The Minuette-Food Recipes

Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Monday, May 13, 2024

Kineski miks 5 zacina (Chinese mix 5 spices)

Sastojci: 9 celih cvetica zvezdastog anisa, 2 ¾ kašičice celih karanfilića (ili 1 ¾ kašičice mlevenih), 1 štapić cimeta (8 cm) ili 3 kašike u prahu, 3 kašike semena komorača, 3 kašičice bibera u zrnu.

Priprema:

1. Proprzite sve cele začine u suvom tiganju, dok ne zamirisu, 2-3 minuta mešajući da ne zagore.

2. Stavite sve sastojke u mlin za začine ili mlin za kafu i sameljite dok ne postane glatko.

Ingredients: 9 whole star anise pods, 2 ¾ teaspoon whole cloves (or 1 ¾ teaspoon ground), 1 cinnamon stick (8cm) or 3 tablespoons ground, 3 tablespoons fennel seeds, 3 teaspoons peppercorns.


Preparation:

1. Toast any whole spices in a dry skillet, until fragrant, 2-3 minutes stirring to prevent burning.

2. Put all ingredients in a spice grinder or coffee grinder and grind until smooth.

Proteinske stanglice punjene vocem (Protein bars filled with fruits)

Sastojci: za biskvit - 200g mlevenih badema, 80g putera od badema, 180g brašna od leblebija, 70ml kokosovog ulja (otopljenog), 120ml kokosovog mleka, 60ml meda ili agava sirupa, 3 kašike mlevenog susama, ½ kašičice sode bikarbone, prstohvat soli, za vocno punjenje - 450g smrznutog bobicastog voca (kupine, jagode, maline, borovnice, aronija, suve brusnice), 6 kašika cia semenki, 3 kašike meda ili agava sirupa, 120ml vode, 30g kakao putera, za preliv - 1 kašičica arome bobicastog voca koje koristite za punjenje ili vanila ekstrakta, 35g meda.


Priprema:

1. Za biskvit - pomesati bademe, brašno od leblebija, susam so i sodu bikarbonu.

2. Dodati u to - puter od badema, kokosovo ulje, med ili agava sirup i na kraju postepeno dodajte kokosovo mleko i zamesiti meko i glatko testo.

Cokoladne karamele (Chocolate caramels)

Sastojci: 100g cokolade (za kuvanje), 200g secera, 230ml slatke pavlake, 30g putera, 50g meda, 1 kasicica ekstrakta vanile.


Priprema:

1. U serpu staviti secer, slatku pavlaku, margarin, ekstrakt vanile i med. Na srednje niskoj temperaturi (3) zagrevati i mesati da se secer polako otopi. Kuvati dok masa ne dobije karamel boju i zgusne se.

2. Kalup velicine 20x20 cm obložiti papirom za pečenje i premazati tankim slojem ulja.

Oslic sa pecurkama i sosom od putera s biljem (Hake with mushrooms and butter sauce with herbs)

Sastojci: 1kg oslica, 400g pecurki (sampinjona), 150ml maslinovog ulja, 7 kasika prezli, 4 cena belog luka, 5 kasika lista persuna (svezeg, seckanog), za sos - 100g margarina (putera), pola limuna (bez kostica), 1 ½ kasika mesanog bilja - persun, vlasac i estragon (sveze, seckano) ili 1 ½ kasicica suve mesavine ovih bilja.


Priprema:

1. Sampinjone oprati, ocistiti i iseckati na listove. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.

2. U vatrostalnu posudu staviti pecurke i 2 cena belog luka. Odozgo staviti oslic.

Voćni kokos frape sa kurkumom (Fruit coconut frappe with turmeric)

Sastojci: 300ml kokosove vode, 150g mešavine smrznutog tropskog voća (papaja, banana, ananas, mango, avokado, kokos, acai) ili 150g svezeg voca jedna vrsta, 25g surutke u prahu s ukusom kokosa (proteina surutke), 2.5cm korena kurkume (svez, rendan) ili 1 kasika kurkume u ​​prahu.


Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Sunday, May 12, 2024

Urme punjene sirom i biljem sa orasima (Dates stuffed with cheese and herbs with walnuts)

Sastojci: 15 vecih urmi (bez kostica), 120g sira (brie, kamember, plavi sir, cedar, krem sir, maskarpone, vurda), 1 kasika sitno seckanog svežeg bilja (vlasac, zalfija, ruzmarin, timijan, majcina dusica), 8 celih oraha (razdvojeni na pola).


Priprema:

1. U posudi pomešajte sir sa biljem po izboru.

2. Urme napunite sirom.

Pirinac salata s kuvanim jajima (Rice salad with boiled eggs)

Sastojci: 300g kuvanog pirinča  250g šunke, 250g kiselih krastavcica, 250 g majoneza, 250ml kisele pavlake, 3 kuvana jaja (oljustena), 2 kasike svezeg vlasca ili 1 kasika svezeg origana ili 1 kasika svezeg timijana (sitno seckan).


Priprema:

1. Šunku i kisele krastavcice isecite na kockice. Belanca iseci na kockice a zumanca izgnjeciti viljuskom.

2. Pomesati pirinac, sunku i kisele krastavcice.

Pileca maslenica prelivena kiselom pavlakom (Chicken milky dough topped with sour cream)

Sastojci: maslenica osnovni recept, za fil - 500g pileceg mesa, 200g šampinjona, 100g rendanog kackavalja (trapist, edamer ili gauda), za preliv, 150g kisele pavlake ili milerama, 50ml jogurta, za premazivanje - 1 jaje, 2 kasike mleka, za posipanje - semenke, ulje.


Priprema:

1. Pripremiti testo za maslenicu.

2. Za nadev - iseckati piletinu na kocke. Pecurke oprati, ocistiti i iseci na listove.

Maslenica osnovni recept (Milky dough with yeast and baking powder)

Sastojci: 1 kg brašna, 180ml jogurta, 2 jaja, 125ml ulja, 350-400ml mleka, 10g suvog kvasca, 8g praška za pecivo, 3g soli, za premazivanje - 1 jaje + 2 kasike mleka, za posipanje - semenke.


Priprema:

1. Pomesati brasno, kvasac, prasak za pecivo i so. Promesati.

2. Dodati jogurt, mleko, ulje i jaja i umutiti mikserom. 3. Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti u frižider na 30 minuta.

Korpice od slanine s jajima i pecurkama (Bacon baskets with eggs and mushrooms)

Sastojci: 16 kom. slanine, 8 jaja, 8 kasika feta sira ili belog sira (izgnjecenog), 5 do 6 pecurki, 2 kasike margarina ili putera, so i biber po ukusu, besamel sos.


Priprema:

0. Pecurke oprati i iseci na listice. Sir izgnjeciti viljuskom. Pripremiti besamel sos.

1. Zagrejati margarin ili puter u tiganju na srednjoj vatri (4). Kada puter počne da dobija mehurice, dodati pečurke i przite 4 do 5 minuta, dok pečurke ne postanu tamno zlatno smeđe po ivicama. Ako se tiganj osuši, dodajte još malo putera. Ostaviti da se malo ohladi pa sitno iseckati.

Kako napraviti kiselu pavlaku? (How to make sour cream?)

Sastojci: 1 L (litar) punomasnog mleka, 2 supene kasike kupovne kisele pavlake.


Priprema:

1. U serpu sipati malo vode, da prekrije dno. Sipati mleko i na srednjoj temperature (4) pustiti da prokljuca.

2. Ostaviti da prohladi.

Proteinski frape od kafe s ukusom cokade (Protein coffee frappe with chocolate flavor)

Sastojci: 200ml mleka, 100ml kuvane kafe, 25g proteina surutke s ukusom cokolade, 1 kašika javorovog sirupa ili meda, 1 banana (srednje veličine, oljuštena), 1 kašičica kakao praha.

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Arapski dezert katayef (Arabic dessert qatayef)

Sastojci: za testo - 120g brašna, 60g griza, 1 kašika šećera, 1½ kašičice suvog kvasca, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat morske soli, 350ml mleka (sobne temperature), 1 kašičica ružine vode (ili ⅓ kašičice kardamona i ½ kašičice cimeta u prahu), 1 kašičica vode cvetova pomorandže (ili 1 kašičica ekstrakta vanile), za sirup - 400g šećera, 250ml vode, 2 kašičice limunovog soka, 1½ kašičice ružine vode* (zamenu pogledati u gornjem delu), za fil - 200 g mlevenih oraha, 2 kašike šećera, 1½ kašičice kardamona u prahu, za prženje - ulje avokada ili bilo koje drugo, za ukras - mleveni pistaći.

Priprema:

1. Za testo - pomešati brašno, griz, šećer, kvasac, prašak za pecivo i so da se sjedine.

2. Dodati mleko, ružinu vodu i vodu od cvetova pomorandže. Mutite da se sastojci sjedine da ne ostanu grudvice. Ostavite na stranu 30 minuta.

Saturday, May 11, 2024

Kadaif turski rezanci (Kadayif Turkish noodles)

Sastojci: 200g brašna, 160g kukuruznog skroba, 4g morske soli, 2 kašike biljnog ulja, 500ml vode.

Priprema:

1. Pomesati brašno, kukuruzni skrob i morsku so u činiji. Promesati.

2. Dodajte ulje i vodu i umutite dok ne postane glatko.

Kako napraviti tecnu surutku? (How to make liquid whey?)

Sastojci: 4 L (litre) obicnog mleka (koje nije dugotrajno), sok od jednog srednjeg limuna i gaza. 


Priprema: 

1. Sipati u serpu malo vode, da pokrije dno. Dodati mleko u kuvati dok ne prokljuca (pena ce da nadodje zato pazite da ne iskipi). Ostaviti da se prohladi. Mleko se ohladilo kad je dovoljno da vas kapljica ne opece na nadlanici.

2. Dodati sok od limuna. 

Frape za alkaliziranje organizma (Frappe for alkalizing the body)

Sastojci: 3 kivija, 1 banana, jedna saka bebi spanaca (svezeg), 25g surutke u prahu i 250ml vode. 

Priprema: 

1. Bananu i kivi oljustiti i iseci na komade. Bebi spanac oprati.

2. Sve staviti u blender i blendati dok ne postane kremasto.

Tuesday, April 23, 2024

Proteinski frape s matcha prahom i breskvama (Protein frappe with matcha powder and peaches)

Sastojci: 15g matcha proteina surutke ili proteina surutke, 2 breskve (sveže, bez koštica), 1,25 cm korena đumbira (oljuštenog, narendanog), 100ml mleka.


Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Sunday, April 21, 2024

Cokoladni kokos cupavci s dzemom (Chocolate coconut cubes with jam)

Sastojci: biskvit testo, za glazuru - 450ml mleka, 200g cokolade, 100g rogaca, 120g margarina, 100g kokosovog brasna, 2 kasike ruma, za fil - 200g dzema, za posipanje - kokosovo brasno.


Priprema:

1. Pripremiti biskvit testo. Ostaviti da se ohladi.

2. Iseci biskvit na dva dela.

Vocne praline (Fruit pralines)

Sastojci: 200g + 150g čokolade (za kuvanje), 50g slatke pavlake, 1 kasicica ekstrakta ruma, 70-100g bobicastog voca (kupine, maline, jagode, brusnice-suve, aronije, borovnice).

Priprema:

1. 200g cokolade izlomite na komade i rastopite nad parom ili na niskoj temperaturi.

2. Četkicom namazite čokoladu po rupama silikonskog kalupa.

Karamele s kiselom pavlakom (Caramels with sour cream)

Sastojci: 300g kisele pavlake, 270g šećera, 30g vanilin šećera, 80g margarina, 1 kasicica ekstrakta vanile, prstohvat karanfilica u prahu.


Priprema:

0. Margarin iseci na kocke.

1. U serpu sipati kiselu pavlaku i staviti na srednju temperaturu (4) i kad provri, dodati šećer, vanilin šećer i karanfilic i promesati.

2. Smanjiti temperaturu na srednje nisku (3) i kuvati dok ne dobije karamel boju. 

Saturday, April 20, 2024

Corba od braon sociva i paradajza (Brown lentils and tomatoes chowder)

Sastojci: 200g braon ili zelenog sočiva (suvog), 200g paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 1 stap celera, 750ml povrtne ili pilece supe (sa malo natrijuma), ⅓ kašičice kumina u prahu, ⅓ kašičice korijandera u prahu, ½ kašičice aleve paprike u prahu, 2 lista lovora (suva), 1 limunova kora, 2 g soli i prstohvat crnog bibera.


Priprema:

1. Crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati. Paradajz oljuštite i iseckajte. Očistite šargarepu i iseckajte. Iseckajte stap celera.

2. Ako koristite braon sočivo, potopite ga u hladnu vodu na 90 min. Ocedite i isperite u 3 do 4 vode. Ocedite ponovo. Ako koristite zeleno sočivo, potopite ga 12 sati u hladnu vodu. Ponovite oceđivanje i ispiranje kao kod braon sočiva.

Pesto sos od sremusa i oraha (Wild garlic and walnut pesto sauce)

Sastojci: 2 veze sremuša, 4 lista bosiljka (opcionalno), 200ml maslinovog ulja, 70g oraha, malo soli.


Priprema

1. Sremuš oprati i ocistiti uvele delove i druga ostecenja. Iseckati na komadice.

2. U blender staviti sremuš, bosiljak, orahe i maslinovo ulje i so.

Pekmez od drenjina (Cornelian cherry jam)

Sastojci: 2 kg drenjina (zrelih), 1 kg šećera.


Priprema:

1. Drenjine oprati i propasirati.

2. Dodati 500g šećera, promesati i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi (4) mesajuci.

Paprike punjene s dve vrste sira (Peppers stuffed with two types of cheese)

Sastojci: 8 paprika, 500g belog sira (ili kvarka tj.svapskog sitnog sira), 150g kackavalja (rendanog), ½ kasicice belog luka (u prahu ili u granulama).


Priprema: 

1) Paprike oprati i ocistiti od semenki.

2) Beli sir izgnjeciti i pomesati sa kackavaljem, solju i belim lukom.

Oreo keks i nutela loptice (Oreo biscuits and nutella balls)

Sastojci: 15 Oreo kolačića, 6 kašika nutele, 100 čokolade.


Priprema:

1. Stavite oreo kolačiće i nutelu u mašinu za hranu i mešajte dok ne počne da se formira loptica.

Ako je mešavina previše mekana za valjanje, ohladite 15 minuta.

2. Kasikom uzimati malo smese i formirati loptice. Staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Ohladite 30 minuta.

Friday, April 19, 2024

Punjena riba (Stuffed fish)

Sastojci: 8 manja komada ribe (saran, stuka, pastrmka, skusa, dorado, zander, sterlet), 2 sargarepe, 200g brokolija, 4 kriske limuna, svež bosiljak i ruzmarin, 6 cena belog luka, 100ml maslinovog ulja, 200g pirinca, 4 paradajza, so, biber.


Priprema:

1. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Paradajz i sargarepu oljustiti i iseci na kockice. Limun iseci na kolutove. Pripremiti brokoli. 

2. Pirinac potopiti u vodu na 30 minuta. Isprati u 4 do pet voda. Ocediti.

Thursday, April 18, 2024

Pastrmka u sosu od belog vina (Trout in white wine sauce)

Sastojci: 4 kasike margarina, 2 sargarepe, 1 komad korena celera (2.5cm), 6 fileta pastrmke, 1 crni luk, 2 veze lista persuna, 600ml vode, 550ml belog vina, 200g milerama, 18g gustina, 3 kasicice

estragona (suvog), 1 kasicica soka od limuna, so, biber, kinoa, przeni spargle.


Priprema:

0. Skuvati kinou. Isprziti spargle.

1. Namazati pleh ili vatrostalnu posudu margarinom. 

2. Oljustiti sargarepu i iseci po duzini i na stapice. Celer oljustiti. Crni luk oljustiti i iseckati na trakice.

Kako isprziti spargle? (How to fry asparagus?)

Sastojci: 500g svežih špargli stapice (ociscenih), 60g putera, 2 kašike maslinovog ulja, 3g krupne soli, ¼ kašičice mlevenog crnog bibera, 3 čena belog luka (mleveno), ½ kašičice kima, 1 kašičica bosiljka (suvog), ½ ruzmarina (suvog).


Priprema:

1. Rastopite puter u tiganju na srednje jakoj vatri (5). Dodajte maslinovo ulje, so, biber, kim, bosiljak i ruzmarin i pržite i mešajte dok beli luk ne zamiriše, oko 30 sekundi.

Orahovo mleko (Walnut milk)

Sastojci: 200g oraha

1 L vode, ½ kašičice soli, opciono - 2 kašičice ekstrakta vanile, 2 kašike meda ili agavinog sirupa ili javorovog sirupa ili 4-5 urmi (bez kostica).


Priprema:

1a. Potopite orahe u vodu i ½ kašičice soli 9 do 12 sati. Ocediti. Ponovo isperite i ocedite.

ILI

1b. Dodajte orahe u mali lonac i prelijte vodom. Pustite da provri, a zatim pustite da krčka na srednjoj vatri (4) 5-10 minuta da bi orasi omekšali. Procedite i dobro isperite dok voda ne postane bistra.

Wednesday, April 17, 2024

Mleko za smanjenje upale - zlatno mleko (Lower inflammation milk - golden milk)

Sastojci: 200ml kokosovog mleka, 175ml običnog mleka (orah, bademovo, sojino mleko), 1 kašičica mlevene kurkume u prahu, ¼ kašičice cimeta u prahu, ¼ kašičice mlevenog đumbira u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile, 2 kašike meda ili agavinog sirupa ili javorovog sirupa, prstohvat crnog bibera.


Priprema:

1. Dodajte sve sastojke u šerpu i zagrejte na srednje niskoj vatri (3). Koristite štapni blender, muckalicu za mleko ili rucnu mutilicu i umutite da biste bili sigurni da su svi začini dobro spojeni.

2. Zagrejte dok ne postane toplo, a zatim ponovo dobro promešajte da bude lepo i penasto.


Napomena: probajte i prilagodite ukuse po želji.


3. Prebacite u šolje.

4. Začini će se slegnuti na dno šolje, tako da možete da ga promešajte kašikom ako želite ili možete da procedite kroz finu mrežastu cediljku da biste to izbegli.

5. Ostavite da se ohladi i držite u frižideru do 3 dana.


Ingredients: 200ml coconut milk, 175ml regular non dairy milk (walnut, almond, soy milk), 1 teaspoon ground turmeric powder, ¼ teaspoon cinnamon, ¼ teaspoon ground ginger, 1 teaspoon vanilla extract, 2 tablespoons honey or agave syrup or maple syrup, pinch of black pepper.


Preparation:

1. Add all ingredients to a pot and heat over medium low (3) heat. Use a stick blender, milk frother or whisk really to ensure all of the spices are well combined. 

2. Heat until warm and steamy then mix really well again to get it nice and frothy. 


Note: taste and adjust flavours as desired.


3. Transfer to cups.

4. Spices will settle at the bottom of the cup, so you can stir it with a spoon if you like or you can strain it through a fine mesh strainer to avoid that.

5. Leave to cool and keep it in a fridge for up to 3 days.

Hrskava turska pica lahmacun (Crispy turkish pizza lahmacun)

Sastojci: za testo - 500g mekog brašna, 3 kašičice instant suvog kvasca ili 34g svežeg kvasca, 2 kašičice šećera, 3g soli, 2 velika jaja, 250ml mleka punomasnog, 130ml maslinovog ulja ili 500g testa za picu (nepecenog), 1 crvena paprika, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 kašike svežeg peršunovog lista, 300g mlevenog jagnjećeg ili mlevenog junećeg mesa, 1 kašičica paprike u prahu, 1 kašičica pimenta u prahu ili zamene za piment zacin, ½ kašičice mlevenog kima, ½ kašičice mlevenog cimeta, ½ kašičice paprike, ½ kašičice ljute paprike u prahu, ½ kašičice soli, 4 kašike paradajz paste ili 250 ml paradajz sosa, 2 kašike maslinovog ulja, za serviranje - kriške limuna.


1. Za testo - zagrejati mleko da bude mlako.

2. U solji ili ciniji pomesati mlako mleko, secer i kvasac. Ostaviti 15 minuta da nadodje na toplom mestu.

Cokoladni kolac s keksom (Chocolate cake with biscuit)

Sastojci: 200g margarina, 200g + 100g čokolade za kuvanje, 100g brašna, 60g kakaoa, 3 jaja, 200g šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 90g keksa (ptiber, zlatni pek, plazma, bevita).


Priprema:

0. Izlomiti keks i 100g cokolade na manje delove.

1. Otopiti 200g čokolade i margarin na srednje niskoj temperaturi (3). Ostaviti da se hladi.

Karamele s evaporisanim mlekom (Caramels with evaporated milk)

Sastojci: 570ml slatke pavlake, 320g belog šećera, 220g zutog šećera, 230g putera (neslanog) ili margarina, 240ml meda ili agavinog sirupa, 250 ml evaporisanog (isparenog) mleka, 1 ½ kašičice ekstrakta vanile. Termometar za bombone.


Priprema:

1. U pripremljeni lonac stavite slatku pavlaku, beli šećer, zuti šećer, margarin ili puter, med ili agavin sirup i ispareno mleko. Kuvajte i mešajte smešu na srednjoj vatri (4) dok temperatura ne dostigne 120 C. Sklonite lonac sa vatre.

Tuesday, April 16, 2024

Integralni krekeri sa semenkama (Integral crackers with seeds)

Sastojci: 400ml vode, 250g 

belog brašna, 250g integralnog brašna, 200ml ulja, 8g praska za pecivo, 150g susama, 50g lana u prahu, 100g semenki suncokreta, 100g semenki bundeve, 100g neslanog kikirikija, 30g kima u zrnu, 3g soli.


Priprema:

1. Pomesati belo brašno, so, prasak za pecivo, semenke suncokreta i bundeve, susam, lan i kim.

2. Dodati ulje i vodu i jos jednom promesati.

Tortilje (Tortillas)

Sastojci: 375g običnog belog brašna (za sve namene), 3g soli, 5g praška za pecivo, 80ml biljnog ulja (ili EVOO), 240ml tople vode.


Priprema:

1. U činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Drvenom kašikom mešati suve sastojke dok se dobro ne sjedine.

2. U sredini suvih sastojaka napravite rupu i dodajte ulje i vodu. Dobro promešajte odozdo prema gore, sve dok se svi suvi sastojci ne sjedine i testo ne počne da se spaja i formira loptu.

Monday, April 15, 2024

Tuna rolnice (Tuna rolls burrito)

Sastojci: 360g tune (iz konzerve), 150g kukuruza, 2 crvene paprike, 1 crni luk, 250g crnog pasulja (skuvanog), 6 lista iceberg salate ili kupusa, 3 paradajza, 1 ½ kasicice kima u prahu, ½ tsp belog luka u prahu, ¼ kasicice ljute paprike u prahu, tortilje ili heljdine tortilje, ulje.


Priprema:

1. Ocediti tunu. Ocistiti papriku, paradajz i crni luk. Papriku i iceberg salatu ili kupus iseci na trakice. Paradajz i crni luk sitno iseckati.

2. Na ulju proprziti crni luk.

Kikiriki kuglice s cimetom (Peanut balls with cinnamon)

Sastojci: za kuglice, 150g neslanog kikirikija, 100g napolitanki, 1 kasicica cimeta, 200g belog eurokrema - lesnik eurokrem, za glazuru - 150g bele čokolade, 4 kašike ulja, 80g neslanog kikirikija (smrvljenog).


Priprema:

1. Kikiriki i napolitanke staviti u secka i usitniti na srednje krupne komadice.

2. U ciniji pomesatimesavinu kikirikija i napolitanki s lesnik eurokremom i cimetom.

Evaporisano mleko (Evaporated milk)

Sastojci: 732 ml punomasnog mleka.


Priprema:

1. U loncu sa debelim dnom stavite mleko da ključa na srednjoj vatri (4). Smanjite toplotu na srednje nisku (3) i ostavite da lagano krčka oko 25 minuta, povremeno mešajući da se ne zagore na dnu serpe.

2. Krčkajte dok se ne smanji na pola tečnosti i dok ne postane kremasto.

Karamele s kondezovanim mlekom (Caramels with condensed milk)

Sastojci: 150g margarina, 350g smeđeg šećera, 30g vanilin secera, 125ml mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 400g zaslađenog kondenzovanog mleka.


Priprema:

1. U serpu staviti mleko, margarin, smeđi šećer, vanilin secer, kondenzovano mleko i ekstrakt vanile. Zagrevati na srednje niskoj tempetaturi (3) dok se ne rastopi i sjedini povremeno mesajuci.

2. Kad smesa proključa, pojačajte temoetaturu na srednje jaku (5) i mešajte neprekidno 20 min.

Sunday, April 14, 2024

Domaci kvasac 2 duza metoda (Homemade yeast 2 long method)

Sastojci: 50g brašna, 25ml vode.


Priprema:

1.  Pomesati brasno i vodu. Ostaviti da stoji 48h.

2. Osvezavanje smese - odvojiti 50g ove smese i pomesati sa 25ml vode. Dodati 50g brasna. I ponovo promesati da se sjedini. Staviti u teglu, pokriti providnom folijom i izbusiti rupe. Cuvati ovu teglu pored voca na sobnoj temperaturi.

Kefir kvasac od speltinog brasna (Kefir yeast from spelt flour)

Sastojci: 100g speltinog brašna, 100g kefira. 


Priprema:

1. Pomešati speltino brasno i kefir. Promesati dobro - da nema grudvica.

2. Ostavite da stoji 12 sati na sobnoj temperaturi. Čašu poklopiti i uviti u ćebe da ubrzate proces.

Francuski namaz od zelenih maslina (French green olives spread)

Sastojci: 100g zelenih maslina (bez kostica), 1/2 kašičice estragona (suvog), 1 kašičica soka od limuna, 1 kašičica maslinovog ulja, 2 kasike oraha (mlevenih).

Priprema:

1. Sipajte sve sastojke osim maslinovog ulja u blender i blendajte dok ne dobijete kašastu smesu.

2. Dodati ulje i blendirajte dok ne dobijete jednolicnu smesu.