Sastojci: 180g kisele pavlake, 200 ml slatke pavlake, 160g secera u prahu, 20g vanilin secera.
Priprema:
1. Slatku pavlaku penasto umutite.
2. Dodajte kiselu pavlaku, secer u prahu i vanilin secer i sve dobro sjediniti.
Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.
Sastojci: 180g kisele pavlake, 200 ml slatke pavlake, 160g secera u prahu, 20g vanilin secera.
Priprema:
1. Slatku pavlaku penasto umutite.
2. Dodajte kiselu pavlaku, secer u prahu i vanilin secer i sve dobro sjediniti.
Ječam je zrno žitarica sa žvakaćom teksturom i blagim, orašastim ukusom. To je seme vrste trava koja raste u umerenoj klimi širom sveta. Ječam (Hordeum vulgare) je četvrti najveći usev žitarica na svetu, posle pšenice, pirinča i kukuruza. Ječam se obično koristi u hlebu, supama, varivima i zdravim proizvodima.
Ječam zrno - gersla ima ukus orašastih plodova i bogat je ugljenim hidratima, sa umerenim količinama proteina, kalcijuma i fosfora i malim količinama vitamina B.
Sastojci: 240g šećera, 20g vanilin šećera, 80 ml vode, 200 g margarina (iseckan na kocke), 1 kašičica cimeta (u prahu), 200 g mleka u prahu, 70 g rogaca ili kakaoa u prahu, 150 g mlevenog keksa, za posipanje - 1 kasika kakao praha, ½ kašičice cimeta (u prahu).
Priprema:
1. U šerpicu staviti šećer, vanilin šećer i vodu i kuvati na srednjoj temperaturi (4) uz stalno mesanje 3 do 4 minuta. Skloniti sa sporeta.
2. Dodati mleveni cimet i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
Ovsene mekinje su spoljašnji sloj oljuštenog zrna ovsa. Bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. To je spoljni sloj ovsene krupice, koji se nalazi odmah ispod nejestive ljuske. Ovsene mekinje mogu pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi, zdravoj funkciji creva i smanjenju krvnog pritiska i holesterola i za sprecavanje jos nekih bolesti.
1. Prepune su hranljivim materijama.
Ovsene mekinje imaju dobro izbalansiran nutritivni profil. Imaju ugljene hidrate, masti, proteine i vlakna. Posebno su bogate beta-glukanom, moćnom vrstom rastvorljivih vlakana.
Sa alkoholom. I bez alkohola.
Sastojci: 120 ml crne kafe (vruće), 20 ml amareto likera, 2 kašike šlaga (umucenog), ½ kašičice cimeta u prahu, prstohvat muskatnog oraščića.
Priprema:
1. Skuvajte kafu.
2. Sipajte liker amaretto u veliku šolju za kafu.
Sa alkoholom.
Sastojci: 100ml amaretto likera od badema, 50ml tresnja kordial, 1 kašičica limunovog soka (sveže ceđenog), 300ml limunade (obicne ili gazirane), trešnje, kockice leda.
Priprema:
1. Napunite dve visoke čaše kockicama leda.
2. Pomešajte amaretto, tresnja kordiali sok od limuna u maloj posudi.
Kordial je slatko pice s ukusom voca.
Sastojci: 700 g trešanja (bez koštica, sa peteljkama, tamne, sveže, slatke), 400 g kristal šećera, 500 ml vode, 1 ½ kašičice mahune kardamoma (zgnječenih), 2 kašičice rendane kore pomorandže, 125 ml soka od narandže (sveže iscedjenog), 2 stapica cimeta (izlomljen na komade), 5 cm djumbir (svež, oljušten, isečen na tanko).
Priprema:
1. Pomešajte tresnje, šećer, vodu, mahune kardamoma, koru pomorandže, štapiće cimeta i đumbir u serpi.
2. Pustite da provri na srednje jakoj vatri (5), povremeno mešajući.
Sastojci: 2 manje tikvice, 2 jaja, 200 kackavalja (rendanog).
Priprema:
1. Oljustiti tikvice. Iseci na manje komade.
2. U secka staviti tikvice, jaja i kackavalj i sve dobro sjediniti u tecnu masu.
Sastojci: za žele od nara - 7 listića želatina (ili 11,66 g želatina mlevenog), 1 kašičica limunovog soka (sveže isceđenog), 100 g šećera u prahu, 250 ml nezaslađenog soka od nara (jedan veliki nar daje jednu čašu soka), 1 kasicica ruzine vodice (ili ekstrakt pomorandze ili ekstrakt limuna ili ekstrakt maline), semenke jednog nara, za panakotu - 300 ml cvrste pavlake 48% masnoće (ili slatke pavlake 38% masnoće), 200 ml punomasnog mleka, 6 mahuna kardamoma (malo izlomljene), 1 mahuna vanile (na pola), 2½ listića želatina (ili 4,16 g mlevenog želatina), 75 g šećera u prahu.
Priprema:
1. Želatin za žele potopiti u hladnu vodu 15 do 20 minuta.
2. Pustiti da provri limunov sok i 300 ml vode na srednjoj vatri (4).
Sastojci: 150 ml soka od brusnice, 1 kašičica grenadina - sirup od nara, 1 kriška limete, 4 maline, bezalkoholno belo vino, kockice leda.
Priprema:
1. Pomešajte sok od brusnice, grenadin (sirup od nara), u bokalu sa šakom leda.
To možete učiniti u šejkeru za koktele.
2. Iscedite preko krišku limete i promešajte kašikom za mešanje ili kratko protresite ako koristite šejker za koktele.
Sastojci: 145 g šećera, 250 g 100% nezaslađenog soka od nara, 1/2 limuna ili 1 do 2 kapi vode od cvetova pomorandže.
Priprema:
1. Pomešajte šećer i sok od nara*.
2. U šerpi zagrejte šećer i sok na srednjoj vatri (4) na šporetu.
Sastojci: 250g lisnatog testa, 100 g džema, pekmeza ili marmelade.
Priprema:
1. Staviti lisnato testo u frizider na 30 minuta.
2. Odmotajte i razvaljajte ohlađeno lisnato testo tako da bude debljine novčića metalnog novcica.
Sastojci: 240g šećera, 20g vanilin šećera, 80 ml vode, 200 g margarina (iseckan na kocke), 1 kašičica cimeta (u prahu), 200 g mleka u prahu, 70 g rogaca ili kakaoa u prahu, 150 g mlevenog keksa, za posipanje - 1 kasika kakao praha, ½ kašičice cimeta (u prahu).
Priprema:
1. U šerpicu staviti šećer, vanilin šećer i vodu i kuvati na srednjoj temperaturi (4) uz stalno mesanje 3 do 4 minuta. Skloniti sa sporeta.
2. Dodati mleveni cimet i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
Sastojci: za braon smesu - 125 g šećera, 10g vanillin secera, 250 ml vode, 80 g čokolade (na kocke), 250 g mlevenog keksa, 125 g mlevenih oraha, 1 kasika rogaca, 1 kasicica ekstrakta ruma, za belu smesu - 125 g margarina (sobne temperature), 125 g šećera u prahu, 125 g kikirikija (mlevenog).
Priprema:
1. U serpici staviti vodu i šećer pa kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati nekoliko minuta, dok se sirup malo zgusne. Skloniti sa sporeta.
2. Dodati čokoladu, vanilin šećer i rum. Mešajte dok se čokolada ne otopi.
Sastojci: 600 ml gušćeg jogurta, 15g zelatina, 130 g šećera, 20g vanilin šećera, 300 ml slatke pavlake, ½ kasicice ekstrakta vanile.
Priprema:
1. Želatin preliti sa 3 kašike jogurta (hladnog) i ostaviti da nabubri, 15 do 20 minuta.
2. Slatku pavlaku čvrsto umutiti.
Sastojci: 200 g mlevenog maka, 150 g šećera, 20g vanilin secera, 240 ml mleka, 100 g margarina (sobne temperature), 100 g mlevenog keksa.
Priprema:
1. U serpi pomesati mak, mleko, vanilin secer i šećer na srednju temperaturu (4) i kuvati uz konstantno mesanje, dok skoro svo mleko ne ispari to jest ukuva se, oko 6 do 8 minuta.
2. Sklonite sa sporeta. Dodajte margarin i mešajte da se svi sastojci sjedine.
Sastojci: 230 g sirovih indijskih oraha (namočenih preko noći, oceđenih), 2 kašike limunovog soka, 120 ml kokosovog krema ili kokosovog mleka (punomasno, nezaslađeno), 1 kašičica belog sirćeta, ⅓ kašičice soli, 1 kašičice crnog luka (u prahu), 1/2 kašičice mirodjije (suve) .
Uputstva:
1. Dodajte natopljene indijske oraščiće u blender sa limunovim sokom, kokosovim kremom, belim sirćetom, solju i crnim lukom i izmiksajte. Redovno se zaustavljajte i sastružite sa stranica, a zatim nastavite dok ne bude veoma glatka.
2. Prebacite u činiju pa dodajte sušeni mirodjiju i promešajte.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku?
1. KREM OD TARTARA I ŠEĆER U PRAHU
240 ml hladne slatke pavlake ili guste pavlake za šlag (tecna), 30 g šećera u prahu, ½ kašičice ekstrakta vanile, 1,2 ml tartara.
Priprema:
1. Hladna pavlake za šlag će duže zadržati svoj oblik.
2. Stavite činiju i mešalicu u frižider na oko 5 minuta.
Sastojci: 600 g ćurećeg belog mesa, za marinadu - 10 kašika maslinovog ulja, 3 kašike meda, 1 kasicica mlevenog djumbira, 2 kašike kore pomorandže (rendana), 80ml soka od pomorandže (sveze cedjenog), 4 kašike jabukovog sirćeta, 4 čena belog luka, 1 kasicice timijana (suvog), 1 kasicica ruzmarina (suvog), 1 kasicica bosiljka (suvog), za pire - 8 krompira, 1 koren celera, 2 kašike gi putera, 125ml bademovog mleka.
Priprema:
1. Pomesati sastojke za marinadu. Stàviti curece meso i lepo ga obloziti sa svih strana marinadom.
2. Staviti u frizider na 4 sata a moze i preko noci.
Sastojci: 200 g suvih šljiva (bez koštica), 100 g slanine ili pancete (tanko sečene), 100 g maslina (bez koštica, secenih na pola), orasi ili pekan orasi (seckanih).
Priprema:
1. Svaku suvu sljivu napuniti polovinom masline i komadicima oraha.
2. Zamotati u šnitu slanine.
Sastojci: 4 kašike griza od spelte, 400ml biljno mleka (ovseno, pirinčano, bademovo, sojino), 1 kašika kakaoa u prahu, 50g orašastih plodova, 1 kašika meda.
Priprema:
1. U serpu sipati mleko i griz. Promesati da nema grudvica. Kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4) i kuvati 7 do 10 minuta konstantno mesajuci, dok se ne zgusne.
2. Dodati med, kakao i oraste plodove i mesati da se sve sjedini, jos minut.
Sastojci: 450 g mešavine povrća za rusku salatu, 550ml jogurta, 100 ml majoneza, 30g želatina (belog, mlevenog), 170ml hladne vode, 250 g sunke, 3 kisela krastavcica (ako koristite kornisone stavite vise), 10 zelenih maslina (bez kostica).
Priprema:
0. Sunku, zelene masline i kisele krastavcice iseci na kockice.
1. Skuvajte mešavinu povrća po uputstvu sa kesice. Ocediti.
2. U ciniju sipajte vodu i zelatin i ostaviti da nabubri 20 minuta.