Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Sunday, May 9, 2021

Sladoled od meda i suncokreta (Honey and sunflower ice cream)

Potrebno: aparat za pravljenje sladoleda. Pogledati napomenu posle koraka 11).

Sastojci: osnova sladoleda: 60ml tamnog meda, 240ml slatke pavlake, 3 zumanaca (jaja srednje velicine), 120ml mleka (punomasnog), 25g secera, prstohvat soli (manji); 60g semenki suncokreta (sirovih), 10ml limun maslinovog ulja, 4g morske soli.

Priprema:

1) U tiganj staviti limun maslinovo ulje. Dodati semenke i promesati. Posoliti. Prziti na srednjoj temperaturi (4) mesajuci, dok ne pocnu da dobijaju braon boju. Ostaviti da se ohladi. Staviti u frizider da se ohlade.

2) Za osnovu sladoleda - u serpicu staviti med i na srednjoj temepraturi (4) blago zagrejati. 

3) U ciniju sipati slatku pavlaku. Dodati med i promesati. U drugu ciniju umututi zumanca.

Frape od visnje, borovnica i kelja (Sour cherry, blueberry and kale smoothie)

Sastojci: 250g visnji, 125g borovnica, 250g kelja (svezeg), 250ml kokosovog mleka (nezasladjenog).

Priprema:

1) U blendr staviti kelj i kokososvo mleko i usitniti dok ne posyane glatko.

2) Dodati visnje i borovnice i ponoviti.

Ingredients: 250g cherries, 125g blueberries, 250g kale (fresh), 250ml coconut milk (unsweetened).

Preparation:

1) Put kale and coconut milk in a blender and chop until smooth.

2) Add cherries and blueberries and repeat.


Saturday, May 8, 2021

Keksi od ovsenih pahuljica (Oatmeal cookies)

Sastojci: za osnovnu mesavinu: 8 banana, 300g ovesnih pahuljica, 100g suvih brusnica ili suvih urmi, bez kostica, seckanih) ili suvih sljiva (bez kostica, seckanih) ili suvih kajsija (bez kostica, seckanih) ili suvog ananasa, 100g oraha (seckanih); za crne kekse: 50g crne cokolade (rendane sitno), za bele kekse: bele cokolade (rendane na sitno).

Priprema:

1) U ciniji viljuskom izgnjeciti banane. Napraviti pire.

2) Dodati ovsene pahuljice i sve dobro izmesati. 

Brze kornfleks korpice (Quick cornflex baskets)

Sastojci: za osnovnu mesavinu: 250g margarina, 150g meda, 80g secera u prahu, 20g vanilin secera; za crne korpice: 100g crne cokolade (izlomljenu na kockice), 100g lesnika (mlevenog), 130g kornfleksa; za bele korpice: 100g bele cokolade (izlomljenu na kockice), 100g oraha (mlevenih), 130g kornfleksa;

Priprema:

1) U serpi, na srednjoj temperaturi (4) otopiti margarin. Dodati med i mesati dok se ne otopi. Dodati secer u prahu i vanilin secer i mesati dok se ne otopi. Podeliti na dva dela.

2) Za crne korpice - u jedan deo dodati crnu cokoladu i mesati dok se ne otopi. Dodati lesnik i mesati dok se ne sjedini. Dodati kornfleks i mesati dok se ne sjedini. 

Brze banana kuglice (Quick banana balls)

Sastojci: za osnovnu mesavinu: 6 banana, 1 kasicica vanila ekstrakta, 1 kasicica ruma, 650g keksa (mlevenog), 300g secera u prahu; sa kokosom: 200g kokosovog brasna, sa rogacem: 100g rogaca (mlevenog ili u prahu); cokolada (rendana na sitno).

Priprema:
1) U ciniji viljuskom izgnjeciti banane. Napraviti pire.
2) Dodati vanila ekstrakt i rum i sve sjediniti (kasikom). 
3) Dodati mleveni keks i sve dobro sjediniti (kasikom). 

Brze slane kuglice (Quick salty balls)

Sastojci: 300g slanih krekera (samlevenih), 225g kikirikija (blansiranog, samlevenog), 300g margarina (otopljenog), susam (proprzen), mleveni krekeri, mleven kikiriki.

Priprema:

1) U ciniji pomesati slane krekere i kikiriki. 

2) Dodati margarin i sve dobro sjediniti.

3) Formirati kuglice.

Trobojne slane kuglice sa krekerima (Tricolor salty balls with crackers)

Sastojci: osnovna smesa: 400g krem sira, 250g kisele pavlake, 150g majoneza, 300g slanih krekera (mleveno zdrobljenih); za bele kuglice: 300g pileceg belog mesa (obareno i iseckano); za crvene kuglice: 200g kackavalja (izrendanog na krupno), 50g kecapa; za zelene kuglice: 6 kisela krastavcica (na kockice), 8 zelenih maslina (na kockice), 300g sunke (na kockice), susam (proprzen), semenke suncokreta (proprzene).

Priprema:

1) U ciniji pomesati krem sir, kiselu pavlaku, majonez i sjediniti. Dodati krekere i sve dobro sjediniti. Podeliti na 3 dela.

2) Za bele kuglice - pomesati osnovnu smesu sa belim mesom i sjediniti. Formirati kuglice i uvaljati u susam.

Projice sa sunkom, kackavaljem i maslinama (Muffins with ham, yellow cheese and olives)

Sastojci: 6 jaja, 250ml jogurta ili kisele pavlake, 120g margarina (otopljenog), 75g kukuruznog belog brasna, 100g psenicnog brasna, 5g praska za pecivo, 130g kackavalja (na krupno narendan ili na kockice), 130g sunke (na kockice), 60g zelenih maslina (bez kostica, na kockice), prstohvat soli, 1/2 kasicice mediteranskog zacina. 

Priprema:

0) Pomesati psenicno brasno, so, prasak za pecivo i mediteranski zacin.

1) U ciniji umutiti jaja. Dodati kiselu pavlaku i sjediniti. Dodati margarin i sjediniti. Dodati kukuruzno belo brasno i sve sjediniti muteci. Dodati psenicno brasno i opet sjediniti muteci. 

2) Dodati sunku, kackavalj i zelene masline i sve dobro sjediniti. 

Coko kocke od piva (Chocolate cubes from beer)

Sastojci: 250ml tamnog piva, 125g brasna, 120g margarina (neslanog, sobne temeprature), 125g rogaca (mlevenog ili u prahu), 250g secera, 60g cokolade za kuvanje, 1 belance, 1 kasicica vanila ekstrakta, prstohvat soli; za glazuru: 6 kasika margarina (neslanog), 250g secera u prahu.

Priprema:

0) Umutiti belance.

1) U serpicu sipati pivo i pustiti da kljuca, na srednje niskoj vatri (5) dok ne dobijete oko 80ml (trecinu pocetne kolicine piva). 

2) U serpicu staviti margarin, rogac i cokoladu (na kocke) i otopiti na srednje niskoj temepraturi (3). Ostaviti da se malo ohladi, oko jedan minut.

Krem supa od brokolija i karfiola (Broccoli and cauliflower cream soup)

UN dijeta - proteinski dan.

Sastojci: oko 500g karfiola, oko 500g brokolija, 250ml pavlake za kuvanje, 1/2 praziluka (i zeleni i beli deo), 2-3 cena belog luka, 1 sargarepa, 1 koren pesuna, 1 koren paskanata, 2 kasike maslinovog ulja, 1/2 kasicice vegete, 1/2 kasicice mediteranskog zacina.

Priprema:

1) Pripremiti karfiol i brokoli. Praziluk oprati, ocistiti i sitno iseckati. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Koren persuna i paskanata i sargarepu oprati, oljustiti, oprati i iseci na kolutove.

2) U serpu, na maslinovom ulju, na srednje-niskoj temperaturi (3) proprziti beli luk dok ne pusti miris. Dodati praziluk i prziti nekoliko minuta dok ne omeksa. Dodati sargarepu, koren persuna i paskanata i prziti jos minut-dva povremeno mesajuci. Dodati vegetu i mediteranski zacin i promesati.

Frape od ananasa i sargarepe (Pineapple and carrot frappe)

Sastojci: 250g spanaca (svezeg ), 250ml kokosove vode (nezasladjene), 1/2 banane (smrznute), 125g ananasa (smrznutog), 120g sargarepe (sirove, oljustene i isecene na 2 cm), 1 kasika cia semenki,  

Priprema:

1) U blender staviti spanac i kokosovu vodu. Usitniti. 

2) Dodati, bananu, ananas, sargarepu i cia semenke. Usitniti dok ne postane glatko.

Ingredients: 250g spinach (fresh), 250ml coconut water (unsweetened), 1/2 banana (frozen), 125g pineapple (frozen), 120g carrots (raw, peeled and cut into 2 cm), 1 tablespoon chia seeds,

Preparation:

1) Put spinach and coconut water in a blender. Chop up.

2) Add banana, pineapple, carrot and chia seeds. Chop until smooth.


Sarma u rerni (Stuffed cabbage in the oven)


Sastojci: 1 do 1 1/2 glavica kiselog kupusa, 500-700g mlevenog mesa, 100-140g pirinca, 2 sargarepe, 1 koren persuna, 200-300g suvih rebara, 1-2 glavice crnog luka, suvi zacin.

Priprema:
1) Oprati glavicu kiselog kupusa i odvojiti listove. Zadebljan koren iseci nozem po duzini. Oprati, oljustitii, oprati i iseci sargarepu i koren persuna na duzinu od oko 2 do 3 cm. Pirinac oprati u nekoliko voda i ocediti. Suva rebra iseci po duzini i staviti u ciniju sa vodom, oko 1 do 2 sata (da izvuce so). Crni luk ocistiti i sitno iseckati.

Napomena 1: ako koristite basmati pirinac posle ispiranja, sipati hladnu vodu i ostaviti da stoji 30 minuta. Ocediti.