. Paradajz oljustiti, ocistiti i iseci na kocke. Koren celera oljustiti i izrendati (na krupno).

2. Pilece belo meso premazati maslinovim uljem i prziti u tiganju sa obe strane. Staviti na papirni ubrus da upije visak ulja. Iseckati na kocke.

Krem corba od brokolija i karfiola (Broccoli and cauliflower cream chowder)

Sastojci: cvetovi od 1 brokolija i cvetovi od 1 karfiola (oprani i ocisceni), 2 cena belog luka, 2 L supe od povrca (bujon), 2 kasike kokosovog ili maslinovog ulje, morska ili himalajska so.

Priprema:

1. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2. U serpu staviti ulje i pustiti da se ugreje. Dodati beli luk i proprziti. Sipati supu i pustiti da prokljuca.

3. Dodati brokoli i karfiol i kuvati dok ne omeksaju. Procediti.

Spagete od tikvica sa Bolonjeze sosom (Zucchini spaghetti with Bolognese sauce)

Nacin 1:

Sastojci: 3 tikvice, Bolonjeze sos ili Bolonjeze sos 2.

Priprema:

1. Tikvice oprati i obrisati. Odseci krajeve, preseci na pola i izvaditi sredinu. Ljustilicom za krompir, iseci na tanke listove, a potom iseci nozem na rezanca.

Napomena: ako nemate ljustilicu za krompir, nozem iseci na tanke listove, a potom iseci nozem na rezanca.

2. U serpu, sipati vodu i pustiti da prokljuca, na srednjoj temperaturi. U drugu serpu staviti hladnu vodu. Spustiti rezanca u vrelu vodu i kuvati 2-3 minuta. Prebaciti rezanca u hladnu vodu, da se zaustavi kuvanje.

Kafa sa dve vrste sosa (Coffee with kinds of sauce)

Sastojci: 125ml kafe (procedjene), 200ml vrelog mleka, 1 kasika kakao sosa, 1 kasika sosa od bele cokolade.

Priprema:

1) Pomesati mleko, kakao sos i sos od bele cokolade.

2) Sipati u solju i dodati kafu.

Ingredients: 125ml black coffee, 200ml of hot milk, 1 tablespoon cocoa sauce, 1 tablespoon of white chocolate sauce.

Preparation:

1) Mix the milk, cocoa sauce and white chocolate sauce.

2) Pour in mug and add the coffee.

Zamenite ne zdrave namirnice sa zdravim (Replace unhealthy foods with healthy)

1. Umesto margarina koristite gi puter ili avokado.

2. Umesto secera koristite steviju.

3. Umesto jogurta koristite kiselo mleko.

4. Umesto kvasca koristite psilijum.

5. Umesto rafinisanog suncokretovof ulja koristite ulje od uljane repice, maslinovo ili kokosovo ulje.

Bolonjeze sos 2 (Bolognese sauce 2)

Sastojci: 350g nemasnog juneceg mlevenog mesa, 2 kasike kokosovog ulja, 2 cena belog luka, 500ml paradajz sosa, morska ili himalajska so, 200ml tople vode.

Priprema:

1. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2. U serpu ili dublji tiganj, na srednjoj temperaturi zagrejati ulje. Dodati beli luk, pa prziti oko 5 minuta, povremeno mesajuci.

3. Dodati mleveno meso i prziti dok ne postane braon oko 15 minuta.

Kuvani djevreci (Cooked bagels)

Sastojci: 600g speltinog brasna, 1 kasicica morske ili himalajske soli, 4 kasicice praska za pecivo, 1 1/2 + 4 kasicice sode bikarbone, 120g gi putera (sobne temperature),300ml kisele vode, 2 L vode.

Priprema:

1.  U vangli, pomesati brasno, so, prasak za pecivo i 1 1/2 kasicice sode bikarbone.

2. Dodati gi puter i kiselu vodu i zamesiti glatko testo.

Sirup od pomorandze (Orange syrup)

Sastojci: 220g secera, 125ml vode, 180ml soka od pomorandze (sveze iscedjenog), 1 kasika gustina, 2 kasike gi margarina.

Priprema:

1. U ciniji, pomesati sok od pomorandze i gustin. Dobro sjediniti.

2. U serpicu staviti secer i vodu i pustiti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu.

Tortilje od heljdinog brasna (Tortillas from buckwheat flour)

Sastojci: 300g heljdinog brasna, 600ml vode, 2 cena belog luka, 3 kasike svezeg timijana ili 3 kasicice suvog, prstohvat morske ili himalajske soli, gi puter.

Priprema:

0. Prosejati brasno. Beli luk oljustiti i zgnjeciti. Svezi timijan sitno iseckati.

1. Pomesati sve sastojke osim gi putera. Dobro sjediniti i ostaviti da stoji pola sata.

2. U tiganju, na srednjoj temperaturi, rastopiti i ugrejati gi puter.

Napomena: staviti toliko gi putera da tiganj bude lagano premazan. Ako ste stavili malo vise, pokupite visak sa salvetom.

Bolonjeze sos (Bolognese sauce)

Sastojci: 350g nemasnog juneceg mlevenog mesa, 2 stabljike celera, 2 cena belog luka, 2 kasike maslinovog ulja, 80g pancete, 100ml crvenog suvog vina, 550-700ml junece ili pilece supe, 3 kasike paradajz pirea, morska ili himalajska so, 200ml vode.

Priprema:

1. Celer i pancetu iseckati. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2. U serpu zagrejati ulje na srednjoj temperaturi. Dodali celer i beli luk i prziti dok ne omeksa, oko 7-8 minuta.

Hrono tabela u restriktivnom periodu (Chrono table in the restricted period)

Hrono tabela sa namirnicama u restriktivnom periodu

namirnice-u-hrono-ishrani

Chrono table with foods in the restricted period

foods-in-chrono-nutrition


Kako skuvati integralni Basmati pirinac? (How to cook integral Basmati rice?)

Sastojci: 250g integralnog Basmati pirinca, 500ml vode, prstohvat morske ili himalajske soli.

Priprema:

1. Na serpu staviti cediljku, sipati pirinac i isprati pod hladnom vodom. Ocediti.
2. U serpu staviti pirinac, naliti vodom i posoliti.
3. Pustiti da prokljuca pa smanjiti na nisku temperaturu, poklopiti i krckati oko 35-45 minuta, ili dok voda ne ispari i pirinac bude skuvan.

Nepecene stanglice od sargarepe (No bake carrot bars)

Sastojci: 750g ovsenih pahuljica, 2 kasike stevije, 1 kasika cimeta, 1/2 kasicice djumbira, 1/2 kasicice muskatnog oraha, 60ml kokosovog ulja (rastopljenog), 120ml agava sirupa, 3-4 sargarepe (ispasirane), kokosovo ili sojino mleko po potrebi.

Priprema:

1. Ovsene pahuljice stavite u blender i izblendirajte. Sargarepe oljustite, iseci na kolutove i ispasirajte u blenderu. Pomesati kokosovo ulje i agava sirup.

Napomena: stavite prvo 500g, pola sipajte u ciniju, pa dodajte 250g na (vrh) vec samlevenih pahuljica, u blender i ponovo sameljite.

Kako pripremiti tofu? (How to prepare tofu?)

Presovanje tofua

Potrebno: tofu, 2 posluzavnika, teske knjige, 2 kuhinjske krpe, papirni ubrusi.

Priprema:

1. Izvaditi tofu iz pakovanja i ocediti od vode.

2. Iseci tofu na kocke oko 2-3 cm.

3. Na posluzavnik staviti kuhinjsku krpu, preko poredjati papirne ubruse. Poredjati kockice tofua (u jedan sloj), prekriti papirnim ubrusima, a zatim prekriti kuhinjskom krpom i staviti drugi posluzavnik.

Kako pripremiti tempeh? (How to prepare tempeh?)

Kako pripremiti tempeh u tiganju?

Sastojci:  60g tempeha, 1 kasika povrtne supe, 250ml prokuvane vode, 1 kasika tamari sosa (sa niskim sadrzajem natrijuma), 1 kasika sirupa od javora*, 1/2 kasicice slatke aleve paprike, prstohvat bibera. 

*Napomena: ako imate dijabetes tipa 2 (insulinski dijabetes) izostavite sirup od javora.

Priprema:

1) Iseci tempeh na trake debljine oko 1 cm.

2) Pomesati tamari sos, sirup od javora, alevu papriku, slatku alevu papriku i biber. Promesati da se sjedine sastojci.

Wednesday, February 24, 2021

Tempeh sa povrcem (Tempeh with vegetables)

Sastojci: 120g tempeha, 1 crvena paprika, 1 manji patlidzan, 1 manja tikvica, 2 cena belog luka, 1 praziluk, 35g sirove kinoe ili pirinca, 35g badema, 1 kasicica korena djumbira (svezeg, rendanog), za sos: 1 kasicica susamovog ulja, 2 kasicice suncokretovog ulja (nerafinisanog), 30ml balzamiko sirceta, 1 kasika lanenog semena (u prahu); 2 kasike soja sosa (bez secera), 1/2 kasicice aleve paprike u prahu.

Priprema:

1) Tempeh iseci na kocke oko 1.5 do 2 cm. Crvenu papriku, patlidzan, tikvicu i praziluk oprati i ocistiti (oljustiti). Beli luk oljustiti. Papriku iseci na trakice. Patlidzan i tikvicu iseci na kockice. Praziluk i beli luk sitno iseckati. Kinou ili pirinac isprati u nekoliko voda. Ocediti.

2) Skuvati kinou ili pirinac.

Kako skuvati kinou (How to cook quinoa)


Sastojci: 250g kinoe, 625ml vode.

Priprema:

1) Potopiti kinou u toplu vodu na 2h, a maksimum do 8h. Oprati kinou u nekoliko voda. Ocediti.

2) U serpu staviti vodu i pustiti da prokljuca. Smanjti na srednju (4) ili srednje nisku (3) temeparturu i dodati kinou. Kuvati 15 do 20 minuta. Ne poklapati.

Sunday, February 21, 2021

Pita sa krompirom, kelerabom i mesom (Pie with potatoes, kohlrabi and meat)

Sastojci: 375g kelerabe, 2 krompira, 2 paradajza (zrelija), 1 sargarepe, 1 komad korena celera (oko 2cm), 1 crni luk (ako je veci onda pola), 2 cena belog luka, celerovo i persunovo lisce, 300g jumeceg mlevenog mesa, 25g ementalera, 1 zumance, 25g gi putera, 150ml mleka, po prstohvat muskat oraha, kurkume, kima i djumbira u prahu, 1 kasika kokosovog ulja ili suncokretovog nerafinisanog.

Priprema:
1) Kelerabu, krompir, paradajz, sargarepu, celer, crni i beli luk oprati i oljustiti. Kelerabu, krompir i paradajz iseci na kockice. sargarepu izrendati na krupno. Crni i beli luk sitno iseckati. Celer ostaviti u komadu.
2) Keleratu i krompir staviti u serpu. Doliti vodu i kuvati na srednjoj temperaturi (4) dok ne omeksa. Ocediti.
3) Izgnjeciti viljuskom ili u secku, da dobijete pire. 

Kalorije u namirnicama (Calories in foods)

Kalorije u namirnicama:

1) Voce

2) Povrce

3) Meso

4) Riba

5) Mlecni proizvodi

6) Zitarice

7) Zacini

8) Ulja

9) Napitci

10) Sosevi

11) Ostalo

12) Jaja

Calories in foods: