The Minuette-Food Recipes

Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Thursday, May 16, 2024

Pljeskavice od leblebija (Chickpeas burgers)

Sastojci: 200g leblebija (sirovih), 1/2 crnog luka, 5 cena belog luka, 1 veza lista persuna, 1 veza lista korijandera, 1 kasika korijandera u prahu, 2 kasike kima u prahu, 1 kasicica kardamona u prahu, 2 kasike brasna, 1 kasicica sode bikarbone, 1 kasicica soli.


Priprema:

1) Potopiti leblebije u vodu i ostaviti preko noci. Moze i 12 sati ali nakon 6 sati promenite vodu (da se ne pokvari).

2) U blenderu usitniti leblebije.

Taco pileca salata (Taco chicken salad)

Sastojci: taco tortilje, 1 glavica zelene salate, 100g kukuruza, 2-3 paradajza, 250g pileceg belog mesa, sok od 1/2 limuna, 1 avokado, za preliv - 2 kasike kisele pavlake (12%), 1 kasicica vinskog sirceta, kasicica maslinovog ulja.

Priprema:

1) Zelenu salatu oprati i iseci na trakice. Paradajza oljustiti i iseci na kockice. Belo meso oprati. Avokadi oljustiti i izvaditi kosticu.

2) Belo meso staviti u serpicu, dodati vodu i kuvati oko 20 do 30 minuta. Ocediti i iscepkati na trakice ili iseci na kockice. Ili pripremiti Rostiljsko pilece belo meso.


3) Pomesati ulje, kiselu pavlaku i sirce. Cuvati u frizideru.

4) Avokado usitniti da dobijete pire. Dodati sok od limuna i promesati.

5) Pomesati zelenu salatu, kukuruz, paradajz i piletinu. Preliti sa prelivom i promesati6) U glavni deo kutije za rucak staviti mesaviu zelene salate i piletine. U manji odeljak avokado. A u treci, tortilju isecenu na kocke.

Ingredients: taco tortillas, 1 head of lettuce, 100g of corn, 2-3 tomatoes, 250g of chicken white meat, juice of 1/2 a lemon, 1 avocado, for the dressing - 2 tablespoons of sour cream (12%), 1 teaspoon of wine vinegar, a teaspoon of olive oil.


Preparation:

1) Wash the green salad and cut it into strips. Peel the tomatoes and cut them into cubes. Wash the white meat. Peel the avocados and remove the stone.

2) Put the white meat in a pot, add water and cook for about 20 to 30 minutes. Drain and tear into strips or cut into cubes. Or prepare Barbeque chicken white meat.

3) Mix oil, sour cream and vinegar. Store in the refrigerator.

4) Crush the avocado to make a puree. Add lemon juice and stir.

5) Mix lettuce, corn, tomatoes and chicken. Pour over the dressing and stir.

6) Put a mixture of green salad and chicken in the main part of the lunch box. In the smaller section, avocado. And in the third, a tortilla cut into cubes.

Domace zele bombone (Homemade jelly candies)

Sastojci: 750ml vode, 65g gustina, 500g šećera, ½ kašičice limuntusa, 1 kasicica vanila ekstrakta, boja za kolace, još secera.


Priprema:

1. Pomesati 250ml vode, gustin i šećer da nema grudvica.

2. U serpu sipati 500ml vode i limuntus. Dodati mesavinu secera i gustina i mesajuci kuvati na srednjoj temperaturi (4) dok ne postane belicasto. Kuvati 45 minuta. Smesa ce da zapeni i pobeli. 

Salata od jecma i leblebija s povrcem (Barley and chickpea salad with vegetables)

Sastojci: 200g jecam zrna (gersla), 200g leblebija (sirovih), 5 sargarepa, 2 paskanata, komad korena celera, 1 crni luk, 250g kuvane leblebije, ½ glavice brokolija, ½ glavice karfiola, preliv za povrce i leblebije.


Priprema:

1. Potopite leblebije u vodu i ostavite da stoji 12h. Posle 6h promenite vodu. Mozete cuvati u frizideru. Isprati i ocediti. Potopiti gerslu (jecam zrno) u vodu i ostaviti 8h. Isprati u 2 do 3 vode i ocediti. Oljustiti sargarepu, crni luk, paskanat i celer i iseci na kolutove ili kockice. Pripremiti brokoli i karfiol.

2. U serpu sipati 800 ml vode i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4), dodati gerslu i kuvati od 45 do 60 minuta dok se zrna otvore. Ako je voda isparila  dodati jos vode.

Preliv za povrce peceno u rerni i kuvane leblebije (Dressing for oven-roasted vegetables and cooked chickpeas)

Sastojci: 200ml supe, 4 cena belog luka, 1 kasika majčine dušice (sveze, sitno seckane), 3 veze svežeg lista peršuna (sitno seckanog), sok od jednog limuna, 3 kašičice slatke paprike u prahu, 2 kašičice kurkurme u prahu, so, biber, maslinovo ulje.


Priprema:

1. Beli luk oljustiti i iseci na kockice.

2. Pomesati sve sastojke.

Wednesday, May 15, 2024

Domaca bela cokolada (Homemade white chocolate)

Sastojci: 100g kakao putera, 7 kasika putera od indijskih oraha, 3 1/2 kasika agava sirupa ili meda.


Priprema:

1. Na pari otopite kakao puter. Sklonite sa sporeta.

2. Dodati agava sirup ili med i puter od indijskih oraha i promesati. 

Masa ce biti gusta.

Sladoled sa maskarpone sirom i slatkom pavlakom (Ice cream with mascarpone cheese and heavy cream)

Sastojci: 500g maskarpone sira, 500ml slatke pavlake, 50g secera u prahu, 2 kasice vanila ekstrakta ili 2 kasicice arome ruma, 150g cokolade, 4 kasike ulja ili margarina, 200ml mleka, za fil - voce po zelji sveze ili suvo voce, urme,  mleveni keks ili komadici keksa, kokosovo brasno, komadici cokolade, zele bombone, krem bananice, mleveni ili seckani orasasti plodovi.


Priprema:

1. Umutiti slatku pavlaku mikserom.

2. Dodati secer u prahu i kratko mutiti ponovo.

Zelene heljdine knedle punjene mocarelom (Green buckwheat dumpling filled with mozzarella)


Sastojci: 1 kg heljdinog brašna (grubog), 200g starog crnog hleba, 50ml mleka (hladnog), 1 jaje, 20ml ulja, 50g spanaća (kuvanog), ½ glavice kupusa, 1/2 praziluka, 3 kašike vlasca, so, hladna voda po potrebi, za punjenje - mocarela, pršuta.

Priprema:

1. Stari crni hleb iseći na kockice i potopiti u mleko preko noći. Cuvati u frizideru.

2. Spanać, kupus, praziluk i vlasac iseći i pomesati sa hlebom.

Kazandibi karamelizovani mlecni puding s slatkom pavlakom (Kazandibi caramelised milk pudding with heavy cream)

Sastojci: 900ml mleka, 300ml slatke pavlake, 3 kašike pirinčanog brašna (pune) ili obicnog belog brasna, 1 kašika kukuruznog skroba tj. gustina (puna) i još ½ kašike, 150g šećera, 2 sitna komada mastike ili 1 ½ kašičice ekstrakta vanile.


Priprema:

1. Pomešajte mleko i slatku pavlaku u serpi.

2. Dodati pirinčano brašno, kukuruzni skrob, šećer i mastika gumu ili ekstrakt vanile i mešati dok ne dobijete glatku smesu.

Pikantne turske pljeskavice (Spicy Turkish burgers)

Sastojci: 1 kg mlevenog juneceg mesa, 1 kasicica pimenta, 1 kasicica cimeta, 1 kašičica bibera, 1 kašičica ljute aleve paprike, 1 kašičica slatke paprike, 1 kašičica kumina, 1 kašičica korijandera, 1 crni luk, 1 cen belog luka (izgnjecenog), 4 kasike lista persuna (svezeg, sitno seckanog).


Priprema:

1. Crni luk i beli luk oljustiti i iseckati. Crni luk staviti u vodu. 

2. U junece mleveno meso dodati sve zacine i dobro izmesiti rukom. Dodati beli luk i list persuna i jos malo mesiti da se sjedini. 

Proteinski vocni frape posle treninga (Protein fruit frappe after training)

Sastojci: 120g smrznutog bobicastog voca (jagode, maline, borovnice, kupine, aronija, suve brusnice), 250ml mleka (manje masti), 2 kasike grckog jogurta ili svapskog sira (kvark), ½ banane, 30g proteina surutke sa ukusom po zelji (zavisi koje bobicasto voce ste izabrali ili sta imate).


Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Pileci file u marinadi iz rerne (Chicken fillets in marinade from the oven)

Sastojci: 600g pileceg filea, za pohovanje - 2 jaja, 120g semenki suncokreta, 100g semenki bundeve, za marinadu - 100ml maslinovog ulja, 3 cena belog luka (izgnjecenog), 1 kasicica aleve slatke paprike ili ljute, po zelji, 1 kasicica estragona (suvog), 1 kasicica timijana (suvog), 1 kasika soka od limuna, rendana kota jednog limuna, morska so, biber.


Priprema:

1. Pomesati sastojke za marinadu i ostaviti sa strane.

2. Pileci file pomesati dobro sa marinadim i ostaviti u frizderu 3h a moze i preko noci. 

Banh mi vijetnamski sendvic od carskog mesa (Banh mi vietnamese pork belly sandwich)

Sastojci: 1 kg svinjskog trbuha (s kozom) tj. carskog mesa, 1 1/2 kašičice biljnog ulja, 1/2 kašičice kineski miks pet začina, 1 kašičica soli, 1/4 kašičice crnog bibera, za sos - 4 kašike kineskog hoisin sosa, 3 kašike kokosovog mleka, 1/2 kašičice soja sosa, za sendviče - 5 belih rolnica, 120g pileće paštete ili pilece pastete s maslinama, 6 kašika majoneza, 5 kiselih šargarepa, 5 kiselih belih rotkvi ili svežih, 2-3 stabljike zelenog luka, 2 krastavca, 2 šolje listova korijandera , 3 ljute papricice, 1 crni luk.


Priprema:

0. Stabljike luka, kisele šargarepe i bele rotkve iseci na krugove. Oljustiti krastavac i iseci ga na tanke krugove. Iseckati listove korijandera. Čili papricice očistite i sitno iseckajte. Luk oljuštite, isecite na trakice i pržite u ulju na srednjoj vatri (4) dok ne postane blago braon i hrskav.

1. Pecenje mesa - Stavite carsko meso na tanjir. Osušite kožu papirnim ubrusima. Ostavite nepokriveno u frižideru preko noći da se koža osuši.

Kineski hoisin sos (Chinese hoisin sauce)

Sastojci: 100g soja sosa ili zamena za soja sos, 3 kašike putera od kikirikija, 1 ½ kašika zutog šećera, 3 kašičice pirinčanog vinskog sirćeta, 3 kašičice susamovog ulja, 1 ½ kašičica ljutog sosa, 1 ½  čen belog luka (zgnjecen), prstohvat crnog bibera.


Priprema:

1. Pomešajte soja sos, puter od kikirikija, smeđi šećer, pirinčano vinsko sirće, susamovo ulje, ljuti sos, beli luk i biber zajedno u velikoj činiji dok se dobro ne sjedine.

2. Držite u tegli u frižideru do 10 dana ili u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču 2 meseca.

Monday, May 13, 2024

Kineski miks 5 zacina (Chinese mix 5 spices)

Sastojci: 9 celih cvetica zvezdastog anisa, 2 ¾ kašičice celih karanfilića (ili 1 ¾ kašičice mlevenih), 1 štapić cimeta (8 cm) ili 3 kašike u prahu, 3 kašike semena komorača, 3 kašičice bibera u zrnu.

Priprema:

1. Proprzite sve cele začine u suvom tiganju, dok ne zamirisu, 2-3 minuta mešajući da ne zagore.

2. Stavite sve sastojke u mlin za začine ili mlin za kafu i sameljite dok ne postane glatko.

Ingredients: 9 whole star anise pods, 2 ¾ teaspoon whole cloves (or 1 ¾ teaspoon ground), 1 cinnamon stick (8cm) or 3 tablespoons ground, 3 tablespoons fennel seeds, 3 teaspoons peppercorns.


Preparation:

1. Toast any whole spices in a dry skillet, until fragrant, 2-3 minutes stirring to prevent burning.

2. Put all ingredients in a spice grinder or coffee grinder and grind until smooth.

Proteinske stanglice punjene vocem (Protein bars filled with fruits)

Sastojci: za biskvit - 200g mlevenih badema, 80g putera od badema, 180g brašna od leblebija, 70ml kokosovog ulja (otopljenog), 120ml kokosovog mleka, 60ml meda ili agava sirupa, 3 kašike mlevenog susama, ½ kašičice sode bikarbone, prstohvat soli, za vocno punjenje - 450g smrznutog bobicastog voca (kupine, jagode, maline, borovnice, aronija, suve brusnice), 6 kašika cia semenki, 3 kašike meda ili agava sirupa, 120ml vode, 30g kakao putera, za preliv - 1 kašičica arome bobicastog voca koje koristite za punjenje ili vanila ekstrakta, 35g meda.


Priprema:

1. Za biskvit - pomesati bademe, brašno od leblebija, susam so i sodu bikarbonu.

2. Dodati u to - puter od badema, kokosovo ulje, med ili agava sirup i na kraju postepeno dodajte kokosovo mleko i zamesiti meko i glatko testo.

Cokoladne karamele (Chocolate caramels)

Sastojci: 100g cokolade (za kuvanje), 200g secera, 230ml slatke pavlake, 30g putera, 50g meda, 1 kasicica ekstrakta vanile.


Priprema:

1. U serpu staviti secer, slatku pavlaku, margarin, ekstrakt vanile i med. Na srednje niskoj temperaturi (3) zagrevati i mesati da se secer polako otopi. Kuvati dok masa ne dobije karamel boju i zgusne se.

2. Kalup velicine 20x20 cm obložiti papirom za pečenje i premazati tankim slojem ulja.

Oslic sa pecurkama i sosom od putera s biljem (Hake with mushrooms and butter sauce with herbs)

Sastojci: 1kg oslica, 400g pecurki (sampinjona), 150ml maslinovog ulja, 7 kasika prezli, 4 cena belog luka, 5 kasika lista persuna (svezeg, seckanog), za sos - 100g margarina (putera), pola limuna (bez kostica), 1 ½ kasika mesanog bilja - persun, vlasac i estragon (sveze, seckano) ili 1 ½ kasicica suve mesavine ovih bilja.


Priprema:

1. Sampinjone oprati, ocistiti i iseckati na listove. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2. U vatrostalnu posudu staviti pecurke i 2 cena belog luka. Odozgo staviti oslic.

Voćni kokos frape sa kurkumom (Fruit coconut frappe with turmeric)

Sastojci: 300ml kokosove vode, 150g mešavine smrznutog tropskog voća (papaja, banana, ananas, mango, avokado, kokos, acai) ili 150g svezeg voca jedna vrsta, 25g surutke u prahu s ukusom kokosa (proteina surutke), 2.5cm korena kurkume (svez, rendan) ili 1 kasika kurkume u ​​prahu.


Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Sunday, May 12, 2024

Urme punjene sirom i biljem sa orasima (Dates stuffed with cheese and herbs with walnuts)

Sastojci: 15 vecih urmi (bez kostica), 120g sira (brie, kamember, plavi sir, cedar, krem sir, maskarpone, vurda), 1 kasika sitno seckanog svežeg bilja (vlasac, zalfija, ruzmarin, timijan, majcina dusica), 8 celih oraha (razdvojeni na pola).


Priprema:

1. U posudi pomešajte sir sa biljem po izboru.

2. Urme napunite sirom.

Pirinac salata s kuvanim jajima (Rice salad with boiled eggs)

Sastojci: 300g kuvanog pirinča  250g šunke, 250g kiselih krastavcica, 250 g majoneza, 250ml kisele pavlake, 3 kuvana jaja (oljustena), 2 kasike svezeg vlasca ili 1 kasika svezeg origana ili 1 kasika svezeg timijana (sitno seckan).


Priprema:

1. Šunku i kisele krastavcice isecite na kockice. Belanca iseci na kockice a zumanca izgnjeciti viljuskom.

2. Pomesati pirinac, sunku i kisele krastavcice.

Pileca maslenica prelivena kiselom pavlakom (Chicken milky dough topped with sour cream)

Sastojci: maslenica osnovni recept, za fil - 500g pileceg mesa, 200g šampinjona, 100g rendanog kackavalja (trapist, edamer ili gauda), za preliv, 150g kisele pavlake ili milerama, 50ml jogurta, za premazivanje - 1 jaje, 2 kasike mleka, za posipanje - semenke, ulje.


Priprema:

1. Pripremiti testo za maslenicu.

2. Za nadev - iseckati piletinu na kocke. Pecurke oprati, ocistiti i iseci na listove.

Maslenica osnovni recept (Milky dough with yeast and baking powder)

Sastojci: 1 kg brašna, 180ml jogurta, 2 jaja, 125ml ulja, 350-400ml mleka, 10g suvog kvasca, 8g praška za pecivo, 3g soli, za premazivanje - 1 jaje + 2 kasike mleka, za posipanje - semenke.


Priprema:

1. Pomesati brasno, kvasac, prasak za pecivo i so. Promesati.

2. Dodati jogurt, mleko, ulje i jaja i umutiti mikserom. 3. Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti u frižider na 30 minuta.

Korpice od slanine s jajima i pecurkama (Bacon baskets with eggs and mushrooms)

Sastojci: 16 kom. slanine, 8 jaja, 8 kasika feta sira ili belog sira (izgnjecenog), 5 do 6 pecurki, 2 kasike margarina ili putera, so i biber po ukusu, besamel sos.


Priprema:

0. Pecurke oprati i iseci na listice. Sir izgnjeciti viljuskom. Pripremiti besamel sos.

1. Zagrejati margarin ili puter u tiganju na srednjoj vatri (4). Kada puter počne da dobija mehurice, dodati pečurke i przite 4 do 5 minuta, dok pečurke ne postanu tamno zlatno smeđe po ivicama. Ako se tiganj osuši, dodajte još malo putera. Ostaviti da se malo ohladi pa sitno iseckati.

Kako napraviti kiselu pavlaku? (How to make sour cream?)

Sastojci: 1 L (litar) punomasnog mleka, 2 supene kasike kupovne kisele pavlake.


Priprema:

1. U serpu sipati malo vode, da prekrije dno. Sipati mleko i na srednjoj temperature (4) pustiti da prokljuca.

2. Ostaviti da prohladi.

Proteinski frape od kafe s ukusom cokade (Protein coffee frappe with chocolate flavor)

Sastojci: 200ml mleka, 100ml kuvane kafe, 25g proteina surutke s ukusom cokolade, 1 kašika javorovog sirupa ili meda, 1 banana (srednje veličine, oljuštena), 1 kašičica kakao praha.

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Arapski dezert katayef (Arabic dessert qatayef)

Sastojci: za testo - 120g brašna, 60g griza, 1 kašika šećera, 1½ kašičice suvog kvasca, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat morske soli, 350ml mleka (sobne temperature), 1 kašičica ružine vode (ili ⅓ kašičice kardamona i ½ kašičice cimeta u prahu), 1 kašičica vode cvetova pomorandže (ili 1 kašičica ekstrakta vanile), za sirup - 400g šećera, 250ml vode, 2 kašičice limunovog soka, 1½ kašičice ružine vode* (zamenu pogledati u gornjem delu), za fil - 200 g mlevenih oraha, 2 kašike šećera, 1½ kašičice kardamona u prahu, za prženje - ulje avokada ili bilo koje drugo, za ukras - mleveni pistaći.

Priprema:

1. Za testo - pomešati brašno, griz, šećer, kvasac, prašak za pecivo i so da se sjedine.

2. Dodati mleko, ružinu vodu i vodu od cvetova pomorandže. Mutite da se sastojci sjedine da ne ostanu grudvice. Ostavite na stranu 30 minuta.

Saturday, May 11, 2024

Kadaif turski rezanci (Kadayif Turkish noodles)

Sastojci: 200g brašna, 160g kukuruznog skroba, 4g morske soli, 2 kašike biljnog ulja, 500ml vode.

Priprema:

1. Pomesati brašno, kukuruzni skrob i morsku so u činiji. Promesati.

2. Dodajte ulje i vodu i umutite dok ne postane glatko.

Kako napraviti tecnu surutku? (How to make liquid whey?)

Sastojci: 4 L (litre) obicnog mleka (koje nije dugotrajno), sok od jednog srednjeg limuna i gaza. 


Priprema: 

1. Sipati u serpu malo vode, da pokrije dno. Dodati mleko u kuvati dok ne prokljuca (pena ce da nadodje zato pazite da ne iskipi). Ostaviti da se prohladi. Mleko se ohladilo kad je dovoljno da vas kapljica ne opece na nadlanici.

2. Dodati sok od limuna. 

Frape za alkaliziranje organizma (Frappe for alkalizing the body)

Sastojci: 3 kivija, 1 banana, jedna saka bebi spanaca (svezeg), 25g surutke u prahu i 250ml vode. 

Priprema: 

1. Bananu i kivi oljustiti i iseci na komade. Bebi spanac oprati.

2. Sve staviti u blender i blendati dok ne postane kremasto.

Tuesday, April 23, 2024

Proteinski frape s matcha prahom i breskvama (Protein frappe with matcha powder and peaches)

Sastojci: 15g matcha proteina surutke ili proteina surutke, 2 breskve (sveže, bez koštica), 1,25 cm korena đumbira (oljuštenog, narendanog), 100ml mleka.


Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Sunday, April 21, 2024

Cokoladni kokos cupavci s dzemom (Chocolate coconut cubes with jam)

Sastojci: biskvit testo, za glazuru - 450ml mleka, 200g cokolade, 100g rogaca, 120g margarina, 100g kokosovog brasna, 2 kasike ruma, za fil - 200g dzema, za posipanje - kokosovo brasno.


Priprema:

1. Pripremiti biskvit testo. Ostaviti da se ohladi.

2. Iseci biskvit na dva dela.

Vocne praline (Fruit pralines)

Sastojci: 200g + 150g čokolade (za kuvanje), 50g slatke pavlake, 1 kasicica ekstrakta ruma, 70-100g bobicastog voca (kupine, maline, jagode, brusnice-suve, aronije, borovnice).

Priprema:

1. 200g cokolade izlomite na komade i rastopite nad parom ili na niskoj temperaturi.

2. Četkicom namazite čokoladu po rupama silikonskog kalupa.

Karamele s kiselom pavlakom (Caramels with sour cream)

Sastojci: 300g kisele pavlake, 270g šećera, 30g vanilin šećera, 80g margarina, 1 kasicica ekstrakta vanile, prstohvat karanfilica u prahu.


Priprema:

0. Margarin iseci na kocke.

1. U serpu sipati kiselu pavlaku i staviti na srednju temperaturu (4) i kad provri, dodati šećer, vanilin šećer i karanfilic i promesati.

2. Smanjiti temperaturu na srednje nisku (3) i kuvati dok ne dobije karamel boju. 

Saturday, April 20, 2024

Corba od braon sociva i paradajza (Brown lentils and tomatoes chowder)

Sastojci: 200g braon ili zelenog sočiva (suvog), 200g paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 1 stap celera, 750ml povrtne ili pilece supe (sa malo natrijuma), ⅓ kašičice kumina u prahu, ⅓ kašičice korijandera u prahu, ½ kašičice aleve paprike u prahu, 2 lista lovora (suva), 1 limunova kora, 2 g soli i prstohvat crnog bibera.


Priprema:

1. Crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati. Paradajz oljuštite i iseckajte. Očistite šargarepu i iseckajte. Iseckajte stap celera.

2. Ako koristite braon sočivo, potopite ga u hladnu vodu na 90 min. Ocedite i isperite u 3 do 4 vode. Ocedite ponovo. Ako koristite zeleno sočivo, potopite ga 12 sati u hladnu vodu. Ponovite oceđivanje i ispiranje kao kod braon sočiva.

Pesto sos od sremusa i oraha (Wild garlic and walnut pesto sauce)

Sastojci: 2 veze sremuša, 4 lista bosiljka (opcionalno), 200ml maslinovog ulja, 70g oraha, malo soli.


Priprema

1. Sremuš oprati i ocistiti uvele delove i druga ostecenja. Iseckati na komadice.

2. U blender staviti sremuš, bosiljak, orahe i maslinovo ulje i so.

Pekmez od drenjina (Cornelian cherry jam)

Sastojci: 2 kg drenjina (zrelih), 1 kg šećera.


Priprema:

1. Drenjine oprati i propasirati.

2. Dodati 500g šećera, promesati i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi (4) mesajuci.

Paprike punjene s dve vrste sira (Peppers stuffed with two types of cheese)

Sastojci: 8 paprika, 500g belog sira (ili kvarka tj.svapskog sitnog sira), 150g kackavalja (rendanog), ½ kasicice belog luka (u prahu ili u granulama).


Priprema: 

1) Paprike oprati i ocistiti od semenki.

2) Beli sir izgnjeciti i pomesati sa kackavaljem, solju i belim lukom.

Oreo keks i nutela loptice (Oreo biscuits and nutella balls)

Sastojci: 15 Oreo kolačića, 6 kašika nutele, 100 čokolade.


Priprema:

1. Stavite oreo kolačiće i nutelu u mašinu za hranu i mešajte dok ne počne da se formira loptica.

Ako je mešavina previše mekana za valjanje, ohladite 15 minuta.

2. Kasikom uzimati malo smese i formirati loptice. Staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Ohladite 30 minuta.

Friday, April 19, 2024

Punjena riba (Stuffed fish)

Sastojci: 8 manja komada ribe (saran, stuka, pastrmka, skusa, dorado, zander, sterlet), 2 sargarepe, 200g brokolija, 4 kriske limuna, svež bosiljak i ruzmarin, 6 cena belog luka, 100ml maslinovog ulja, 200g pirinca, 4 paradajza, so, biber.


Priprema:

1. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Paradajz i sargarepu oljustiti i iseci na kockice. Limun iseci na kolutove. Pripremiti brokoli. 

2. Pirinac potopiti u vodu na 30 minuta. Isprati u 4 do pet voda. Ocediti.