UN dijeta se sastoji iz cetiri dana koja se ponavljaju. Prvi dan je proteinski dan, drugi dan je skrobni, treci dan su ugljeni hidrati, a cetvrti dan je voce.
Redosled dana se ne sme menjati.
—
UN Dijeta Objasnjenje Pojmova
PRVI DAN = PROTEINSKI DAN
PROTEIN je sastavljen od AMINOKISELINA. Jedna aminokiselina je TRIPTOFAN. Triptofan putuje do mozga i pretvara se u SERATONIN. Seratonin znaci Dobro Raspolozenje. DOBRO RASPOLOZENJE se pretvara u melatonin koji je zapravo HORMON koji nam pomaze da BOLJE ZASPEMO.
Hrana na biljnoj bazi: koje su bogate Triptofanom (proteinom) su:
Soja, orasasti plodovi (orasi, indijski orasi, bademi, lesnici, i slicno) i semenke (bundeva-golica, suncokret, susam, chia, lan, psilium, mak), pasulj (tetovac, sareni, pinto, beli, gradistanac, tresnjevac, azuki, crni i drugi), lisnato zeleno povrce (spanac, mikrozelenje*, zelje, kupus, lisce cvekle, potocarka, zelena salata, blitva, rukola, kineski kupus, endivija), pecurke i brokoli.
*Mikrozelenje = druge vrste povrca koje se obicno uzgajaju kao mikrozelenje su: cvekla, blitva, spanac, amarant, zelena salata, cikorija, endivija, sargarepa, celer, komorac, poriluk, luk i krastavac.
DRUGI DAN = SKROBNI DAN
Skrobna hrana je glavni izvor ugljenih hidrata i zato ima vaznu ulogu u zdravoj ishrani.
Skrobne namirnice su: krompir, hleb, pirinac, testenina i zitarice.
TRECI DAN = UGLJENI HIDRATI (UH)
Postoje UGLJENI HIDRATI koji se SPORIJE vare i koji se BRZE vare.
Od brzih UH vam se spava posle jela. Spori UH vas duze drze budnim i sitim.
BRZI UGLJENI HIDRATI su:
Beli hleb, bela testenina (pasta), beli pirinac.
SPORI UGLJENI HIDRATI -
(Oni koji imaju veci % vlakana ) su:
- zrna celovite zitarice (en. Whole grains) - gersla-jecam zrno, psenica, kinoa, proso, ovas u zrnu, heljda zrno.
- mahunarke - pasulj, socivo.
- povrce
CETVRTI DAN = VOCE
VOCE koje ima miks obe vrste ugljenih hidrata. I BRZIH i SPORIH.
KLASIFIKACIJA VOCA:
1. Slatko voce - urme, banane, smokve, slatko grozdje, papaja.
2. Kiselo voce - limun, limeta, pomorandza, mandarina, ananas, grejpfrut, kivi, nar, jagoda, kisela jabuka, kiselo grozdje, brusnica.
3. Polu-kiselo voce - kruske, breskve, jabuke, kajsije, breskva-nektarina, sljiva, mango, tresnje, malo kiselo grozdje, maline, borovnice, kupine.
4. Masno voce - avokado, kokos.
5. Vodenasto voce - lubenice i dinje
Izvor: why you are always tired + food fixes - Youtube - pick up limes. Text : why are you always tired + food fixes.
The English translation will arrive in a few days :)
No comments:
Post a Comment