Sastojci: 1 stari hleb (2 dana star), 3 jaja, 100 ml mleka, za prženje - ulje.
Priprema
1. Hleb iseći na parčiće.
2. Jaja umutiti viljuškom.
Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.
Sastojci: 1 stari hleb (2 dana star), 3 jaja, 100 ml mleka, za prženje - ulje.
Priprema
1. Hleb iseći na parčiće.
2. Jaja umutiti viljuškom.
Porcija je ½ rolnice.
Sastojci: 1 integralna tortilja (oko 25 cm), 60 g humusa, 60 g Levantine tabule salate, 1 list zelene salate (iseckane), 16 g klica lucerke (alfalfa) ili pasulja, 1 veliki ili 2 mala paradajza (iseckana).
Priprema:
1. Položite integralnu tortilju ravno na tanjir.
2. Rasporedite humus preko tortilje.
Sastojci: 240 g krastavca, 180 g paradajza, 180 g kuvanog bulgura (60 g suvog), 10 g sveže nane (sitno iseckane), 2 mlada luka (iseckana), 70 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, 3 kašike svežeg limunovog soka, 1 čen belog luka (mlevenog), ½ kašičice morske soli, ¼ kašičice mlevenog korijandera, prstohvat cimeta, 2 veze peršuna (sitno iseckanih), ⅓ do ½ kašičice slatke paprike u prahu.
Priprema:
2. Očistite sve povrće i sitno ga iseckajte. Veoma sitno iseckajte listove nane.
Sastojci: za krupni bulgur (srednje krupan) - 180 g bulgura (srednje krupnog ili krupnog), 360 ml bujona (sa niskim sadržajem natrijuma) ili vode, 1 kašika maslinovog ulja, prstohvat soli, za fini bulgur - 180 g bulgura (finog), 480 ml vruće vode ili bujona (sa niskim sadržajem natrijuma), prstohvat soli.
Priprema:
1. Za fini bulgur, potopite ga u 500 ml vode na 60 minuta. Za krupni bulgur, potopite ga u 500 ml vode na 90 minuta. Dobro isperite bulgur i ocedite ga.
Kako se kuva srednje krupni ili krupni bulgur?
1. U šerpi prokuvajte bujon ili vodu.
2. Dodajte srednje krupni ili krupni bulgur i maslinovo ulje. Začinite solju. Pustite da tečnost ponovo proključa.
Sastojci: za jednu kafu - 120 ml vode, 10 g kafe u prahu - mlevene kafe.
Kako skuvati gorku kafu 1?
Priprema:
1. U dzezvu staviti vodu i pustiti da proključa.
2. Cim prokljuca, skloniti sa sporeta i dodati kafu. Promesati da se kafa sjedini sa vodom, da nema grumuljica.
Sastojci: 300 g integralnog brasna, 105 ml ulja od avokada, ½ kašičice soli, 240 ml vode (tople), za przenje - avokado ulje ili gi putera.
Priprema:
1. U posudu dodajte brašno, ulje i so i mikserom sa kukama za testo mutite dok ne postane mrvičasto, oko 3 do 5 minuta. Po potrebi sastružite stranice.
2. Dok mikser radi, postepeno dodajte toplu vodu i nastavite da mešate dok testo ne postane glatko, oko 3 minuta.
Porcija ribe je 90 g.
Sastojci: 1 avokado (bez koštice, izgnječen), 2 kašike običnog grčkog jogurta sa niskim sadržajem masti, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika seckanog svežeg peršuna, ¼ kašičice belog luka u prahu, ¼ kašičice slatke paprike u prahu, ¼ kašičice mlevenog bibera, 140 g tunjevine sa niskim sadržajem natrijuma, u vodi ili skuše sa niskim sadržajem natrijuma, u vodi (oceđeno), 2 kašike iseckanog crnog luka.
Priprema:
0. Izgnjeciti ribu viljuskom.
1. Pomešajte avokado i grčki jogurt u činiji i dobro promešajte.
2. Dodajte limunov sok, peršun, beli luk u prahu, slatku papriku i biber i dobro promešajte.
3. Dodajte tunjevinu ili skušu i crni luk i mešajte dok se ne sjedini.
4. Možete uživati u ribljem namazu na sendviču sa integralnim hlebom, u integralnim tortiljama ili namazati na integralne krekere.
Napomene:
Pošto ovaj recept koristi avokado i tunjevinu, koji mogu brzo da potamne, avokado više nego tunjevina, pojedite ovaj namaz od tunjevine u roku od nekoliko sati od pripreme.
Antiinflamatorno, mediteranska dijeta, sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, pogodna za dijabetičare, bez orašastih plodova, sa niskim sadržajem natrijuma, bez soje, zdravo za srce, sa visokim sadržajem proteina, bez jaja, bez glutena.
Serving size of fish is 90 g.
Ingredients: 1 avocado, (pitted, mashed), 2 tablespoons low-fat plain Greek yogurt, 1 tablespoon lemon juice, 1 tablespoon chopped fresh parsley, ¼ teaspoon garlic powder, ¼ teaspoon sweet paprika powder, ¼ teaspoon ground pepper, 140 g low sodium tuna in water or low sodium mackerel in water (drained), 2 tbsp diced onion.
Preparation:
0. With fork mash fish.
1. Combine avocado and Greek yogurt in a bowl and stir well.
2. Add lemon juice, parsley, garlic powder, sweet paprika and pepper and stir well.
3. Add tuna or mackerel and onion and mix until combined.
4. You can enjoy fish spread on a sandwich with whole wheat bread, in whole wheat wraps or spread onto whole-wheat crackers.
Notes:
Because this recipe uses avocado and tuna, which can brown quickly, more avocado than tuna, eat this tuna spread within a few hours of making it.
Anti-inflammatory, mediterranean diet, low-carb, diabetes-friendly, nut-free low-sodium, soy-free, heart-healthy, high-protein, egg-free, gluten-free.
Sastojci: 500 g fileta oslića, 1 veća glavica crnog luka (isečenog na trakice), 1 manji karfiol, 2 šargarepe, 1 manja tikvica, 1 srednji batat (slatki krompir) ili mladi krompir, lisce celera, 1 srednji paradajz, malo soli i bibera, 3 cena belog luka, peršunovo lišće, maslinovo ulje, limun.
Priprema:
0. Oljustiti paradajz.
1. Ribu začinite solju i biberom. Povrce oljustiti. Šargarepu, crni luk, tikvicu i batat - slatki krompir ili krompir isecite na kolutove, srednje debljine. Paradajz isecite na pola. Karfiol razdvojiti na cvetove. Beli luk izgnjeciti.
2. Pripremiti karfiol.
Sastojci: ovsene pahuljice, voda da prekrije pahuljice.
Priprema:
1. Potopiti pahuljice u vodi (dva do tri prsta vise vode od kolicine pahuljica) na 8 sati. Cuvati u frizideru.
2. Procediti.
Sastojci: 1 ½ stabljike celera, 220 g pečuraka (isečenih na listice), 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica začinskog bilja Provansa, 1 ili 2 domaće kocke za supu od povrca, 1 kasika sveze mirodjije ili 1/2 kasicice suve, 200 ml vruće vode + 200 ml vode, 140 g običnog grčkog jogurta sa niskim sadržajem masti ili bez masnoće.
Priprema:
1. Očistite pečurke i isecite ih na listice. Očistite crni i beli luk; sitno ih iseckajte. Iseckajte stabljike celera.
2. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednjoj vatri (4). Dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast.
Sastojci: 1 kašika sušenog timijana, 1 kašika sušenog bosiljka, 1 kašika sušenog ruzmarina (samlevenog u mlinu za začine), 1 kašika sušenog estragona, 1 kašika sušenog letnji čubar (letnji majoran), 1 kašičica sušenog majorana, 1 kašičica sušenog origana, 1 lovorov list (samleven u mlinu za začine).
Priprema:
1. Dodajte sve začine i bilje u posudu i mešajte dok se ne sjedine.
2. Čuvajte mešavinu začina iz Provanse u hermetički zatvorenoj posudi.
Sastojci: 220 g leblebija (kuvanog, približno 110 g suvog), 1 kašičica sode bikarbone, 2 kašike vode, 1 zreo avokado (bez koštica, prepolovljen), ½ šolje svežeg peršunovog lišća (oko 8 g), 20 g tahinija, 30 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, 30 ml limunovog soka, 1 čen belog luka, ½ kašičice mlevenog kumina.
Priprema:
1. Potopite leblebije u vodi sa sodom bikarbonom 12 sati. Čuvati u frižideru. Ocediti. Oprati u nekoliko voda. Ocediti.
2. U šerpu stavite leblebije, dodajte vodu i pustite da prokljuca. Smanjite vatru na srednju (4) i kuvajte 2 sata, dodajući vodu po potrebi.
Sastojci: 400 g jagoda (iseckanih), 2 kašike vode, 1 kašičica čia semenki (fino mlevenih), 1 kašičica limunovog soka.
Priprema:
1. Iseckajte jagode.
2. Stavite ih u šerpu sa vodom.
Sastojci: 1 struk praziluka, 5 šargarepa, 1 manja tikvica, 1 keleraba, 1 manji koren celera, 3 štapića celera, (oljustite žile), 2 korena peršuna, 1 koren paškanata, 5 čena belog luka, 2 šake spanaća, 1 šaka seckanog lista peršuna, 4 kašike himalajske soli, 1 kasicica kurkume, Malo ulja da pokrije dno tiganja.
Priprema:
1. Očistite sve povrce.
2. Iseckajte povrće.
Sastojci: 1 kasicica organskog kakaoa u prahu, 200 ml vode, malo cimeta mlevenog ili u prahu.
Priprema:
1. U dzezvu sipati 150 ml vode i pustiti da proključa.
2. U solju sipati kakao.
Sastojci: 550 g junećeg ribića ili paufleka, 1 veća glavica crnog luka, ½ kocke za juneću supu + 500 ml vrele vode, 75 ml belog vina, malo ulja, zelen za corbu.
Priprema:
0. Ako je meso u komadu, iseci na kocke. Ako su snicle isecite na 2 ili tri dela ili ostavite cele.
1. Crni luk oljustiti i iseckati na rebarca.
2. U šerpu sipati ulje da pokrije dno. Dodati 70 ml vode i staviti na sporet, jaku vatru (6). Poredjati komade mesa i prziti da junece meso porumeni.
Sastojci: 150 g integralnog brašna, 70 g ražanog brašna, 50 g polubelog brašna tip 850, 50 g belog brašna tip 400, 1 kašičica šećera, 20 g svezeg kvasca,100 ml tople vode, 100 ml toplog mleka, 3 kašike maslinovog ulja, ½ kašičice soli, 2 kašike lanenog semena, 2 kašike susama, 4 kašike suncokreta, za premazivanje - zumance, 30 ml mleka, za posipanje - laneno seme, susam i suncokret.
Priprema:
1. U solju stavite kvasac, vodu, šećer, mleko i ulje, promesajte i ostavite da nadodje 15 minuta.
2. U vanglu dodajte ražano i polubelo brašno i kvasac i promešajte da se sastojci sjedine.
Sastojci: 60 g prosa, ½ korena paškanata, 50 g korena celera, 1 manja glavica crnog luka, 1 velika sargarepa ili 2 manje, 1 kasika maslinovog ulja, ½ kašičice belog luka u granulama, sremuš (zeleni deo) list peršuna (sitno seckanog).
Priprema:
1. Potopiti proso u vodi na 8 sati. Isprati u nekoliko voda. Ocediti.
2. Oljustiti povrce. Koren paškanata i koren celera iseci na vece komade. Šargarepu iseci na kolutove. Sremus oprati I iseckati.
Sastojci: 250 g jabuka, 250 ml vode, ¼ limuna, pola stapica cimeta.
Priprema:
1. Jabuke oprati, oljustiti, izvaditi semenke i iseci na kriške.
2. Dodati limun isecen na manje komade, štapić cimeta i kuvajte 20 minuta.
Sastojci: za testo: 600g mekog brasna T400 +75g za mesenje, 25g svezeg kvasca ili 15g suvog, 100g + jos malo margarina ili 100ml ulja, 230ml mleka, 130ml vode, 2 jaja, 1 zumanca, 5g soli, za dekoraciju - 150g brasna, 30g of gustina, 3g soli, 100-110ml vode.
Priprema:
1) U solju stavite mlako mleko, izmrvljen kvasac, 2 kasike brasna i ostavite 15 minuta da nadodje. Od jednog jajeta odvojte zumance od belanca.
2) U ciniji pomesati brasno i so. U sredini napravite rupu. Dodati jedno jaje, 2 zumanca, vodu i kvasac i zamesiti testo.
Napomena: ako koristite ulje umesto margarina, dodati ulje kad i jaja i vodu.
Sastojci: 300 g junece meso rozbratna, 2 šargarepe, ½ korena paskanata, ½ korena peršuna, ½ glavice crnog luka, 1 čen belog luka, ½ kasicice vegete ili ½ kocke za supu, 2 kasike peršunovog lista, 1.5 L vode (ili po potrebi).
Priprema:
0. Junecu rozbratnu iseci na tanke snicle ili tako kupiti.
1. U serpu staviti junece meso i naliti vodu, pa dodati vegetu. Staviti da provri pa smanjiti na srednju temperaturu (4) I ostaviti da krčka 1 sat.
2. Očistiti šargarepu, peršun i paškanat, crni luk i beli luk. Sve osim belog luka iseci na sitnije komade.
Sastojci: 200 ml nezaslađenog bademovog mleka, 1 urma (bez koštice), štapić cimeta dužine 3 cm, ½ kašičice ekstrakta vanile, 10 g kakao praha + još za posipanje, ili mleveni rogac, 1 kašičica rendane crne čokolade (najmanje 70% kakaoa).
Priprema:
1. Isecite urme na manje komade. Cimet prepolovite.
2. Stavite mleko, urme i cimet u šerpu i zagrejte do ključanja.
Sastojci: 200 g svapskog sira, 2 jaja, ½ šolje mocarela sira, 2 kašike bademovog brašna, 2 kašike crnog susama, 1 šolja tikvica (iseckanih na kockice), ½ kašičice belog luka u prahu, 5 g praška za pecivo.
Priprema:
1. Oljuštite tikvice i isecite ih na kockice. Isecite mocarela sir na kockice. Pomešajte bademovo brašno, prašak za pecivo, beli luk u prahu i crni susam.
2. Umutite jaja viljuškom.
Sastojci: 100 g crvenog sočiva (suvog, očišćenog, ispranog), 200 ml supe od povrca, ½ šolje seckanog svežeg peršuna, ¼ šolje seckane sveže nane, ½ srednjeg mladog luka (sitno iseckanog), 2 srednja paradajza Roma - italijanska sljiva (bez semenki, iseckana na kockice), 30 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, rendana kora ½ srednjeg limuna, sok od te polovine limuna.
Priprema:
1. Očistite crveno sočivo. U vrućoj vodi (prokuvanoj, samo malo ohlađenoj) potopite crveno sočivo 15 minuta. Isperite u 4 do 5 tekućih voda. Ocedite.
2. U šerpi prokuvajte supu od povrca i dodajte sočivo. Promešajte, smanjite na srednje slabu vatru (3) i kuvajte 15 do 20 minuta, povremeno mešajući.
Sastojci: 240 ml 1 običnog kefira sa niskim sadržajem masti, 240 g zamrznutog mešanog bobičastog voća, ¼ banane (oljustene), 1 ½ kašike sveže mente, 1 kašika meda (po želji).
Priprema:
1. U blenderu pomešajte kefir, bobičasto voće, pomorandžu, mentu i med. Usitninte dok ne postane glatko.
2. Frape se moze čuvati u frižideru do 1 dan.
Sastojci: 1½ šolje integralnog pšeničnog brašna, ½ šolje psenicnog belog brašna, 5 g praška za pecivo, ½ kašičice soli, 2 kašike hladnog margarina ili putera (neslanog) ili gi putera, 1 šolja mleka sa niskim sadržajem masti.
Priprema:
0. Isecite margarin na kockice i stavite u frižider, vece pre priprema.
1. U činiji pomešajte integralno pšenično brašno, psenicno belo brašno, prašak za pecivo i so.
2. Dodajte puter i mešajte dok smesa ne postane krupno mrvicasto.
1 solja je 200 ml
Sastojci: 4 solje integralnog razanog brasna, 1 solja semenki - lan, susam, suncokret, bundeve, 5 g praska za pecivo, 1 solja ulja, 1 solja vode, 1 kasicica soli, 1 kasicica origana (suvi).
Priprema:
1. Pomesajte suve sastojke
2. Dodajte vodu I ulje.
Sastojci: 200 ml pileceg temeljca sa povrcem, 500g šargarepe, ½ praziluka, kockica gi putera, beli biber po ukusu, ⅓ kašičice kurkume, prstohvat ljute aleve paprike u prahu, so po ukusu.
Priprema:
0. Oljustiti povrce i iseci na komade.
1. Šargarepu i praziluk prodinstati na puteru.
2. Dodati so, beli biber, kurkumu, ljutu alevu papriku. Postepeno dodavati pileci temeljac i kuvati 15 minuta.
Sastojci: 1 batak sa karabatkom + 3 krilca, ½ glavice manjeg crnog luka, 2 šalot luka, zeleno bilje - 2 grancice lista timijana (svezeg), zeleni deo jednog praziluka, saka listova krbuljice (sveze) ili lista persuna (svezeg), 2 lista lovora (suvog), 2 stabljike celera, 2 šargarepe, 1 paškanat, 1 koren persuna, 2 L vode.
Priprema:
1. Svo povrće oprati, očistiti i/ili oljuštiti i iseckati na krupnije komade.
2. Zagrejati ulje i prodinstati povrće za temeljac, ne više od 2 min.
Sastojci: 1 konzerva sardina, 2 kasike praziluka (sitno seckanog), sok of pola limuna, senf po ukusu, so, biber.
Priprema:
1. Izgnječite viljuškom sardine.
2. Praziluk isecite po sredini, oprati. Isecite tanke polukrugove, posolite, pobiberite i izgnječite malo rukom.
Na kraj jelovnika su recepti - linkovi.
PONEDELJAK
Doručak:
Domaći integralni hleb, krem sir i sardina namaz sa prazilukom (90 g sardina), jogurt.
Užina:
Mandarina.
Ručak:
Pileći potaž, kuvani pileći batak sa pirinčem i mešanim povrćem, domaci integralni hleb, salata od kiselog kupusa sa alevom paprikom.
Užina: Slani integralni krekeri sa susamom, limunada bez šećera.
Večera:
Gibanica sa sirom, domace kiselo mleko.
Sastojci: 425 g leblebija (kuvanih, oceđen8h), 180 ml veganskog bujona (povrtni bujon), 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike nutritivnog kvasca, 60 g paradajz paste, 1 kašika tečnog dima (po želji), 1 kašika javorovog sirupa, 1 kašičica dimljene paprike u prahu, 1 kašičica začina za svinjsko meso, ¼ kašičice mlevenog karanfilića, ½ kašičice praha crnog luka, ½ kašičice praha belog luka, 180 g pšeničnog glutena, 750 ml ključale vode (za kuvanje na pari), za glazuru - 4 kašičice veganskog cvrstog putera (otopljenog), 105 g smeđeg šećera, 160 g javorovog sirupa, 1 kašika dižon senfa, ¼ kašičice mlevenog cimeta, 2 kašičice jabukovog sirćeta, za odozgo - čenovi belog luka (oljušteni).
Priprema:
1. U multipraktiku, blendirajte leblebije, veganski bujon, maslinovo ulje, nutritivni kvasac, paradajz pastu, tečni dim, javorov sirup, dimljenu papriku, začin za svinjetinu, mleveni karanfilić, prah crnog luka i prah belog luka dok ne postane glatko.
2. Prebacite smesu u veliku posudu za mešanje i dodajte vitalni pšenični gluten. Mešajte špatulom ili kašikom.
Sastojci: 55 g smeđeg šećera, 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika kumina (mlevenog), 1 kašika crnog luka u prahu, 2 kašičice belog luka u prahu, 2 kašičice sušenog timijana, 2 kašičice soli, 1 kašičica bibera.
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke u činiji. Mešajte dok se svi začini ne sjedine.
2. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 3 meseca.
Sastojci: za podlogu - 250 grama mlevenog keksa,150 - 200 ml mleka, 2 kašike neskvika, 60 g margarina, za fil - 800 g malina ili kupina, 4 kašika šećera, 60 g gustina, 60 g margarina (otopljen, malo ohladjen), neskvik krem za kolace, za dekoraciji - 200 ml pavlake za slag, 1 kašika neskvika.
Priprema:
1. Mleveni keks preliti sa mlekom.
2. Dodati neskvik I margarin i rukama umesiti.
Ako je suvo dodati jos 50 ml mleka.
Sastojci: 750 ml mleka, 3 kašike neskvika, 120 g pudinga nugat premium ili coko nugat, 4 kašike šećera, 150 g mlečne cokolade, 125 g margarina, 100 ml slatke pavlake + ⅔ kasike neskvika.
Priprema:
1. Od 750 ml mlijeka odvojiti 200 ml i u tu količinu prosejati puding. Dodati šećer i razmutiti da nema grudvica.
2. U ostatak mleka staviti neskvik i staviti na šporet da se zagreje, na srednjoj temperaturi (4).
Sastojci: 2 kg mandarina, 800 g šećera, 200 g kruški (ili dunja), 2 limuna, 1 L vode, 3 kasicice + ½ kasicice sode bikarbone + voda.
Priprema:
1. Operite mandarine. U ciniju sipati vodu i dodati sodu bikarbonu. Promesati da se otopi. Staviti mandarine. Poklopiti tanjirem. Ostaviti 30 minuta. Isprati pod tekucom vodom. Obrisati mandarine.
Ponoviti isto sa limunom, s tim sto u ciniju dodajte ½ kasicice sode bikarbone.
2. Oljuslite mandarine.
Složite što više korica jednu na drugu i nožem iseckajte na male trake. Izvadite kostice, ako ih ima. Raspolovite mandarine i uklonite belu opnu u sredini. Iseci na 2 ili 3 dela.
Sastojci: 120 ml kuvane turske kafe (ohladjene, procedjene - bez soca), kocke leda, 1 kasika obicnog sirupa (opcionalno), 1 kasika + 1 kasika karamel sirupa, 40 ml slatke pavlake, 2 - 3 kasike umucenog slaga.
Priprema:
1. U teglicu staviti kocke leda do pola.
2. Dodati karamel sirup u tankom mlazu po kockicama leda.
Sastojci: 60 ml tresnja kordial, kocke leda, tonik.
Priprema:
1. U casu staviti kocke leda.
2. Preliti sa tresnja kordial.
Sastojci: 150 g kristal šećera, 250 ml vode, ½ kašičice ekstrakta vanile.
Priprema:
1. U šerpu dodajte šećer i 125 ml vode. Zagrevajte na srednje jakoj vatri (5) dok se šećer ne otopi.
2. Smanjite vatru malo na oko srednju (4) ili srednje nisku (3).
Po potrebi podesite temperaturu da smesa ključa, sa mehurićima koji kontinuirano izlaze na površinu.
Sastojci: 500 g paradajza, 3 cena belog luka, 70 g oljuštenog badema, 70 g pekorino kackavalja, 15 listova svezeg bosiljka, 5 kasika maslinovog ulja, 400 g Busiate makarona.
Priprema:
0. Pripremiti Busiate makarone ili izvadite iz zamrzivaca da se odlede ranije.
1. Bademe staviti u ključalu vodu, pustiti trenutak da kljucaju. Procediti. Pritisnuti svaki badem izmedju prstiju da ispadne iz opne.
2. Oljustiti paradajz. Ostaviti da se ohladi. Dobro odstranite njihovu vodu i semenke.
Sastojci: 2 ½ šolje brasna za makarone - semolina (psenicno zutog brasno za makarone), 240 - 300 ml vode, 1 kašičica soli.
Priprema:
1. Stavite griz i so u činiju.
2. Stavite 300 ml vode do prokljuca.
Sastojci: biskvit od belanaca i oraha, za preliv kore - 100 g čokolade, 30 ml mleka, za fil - 4 žumanca, 1 L mleka, 120 g pudinga od vanile (u prahu), 100 g šećera, 250 g margarina (sobne temperature), 120 g šećera u prahu, 200 g čokolade, 200 g mlevenog plazma keksa, za ukrasavanje - umucen slag ili mleveni orasi, mleveni keks I rendana cokoladna.
Priprema:
0. Izlomiti cokoladu na kocke.
1. Pripremiti biskvit od belanaca i oraha.
2. Pomesati puding, šećer i 200 ml mleka i promesati da nema grudvica.
Sastojci: 450 g mlevenog jagnjećeg mesa, ½ srednjeg crvenog luka (veoma sitno iseckanog), 2 čena belog luka (sitno iseckana), komad svežeg đumbira dužine 5 cm (2,5 inča) (oljuštenog i izrendanog), 40 g običnih prezli, 1 veliko jaje (dobro umućeno), šaka svežeg peršunovog lišća (sitno iseckanog), 2 kašike listova celera (sitno iseckanih), šaka svežeg nane (sitno iseckane), rendana kora dva limuna, 70 g pinjola ili oraha, 120 g feta sira (sitno izmrvljenog), 1 kašičica soli, 1 kašičica svežeg bibera (zgnječenog), ½ kašičice cimeta, 1 kašičica kardamoma (prepečenog i mlevenog) - videti napomene, maslinovo ulje za prženje, za sos - 90 g tahinija, sok od 1 limuna, ¾ kašičice soli, voda, za ukrašavanje - pinjoli ili orasi, seckani peršun ili nana.
Priprema:
1. U veliku posudu stavite jagnjetinu, crni luk, beli luk, đumbir, prezle, umućeno jaje, sveže začinsko bilje, koru limuna, pinjole ili orahe, feta sir, cimet, kardamom, so i biber. Sve pomešajte rukama.
2. Oblikujte ćufte veličine oraha.
Sastojci: 4 belanca, 100 g šećera, 30 ml vode, 80 g oraha, 50 g brašna, 10 g praška za pecivo.
Priprema:
0. Prosejati brasno.
Pomesati brasno i prasak za pecivo.
1. Penasto umutiti belanca sa šećerom.
2. Dodati vodu uz mućenje.
Sastojci: 3 lista kora za pitu, 300 ml mleka, 90 ml ulja, 3 jaja, 2 sake spanaca, 3 kasike lista persuna (sitno seckanog), ½ mladog luka, 200 g belog sira (izgnjecen) ili cedar sira (rendanog), kocka margarina.
Priprema:
1. Ocistite mladi luk i sitno iseckajte. Spanac operite.
2. Isecite kore na tanke trake.
Prema kvalitetu, svinjsko meso se deli na tri kategorije
I kategorija:
But - svi delovi
Sol,
Frikando,
Velika i mala ruža,
Krmenadle - dugi kare i kratka krmenadla.
But se koristi se za pečenje, mleveno meso, odreske, dimljenje i izradu mesnih prerađevina.
Šol je unutrašnji deo buta i koristi se za odreske i vešalice jer ima veoma meko meso.
Sastojci: 500g integralnog speltinog brasna, 100g integralnog razanog brasna, 100g heljdinog brasna, 450-550ml kisele vode, 30g semenki bundeve, 40g semenki suncokreta, 10g praska za pecivo, 2g soli, 3 kasike ulja, 30-50g susama.
Priprema:
1) Pomesati integralno speltino i razano brasna, heljdino brasno, prasak za pecivo i so.
2) Dodati ulje i 450ml kisele vode i promesati da se sjedini.
Sastojci: testo za tart 1, 400 g bresaka (nektarina), 400 g šljiva, 2 kasike zutog šećera (po zelji), 10 kasika pekmeza, mrvice od testa sa zumancetom i lesnicima ili mrvice od testa - ako nemate lešnike.
Priprema:
1. Pripremiti tart testo - do koraka 6.
2. Pripremiti mrvice.
3. Breskve ocistiti. Ostaviti koru. Iseci na snite 1 cm debljine, pa ukloniti kosku. Sljivama ukloniti kostice i prepoloviti.
Sastojci: 70 g vrlo hladnog margarina, 70 g brašna, 60 g lesnika (prženih, mlevenih), 40 g smeđeg šećera, 1 žumanac, ⅓ kasicice cimeta.
Priprema:
1. Margarin iseci na kockice I staviti u zamrzivac da se dobro ohladi.
2. Pomesati lešnike sa smeđim šećerom, brašnom i cimetom.
Sastojci: 360 g mekog belog brašna, 110 g šećera u prahu ili 100 g kristal šećera, ½ kašičice soli, 230 g hladnog putera (isečenog na male kockice), 2 velika jajeta, 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji).
Priprema:
1. Pomešajte brašno, šećer i so u činiji ili u procesoru hrane nekoliko sekundi dok se ne sjedine.
2. Dodajte margarin ili puter i mešajte sekačem za testo dok smesa ne postane mrvičasta ili u procesoru za hranu pulsirajte - 15 pulsiranja.
Sastojci: 250 ml vode, 620 g šećera, 30 g vanilin secera, 200 g margarina, 250 g mlevenih oraha, 250 g mlevenog keksa, 100 g čokolade, cokoladna glazura sa mlekom.
Priprema
1. U šerpu stavite šećer i vodu da provri. Sklonite sa šporeta.
2. Dodajte mlevene orahe, mleveni keks i margarin. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
Sastojci: 20 g margarina ili putera, 100 g čokolade za kuvanje, 3 kašike mleka, 3 kašike ulja.
Priprema:
1. Na pari otopite čokoladu za kuvanje.
2. Dodajte margarin, mleko i ulje. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku glazuru.
Sastojci: 250g graham brašna, 250g psenicnog brašna, 1 kašičica sode bikarbone, ½ kašičica soli, 400ml jogurta.
Priprema:
1. U činiji pomešati graham brasno, psenicno brašno, so i sodu bikarbonu.
2. Dodati jogurt i mešati dok smesa ne počne da se sjedinjuje.
Sastojci: 600g integralnog brašna, 125 g margarina (sobne temperature, na kocke isecen), 200ml belog vina, 200ml ulja, 200g suncokreta, 150g susama, 50 g semenki konoplje, 10 g praška za pecivo, 1 kašičica soli.
Priprema:
1. Pomesati sve suve sastojke.
2. Dodati ulje, vino i margarin i sve dobro sjediniti.
Sastojci: 60 g kakao praha (organskog, nezaslađenog), 200 g šećera, prstohvat soli, 125 ml hladne vode, 1 ½ kašičice ekstrakta vanile.
Priprema:
1. U šerpi pomešajte kakao prah i šećer dok se ne uklone sve grudvice.
2. Dodajte so i vodu i prokuvajte na srednje jakoj (5) vatri.
Sastojci: 75 ml (½ šolje) kuvane kafe (sobne temperature), 65 ml mleka, ½ kašike putera od kikirikija, 1 kašičica šećera ako koristite slatku kafu, kockice leda.
Priprema:
1. U blender dodajte sve sastojke i blendirajte dok ne postane glatko.
2. Sipajte u čašu napunjenu ledom.
Sastojci: 525 g mekog brašna T400, 12 parceta sunke ili neki drugi delikates po izboru, 12 parceta mocarele ili gaude ili trapista, 14 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 300 ml toplog mleka, 3 kašike ulja, za premazivanje - 60 ml mleka, 55 g putera ili margarina.
Priprema:
1. U solju stavite suvi kvasac, šećer, kašiku brašna i toplo mleko. Ostavite 10 minuta da nadodje.
2. Dodajte ulje, so i brašno pa zamesite testo.
Sastojci: 1 tikvica, 2 jaja, 3 kasike mlevenog lana, 2 kasike kukuruznog brasna i griza, 5 g praška za pecivo.
Priprema:
1. Tikvicu oljustite. Izrendati. Posoliti i ostaviti 20 minuta. Rukama ocediti.
2. Pomesati kukuruzno brasno ili griz, prasak za pecivo i lan.
Priprema:
1. Pomesati kukuruzno brašno ili palentu i so.
2. Dodatu vodu i messti dok ne dobijete mekano testo, dodajući vodu prema potrebi.
Sastojci: 180g secera, 20 g vanilin secera, 200ml vode, 125g margarina (sobne temperature, na kocke), 350g mlevenog keksa, ½ kasicice cimeta, prstohvat kardamona, za fil - 200g secera, 100ml vode, 125g margarina, 200g mleka u prahu, 150g kokosovog brasna, 100g bele cokolade, za posipanje - kokosovo brasno.
Priprema:
0. Pomesati keks, cimet i kardamon.
1. Secer, vanilin secer i vodu sipati u serpicu, kuvati do kljucanja, pa kuvati 5 minuta.
2. Dodati margarin i mesati dok se ne otopi.
Sastojci: tortilje, snite slanine, snite kackavalja.
Priprema:
1. Iseci tortilje na trake 2.5 do 3 cm sirine. Iseci slaninu i kackavalj na istu sirinu
2. Staviti parce slanine. Preko parce tortilje. Preko dva parceta kackavalja - jedan da se nastavlja na drugi po duzini.
Sastojci: 16 L punomasnog mleka (pasterizovanog, nehomogenizovanog, nemojte koristiti ultra pasterizovano), 2.5 g mezofilne kulture, 2.5 ml kalcijum hlorid tecni (30% rastvora) + 60 ml nehlorisane vode, 2.5 ml ili ½ kasicice annatto boja (achiote pasta) + 60 ml nehlorisane vode, 4.5 ml tecno sirilo (dupla jacina) + 60 ml nehlorisane vode, 40 g soli za sir ili nejodizirane soli.
Potrebno: termometar za hranu, plasticna kantica precnika 21.5 cm (8.5 inches) sa rupama na dnu + gaza, veliki lonac, merice za hranu pola kasicice i kasicica, 2 ili 3 osobe za mesanje ili jedna kojoj ce otpasti ruka ;), susi podloga, velika kasika - kutlaca, dugacak, sirok i ostar noz.
Priprema:
1. Mleko sipati u lonac.
2. Zagrevati od 30 C do 32 C (86 F do 90 F) mesati od vrha prema dnu da se ravnomerno greje.
Sastojci: 290 g blanširanog bademovog brašna, 200 g šećera, 90 g belanaca (od 3 jajeta), 2 kašike marmelade od kajsija, 3-5 kapi amareto likera od badema ili ekstrakta gorkog badema, ¼ kašičice soli, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1-2 kašike kore pomorandže, 1-2 kašike kore limuna, za preliv - 1 belance, 150 g seckanih badema, šećer u prahu.
Priprema:
1. Umutite belanca minut ili dva ručno ili električnim mikserom, dok ne postane penasto.
2. Dodajte so, ekstrakt badema ili liker od amareto badema i ekstrakt vanile. Mešajte dok se ne sjedini.
Sastojci: 2 velika jaja (sobne temperature), 200 g kristalnog šećera, 230 g kisele pavlake, 110 ml biljnog ulja, 1 kašičica ekstrakta vanile, 250 g brašna, 10 g praška za pecivo, prstohvat soli, 340 g jagoda (očišćenih), za posipanje - šećer u prahu, za preliv - preliv od jagoda.
Priprema:
1. Izgnječite 170 g jagoda, a preostalih 170 g isecite na polovine.
2. U činiji, električnim ručnim mikserom (ili stonim mikserom), umutite jaja sa šećerom dok ne posvetle.
Sastojci: 2 kašičice morske soli (fine), 1 kašičica mlevenog crnog bibera, 1 kašičica dimljene paprike u prahu, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica crnog luka u prahu.
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke.
2. Sipati u hermetički zatvorenu teglu.
Sastojci: 80 g ovsenih pahuljica, 710 ml hladne filtrirane vode, 2 kašičice ekstrakta vanile + 4 urme ili 2 kasicice meda ili agavinog sirupa i prstohvat soli,
Priprema:
1. Sipajte ovsene pahuljice, vodu, ekstrakt vanile, urme i so u blender i blendirajte na najjačoj brzini dok ne postane glatko.
2. Procedite ovseno mleko tako što ćete ga sipati kroz kesicu za ovseno mleko (ili gazu) u posudu. Rukama iscedite mleko iz kesice za ovseno mleko ili gazu.
Plitko prženje je tehnika kuvanja koja podrazumeva prženje hrane u maloj količini ulja ili masti, obično dovoljno da pokrije oko pola bočnih strana hrane.
Za razliku od prženja u dubokom ulju, gde se hrana potpuno potapa u vruće ulje, plitko prženje koristi manje ulja i često se radi u tiganju ili tiganju na srednjoj (4) do jakoj vatri (6). Ova metoda je idealna za postizanje hrskave, zlatno-smeđe spoljašnjosti, dok unutrašnjost ostaje sočna i mekana.
Sastojci: 4 kriške slanine, 1 krompir, 1 paprika, 4 jaja, 80 g čedar sira (rendanog), 4 kukuruzne tortilje, meksički zeleni sos, 1 ½ kašike maslinovog ulja, ¼ crnog luka (sitno iseckanog), 1 avokado (isečen), so i biber po ukusu.
Priprema:
1. Pržite slaninu u tiganju dok ne postane hrskava. Stavite je na papirni ubrus da upije višak ulja. Umutite jaja.
2. Iseckajte krompir, a zatim ga iscedite. Bacite tečnost.
Sastojci: 125 g putera od kikirikija, 3 kašike vode, 1 kašičica čili sosa, sok od ½ limuna ili limete, 1 kašika soja sosa ili zamene za soja sos, 2 čena belog luka (oljuštena, mlevena), ½ kašike đumbira (svežeg, iseckanog) ili prstohvat suvog u prahu.
Priprema:
1. Dodajte sve sastojke u posudu blendera i blendirajte na maloj brzini.
2. Povećajte na najveću brzinu i blendirajte 1 minut ili dok ne postane glatko.
Mozete susiti beli luk u rerni, na vazduhu ili u dehidratoru.
Odmah koristite oštećen beli luk ili one sa izloženim češnjevima umesto da ih sušite.
Pošto su češnjevi zaštićeni korom, nema potrebe da perete beli luk. To će samo dodati vlagu i skratiti rok trajanja belog luka.
Pečenje češnjeva belog luka u rerni
1. Oljuštite i razdvojite glavicu belog luka na pojedinačne češnjeve.
2. Očistite i uklonite koru.
Sastojci: kupus, so, voda.
Potrebno: plasticni okrugli drzac ili 2 drvene daske, plasticno bure sa poklopcem.
Savet:
Procenat soli zavisi od veličine bureta za kupus, na bure od 100 L ide 3% soli to jest 3kg.
Kolicina kupusa zavisi od velicine bureta, 50% kupusa od velicine bureta. Na bure od 100 L ide 50 kg kupusa.
Pratiti korake od 1 do 9 kao u clanku - Kako ukiseliti kupus sa pretakanjem vode?
Sastojci: 120 g belog brašna, 7 g praška za pecivo, ¼ kašičice fine morske soli.
Priprema:
1. Dobro pomesati sastojke u činiji.
2. Čuvajte samodizajuce brašno u hermetički zatvorenoj posudi u ostavi.
Sastojci: 390 g samodizajuceg brašna, 55 g + 25 g putera (neslanog, otopljenog i ohlađenog), 85 g + 35 g oštrog čedar sira (isečenog na male kockice), 2 mlada luka (sitno iseckana), 2 kašike kristal šećera, prstohvat fine morske soli, 360 ml tamnog piva.
Priprema:
1. Ostavite 35 g sira, malu šaku iseckanog mladog luka i 25 g putera sa strane za vrh hleba.
2. Pomešajte brašno, preostali sir, mladi luk, šećer i so u velikoj posudi dok se dobro ne sjedine. Napravite udubljenje u smesi brašna i dodajte pivo. Mešajte dok ne postane relativno glatko.
Sastojci: 450 g žutog misoa, 85 ml šoju tare, 2 kašike šećera, 2 kašike mlevenog belog luka, 2 kašike mlevenog svežeg đumbira, prstohvat sveže mlevenog crnog bibera, prstohvat čili praha.
Priprema:
1. Stavite sve sastojke u srednju šerpu na srednje nisku vatru (3).
2. Neprestano mešajte oko 10 minuta, dok se sve ne sjedini.
Sastojci: 30 g sušene ribe inćuna, palamida ili sardine, 30 g sušenih šitake pečuraka, 435 ml vode, 60 g konbua (kombu, alge kelp), so 17% težine tečnosti, tamnog soja sosa onoliko koliko imate pripremljene tecnosti, oko 500 ml.
Priprema:
1. Koristite mlin za začine da sameljete sušenu ribu i sušene šitake pečurke u prah.
2. Sipajte vodu u veliku šerpu i dodajte konbu. Dovedite do ključanja. Krčkajte 2 minuta, zatim izvadite i bacite konbu.
Kako očistiti pečurke
Počnite sa svežim pečurkama (ova metoda neće funkcionisati sa pečurkama koje su iz konzerve ili prezrele).
Ako je moguće, koristite četkicu ili suvi papirni ubrus da obrišete prljavštinu sa pečuraka.
NE perite niti kvasite pečurke jer voda može prouzrokovati rast gljivica ili buđi na pečurkama dok se suše ili nakon skladištenja.
Sušenje pečuraka na vazduhu
Sastojci: 1,8 kg svinjske plećke sa masnoćom, 2 kašičice fine morske soli, 1 kašičica mlevenog crnog bibera, 4 kašike ulja od avokada ili otopljene svinjske masti, 1 srednja pomorandža (na komade), 1 srednji crni luk (isečen na četvrtine), 5 čenova belog luka, 1 suvi lovorov list, 1 štapić cimeta (prelomljen na pola).
Priprema:
1. Začinite svinjetinu sa svih strana solju i biberom.
2. Isecite svinjetinu na komade od 5 cm.
Sastojci: 450 g tomatiljo paradajza (ili ogrozda ili zelenog paradajza), 1 halapenjo papričica, 1 ljuta papričica, 2 čena belog luka (neljuštena), 120 ml povrtnog bujona, ¼ srednjeg crnog luka (iseckanog), ⅓ šolje labavo upakovanih listova i stabljika korijandera, 1 kašika soka od limete, ½ kašičice soli.
Priprema:
0. Uklonite ljuske i stabljike sa tòmatiljo paradajza.
1. Postavite rešetku u rerni na oko 10 cm (4 inča) od roštilja. Uključite roštilj.
2. Stavite paradajz, halapenjo papričice, ljutu papričicu i neljuštene čenove belog luka u posudu za pečenje koja može da se koristi u rerni ili pleh sa obodom.
Sastojci: 4 jaja, 230 g crne čokolade, 160 g šećera, 150 g putera ili margarina, 70 g blansiranog kikirikija (neslan), 30 g blansiranih badema, 20 ml ruma, 10 g instant kafe, za posipanje - secer u prahu, kakao u prahu.
Priprema:
1. Kikiriki i badem sameljite u fini prah u blenderu ili seckalici. Ne mešate predugo ili će se pretvoriti u pastu.
2. Pleh za torte prečnika 23 cm dobro namazati margarinom, i dno i stranice.
Ako zelite da dobijete mekane kiflice, umesto vode, ili pola vode pola mleka, koristite samo mleko.
If you want soft rolls, instead of water, or half water and half milk, use only milk.
Da bi vam pasulj bio gust prvo mora da se potapa 12 sati u vodi.
Prva voda se svakako baca.
Kad nalijete novu vodu, nemojte mesati prva 2 sata kuvanja.
Mada, zavisi i od vrste pasulja.
Sastojci: 6 jaja (lagano umućenih), 2 šake mladog spanaća (grubo iseckanog), 80 g šargarepe (sitno seckane), 4-5 maslina (bez koštica, sitno iseckanih), 140 g paradajza (bez semenki i soka, samo kora), 120 g svapskog-sitnog sira, 110 g bademovog brašna, ½ kašičice praška za pecivo, 130 g rendane mocarele + još za posipanje, 20 g rendanog parmezana, 2 kašičice maslinovog ulja, ½ malog crnog luka (iseckanog na kockice), 1 čenje belog luka (mlevenog).
Priprema:
1. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri (4). Dodajte crni luk i dinstajte 2 minuta.
2. Dodajte spanać i beli luk i dinstajte dok ne omekšaju - 1 minut. Sklonite sa šporeta, prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom i ostavite sa strane.
Sastojci: 700 ml mleka, 250 g putera (neslanog) ili margarina, 7 kašika brašna, 200 g šećera.
Priprema:
1. Pomesati 350 ml mleka i brasno da nema grudvice.
2. U ostatak mleka dodati secer i pustiti da prokljuca.
Sastojci: 6 jaja (sobne temperature), 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 3 kašike ulja, 3 kašike kakaa, 10 g praška za pecivo.
Potrebno: mikser rucni ili sa posudom ili mutilica za belanca, pleh 25x25 cm.
Priprema:
0. Pomesati brasno, prasak za pecivo i kakao.
1. Pazljivo odvojiti belanca od zumanaca.
2. Penasto umutiti belanca sa secerom, mikserom ili mutilicom.
Sastojci: 130 g belog brasna, 4 g psenicnog glutena (glutensko brasno, vitalni psenicni gluten).
Priprema:
1. Pomesati sve sastojke.
Ovo je minimum.
Mozete koristiti i formulu.
Sastojci: 440 g brašna za hleb ili brašna sa visokim sadržajem glutena + još za mesenje (belo brašno + 5 kašičica pšeničnog glutena-glutenskog brašna), 6 g aktivnog suvog kvasca ili 15 g svežeg kvasca ili 6 g instant kvasca, 20 g šećera kristal, 300 ml mlake vode, 4 g soli, za preliv - kim, cimet + šećer, krupna so, mleveni sveži beli luk, mleveni sveži luk, mak, susam, laneno seme, začini za bagel, mleveno seme suncokreta ili bundeve.
Priprema:
1. 150 ml mlake vode sipajte u šolju sa šećerom i aktivnim suvim kvascem. Ne mešajte. Ostavite da odstoji 5 minuta. Mešajte smesu kvasca i šećera dok se sve ne rastvori u vodi.
Ako koristite svezi kvasac obavezno promesajte da se kvasac istopi pre nego sto ga ostavite da naraste.
Ako koristite instant kvasac samo ga dodajte u brasno.
2. Pomešajte brašno i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini i sipajte kvasac. Dodajte 80 ml mlake vode u brašno. Promešajte i umešajte ostatak - 70 ml vode.
Možda ćete morati da dodate još vode.
Trebate da dobijete vlažno i čvrsto testo nakon što ga promesate.
Sastojci: 250 g suvog zelenog sočiva, 3 šargarepe (srednje), 3 mala crvena luka, 4 čena belog luka, 120 g oraha, 70 g semenki suncokreta (sirove, neslane), 140 g brašna, 120 g prezli, 2 kašike čia semena + 5 kašika vode, 2 kašike semena konoplje, 2 kašike semena susama, 180 g koncentrata paradajz paste, 1 kasika balzamiko sirceta, 2 kašičice suvog origana, 1 kašičica crvene paprike u prahu, 1 kašičica kurkume u prahu, prstohvat soli, za serviranje - veganske lepinje ili veganski hleb od semenki i badema, zelena salata, paradajz, senf, veganski kackavalj.
Priprema:
0. Oljuštite šargarepu, crveni luk i beli luk. Isecite šargarepu na kolutove. Isecite crveni luk na četvrtine.
1. Potopite zeleno sočivo 12 sati. Čuvati u frižideru.
2. Sutradan isperite sočivo.
Sastojci: 130 g sirovih indijskih oraha (natopljenih preko noći i oceđenih), 1 ½ kašike limunovog soka, 1 kašika balzamiko sirćeta, 11 g nutritivnog kvasca, ⅛ kašičice dimljene paprike, ½ kašičice praha crnog luka, ½ kašičice praha belog luka, prstohvat kurkume u prahu, 1 kašičica morske soli ili po ukusu, 180 ml vode.
Priprema:
1. Ako imate blender velike brzine, potopite indijske orahe u vruću vodu na 30 minuta. Ako imate običan blender, potopite indijske orahe 8 sati.
2. Nakon namakanja, ocedite i isperite indijske orahe.
Sastojci: 265 g ovsenih pahuljica, 120 g semenki bundeve, 120 g mlevenih badema, 75 g semenki suncokreta, 50 g mlevenih semenki lana, 30 g ljuske psilijuma, 3 kašike čia semenki, ½ kašičice soli, 1 kašika javorovog sirupa, 600 ml filtrirane vode, ½ kašičice kurkume u prahu, ¼ kašičice kardamoma u prahu, ½ kašičice cimeta u prahu, 1 kašičica suvog origana.
Priprema:
1. U činiji pomešajte sve suve sastojke – ovsene pahuljice, semenke bundeve, semenke suncokreta, mlevene bademe, mleveno laneno seme, ljuske psilijuma, čia seme, kurkumu, kardamom, cimet, origano i so.
2. Dodajte javorov sirup i vodu. Dobro promešajte dok sva voda ne upije.
Sastojci: 1.5 kg paprike (kvalitetne i zrele slatke crvene paprike, najbolje kurtovske kapije ili prizrenke, paprika sa dve strane), 210 ml suncokretovog ulja, 2 kašike vinskog sirćeta, so po ukusu.
Priprema:
1. Ispeci paprike - Kako ispeci cele paprike?
2. Očišćenje paprike sameljite ili isecite sitno.
Sastojci: 4.2 kg kornišona (i veci i manji), 6 kašika semena slačice, prstohvat mirođije po tegli, 2-3 zrna crnog bibera po tegli prstohvat korijandera po tegli, prstohvat kardamoma po tegli, prstohvat muskat oraha u prahu po tegli, 1 manji list lovora suvi po tegli, za preliv - 1.8 L hladne vode, 600 ml alkoholnog sirćeta, 60 g soli, 120 g šećera.
Potrebno: 6 tegli po 1 kg.
Priprema:
0. Dobro operete poklopce i prebrišete ih alkoholom. Ako poklopci imaju bilo kakvo oštećenje, stavite celofan i preko njega poklopac, kako biste zaštitili krastavce.
1. Uzmite nov sunđer ili čistu četku i operite krastavac u hladnoj vodi. Perite pažljivo jedan po jedan.
2. Isecite peteljke i krajeve.
Sastojci: testo iz recepta Kako razviti koru preko celog stola, za fil - 600 g spanaća (svežeg ili smrznutog), 250 g belog mrvljenog sira ili svapskog sira, 200 g kajmaka ili brzog kajmaka ili maskarpone sira, 5 g soli, malo mleka za razređivanje smese, ako je potrebno, 2 kašike ulja za koru.
Priprema:
1. Spanać prokuvajte kratko dok ne omekša, 2 do 3 minuta. Procedite kroz cediljku i isperite pod hladnom vodom. Zatim ga dobro iscedite rukama.
2. Dodajte beli mrvljeni sir ili svapski sir i kajmak ili maskarpone sir.
Ako vaš sir nema soli, možete dodati 5 g soli.
Sastojci: za testo - 500 g belog brašna (meko ili glatko pšenično brašno najniže moguće vrste, tj. od tipa 400 do tipa 500), 280 ml mlake vode, 2 kašike ulja, pola kašičice soli.
Priprema:
1. Prosejte brašno u posudu.
2. Dodajte so, vodu i ulje u brasno.
Sastojci: 7 listova kelja (srednje veličine) ili 100 g bebi spanaća, 2 paradajza, 1 crvena paprika, 1 krastavac, 1 šolja peršuna, 5 crvenih rotkvica, ¼ malog crvenog luka, ½ mladog luka, 120 g kalamata maslina (isečenih na četvrtine, bez koštica), 50 g danskog feta sira (50 g grčkog feta sira + 1 kašika grčkog jogurta), 425 g tune u ulju (oceđeno), kremasti dresing za salatu sa danskim feta sir, pita hleb (zagrejan, presečen na pola).
Priprema:
0. Kelju odstraniti sredisnju zilu sa drskom. Ocistiti ì oljustiti paradajz. Papriku ocistiti. Krastavac, crveni luk i mladi luk oljustiti. Rotkvice ocistiti. Sve iseci na manje komade. Beli luk oljustiti i izgnjeciti.
1. Stavite sve sastojke za salatu, osim feta sira i tune, u veliku posudu.
2. Pripremite preliv za salatu.
Sastojci: 1 kg brasna, 250 g margarina (iz frizidera), 300 ml mlakog mleka, 200 ml vode, 100 ml ulja, 40 grama svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, za premazivanje - 1 zumance.
Priprema:
1. U mleko staviti izmrvljen kvasac i secer i ostaviti 15 minuta da naraste.
2. U ciniju sipati brasno i so i promesati.
Sastojci: 100 g danske fete, 3 kašike limunovog soka, 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, ½ čena belog luka, 2 kašike sitno seckanog svežeg kopra, ½ kašičice sušenog origana, ¼ kašičice crnog bibera, 1-2 kašike vode (ako je potrebno).
Priprema:
1. Stavite sve sastojke osim vode u teglu i štapnim mikserom blendirajte dok ne postane glatko.
2. Dodajte vodu, ako treba, po pola kašike, dok ne dobijete gustu smesu koju možete preliti.
Sastojci: 100 g pečuraka, 350 g krompira, 300 g zlatne mesavine povrca (100 g kukuruza, 100 g sargarepe, 100 g graska), 80 g prezli plus jos za paniranje, prstohvat soli, 1 kasicica bosiljka (suvog), za paniranje - brašno, 2 jaja, prezle, za przenje - ulje.
Priprema:
0. Pecurke ocistiti, krompir i sargarepu oljustiti. Pecurke i sargarepu iseci na kockice.
U 3 cinije staviti brasno, prezle i umucena jaja.
1. Na ulju, na visokoj temperaturi (6) proprziti pečurke, 7 do 10 minuta, stalno mesajuci. Prebaciti i ciniji i ostaviti da se hladi.
2. Krompir iseci na cetvrtine, preliti vodom i kuvati 20 minuta, na srednjoj temperaturi (4). Ostaviti da se ohladi. Procediti. Izrendati.
Sastojci: 1 kg belog duda, 500 gr šećera, 250 ml vode, ½ kasicice limontusa.
Priprema:
1. Dudinje oprati.
2. Propasirati dudinje.
Sastojci: 150 g smedjeg secera, 500 ml bezalkoholnog piva.
Priprema:
1. U dublju šerpu sipajte smeđi šećer. Zagrevajte na srednje niskoj temperaturi (3) i mešajte dok se potpuno ne otopi i dobije karamel boju.
Ne sme da bude jaka vatra da šećer ne bi izgoreo.
2. Polako sipati pivo. Kuvajte oko 20 minuta, sve dok smeša de poprimi gustinu sirupa (malo ređe od meda).
NAPOMENA: Ukoliko koristite sredstva za razređivanje krvi, lekove za snižavanje krvnog pritiska ili lekove za dijabetes, pre konzumacije bilo kakavog napitka sa koprivom, konsultovati se sa lekarom. Jos o merama opreza imate u clanku Kopriva za anemiju i kosu.
Sastojci: 30 komada vrhova mlade koprive, ⅛ kašičice konzervansa, 25 g limunske kiseline - limuntusa, 3 L vode, 3 sveža limuna, 3 kg šećera.
Priprema:
1. Listove operite i stavite na cistu kuhinjsku krpu da se ocedi višak vode. Isecite krajeve limuna i bacite. Isecite limun na kriške od 1 cm.
2. U činiju stavite listove koprive i limun. Prelijte vodom, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata.
Cela biljka koprive je lekovita, od semena, korena do lista.
Studije su pokazale da kopriva ima antioksidantna, antimikrološka svojstva, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je poznata kao biljka kojim se leči pad imuniteta, anemija ali i kao narodni lek protiv opadanja kose.
Bogata je mineralima, a posebno kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, flavonidima i biljnim sterolima. Tu je i vitamin D, koji je u biljkama prava retkost, vitamin K, vitamini C i A. Pored toga, kopriva ima i visok sadržaj antioksidanata i polifenola. Antioksidanti pomažu našem organizmu da se odbrani od slobodnih radikala koji izazivaju starenje, neke vrste raka, bolesti srca i dijabetes i druge bolesti.
Dva recepta za suv kasalj.
Uzmite malo i biće vam bolje posle pola sata.
U zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, uvek se posavetujte sa svojim lekarom. Ovo ne zamenjuje lečenje! To je komplementarno.
Ovaj lek nije namenjen maloj deci.
Sastojci: 1 kašika meda, 1 kašika jabukovog sirćeta, sok od ½ limuna, ¼ kašičice mlevenog cimeta, prstohvat karanfilića, 150 ml tople vode (prokuvane, malo ohlađene).
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke u šolji.
2. Dobro promešajte dok se med ne rastvori.
Trudnice i dojilje NE trebaju da koriste čuvarkuću.
Latinsko ime Sempervivum što znači „uvek živa“.
Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih i diuretičkih svojstava.
Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.
Za uhobolju
Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok smanjuje bol.
Čaj od čuvarkuće dobar je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva i proliva. Vise o cuvarkuci.
Sastojci: 10 g svezih listova cuvarkuce ili 12 g osusenih listova, 250 ml vode.
Priprema:
1. Kuvajte sveže ili osušene listove čuvarkuće 15 minuta u vodi.
2. Procedite.
Sastojci: 2 banane (mekane), 200 g susama, 1 kasicica cimeta u prahu, 80 g crne čokolade, 2 kašike putera od kikirikija, za posipanje - mleveni ili celi ili polutke orasastih plodova, bobicasto voce.
Priprema:
1. Banane oljustite i izgnjecite viljuskom.
2. Dodati susam i cimet i sjedinite.
Sastojci: 1 late makijato, 3 kašičice čokoladnog sosa, 2 kapi tabasko sosa, 1 kasicica kikiriki putera, 1 kasicica meda.
Priprema:
1. Stavite čokoladni sos, tabasko sos, kikiriki puter i med u čašu za late makijato.
2. Stavite čašu ispod dvostrukog izliva i pripremite late makijato.
Za proteinski dorucak.
Sastojci: 1 manja tikvica, 35 g kackavalja (rendanog, gauda, trapist), 1 jaje, malo ulja.
Priprema:
1. Tikvicu oprati i iseci krajeve. Oljustiti ljustilicom.
2. Ljustilicom za povrce iseci na tanke trake.
Sastojci: 150 ml punomasnog mleka, 100 ml slatke pavlake, ¼ kašičice ekstrakta vanile, 100 g crne čokolade (min. 65% kakaoa, izlomljene na komade), mali prstohvat soli.
Priprema:
1. Zagrejte mleko i slatku pavlaku u šerpi na srednjoj vatri (4) sa vanilom skoro do ključanja.
2. Isključite ringlu, dodajte komadiće crne čokolade i so. Mesati dok čokoladni sos ne postane gladak.
Sastojci: 3 limuna (velika), sok limuna od 3 velika limuna, 125 ml vode, za pranje limuna - ½ kasicice sode bikarbone + voda.
Priprema:
1. Operite limunove. U ciniju stavite ½ kasicice sode bikarbone i vodu da prelije limunove. Poklopiti tanjirem. Ostavite 15 minuta. Preliti novom vodom. Poklopiti tanjirem i ostaviti jos 15 minuta. Isprati pod tekucom vodom. Obrisati cistom kuhinjskom krpom.
2. Odsecite vrhove i bacite. Oljuštite koru limuna, pazeći da ne pokupite beli deo. Bacite beli deo. Uklonite koštice.
Sastojci: 450 g svežih jagoda (očišćenih i isečenih), 480 ml vode, 200 g šećera.
Priprema:
1. U šerpi sa debelim dnom prokuvajte jagode i vodu.
2. Smanjite vatru na srednju jačinu (4) i kuvati 15 minuta, povremeno mesajuci.
Sastojci: 40 g šećera u prahu, 25 g gustina (kukuruznog skroba), 20 g želatina (bez ukusa), 240 ml hladne vode, 325 g svetlog kukuruznog sirupa, 300 g šećera (kristal), ¼ kašičice soli, 1 kašika ekstrakta vanile ili 2 kašičice paste od vanile, ½ kašičice cimeta u prahu (po želji), kap gel boje za hranu (po želji, ne tečne boje).
Priprema:
1. Prosejte šećer u prahu i gustin - kukuruzni skrob u činiju. Odvojite 2 kašike za posipanje tiganja i stola, plus bombona. Kada odvojite ove 2 kašike, dodajte cimet ako ga koristite.
2. Stavite želatin i 120 ml hladne vode u činiju miksera sa žicom za mućenje. Mutite na maloj brzini 1 minut da se kratko sjedini.
Sastojci: 200 ml mleka, 50 ml espresa.
Priprema:
1. Zagrejte mleko do tačke ključanja i umutite do meke pene ili koristite ručni blender da dobijete penu.
Ili zagrejte mleko, koristite aparat za pravljenje pene da dobijete penu.
Ili nakon što se mleko zagreje, stavite ga u teglu, zatvorite dobro poklopcem i mućkajte nekoliko sekundi - dok ne dobijete penu.
Sastojci: 800 g patlidžana, 2 kašike ulja, 200 g oraha (iseckani), 80 g nara, 2 cena belog luka (oljusten, sitno seckan), 15 g kmeli suneli Gruzijski zacin.
Priprema:
2. Proprziti patlidzan na ulju, 2 do 3 minuta sa obe strane.
Kmeli suneli 1
Sastojci: 2 kašičice semena piskavice, 4 lovorova lista, 2 kašike sušenog peršuna, 2 kašičice sušene majčine majčine, 2 kašičice sušenog estragona, 2 kašičice semena celera, 1 kašičica mlevenog korijandera, 2 kašičice sušene mirodjije, ½ kašičice bibera, 1 ½ kašičice soli.
Priprema:
1. Dodajte seme piskavice, lovorov list i seme celera u mlin za začine ili kafu. Sameljite dok se ne formira fini prah.
2. U činiji pomešajte prah piskavice i lovorovog lista sa ostalim sastojcima dok se dobro ne sjedine.