Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Thursday, July 24, 2025

Sambal indonezijski cili sos (Sambal Indonesian chili sauce)

Sastojci: 50 g suvih čili papričica (bez semenki), ½ glavice crnog luka, 4 čena belog luka, 1 tanka kriška đumbira, 3 cm paste od škampa, 250 ml vode, za sos za kuvanje - 2 kašike ulja od avokada, za začine - 1 kašika soka od limuna, 3 kašike kokosovog šećera, 1 kašičica soli.

Priprema:

1. Potopite čili papričice u vruću vodu 30 minuta. Ocedite. Očistite crni luk i čenove belog luka. Isecite crni luk na 3 dela. Oljuštite đumbir.

2. U kuhinjskom procesoru za hranu dodajte čili papričice, crni luk, beli luk, đumbir, pastu od škampa i vodu i blendirajte dok ne postane glatko.

Slani kolac sa prsutom i maslinama (Savory cake with prosciutto and olives)

Sastojci: 300 g visenamenskog brašna, 200 ml mleka, 100 g prsute (iscekana na kockice), 100 g rendanog provolone kackavalja (cedar sira ili mocarela sira ili fontina sira), 50 g zelenih maslina (bez koštica, sitno seckanih),  50 g parmezana ili vegan parmezana (rendanog), 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, 25 g avokado ulja, 3 jaja, 10 g praška za pecivo, so po ukusu, biber po ukusu.

Priprema: 

0. Pomesati brasno I prasak za pecivo.

1. Stavite jaja, mleko, ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado ulje, so i biber u posudu i umutiti viljuskom. 

2. Dodajte parmezan I brašno i dobro promešajte. 

Wednesday, July 23, 2025

Salata od matilovca i krompira (Lamb's lettuce with potatoes salad)

Sastojci: 100 g matilovca, 1 veci krompir, 2 jaja (opciono) + 1 kasicica soli + 1 kasicica sirceta, 2 cena belog luka, 1 salot luk (banana luk), 1 kasika soka od limuna ili sirceta, 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

1. Matilovac oprati I otresti vodu sa listova. Krompir oprati, oljustiti i iseci na kocke. Salot luk i beli luk oljustiti i sitno iseckati. Pomesati maslinovo ulje I sok od limuna.

2. U serpu staviti krompir I preliti hladnom vodom I pustiti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu (4) I kuvati dvadesetak minuta, ili dok krompir me bude gotov. Procediti vodu i ostaviti da se ohladi.

Klasican preliv za salatu (Classic salad dressing)

Sastojci: 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 manji cen belog luka (oljušten, mlevena) ili ½ kašičice belog luka u prahu ili u granulama, 1 kašika svežeg limunovog soka* ili belog sirćeta (ili jabukovo sirće ili balzamiko sirće), 1 kašičica senfa, ½ kašičice soli, ¼ kašičice bibera, 1 kašičica meda (opciono).

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u teglu, zatvorite i dobro promućkajte ili umutite u činiji.

2. Pre serviranja, ponovo promućkajte.

Majonez sa maslinovim uljem i surutkom (Mayonnaise with olive oil and whey)

Sastojci: 2 žumanca, 2 kašike limunovog soka, 240 ml maslinovog ulja, morska so i biber po ukusu, ¼ kašičice senfa u prahu, 1 ½ kašike surutke.

Priprema:

1. Napunite malu metalnu ili staklenu posudu toplom vodom.

2. Posle nekoliko minuta prolijte toplu vodu i dobro osušite posudu.

Indijska piletina zacinski miks (Indian chicken seasoning mix)

Sastojci: 2 kašike dimljene paprike u prahu, 2 kašike čilija u prahu, 2 ili 3 kašike kari praha, 2 kašike mlevenog kumina, 2 kašike belog luka u prahu, 2 kašičice mlevene kurkume, 2 kašičice mlevenog kardamoma, 2 kašičice mlevenog korijandera, 2 kašičice crnog luka u prahu, 1 kašičica senfa u prahu, 1 kašičica semena komorača (sveže mlevenog), 1 kašičica garam masale, ¼ kašičice žalfije, so i mleveni crni biber po ukusu, 1 prstohvat mlevenog đumbira.

Priprema:

1. Pomešajte sve sastojke u činiji.

2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili tegli.

Tikvica pljeskavice sa cedar sirom iz rerne (Zucchini patties with cheddar in the oven)

Sastojci: 1 srednja tikvica + ½ kasicice soli, 1 jaje, 30 g ovsenih pahuljica (mlevenih) ili ovsenog brasna, ½ kasicice belog luka u granulama, 80 g cedar sira (rendanog), 1 kasika svezeg vlasca (sitno seckanog) ili 1 kasicica suvog vlašca, 1 kasika maslinovog ulja, prstohvat morske soli.

Priprema: 

1. Tikvicu oprati, oljustiti i izrendati na krupno. 

2. Posoliti i promesati. Ostaviti 30 minuta.

Havajska pica (Hawaiian pizza)

Napraviti ranije: 1 testo za picu 28 cm (11 inca), 60 g sos za picu.

Sastojci: 1 testo za picu, 130 g mocarela sira (rendanog), 160 g šunke (iseckane na kockice) ili 100 g slanine (isečene na tanke kockice), 90 g ananasa (isečenog na kockice), 60 g sosa za picu.

Priprema:

1. Premažite sos za picu preko testa za picu.

2. Poređajte mocarela sir.

Losos sa povrcem u rerni (Salmon with vegetables in the oven)

Sastojci: 500 g fileta lososa, malo soli, malo bibera, malo ljute aleve paprike (opciono) ili malo slatke aleve paprike u prahu, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kasicica soka od limuna, 1 grancica svezeg ruzmarina (poskidajte listice I malo izmrvite rukama), 1 ½ kasicice svezeg timijana (sitno seckanog), ½ kasicice svezeg mirodjije (sitno seckane), povrce - 150 g paradajza, 3 cena belog luka, 1 tikvica, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, origano, 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

1. Paradajz oljustiti. Tikvicu oljustiti. Paprike ocistiti. Beli luk oljustiti. Sve iseci na kocke. Paprike mozete iseci na stapice. Beli luk sitno iseckati. Losos operite I osusite papirnim ubrusom.

2. Pomesati maslinovo ulje I origano.

Tuesday, July 22, 2025

Dzem od krusaka i smokava sa orasima (Pear and fig jam with walnuts)

Sastojci: 1 kg smokava, 1 kg krušaka (viljamovki), 4 limuna + 2 kasicice sode bikarbone, 300 g šećera, 2 stapica cimeta ili 1 kasicica cimeta u prahu ili mlevenog, 6 piment zrna, 150 g oraha.

Priprema:

1. Smokvama skinite drske I oljustite koru koliko moze. Iseci na cetvrtine. Kruske oljustiti, ocistiti I iseci na kocke. Limun oprati u rastvoru vode i sode bikarbone. Potopiti u vodu sa sodom bikarbonom I ostaviti 30 minuta. Cetkicom istrljati koru I dobro isprati. Koru oljustiti i ukloniti beli deo. Beli deo baciti. Limun pulpu I koru samleti u secku. Orahe sitno iseckati ili samleti. Stapice cimeta prelomiti na tri dela. Zrna pimenta I cimetom staviti u gazu, zamotati I vezati kanapom. Ostaviti duzi kraj kanapa da se moze vezati za drsku serpe.

2. U serpu staviti smokve, kruske, secer I limun. Promesati. Ostaviti da stoji preko noci (8 sati) u frizideru. Povremeno promesati.

Palacinka korpice sa jajima i sunkom (Crepes baskets with eggs and ham)

Sastojci: palacinke, 6 snita sunke ili neki drugi delikates, 120 g cedar sira ili mocarela sira (rendanog), 6 jaja.

Priprema:

1. Napraviti palacinke.

2. U pleh za mafine za 6 mafina (vece rupe), staviti po jednu palacinku da se oblozi svaka rupa sa svih strana.

Zacinski miks za govedje meso (Spice mix for beef meat)

Sastojci: 2 kašike nejodirane soli, 2 kašike mlevenog crnog bibera, 2 kašike mlevene paprike, 2 kašike Montreal zacinski miks za biftek i burgere, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašika crnog luka u prahu, 1 kašika Kajun zacinski miks, 1 kašika sušenog timijana, 1 kašika sušenog ruzmarina, 1 kašika sušenog bosiljka.

Priprema:

1. Pomešajte sve sastojke.

2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili tegli.

3. Prelijte malo maslinovog ulja preko govedine ili rebara i utrljajte začine svuda.

4. Pecite u zagrejanoj rerni na 110°C (225°F) dok termometar sa trenutnim očitavanjem umetnut u sredinu ne pokaže 48°C (118°F) ili ćete morati da ga pečete otprilike 30-45 minuta po 450 g mesa, u zavisnosti od željenog stepena pečenja.

  • Srednje pečeno: 30-35 minuta po 450 g mesa
  • Srednje pečenje: 35-40 minuta po 450 g mesa.
  • Srednje pečenje: 40-45 minuta po 450 g mesa.

5. Vreme odmaranja:

Ostavite meso da odstoji najmanje 20-30 minuta nakon pečenja, labavo pokriveno, kako bi se sokovi raspodelili . Ovo će rezultirati mekšim i ukusnijim pečenim mesom.

6. Przenje na visokoj temperaturi, da se dobije deblja braon korica (opciono):

Neki recepti preporučuju prženje na visokoj temperaturi na kraju procesa pečenja ili pre pečenja kako bi se dobila hrskava kora. Ovo se može uraditi u rerni na višoj temperaturi od 230°C (450°F) tokom 5-10 minuta ili na šporetu u vrućem tiganju.


Ingredients: 2 tablespoons non iodized salt, 2 tablespoons ground black pepper, 2 tablespoons sweet paprika powder, 2 tablespoons Montreal seasoning mix for steaks and burgers, 1 tablespoon garlic powder, 1 tablespoon onion powder, 1 tablespoon Cajun seasoning mix, 1 tablespoon dried thyme, 1 tablespoon dried rosemary, 1 tablespoon dried basil.

Preparation:

1. Combine all ingredients.

2. Keep in an airtight container or jar.

3. Drizzle some olive oil over beef or prime rib and rub seasoning all over. 

4. Bake in a preheated oven at 110 C (225 F)110 until an instant-read thermometer inserted into the center reads 48 C (118 F) or you'll need to roast it for approximately 30-45 minutes PER POUND, depending on the desired level of doneness. 

  • Medium-rare: 30-35 minutes per pound.
  • Medium: 35-40 minutes per pound.
  • Medium-well: 40-45 minutes per pound.

5. Resting Time:

Allow the roast to rest for at least 20-30 minutes after cooking, loosely covered, to allow the juices to redistribute. This will result in a more tender and flavorful roast. 

6. Searing (optional):

Some recipes recommend a high-heat sear at the end of the cooking process or before cooking to develop a crispy crust. This can be done in the oven at a higher temperature at 230 C (450 F) for 5-10 minutes or on a stovetop in a hot pan.

Montreal zacinski miks za biftek i burgere (Montreal spice mix for steaks and burgers)

Sastojci: 2 kašike crnog bibera u zenu, 2 kašike dimljene paprike u prahu, 2 kašike nejodirane soli, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašika crnog luka u prahu, 2 kašičice celog semena korijandera, 2 kašičice celog semena senfa, 3 kašičice sušenog mirodjije, 2 kašičice sušenog ruzmarina, 1 kašičica ljuspica ljute paprike.

Priprema:

1. Pomešajte biber, so, seme korijandera I seme senfa u avanu ili mlinu za začine. Blendirajte dok se skoro potpuno ne raspadne. 

2. Dodajte ostatak začina i ponovo blendirajte dok se dobro ne sjedini.

Monday, July 21, 2025

Hleb sa gauda sirom (Bread with gouda cheese)

Sastojci: 500 g mekog belog brašna, 20 g svezeg kvasca, 300 ml mlake vode, 1 kašika šećera, ½ kašicice soli, prstohvat mlevenog bibera, 150 g rendanog gauda kackacavalja.

Priprema:

1. Pomešati brašno, so, šećer, biber, gaudu i kvasac. 

2. Postepeno dodavati mlaku vodu i mesiti dok se sastojci ne sjedine odnosno dok se na dobije glatko testo. 

Smuti od banane, kivija i matče (Matcha kiwi banana smoothie)

Sastojci: 3 banane (isečene, zamrznute), 3 kivija (isečena, zamrznuta), 1 kašika praha matče, 200 ml ovsenog mleka ili nekog biljnog mleka za posipanje - mak, susam, pinjoli ili orasi, sveži kivi ili banana, bademi, seme suncokreta, kokosovo brasno, čia seme, rendana čokolada.

Priprema:

1. Stavite banane, kivi, mleko i prah matče u blender ili procesor hrane i blendajte dok ne postane glatko.

2. Podelite smuti u dve šolje.

Sunday, July 20, 2025

Pita sa zacinjenim krem sirom i sunkom (Puff pastry pie with seasoned cream cheese and ham)

Sastojci: 300 g lisnatog testa *, 100 g zacinjenog krem sira*, 150 g sunke (ili neki drugi delikates), 100 g rendanog kackavalja (cedar sir, Monterej dzek, kolbi, Ementaler), za premaz - 1 jaje, 1 kasika mleka, za posipanje - susam ili 50 g kackavalja (rendanog).

Priprema:

1. * Napraviti lisnato testo 1 ili lisnato testo 2.

2. Razvaljati lisnato testo na debljinju oko 0.3 cm u pravougaonik.

Saturday, July 19, 2025

Zacinski miks za pilece meso (Seasoning mix for chicken meat)

Sastojci: 1 ½ kašičice nejodirane soli, 1 kašičica sušenog bosiljka, 1 kašičica sušenog ruzmarina, ½ kašičice belog luka u prahu, ½ kašičice senfa u prahu, ½ kašičice slatke paprike u prahu, ½ kašičice mlevenog crnog bibera, ½ kašičice sušenog timijana, ¼ kašičice semena celera, ¼ kašičice sušenog peršuna, ⅛ kašičice mlevenog kumina, ⅛ kašičice kajenskog bibera, ⅛ kašičice vegete.

Priprema:

1. Pomešajte sve sastojke u maloj posudi dok se ne sjedine.

2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Kajun kremasta testenina sa skampima (Cajun creamy pasta with shrimp)

Sastojci: 500 g velikih škampa (očišćenih, bez žila, bez repova, osušenih), 2 kašičice kajun zacinskog miksa, 6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, prstohvat soli, 1 mali crni luk (krupno iseckan), 1 crvena paprika (bez semenki, isečena na kockice), 4 čena belog luka (oljuštena, sitno iseckana), 350 g lingvine testenine (ili fetučine, trenete ili špagete), 270 g pavlake za kuvanje (pola-pola krema ili krem sira), 100 g + 30 g parmezana (sitno rendanog), 30 g svežeg peršunovog lišća (sitno iseckanog), 25 g vlašca (sitno iseckanog).

Priprema:

1. U činiji pomešajte škampe, kajun zacinskog miksa i 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja i soli.

2. U velikom, dubokom tiganju na srednje jakoj vatri (5) zagrejte 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dodajte škampe i pržite, vodeći računa da škampi dodiruju tiganj, dok ne porumene i ne proprže se, oko 2 do 3 minuta sa svake strane. Prebacite na tanjir.

Krompir salata (Potato salad)

Sastojci: 1 kg krompira, 3 kisela krastavčića (ako su kornisoni 6 komada), supa, ½ glavice crnog luka ili 2 cena belog luka, malo sirćeta, malo ulja, prstohvat bibera.

Priprema:

1. Krompir oprati, oljustiti, oprati I iseci na cetvrtine. Crni luk i krastavcice ocistiti I sitno iseckati. Beli luk oljustiti i sitno iseckati (ako koristite umesto crnog luka).

2. U serpu staviti krompir, preliti hladnom vodom I pustiti da prokljuca. Smanjiti na srednju temperaturu (4) I kuvati od 30 do 40 minuta, zavisno od velicine krompira.

Dezert u casi sa ananasom (Dessert in a cup with pineapple)

Sastojci: 580 ml ananasa (iz konzerve), 420 g piskota, 400 g kisele pavlake, 80 g šlaga u prahu, 60 g secera, 20 g vanilin secera, ½ kasicice karanfilica (u prahu).

Priprema:

0. Ocediti ananas. Iseci na kockice. Piskote iseci na pola a neke na 3 dela.

1. Pomesati kiselu pavlaku, vanilin secer i šećer.

2. U sok od ananasa umakati piškote i stavljati u casu po dve piskote.

Friday, July 18, 2025

Grcki caciki sos (Greek tzatziki sauce)

Sastojci: 1 krastavac (delimično oljušten, na strafte), ½ kašičice nejodirane soli, 2 do 3 čena belog luka, oljuštena (sitno rendana ili mlevena), 1 ¼ kašičice belog sirćeta, 1 ¼ kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 500 ml grčkog jogurta (običnog), šaka seckane sveže mirođije, ¼ kašičice mlevenog belog bibera.

Priprema:

1. Sitno izrendajte krastavac.

2. Dodajte so i promešajte.

Corba od zelja (Chowder with collard greens)

Sastojci: 250 g zelja, 80 g praziluka, 100 g šargarepe, 80 g korena peršuna, 30 g korena celera, 200 g krompira, ½ kasicice vegete, 1.5 L vode, 200 ml pavlake za kuvanje, 100 ml ulja.

Priprema:

1. Ocistite zelje I iseci na trakice. Praziluk ocistite I sitno iseckajte. Šargarepu, koren peršuna i koren celera oljustiti i krupno narendati. Krompir oljustiti i iseckati na kockice.

2. Ulje sipati u dublju šerpu i staviti da se zagreje. Smanjiti temperaturu na srednju (3).

Feta sir (Feta cheese)

Sastojci: 4 L punomasnog kravljeg ili kozjeg mleka (ne ultrapasterizovanog), ⅛ kašičice mezofilne starter kulture, 1 ¼ kašičice kalcijum hlorida, ½ tablete sirišta + 65 ml vode; ili ½ kašičice tečnog sirišta, 1,9 L hladne vode, 454 do 567 g nejodirane soli, 2 ½ kašičice belog sirćeta.

Priprema:

1. Sipajte punomasno mleko u veliku šerpu.

2. Stavite šerpu u sudoperu, napunite je vrućom vodom do ¾ ivice šerpe.

Bugarski jogurt (Bulgarian buttermilk - yogurt)


Sastojci: 4 L punomasnog mleka, 130 g običnog jogurta.

Priprema:

1. U velikoj šerpi zagrejte mleko na srednjoj vatri (4) na oko 91 do 94°C (195 do 200°F).

Da biste ubili sve bakterije koje bi mogle biti u mleku.

2. Ostavite da se ohladi na 43 do 46°C (110 do 115°F).