Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Sunday, October 27, 2024

Maskarpone i lesnik dezert u casi (Mascarpone and hazelnut dessert in a glass)

Sastojci: za ganas, 130g slatke pavlake, 100g čokolade, za mascarpone mus od lešnika - 140g maskarpone sira, 40g šećera u prahu, 20g vanilin šećera, 75g namaza od lešnika ili krema od lesnika, 200g pavlake za šlag (hladne), 120g napolitanki od lesnika, za dekoraciju - umucen slag, peceni lesnici, namaz od lešnika.

Priprema:

1. Za ganas - zagrejati slatku pavlaku dok ne provri. Sklonite sa vatre i dodati seckanu čokoladu. Ostavite minut, a zatim mešati lopaticom dok ne dobijete sjajni i homogeni ganas.

2. Za maskarpone mus od lešnika - mesati mikseron maskarpone sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom oko pola minuta, dok ne postane kremasto.

Friday, September 27, 2024

Kako skuvati crveno socivo? (How to cook red lentils?)

Sastojci: 1 solja crvenog sociva, 3 solje hladne vode.

Priprema:

1. Socivo potopiti u prokljucalu vodu da prekrije zrna i jos 3 prsta preko toga. Ostaviti da stoji 15 min.

2. Procediti i isprati u nekoliko voda. Iscediti.

Friday, September 20, 2024

Rolat kora od belanaca i oraha (Egg white and walnut roll crust)

Sastojci: 6 belanaca, 70g mlevenih oraha,1 kašika brašna, 50g šećera, 20g vanilin secera, 10g praska za pecivo.

Priprema:

1. Penasto umutiti belanca sa secerom i vanilin secerom.

2. Dodati mlevene orahe i brasno pomesano sa praskom za pecivo. Sve sjediniti.

Turska kremasta corba od crvenog sociva (Turkish creamy red lentil corba)

Sastojci: 200 g crvenog sočiva (suvog), 1 litar supe od povrća, ½ kašičice kurkume u prahu, 1 šargarepa, ½ crnog luka, ½ štapa celera, 1 čen belog luka,

½ kašičice mlevenog kima, 1 srednji krompir, prstohvat soli, prstohvat crnog bibera, 1 limun, ½ šake peršuna (iseckan), 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Priprema:

0. Oprati i oljustiti krompir i šargarepu. Isecite na kocke. Stap celera iseci na male komade. Očistiti i iseckati beli luk.

Potopiti crveno sočivo u vruću vodu na 15 minuta. Isprati u nekoliko voda.

1. Zagrejati maslinovo ulje u velikom loncu. Dodato luk, šargarepu i celer i dinstati na srednjoj vatri (4) 5 minuta, često mešajući.

2. Dodati beli luk, mleveni kim i kurkumu i pržiti još jedan minut dok ne bude mirisno, mešajući.

Thursday, September 19, 2024

Visnja cizkejk u lisnatom testu (Cherry cheesecake in puff pastry)

Sastojci: lisnato testo, za beli fil: 250g krem sira (sobne temperature), 30g šećera, 20g vanilin šećera, 50g kisele pavlake, 2 kašike brašna, 2 manja jaja (sobne temperature), za fil od višanja - 250g višanja (bez koštica, sveže ili smrznuto), 100g šećera, 1 kašika kukuruznog skroba, 1 kašika limunovog soka, za posipanje - šećer u prahu.

Priprema:

1. Odmrznite lisnato testo.

2. Razvaljati testo na 0,8cm debljine i isecite krugove prečnika oko 10cm.

Tuesday, September 10, 2024

Kokos krem (Coconut cream)

Sastojci: 800ml punomasnog kokosovog mleka (ohlađeno preko noći u frizideru), 2½ kašike agava sirupa ili meda, 1 kašika ekstrakta vanile.

Priprema:

1. Zahvatite kašikom čvrsti deo kokos kajmaka koji se nakupio na povrsini konzerve i stavite ga u činiju.

Uverite se da se čvrst kajmak odvojio od kokosove vode u konzervi jer ako se pomeša, kokosov krem se neće umutiti.

2. Mutite mikserom na velikoj brzini dok ne počne da se zgušnjava i da se formiraju vrhovi.

Monday, September 9, 2024

Kakao puter i tahini bombice sa kokosovim proteinom (Cocoa butter and tahini balls with coconut protein)

Sastojci: za kuglice - 50g kakao putera, 50g tahinija, 2-3 kašike agava sirupa ili meda, boja za kolace po izboru, 4 kašike kokosovog proteina, 1 kašika kokosovog putera, rendana kora jednog limuna, 1 kašičica kardamona (mlevenog), 1 kasicica cimeta u prahu, prstohvat karanfilica u prahu, bela cokolada, za dekoraciju - mleveni orasasti plodovi, rendana cokolada.

Priprema:

1. Na pari otopite kakao puter i sklonite sa vatre.

2. Dodati tahini pastu, kokosov puter i agava sirup ili med i promesati da se sve sjedini.

Sunday, September 8, 2024

Frape sa sojinim proteinom, sojinim mlekom i jagodama (Frappe with soy protein, soy milk and strawberries)

Sastojci: 25g sojinog proteina, 75g sojinog jogurta, 85g smrznutih jagoda, 100ml sojinog mleka, led.

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Ingredients: 25g soy protein, 75g soy yoghurt, 85g frozen strawberries, 100ml soy milk, ice.

Preparation:

1. Put all the ingredients in a blender and blend until smooth.

Cokoladne kore za tortu (Chocolate crusts for cake)

Sastojci: 6 jaja, 4 kašike šećera, 20g vanilin secera, 6 kašika brašna, 6 kašika vode, 6 kašika ulja, 2 kašike rogaca u prahu, 10g praška za pecivo.

Priprema:

1. Pazljivo odvojiti zumanca od belanaca.

2. Umutiti penasto 3 belanca sa 2 kasike secera i 10g vanilin secera.

Saturday, September 7, 2024

Cokoladni sladoled s jajima i slatkom pavlakom (Chocolate ice cream with eggs and heavy cream)


Sastojci: 3 žumanceta, 150g šećera, 250ml mleka, 15g kakaoa u prahu, 50g čokolade, 500ml slatke pavlake, 1/4 kašičice soli, 1 kašičica ekstrakta ruma.

Priprema:

1. Pomešati šećer, mleko, so i kakao u prahu i zagrejati u serpi na umerenoj vatri (4) konstantno mešajući, dok ne počne da kljuca

2. U činiju stavite žumanca i blago umutite. Dodati 125ml tople smese u žumanca i promešati. Dodati ostatak tople smese i sjediniti.

Friday, September 6, 2024

Sladoled kornet sa jajima (Ice cream cone with eggs)


Sastojci: 2 jaja, 250g brasna, 200g secera, 20g vanilin secera, 70g margarina ili putera, 450ml vode, prstohvat soli, 1 kasika ruma ili 1 kasicica vanila ekstrakta ili 1 kasicica cimeta u prahu.

Priprema:

1. Umutiti dobro istopljeni maslac, šećer, vanilin secer, so i jaja.

2. Postepeno dodavati naizmenicno vodu i brašno. Mešati dok se ne sjedini.

Sladoled protiv kaslja na stapicu (Ice cream for cough on a stick)

Napomena: med se preporucuje za decu ispod 2 godine.

Sastojci: 125g sirupa za kasalj od meda i djumbira, 350ml vode.

Priprema:

1. Pomesati sirup i vodu i dobro sjediniti.

2. Sipati u kalupe za sladoled i staviti u zamrzivac da se zamrzne.

Note: honey is recommended for children under 2 years of age.

Ingredients: 125g of honey and ginger cough syrup, 350ml of water.

Preparation:

1. Mix syrup and water and mix well.

2. Pour into ice cream moulds and put in the freezer to freeze.

Wednesday, September 4, 2024

Kako skuvati gerslu - jecam zrno? (How to cook barley grain?)

Sastojci: 225g jecam zrna (gersla), 500ml vode + 500ml vode.

Priprema:

1. Potopiti gerslu - jecam zrno u serpi sa 500ml vode i ostaviti 8h.

2. Procediti vodu.

Borovnica i spirulina proteinski frape (Blueberry and spirulina protein frappe)

Sastojci: 150g smrznutih borovnica, 25g surutke u prahu vanila, 2 kašičice spiruline u prahu, 200ml mleka.

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Ingredients: 150g frozen blueberries, 25g whey protein vanilla, 2 tsp. spirulina powder, 200ml milk.


Preparation:

1. Put all ingredients in a blender and blend until smooth.

Cupavci (Ragged square cakes)

Sastojci: za biskvit - 6 jaja (sobne temperature), 380g brašna, 200g šećera, 160ml mleka (sobne temperature), 150ml ulja, 10g praška za pecivo, 20g vanilin šećera, 1 kasicica vanila ekstrakta, za glazuru - 400ml mleka, 300g crne čokolade, 100g margarina, 2 kasike ruma, za premazivanje - dzem, za oblaganje - 250g kokosovog brasna.

Priprema:

1. Pažljivo odvojiti žumanca od bjelanaca. Pomesati brasno i prasak za pecivo.

2. U jednu posudu stavite žumanca, šećer, vanilin šećer i vanila ekstrakt pa mikserom mutiti sve dok smesa ne postane svetložuta i glatka.

Tuesday, September 3, 2024

Palacinke od heljde osnovni recept (Buckwheat pancakes basic recipe)

DASH dijeta, zdravo za srce, upravljanje težinom, niske masti, zdravi-ugljeni hidrati, za dijabetičare.

Sastojci: 2 belanca, 1 kašika ulja repice, 125ml mleka bez masti, 60g običnog brašna, 65g heljdinog brašna, 1 kašika praška za pecivo, 1 kašika monk fruit šećera, 125ml gazirane vode.

Priprema:

1. U manjoj činiji umutiti belanca, ulje uljane repice i mleko.

2. U drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer.

Kako napraviti sirup za kasalj od meda i djumbira (How to make honey and ginger cough syrup)

Napomena: nije za bebe i decu mladju od 2 godine.

Sastojci: 250g meda, 250ml vode, 125ml sok od svezeg limuna, 1/2 kasicice djumbira u prahu, rendana kora od 2 limuna.

Priprema:
1. U serpici pomesati vodu, rendanu koru od limuna i djumbir. Na srednjoj temperaturi (4) pustiti da prokljuca.

2. Smanjiti na nisku temperaturu (2) i krckati oko 5 minuta. Skloniti sa sporeta i procediti, a serpicu temeljno isprati vodom.

Karamela bombone sa zlatnim sirupom (Caramel candy with golden syrup)

Sastojci: 90g margarina ili putera (hladnog iz frižidera), 400g kondenzovanog mleka (zaslađenog), 170g smeđeg šećera, 50g zlatnog sirupa, ¾ kašičice soli, ½ kašičice ekstrakta vanile, krupne morske soli.

Priprema:

1. U šerpi srednje veličine sa teškim dnom pomešati margarim ili puter, kondenzovano mleko, smeđi šećer i zlatni sirup. Stavite na srednju vatru (4), mešati dok se ne istopi i dok ne proključa. Kuvati uz stalno mešanje dok karamel ne dodje 120 C na termometru.

Vrh termometra treba da bude u sredini karamela. Ako dodirne dno serpe, temperatura neće biti odgovarajuća i karamel se neće stegnuti.

Zlatni sirup (Golden syrup)

Sastojci: 300ml vode, 800g šećera od trske, 2 kašike limunovog soka.

Priprema:

1. Stavite šećer i vodu u šerpu i promešajte da se sjedine. Pustite da prokljuca da, stalno mešajući da ne zagori dok se šećer ne rastvori.

Mešajte veoma pažljivo da šećerna voda ne prska po ivicama šerpe.

2. Lagano umešati limunov sok. Smanjiti vatru na vrlo tiho i lagano krčkati, nepokriveno.

Sunday, September 1, 2024

Kremasti parfe (Creamy parfait)

Sastojci: 300g sladoleda od vanile, 150g nutela krema, 120g kikirikija + jos malo mlevenog kikirikija, umucen slag ili umucena slatka pavlaka.

Priprema:

1) U dve case ili posudice staviti 1 kasiku slaga. Dodati nekoliko kikirikija.

2) Dodati 2 kasike krema od nutele.

Cokoladni kuglof sa orasima (Chocolate kouglof with walnuts)

Sastojci: 3 jaja, 250g mekog brasna, 250g margarina, 150g secera, 20g vanilin secera, 300g mlevenih oraha, 1 kasicica praska za pecivo, 5 kasika mleka, 100g cokolade + 1 kasika margarina.

Priprema:

1) Mikserom penasto umutiti margarin, secer i vanilin secer. Dodati jaja i sjediniti.

2) Brasno pomesati sa praskom za pecivo.

Saturday, August 31, 2024

Brza torta s bananama i keksom (Quick cake with bananas and biscuits)

Sastojci: za podlogu - 450g keksa (mlevenog), 200g margarina (istopljenog), 200ml mleka, za fil - 4-5 banana, 450g keksa (mlevenog), 1 kasicica cimeta (u prahu), 3-4 kasika secera u prahu, 10 kasika kisele pavlake, 300ml slatke pavlake, za preliv - 300ml slatke pavlake, 240g cokolade.

Priprema:

1. Za podlogu - pomesati mleveni keks, otopljen margarin i mlako mleko. Staviti u pleh i poravnati.

2. Za fil - banane izgnjeciti i pomesati sa mlevenim keksom, cimetom, secerom u prahu, kiselom pavlakom i slatkom pavlakom. Sve sjediniti mikserom. Staviti preko podloge.

Pileci file u sosu od senfa (Chicken filets in mustard sauce)

Sastojci: 500g pileceg filea, 4 kašike kisele pavlake (20% mm), 2 kašike senfa, 2 kasike susama, 2 kasike suncokreta ili semenki bundeve, so i bosiljak.

Priprema:

1. Pilece meso na malo ulja isprziti sa obe strane na srednjoj temperaturi (4), nekoliko minuta. Dodati malo vode, polu-poklopiti i krckati. Staviti na papirne ubruse da se ocedi od ulja.

2. U tiganj u kome se przilo meso, dodati susam, semenke suncokreta ili bundeve, so i bosiljak. Prziti nekoliko minuta mesajuci.

Mini palacinke sa tikvicama i kackavaljem (Mini pancakes with zucchini and cheese)

Sastojci: 1 tikvica, 130ml jogurta, oko 150g brasna, 5g praska za pecivo, 80g kackavalja, 2 jaja, so, za sos - 150ml jogurta, 1 kasike svezeg vlasca,

Priprema:

1) Tikvicu oprati, oljustiti, ponovo oprati i izrendati na krupno. Posoliti i ostaviti 15 minuta. Ocediti. Jaja umutiti.
2) U jaja dodati jogurt i promesati. Dodati brasno i mesati dok ne nestanu grudvice. Dodati prasak za pecivo i promesati. Dodati tikvice i sve dobro izmesati.

Napomena: ako vam je smesa previse gusta dodati malo jogurta ili kisele vode. Ako je smesa previse retka dodati malo tikvica ili brasna.


3) Na umerenoj temperaturi (4), u tiganj staviti margarin, kada se otopi staviti punu kasiku smese i peci dok se ne pojave mehurici na sredini, oko 2-3 minuta. Okrenuti na drugu stranu i peci oko 2 minuta.
4) Pomesati jogurt i vlasac. Umakati palacinke u sos.

Predlog: mozete pogledati recepte sa tikvicama i kackavaljem.

Ingredients: 1 zucchini, 130ml of yoghurt, about 150g of flour, 5g of baking powder, 80g of yellow cheese, 2 eggs, salt, for the sauce - 150 ml of yoghurt, 1 tablespoon of fresh chives. 


Preparation: 

1) Wash the zucchini, peel it, wash it again and grate it coarsely. Add salt and leave for 15 minutes. Drain. Beat the eggs. 

2) Add yoghurt to the eggs and mix. Add flour and stir until lumps disappear. Add baking powder and stir. Add zucchini and mix everything well. 


Note: if the mixture is too thick, add a little yoghurt or sour water. If the mixture is too thin, add some zucchini or flour. 


3) At a moderate temperature (4), put margarine in a pan, when it melts put a full spoonful of mixture and bake until bubbles appear in the middle, about 2-3 minutes. Turn to the other side and cook for about 2 minutes. 

4) Mix yoghurt and chives. Dip the pancakes in the sauce. 


Suggestion: you can look at recipes with zucchini and yellow cheese.

Banana torta s keksom (Banana cake with plain biscuits)

Potrebno: 150g keksa (u komadu, plazma, petit ber, zlatni pek, bevita), 150g keksa (mlevenog), 160g vanila pudinga u prahu, 150g secera, 1 L mleka

250ml slatke biljne pavlake, 4 banane (oljustene, iseckane na kolutove), slag ili slatka pavlaka za ukrašavanje.

Priprema:

1. Na dno kalupa prečnika 26cm, poslagati 150g keks u komadu.

2. Puding pomešati sa polovinom šećera i 300ml mleka i mesati dok se ne razbiju sve grudvice.

Wednesday, August 28, 2024

Brza hleb pica (Quick pizza bread)


Sastojci: pola hleba (sava, baget) ili tost hleb, 200ml pavlake za kuvanje, 200g kackacavalja koji se lako topi (gauda), 200g sunke, 5-6 listica pecuraka, maslinovo ulje, puter ili ulje, origano.


Priprema:

1. Hlebu izvaditi sredinu ako koristite obican hleb. 

2. Kackavalj izrendati na krupno. Sunku ili izrendati na krupno ili iseci na kockice. 

Sunday, June 16, 2024

Sos od jogurta i kisele pavlake (Yoghurt and sour cream sauce)

Sastojci: 65g jogurta, 65g kisele pavlake, 2 kasicice senfa.


Priprema: 

1. Pomesati sve sastojke.


Ingredients: 65g yogourt (plain), 65g sour cream

2 teaspoons mustard.


Preparation:

1. Mix all ingredients.


Monday, June 10, 2024

Brze nepecene vocne cokoladne kocke (Quick no bake fruit chocolate cubes)

Sastojci: za koru - 300g mlevenog keksa, 2 kasike rogaca u prahu, 200ml soka (od pomorandze, ananasa, itd.), za fil - krem od krem sira i slatke pavlake, 100g bele cokolade, 300g bobicastog voca (jagode, kupine, maline, borovnice, ribizle), za premazivanje - 200g cokolade, 3 kasike margarina, 3 kasike mlevenog keksa.


Priprema:

0. Jagode iseci na snite.

1. Pomesati mleveni keks, rogac u prahu i sok od pomorandze. Zamesiti rukom da se sjedini.

Sunday, June 9, 2024

Kako dobro umutiti slatku pavlaku? (How to whip heavy cream well?)

1. Ako zelite da slatka pavlaka bude krenasta, izaberite slatku pavlaku sa vise masti - 35%.

2. Da bi se slatka pavlake lakse umutila i ucvrstila, ostavite je 30 minuta u frizider.

3. Takodje, ciniju u kojoj cete mutiti slatku pavlaku i nastavke miksera, stavite u zamrzivac na nekoliko minuta.

Vocni dezert u casi (Fruit dessert in a cup)

Sastojci: 100g keksa, 400g krema od krem sira i slatke pavlake, (neslanog), 250g voca, 60g secera u prahu, 1 kasika soka od limuna, rendana kora jednog limuna, komadi voca.


Priprema:

0. Izgnjeciti voce viljuskom ili samleti u secku ili blenderu.

1. U serpici staviti voce sa secerom u prahu i sokom od limuna da se kuva, na srednjoj temperaturi (4) i mesati dok se ne zgusne. Skloniti sa sporeta i ostaviti da se potpuno ohladi.

Saturday, June 8, 2024

Domaci krem sir (Homemade cream cheese)

Sastojci: 1 L mleka (punomasnog), 4 kasike soka od limuna (svezeg), za slanu opciju - 3  kasike maslinovog ulja, so, za slatku opciju - 3 kasike surutke.


Priprema:

1. Sipati mleko u serpu i zagrejati na srednjoj temperaturi (4), ali paziti da ne prokljuca.

2. Smanjiti temperaturu na nisku (2).

Maskarpone krem sa slatkom pavlake (Mascarpone cream with heavy cream)

Sastojci: 220g maskarpone sira, 40g secera, 250ml slatke pavlake, 1 kasicica vanila ekstrakta.


Priprema:

1. Mikserom umutiti maskarpone sir, secer, vanila ekstrakt i slatku pavlaku.

2. Ostaviti u frizider 2h pre upotrebe.


Ingredients: 220g of mascarpone cheese, 40g of sugar, 250ml of heavy cream, 1 teaspoon of vanilla extract.


Preparation:

1. Beat mascarpone cheese, sugar, vanilla extract and heavy cream with a mixer until stiff peaks.

2. Leave in the refrigerator for 2 hours before use.

Krem od krem sira i slatke pavlake (Cream from cream cheese and heavy cream)

Sastojci: 340g krem sira (neslanog), 60g secera u prahu, 80ml slatke pavlake, rendana kora jednog limuna.


Priprema:

1. Mikserom umutiti krem sir sa korom od limuna dok ne postane penasto.

2. Mikserom umutiti slatku pavlaku.

Krem od krem sira i kondezovanog mleka (Cream from cream cheese and condensed milk)

Sastojci: 400g kondezovanog mleka, 200g krem sira (neslanog), 1 kasika soka od limuna, rendana kora jednog limuna.


Priprema:

1. Mikserom umutiti krem sir dok ne postane penast.

2. Dodati kondezovano mleko, koru i sok od limuna. Mutiti dok ne postane glatko.

Krem od krem sira i slaga (Cream from cream cheese and whipping cream)

Sastojci: 400g krem sira (neslanog), 45g slaga u prahu, 115ml mleka (hladnog), 1 kasicica vanila ekstrakta (opciono).


Priprema:

1. Umutiti krem sir dok ne postane penast.

2. U drugoj ciniji, umutiti mleko i slag u prahu. Prvo mutiti na niskoj brzini 30 sekundi, zatim na najvecoj brzini 5 minuta.

Sunday, May 26, 2024

Djulbastije pljeskavice od juneceg mesa i krompira (Djulbastije patties made of beef and potatoes)

Sastojci: 500g mlevenog juneceg mesa, 3 krompira, 2 do 3 glavice crnog luka, 3 cena belog luka, 1 jaje, 3 korice hleba, so, biber, besamel sos, kackavalj ili mocarela sir (isecen na tanke snite), za przenje - ulje.


Priprema:

1. Korice hleba potopiti u mlaku vodu. To prvo uraditi posle spremati drugo.

2. Pripremiti besamel sos.

3. Crni luk, beli luk i krompir oljustiti. Crni i beli luk sitno iseckati u secku. Krompir izrendati na krupno. Jaje umutiti viljuskom.

Friday, May 17, 2024

Za spoljasnje hemoroide (For external hemorrhoids)

Pre 2013. godine sam imala tvrde stolice koje su tesko izlazile. Nakon toga (nakon smrti oca) pojavili su mi se hemoroidi. Posle toga cak iako imam meksu stolicu ja imam spoljasnje hemoroide.


Jednom, pre 2 mesec dana mi je pukao ali mi se krv pojavila samo tad posle stolice na toalet papiru.

Drugi put, pre mesec dana je bas krvarilo - 2 dana.


Kada mi se desilo prvi put na jutjubu sam nasla da pomaze svinjska mast. Sutra dan sam otisla u prodavnicu i kupila 500g svinjske masti.

Za ekstremne bolove i grceve PMS-a (For PMS extreme pain and cramps)


Kada imate ekstremne - veoma jake bolove u donjem delu stomaka za vreme PMS-a tesko da mozete da probate jednu po jednu stvar da vidite koja ce da vam pomogne. Barem je tako kod mene. Mozda zato sto imam miome pa mi oni dodatno stvaraju bolove cak i kad nisam u PMS-u.


Najbolja stvar za mene su Femisan A kapi.

Ako mozete sebi da priustite mozete piti 2 meseca, napraviti pauzu od 2 nedelje i opet piti 2 meseca. Ovako mozete ponoviti jos dva puta. Znaci 8 meseci sa pauzama od 2 nedelje posle svaka 2 meseca.

Pije se 60 kapi u pola case vode pola sata pre dorucka i isto tako pre vecere.

Bolovi u PMS-u retki i blagi.

Ako ne mozete to sebi da priustite, savet je da se pije 5 dana pre ciklusa, po 30 kapi pola sata pre dorucka i vecere (60 kapi dnevno). A za vreme PMS puna doza, od 60 kapi dva puta dnevno (navedeno gore).

Ako pijete po 120 kapi na dan, bocica od 30ml trajace vam 5 dana.

Cena, sad u ovom trenutku dok pisem, za jednu bocicu od 30ml je 1.137 dinara. 

Thursday, May 16, 2024

Pljeskavice od leblebija (Chickpeas burgers)

Sastojci: 200g leblebija (sirovih), 1/2 crnog luka, 5 cena belog luka, 1 veza lista persuna, 1 veza lista korijandera, 1 kasika korijandera u prahu, 2 kasike kima u prahu, 1 kasicica kardamona u prahu, 2 kasike brasna, 1 kasicica sode bikarbone, 1 kasicica soli.


Priprema:

1) Potopiti leblebije u vodu i ostaviti preko noci. Moze i 12 sati ali nakon 6 sati promenite vodu (da se ne pokvari).

2) U blenderu usitniti leblebije.

Taco pileca salata (Taco chicken salad)

Sastojci: taco tortilje, 1 glavica zelene salate, 100g kukuruza, 2-3 paradajza, 250g pileceg belog mesa, sok od 1/2 limuna, 1 avokado, za preliv - 2 kasike kisele pavlake (12%), 1 kasicica vinskog sirceta, kasicica maslinovog ulja.

Priprema:

1) Zelenu salatu oprati i iseci na trakice. Paradajza oljustiti i iseci na kockice. Belo meso oprati. Avokadi oljustiti i izvaditi kosticu.

2) Belo meso staviti u serpicu, dodati vodu i kuvati oko 20 do 30 minuta. Ocediti i iscepkati na trakice ili iseci na kockice. Ili pripremiti Rostiljsko pilece belo meso.


3) Pomesati ulje, kiselu pavlaku i sirce. Cuvati u frizideru.

4) Avokado usitniti da dobijete pire. Dodati sok od limuna i promesati.

5) Pomesati zelenu salatu, kukuruz, paradajz i piletinu. Preliti sa prelivom i promesati6) U glavni deo kutije za rucak staviti mesaviu zelene salate i piletine. U manji odeljak avokado. A u treci, tortilju isecenu na kocke.

Ingredients: taco tortillas, 1 head of lettuce, 100g of corn, 2-3 tomatoes, 250g of chicken white meat, juice of 1/2 a lemon, 1 avocado, for the dressing - 2 tablespoons of sour cream (12%), 1 teaspoon of wine vinegar, a teaspoon of olive oil.


Preparation:

1) Wash the green salad and cut it into strips. Peel the tomatoes and cut them into cubes. Wash the white meat. Peel the avocados and remove the stone.

2) Put the white meat in a pot, add water and cook for about 20 to 30 minutes. Drain and tear into strips or cut into cubes. Or prepare Barbeque chicken white meat.

3) Mix oil, sour cream and vinegar. Store in the refrigerator.

4) Crush the avocado to make a puree. Add lemon juice and stir.

5) Mix lettuce, corn, tomatoes and chicken. Pour over the dressing and stir.

6) Put a mixture of green salad and chicken in the main part of the lunch box. In the smaller section, avocado. And in the third, a tortilla cut into cubes.

Domace zele bombone (Homemade jelly candies)

Sastojci: 750ml vode, 65g gustina, 500g šećera, ½ kašičice limuntusa, 1 kasicica vanila ekstrakta, boja za kolace, još secera.


Priprema:

1. Pomesati 250ml vode, gustin i šećer da nema grudvica.

2. U serpu sipati 500ml vode i limuntus. Dodati mesavinu secera i gustina i mesajuci kuvati na srednjoj temperaturi (4) dok ne postane belicasto. Kuvati 45 minuta. Smesa ce da zapeni i pobeli. 

Salata od jecma i leblebija s povrcem (Barley and chickpea salad with vegetables)

Sastojci: 200g jecam zrna (gersla), 200g leblebija (sirovih), 5 sargarepa, 2 paskanata, komad korena celera, 1 crni luk, 250g kuvane leblebije, ½ glavice brokolija, ½ glavice karfiola, preliv za povrce i leblebije.


Priprema:

1. Potopite leblebije u vodu i ostavite da stoji 12h. Posle 6h promenite vodu. Mozete cuvati u frizideru. Isprati i ocediti. Potopiti gerslu (jecam zrno) u vodu i ostaviti 8h. Isprati u 2 do 3 vode i ocediti. Oljustiti sargarepu, crni luk, paskanat i celer i iseci na kolutove ili kockice. Pripremiti brokoli i karfiol.

2. U serpu sipati 800 ml vode i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4), dodati gerslu i kuvati od 45 do 60 minuta dok se zrna otvore. Ako je voda isparila  dodati jos vode.

Preliv za povrce peceno u rerni i kuvane leblebije (Dressing for oven-roasted vegetables and cooked chickpeas)

Sastojci: 200ml supe, 4 cena belog luka, 1 kasika majčine dušice (sveze, sitno seckane), 3 veze svežeg lista peršuna (sitno seckanog), sok od jednog limuna, 3 kašičice slatke paprike u prahu, 2 kašičice kurkurme u prahu, so, biber, maslinovo ulje.


Priprema:

1. Beli luk oljustiti i iseci na kockice.

2. Pomesati sve sastojke.

Wednesday, May 15, 2024

Domaca bela cokolada (Homemade white chocolate)

Sastojci: 100g kakao putera, 7 kasika putera od indijskih oraha, 3 1/2 kasika agava sirupa ili meda.


Priprema:

1. Na pari otopite kakao puter. Sklonite sa sporeta.

2. Dodati agava sirup ili med i puter od indijskih oraha i promesati. 

Masa ce biti gusta.

Sladoled sa maskarpone sirom i slatkom pavlakom (Ice cream with mascarpone cheese and heavy cream)

Sastojci: 500g maskarpone sira, 500ml slatke pavlake, 50g secera u prahu, 2 kasice vanila ekstrakta ili 2 kasicice arome ruma, 150g cokolade, 4 kasike ulja ili margarina, 200ml mleka, za fil - voce po zelji sveze ili suvo voce, urme,  mleveni keks ili komadici keksa, kokosovo brasno, komadici cokolade, zele bombone, krem bananice, mleveni ili seckani orasasti plodovi.


Priprema:

1. Umutiti slatku pavlaku mikserom.

2. Dodati secer u prahu i kratko mutiti ponovo.

Zelene heljdine knedle punjene mocarelom (Green buckwheat dumpling filled with mozzarella)


Sastojci: 1 kg heljdinog brašna (grubog), 200g starog crnog hleba, 50ml mleka (hladnog), 1 jaje, 20ml ulja, 50g spanaća (kuvanog), ½ glavice kupusa, 1/2 praziluka, 3 kašike vlasca, so, hladna voda po potrebi, za punjenje - mocarela, pršuta.

Priprema:

1. Stari crni hleb iseći na kockice i potopiti u mleko preko noći. Cuvati u frizideru.

2. Spanać, kupus, praziluk i vlasac iseći i pomesati sa hlebom.

Kazandibi karamelizovani mlecni puding s slatkom pavlakom (Kazandibi caramelised milk pudding with heavy cream)

Sastojci: 900ml mleka, 300ml slatke pavlake, 3 kašike pirinčanog brašna (pune) ili obicnog belog brasna, 1 kašika kukuruznog skroba tj. gustina (puna) i još ½ kašike, 150g šećera, 2 sitna komada mastike ili 1 ½ kašičice ekstrakta vanile.


Priprema:

1. Pomešajte mleko i slatku pavlaku u serpi.

2. Dodati pirinčano brašno, kukuruzni skrob, šećer i mastika gumu ili ekstrakt vanile i mešati dok ne dobijete glatku smesu.

Pikantne turske pljeskavice (Spicy Turkish burgers)

Sastojci: 1 kg mlevenog juneceg mesa, 1 kasicica pimenta, 1 kasicica cimeta, 1 kašičica bibera, 1 kašičica ljute aleve paprike, 1 kašičica slatke paprike, 1 kašičica kumina, 1 kašičica korijandera, 1 crni luk, 1 cen belog luka (izgnjecenog), 4 kasike lista persuna (svezeg, sitno seckanog).


Priprema:

1. Crni luk i beli luk oljustiti i iseckati. Crni luk staviti u vodu. 

2. U junece mleveno meso dodati sve zacine i dobro izmesiti rukom. Dodati beli luk i list persuna i jos malo mesiti da se sjedini. 

Proteinski vocni frape posle treninga (Protein fruit frappe after training)

Sastojci: 120g smrznutog bobicastog voca (jagode, maline, borovnice, kupine, aronija, suve brusnice), 250ml mleka (manje masti), 2 kasike grckog jogurta ili svapskog sira (kvark), ½ banane, 30g proteina surutke sa ukusom po zelji (zavisi koje bobicasto voce ste izabrali ili sta imate).


Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Pileci file u marinadi iz rerne (Chicken fillets in marinade from the oven)

Sastojci: 600g pileceg filea, za pohovanje - 2 jaja, 120g semenki suncokreta, 100g semenki bundeve, za marinadu - 100ml maslinovog ulja, 3 cena belog luka (izgnjecenog), 1 kasicica aleve slatke paprike ili ljute, po zelji, 1 kasicica estragona (suvog), 1 kasicica timijana (suvog), 1 kasika soka od limuna, rendana kota jednog limuna, morska so, biber.


Priprema:

1. Pomesati sastojke za marinadu i ostaviti sa strane.

2. Pileci file pomesati dobro sa marinadim i ostaviti u frizderu 3h a moze i preko noci.