Sastojci: 120g tempeha, 1 crvena paprika, 1 manji patlidzan, 1 manja tikvica, 2 cena belog luka, 1 praziluk, 35g sirove kinoe ili pirinca, 35g badema, 1 kasicica korena djumbira (svezeg, rendanog), za sos: 1 kasicica susamovog ulja, 2 kasicice suncokretovog ulja (nerafinisanog), 30ml balzamiko sirceta, 1 kasika lanenog semena (u prahu); 2 kasike soja sosa (bez secera), 1/2 kasicice aleve paprike u prahu.
Priprema:
1) Tempeh iseci na kocke oko 1.5 do 2 cm. Crvenu papriku, patlidzan, tikvicu i praziluk oprati i ocistiti (oljustiti). Beli luk oljustiti. Papriku iseci na trakice. Patlidzan i tikvicu iseci na kockice. Praziluk i beli luk sitno iseckati. Kinou ili pirinac isprati u nekoliko voda. Ocediti.
2) Skuvati kinou ili pirinac.
3) U ciniju staviti tempeh, tikvicu, patlidzan i papriku i preliti soja sosom. Promesati i ostaviti na sobnoj temperaturi 10 minuta.
4)Za sos - u ciniji pomesati balzamiko sirce, ulje susama i suncokreta i laneno seme. Promesati.
5) U tiganj dodati malo suncokretovog ulja i na srednjoj temperaturi (4) zagrejati. Dodati tempeh, povrce i alevu papriku i prziti mesajuci povremeno, oko 5 minuta. Dinstati dodavajuci po malo vode, dok povrce ne omeksa.
6) Dodati beli deo praziluka, beli luk i djumbir. Promesati i prziti jedan minut.
7) Dodati sos i promesati. Dodati badem i prziti jos jedan minut. Skloniti sa sporeta.
8) Posluziti tempeh sa kuvanom kinoom ili pirincem. Ukrasiti zelenim delom praziluka.
No comments:
Post a Comment