Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Monday, November 30, 2020

Cedjeni sok od citrusa (Squeezed citrus juice)

Sastojci: 1 pomorandza, 1 do 2 mandarine, pola grejpa, voda.

Priprema:

1) Oprati pomorandzu, grejp i mandarine. Preseci na pola. 

2) Iscediti na cediljki za voce.

Domaci senf sa medom (Homemade mustard with honey)

Sastojci: 65g zrna zute slacice, 20g zrna crne slacice, 200ml jabukovog sirceta, 85ml vode, 120g meda, 8g soli (fino mlevene).

Priprema:
1) U staklenoj tegli pomesati zrna slacice sa vodom i sircetom. Promesati da se potope sva zrna slacice. Zatvoriti sa plasticnim poklopcem i ostaviti na sobnoj temperaturi 3 dana. Svakog dana promuckati teglu.

Sunday, November 29, 2020

Kafa sa kakaom (Coffee with cocoa)

Sastojci: 30g kakaoa u prahu, 40g secera, 40ml slatke pavlake, 200ml crne kafe, 200ml slatke pavlake + 1 kasicica secera, prstohvat himalajske soli.

Priprema:

1) Umutiti slatku pavlaku sa secerom.

2) U dve solje staviti po 15g kakaoa i 20g secera i promesati.

Daikiri s mangom (Daiquiri with mango)

Sastojci: 800g mangoa, 400ml belog ruma, 1 kasika secera, 1 limeta, led.

Priprema:

1) Oljustiti mangoe i iseckai na kockice. Iscediti limetu.

2) U blender staviti mango, sok od limete, secer, rum i dosta leda. Mesati 3 minuta.

Saturday, November 28, 2020

Racici sa Libanskim kremom od leblebija (Shrimps with Lebanese chickpea cream)

Sastojci: libanski krem od leblebija, 20 racica, maslinovo ulje, biber.

Priprema:

1) Napraviti libaski krem od leblebija.

2) Ocistiti racice. Staviti racice u hladnu vodu. Kad voda provri ocediti.

Sok od sargarepe, jabuke, spanaca i celera (Carrots, apples, spinach and celery juice)

Sastojci: 2 sargarepe, 2 zelene jabuke, 150g spanaca, 4 grancice celera.

Priprema:
1) Operite i ocistite sargarepe, jabuke, spanac i celer. Isecite na manje komade.
2) U blender staviti spanac i celer i blendirati.

Makarone s kobasicom (Macaroni with sausage)

Sastojci: 300g makarona, 6 kobasica, 1 crni luk, 100g tvrdog sira (narendanog), 2 kasike semena komoraca, 120ml belog vina, 90ml maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:

1) Staviti vodu da prokljuca. Posoliti. Dodati makarone.

2) Crni luk oljustiti i sitno iseckati. Kobasice oljustiti i iseci na kolutove.

Sok od kelja, brokolija i lubenice (Kale, broccoli and watermelon juice)

Za povisen holesterol

Sastojci: 1 glavica kelja, 1 brokoli, 2 kriske lubenice.

Priprema:

1) Kelj i brokoli oprati i iscepkati namanje komade. Lubenicu iseckati na kocke.

2) U sokovniku iscediti sok.

Sremska torta (Sremska cake)

Sastojci: 5 jaja, 120g secera, 100g+50g mlevenih badema, 1 kasika griza, za krem: 2 zumanca, 2 kasike secera, 70g margarina.

Priprema:

1) Pazljivo odvojiti zumanca od belanaca. Penasto umutiti belanca. Umutiti zumanca sa secerom. Dodati 100g badema i belanca.

2) Pleh namazati margarinom, posuti brasnom, sipati masu i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180C. Kad se ohladi preseci na pola.

Sok od saragarepe, celera, ananasa i limuna (Carrots, celery, pineapple and lemon juice)

Za osteoartritis

Sastojci: 3 sargarepe, 3 stapica celera, 300g ananasa, sok od 2 limuna ili limete.

Priprema:

1) Oprati, oljustiti i iseci na manje komade sargarepu. Ananas iseci na kocke.

2) Iscedite sok u sokovniku od sargarepe i ananasa.

Njoke s parmezanom (Gnocchi with Parmesan cheese)

Sastojci: 600g krompira, 300g brasna, 1 kasicica margarina, 1 jaje, 1 zumanac, 100g parmezana, malo ulja, so.

Prirpema:

1) Oprati krompir i staviti da se kuva u serpu sa vodom. Malo ohladiti i oljustiti. Izgnjeciti krompir.

2) Dodati jaje, zumanac, margarin, parmezan i so po ukusu.

Severnoafricki aromaticni sos (Harissa sauce)

Sastojci: 120g ljute papricice, 1 kasicica kima, 1 kasicica korijandera, 1 kasicica kumina, 3 cena belog luka, 1/2 kasicica soli, 2 kasike soka od limuna, 1 kasika paradajz paste, 2 kasike maslinovog ulja+jos za ostavljanje.

Priprema:

1) Staviti papricice u serpu i preliti vrelom vodom. Ostaviti 30 minuta. Zatim ocediti i sacuvati vodu. Ukloniti peteljke i semenke.

2) U suvom tiganju, proprziti nekoliko minuta, kim, korijander i kumin. Mesajuci konstantno da ne zagori. Samleti zacine.

Tuniski puding sa orasastim vocem (Tunisian pudding with dried nuts)

Sastojci: 600g ostrog brasna, 400g meda, 300ml vode, 80g lesnika, 80g badema, 80g oraha, 1,5 L mleka.

Priprema:

1) Iseckati lesnike, bademe i orahe.

2) Pomesati brasno i 750ml mleka.

Zacinjen margarin 2 (Seasoned margarine 2)

Sastojci: 150g margarina.

Priprema:

1) Margarin penasto umutiti i dodati neki od zacina. Dobro promesati.

Napomena: staviti u frizider na nekoliko sati. Izvaditi 20 minuta pre sluzenja.

Sa sardinama: 6 komada sardina. Sardine izgnjeciti.

Kako oljustiti paradajz (How to peel tomatoes)

Potrebno: paradajz, serpa sa vrucom vodom, serpa sa hladnom vodom.

1. U serpu sipati vodu i pustiti da prokljuca. U drugu serpu sipati vodu i dodati kocke leda.

2. Paradajzu skinuti peteljke, i na donjoj strani, plitko nozem napraviti krstic.

Punjen paradajz 2 (Stuffed tomato 2)

Sastojci: 18 paradajza, so.

Priprema:

1) Iseci poklopac sa svakog paradajza. Pazljivo izvaditi sredinu. Posoliti i prevnuti da se ocediti. 

2) Tanko iseci donji deo paradajza, da moze da stoji. 

Patlidzan rolnice sa sirom (Eggplant rolls with feta)

Sastojci: 3 patlidzana, 400g fete, 1 kasika sveze iseckanog persuna ili 1 kasicica suvog, 1 kasika sveze iseckanog estragona ili 1 kasicica suvog, 1 kasika sveze iseckanog majorana ili 1 kasicica suvog, 1 kasika sveze iseckanog bosiljka ili 1 kasicica suvog, 2 kasike pera vlasca+pera vlasca, 2 kasike pera mladog luka, so, ulje. 

Priprema: 

1) Spremiti patlidzan (samo 2) po uputstvu ako spremate u rerni

2) Izgnjeciti sir, pa pomesati sa patlidzanom. Dodati zacinske trave, posoliti i ostaviti u frizider. 

Garam masala 2 (Garam masala 2)

Sastojci: 1 kasicica kima u prahu, 1 kasicica seckanog korijandera, 1/2 kasicice aleve paprike, 1/2 kasicice kurkume, 2-3 kasike susama.

Priprema:
1) Pomesati sve zacine.

Predlog: mozete napraviti Garam masala.

Ingredients: 1 tsp cumin powder, 1 teaspoon chopped coriander, 1/2 teaspoon sweet paprika, 1/2 tsp turmeric, 2-3 tablespoons sesame seeds.

Preparation:
1) Mix all spices.

Suggestion: you can make Garam masala.

Mojito koktel (Mojito cocktail)

Sastojci: 30 listova nane, 3 kasike zutog secera, 400ml belog ruma, sok od pola limete, 6 kapi bitera.

Priprema:

1) U tri case staviti po kasiku secera i po 10 listova nane. Izgnjeciti i ostaviti par minuta da nana pusti miris.

Potkovica sa ruzmarinom (Horseshoe with rosemary)

Sastojci: 1kg mekog brasna, 40g kvasca, 1/2 kasicice secera, 1 kasicica soli, 2 kasike ulja, 400-500ml mlake vode, 5 grancica ruzmarina.

Priprema:

1) Pomesati kvasac, secer, 1 kasiku brasna i mlaku vodu. Ostaviti da naraste.

2) Pomesati brasno, so, kvasac i ostatak vode. Mesiti najmanje 10 minuta. Prebaciti testo u veliku posudu pokriti vlaznom krpom i ostaviti na toplom tri sata da naraste. Za vreme narastanja premesiti tri puta.

Thursday, November 19, 2020

Slani rolat sa sirom i pecenicom (Salty roll with cheese and smoked pork tenderloin)

Sastojci: 950g brasna, 350ml mleka (toplog), 1 kasicica secera, 150ml jogurta, 2 jaja, 15g suvog kvasca, 50g margarina, 5g soli, za fil - 350g sitnog sira, 180g kisele pavlake, 100ml joguta, 300g pecenice, za premaz - 1 jaje.

Priprema: 

1) Margarin otopiti i ostaviti da se ohladi. Pecenicu sitno iseckati. Jedno jaje umutiti. U solju pomesati kvasac, mleko i secer; promesati i ostaviti 15 minuta da nadodje na toplom mestu. Pomesati brasno i so. 

2) Pomesati brasno, kvasac, jogurt, margarin i jaja i zamesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Podeliti na dva dela. 

Napomena: ako imate okrugao pleh, mozete podeliti na dva dela, ali na 2/3 i 1/3 tj. jedan veci i jedan manji deo. Ako imate pravougaoni i kvadarat pleh, podelite na onoliko delova koliko moze da stane u pleh :)

Proja sa tikvicama (Cornbread with zucchini)

Sastojci: 200g zutog kukuruznog brasna, 200g psenicnog belog brasna, 2 tikvice, 10g praska za pecivo, 3 jaja, 200g sitnog sira, 100ml ulja, 100ml mleka, 100ml jogurta, 2g soli.

Priprema:

1) Tikvice oprati, oljustiti i izrendati. Posoliti i ostaviti 20 minuta. Ocediti. Jaja umutiti. Pomesati psenicno belo brasno i prasak za pecivo.

2) U ciniju staviti jaja. Dodati zuto kukuruzno brasno i promesati. Dodati psenicno belo brasno, sir, mleko, jogurt, ulje. Promesati da se dobro sjedini.

Monday, November 16, 2020

Gulas sa pecurkama (Goulash with mushrooms)

Sastojci: 400g pecurki, 1 manji krompir ili pola veceg, 1 sargarepa, 1/2 struka praziluka (i beli i zeleni deo), 1 crvena paprika (silja), 50ml belog vina, 50ml pasiranog paradajz pirea, 2 lista lovora, 7g senfa, ulje, prstohvat soli. 

Priprema:

1) Pecurke oprati, ocistiti i iseci na listove. Krompir i papriku, sargarepu i praziluk oprati. Krompir oljustiti i iseci na kocke. Papriku ocistiti od semenki i iseci na trake. Sargarepu oljustiti i sitno iseckati. Praziluk ocistiti i sitno iseckati. 
2) Na malo ulja, na srednje niskoj temperaturi (3) proprziti praziluk. Dodati sargarepu i prziti jos nekoliko minuta. Zatim dodati papriku i prziti jos nekoliko minuta. 

Proja bez jaja (Cornbread without eggs)

Sastojci: 600g kukuruznog zutog brasna, 200g psenicnog brasna, 200ml ulja, 600ml kisele vode, 1/2 kasicice soli.

Priprema:

1) Pomesati kukuruzno zuto brasno, psenicno brasno i so.

2) Dodati ulje i promesati. 

3) Dodati kiselu vodu i promesati da se sve sjedini.

Brze rolnice sa patlidzanom (Quick rolls with eggplant)

Sastojci: 500g listanog testa 1, 2 patlidzana, 2 cena belog luka, 1/2 stapa praziluka, 2 sargarepe, 2 kasike lista persuna (si tno seckanog), 50g margarina, 1/2 kasicice mediteranskog zacina.

Priprema:

1) Pripremiti patlidzan (ako pecete u rerni). Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Sargarepu i praziluk oprati, oljustiti. Sargarepu izrendati a praziluk sitno iseckati.

2) Kada se patlidzan ohladi izvaditi semenke ako ima previse. 

Sunday, November 15, 2020

Kiflice sa krompirom, prazilukom i kackavaljem (Croissants with potatoes, leeks and yellow cheese)


Sastojci: 600g brasna, 30g instant pire krompira u prahu* + 125ml + 65ml mleka + 25g margarina  (ili 3 manja krompira), 275ml mleka (mlakog), 10g svezeg kvasca, 1 kasicica, secera, 80ml ulja, 2 jaja, za fil: 1 1/2 stapa praziluka, 300g kackavalja, 180g kisele pavlake, malo ulja + malo vode, malo soli (opciono). 

Priprema:
1) Pomesati u solji mleko, kvasac, secer i 1 kasiku brasna. Promesati i ostaviti 15 minuta da nadodje. Umutiti jaja u odvojenim tanjirima. Kackavalj izrendati. Praziluk oprati, ocistiti i sitno iseckati. U brasno dodati so i promesati.

2) U ciniju staviti 300g brasna, pire krompir, kvasac, ulje, umuceno jaje.  Promesati pa posteno dodavati brasno dok mesate testo kasikom. Kad vise ne mozete da mesate kasikom, prebaciti testo na pobrasnjenu podlogu iz uz povremeno dodavanje ostatka brasna mesite testo. Podeliti na dva dela i svaki deo staviti u ciniju. Pokriti krpom i ostaviti 1 sat da nadodje na toplom mestu.

Pogacice sa slaninom i kackavaljem (Bannocks with bacon and yellow cheese)

Sastojci: 600g mekog psenicnog brasna, 200g integralnog brasna, 20g svezeg kvasca, 1 kasicica secera, 2 jaja, 200ml mleka, 200ml vode, 200ml ulja, 250g kackavalja, 250g slanine, semenke sucokreta, susam, kim (u zrnu), 3g soli.

Priprema:

1) U solju staviti mleko, secer, kvasac i 1 kasiku brasna. Promesati i ostaviti 15 minuta da nadodje. Kackavalj izrendati a slaninu sitno iseckati. Jaja umutiti.

2) U tiganj staviti slaninu i na srednjoj temperaturi (4) proprziti. Staviti na papir da upije visak masnoce.

Thursday, November 12, 2020

Punjene paprike (Stuffed peppers)


Sastojci: 6 paprika babura, 250g mlevenog mesa, 80g pirinca, 1 krompir, sargarepa, 2 cena belog luka, himalajska so, ulje.

Priprema:
1) Papriku oprati i ocistiti od semenki. Pirinac isprati u nekoliko voda i ocediti. Krompir oprati, oljustiti i iseci na krugove. Sargarepu oprati, oljustiti i iseci na kocke. Beli luk oljustiti i sitno iseckati.
2) U tiganju na malo ulja proprziti sargarepu, nekoliko minuta. Dodati beli luk i proprziti nekoliko minuta. dok ne pusti miris. Dodati mleveno meso i prziti desetak minuta na srednje niskoj temperaturi (4). Dodati so ili vegetu po ukusu.

Friday, November 6, 2020

Kolac od banana sa spelta brasnom (Banana cake with spelt flour)

Sastojci: 18 kasika spelta brasna, 5 jaja, 75g margarina, 5 kasika dzema, 4 banana (manje), 1 kasicica mlevenog cimeta, prstohvat mlevenog karanfilica, oko 80ml mlake vode.

Priprema:

1) Umutiti jaja mikserom ili viljuskom. Otopiti margarin i ostaviti da se ohladi. 

2) Dodati brasno i promesati kasikom.

3) Dodati margarin i promesati.