Christmas Recipes, Quick and Easy, Chowders and Soups, Strengthen the Body, Coffee and Tea Cookies, Main Dishes, Beverages, No Baking, Around the World, Phyllo Pastry Pies, Lean recipes, Toppings and Creams, Side Dishes, Frying, Fish Dishes, Salads, Tips, Salty, Sweet, Sauces, Cakes, Easter Recipes, Vegetarian Recipes, Winter Stores.

Search This Blog

Sunday, October 29, 2023

Kako napraviti italijansku svinjsku kobasicu? (How to make Italian pork sausage?)

Blago zacinjena italijanska kobasica

Sastojci: 180g svinjske plecke bez koske (ako je meso sa vrlo malo masnoce dodati slaninu), 150g slanine (beli deo), 38.5g soli (sitna), 8g seme komoraca, 8g seme korijandera, 6.5g crni biber, 4 cena belog luka (sitno iseckana ili samlevena), 10g aleve slatke paprike u prahu, prirodna svinjska creva (prirodno soljena creva).

Priprema:

1. Iseci meso na manje komade da moze da stane u masinu za mlevenje mesa. Iseci slaninu na manje komade.

2. Zacine, sve sem, aleve slatke paprike staviti u serpu i prziti na srednjoj temperaturi (4) povremeno mesajuci, 2 do 3 minuta. Samleti zacine u secku dok ne dobijete prah.

Thursday, October 26, 2023

Kako napraviti kefir od mleka? (How to make milk kefir?)

Kefir od zrna kefira

Za pripremu kefira blagog ukusa koristite 5-10g zrna kefira na litar mleka. Sve iznad toga dace kefir jačeg ukusa koji će se brže fermentisati. 

Aktivacija suvih kefir zrnaca - mleko menjajte svaka 24 sata dok zrnca ne počnu uzgajati mleko i stvarati kefir. Može proći 3 do 7 dana da kefirna zrnca postanu potpuno aktivna.

Sastojci: 500ml punomasnog mleka (sobne temperature), 1/2 kasicice kefir zrna.

Priprema:

1. Staviti zrna kefira u teglu.

2. Dodati mleko ostavljajući oko 6cm prostora za teglu koju cete prekriti krpom. Pokriti teglu ili s nekoliko slojeva papirnatih ubrusa ili s nekoliko papirnatih filtera za kafu. Osigurajte gumenom trakom kako biste sprečili ulazak buba ili prašine. 

Wednesday, October 25, 2023

7 grupa namirnica za trudnice

1. Zitarice

Tri puta dnevno (crni hleb, polubeli, razani tost po 60g ili makarone 45g ili spagete 45g). Od ostalih ugljenih hidrata samo jednom dnevno unositi pirinac - 50g ili krompir 50g i obavezno za veceru integralne pahuljice (musli, ovsene, razane, kornflejks, mekinje) po 45grama.

2. Mlecni proizvodi

Obavezni dva puta u toku dana: mleko ili jogurt od 3,2% mlecne masti, kiselo mleko od 2,8% m.m., kefir od 250 do 300ml, vocni jogurt povremeno 330ml i obavezna kocka mladog sira, do 100g dnevno, sa maksimalno 20% masnoce.

3. Meso i mesne preradjevine

Kasice od voca i povrca za bebe 4+

Od sledecih sastojaka mozete napraviti pire za vasu bebu, zavisno sta voli pa toliko i stavite odredjenog voca ili povrca. Namirnice su poredjane po redoslodu od najvece kolicine do najmanje.

Jabuka, banana, breskva.

Jabuka, kruska, cimet.

Banana, kruska, mango.

Borovnica, banana, jabuka.

Vitamini i ishrana trudnica

Napomena: ovo su generalni saveti za trudnice. Obavezno se konsultovati sa vasim lekarom.

Prvi trimestar (od 0-13 nedelje)

Vazno je unositi namirnice bogate folnom kiselinom. Folna kiselina ili vitamin B9 - zitarice, zeleno povrce i mahunarke.

Vitamin B6 - zitarice, banane, krompir, pistaci, leblebije, curetina, pacetina i piletina.

Unosite dovoljnu kolicinu vlakana - sve povrce i zitarice (integralni, heljdin, razani ili beskvasni hleb). Ako vas muci konstipacija, unosite bar jednu casu probiotskog jogurta na dan i izbegavati crnu cokoladu i slatkise koji ce vam dodatno pogorsati tegobe.

Izbegavate kupovne i gazirane sokove. Sveze cedjeni sokovi su bolji izbor (limunada). Od slatkisa samo jedno cokoladica dnevno.

Saveti:

Krekeri ili keksici ako vas napadne jutarnja mucnina.

Frapei i sokovi s ananasom (Frappes and juices with pineapple)

Punc od ananasa i kivija (Pineapple and kiwi punch)

Tropski sok (Tropical juice)

Sok od heljde i ananasa (Buckwheat and pineapple juice)

Sok od ananasa, banane i djumbira (Pineapple, banana and ginger juice)

Sok od ananasa (Pineapple juice)

Sok od saragarepe, celera, ananasa i limuna (Carrots, celery, pineapple and lemon juice)

Kivi, mango i ananas frape (Kiwi, mango and pineapple frappe)

Medeni kolacici sa djumbirom (Honey cookies with ginger)

Sastojci: 550g brasna, 150g secera, 30g vanilin secera, 150g meda, 250g margarina (sobne temperature), 1 jaje, 1 kasicica cimeta, 1 kasicica djumbira u prahu, 1 kasicica karanfilica u prahu, 1 kasicica sode bikarbone.

Priprema:

1) U ciniji pomesati brasno, secer, vanilin secer, cimet, karanfilic, djumbir i sodu bikarbonu.

2) U drugoj ciniji umutiti jaje i margarin. Dodati med i promesati.

3) Postepeno dodavati mesavinu brasna i mesati.

Kasice od povrca za bebe 8+

Sve se priprema uz dodatak vode ako je potrebo prilikom usitnjavanja u blenderu. Pasulj i leblebije je potrebno postopiti u vodu i ostaviti 12 sati da stoji, a na 6 sati promeniti vodu (da se ne pokvari). Namirnice su poredjane po redoslodu od najvece kolicine do najmanje.

Sargarepa, kukuruz, batat - sladak krompir, krompir, kinoa, sareni pasulj

Bundeva, sargarepa, krompir, batat - sladak krompir, beli pasulj, integralni pirinac

Sargarepa, batat - sladak krompir, kukuruz, leblebije, jecam (celo zrno), integralni pirinac

Batat - sladak krompir, sargarepa, krompir, crveno socivo, kinoa, persun.

Pileca pasteta sa maslinama (Chicken pate with olives)

Sastojci: 300-400g pilecih grudi, 2 cena belog luka (sitno seckanog), 10 maslina (bez kostica), 3 kasike lista persuna (svezeg i sitno seckanog) ili 3 kasicice suvog, 1 kasika lista celera (svezeg i sitno seckanog) ili 1 kasicica suvog, 1/2 kasike mirodjije (sveze i sitno seckane) ili 1/2 kasicice suve, 1 kasika soka od limuna (svezeg), 1 kasika senfa, 1/3 kocke za supu, maslinovo ulje.

Priprema:

1) Pilece grudi skuvati u vodi. Ocediti. Kocku supe staviti u 500ml i kuvati 10 minuta.

Tuna rolnice (Tuna rolls)

Sastojci: 180g tune, 100ml jogurta, 2 kasike persuna, 1 kasika svezeg vlasca, 2 kasike lista celera, 1 paradajz, 50g svezeg kupusa, 2 tortilje.

Priprema:

1) Ocediti tunu. Paradajz oljustiti.
2) Pomesati tunu, jogurt, persun, vlasac, celer, paradajz i kupus.

Tuesday, October 24, 2023

Kolaci, poslastice i torte s medom (Plain cakes, sweets and cakes with honey)

Torte s medom (Cakes with honey)

Medena torta (Honey cake)

Posna torta s medom (Fasting cake with honey)


Stanglice, kuglice i kolacici s medom (Bars, balls and cookies with honey)

Praline

Carigradske oblande (Constantinople wafers)

Neobicne puslice (Unusual meringues)

Corba od bundeve (Pumpkin chowder)

Sastojci: 300g bundeve, 1/2 kasicicr muskat oraha, 200ml mleka.

Priprema:

1) Ocistiti bundevu i iseci na kocke.

2) U serpu staviti bundevu i preliti vodom. Kuvati oko 30 minuta. Ocediti.

Frape od banane i borovnica (Banana and blueberry frappe)

Sastojci: 1 veca zrela banana, 200g borovnica, 350-400ml mleka ili mleka u prahu za bebe i 350-400ml vode, 1 kasika meda.

Priprema:

1) Bananu oljustiti i iseci na kolutove.

2) U ciniju staviti sve sastojke i usitniti stapnim mikserom dok ne postane glatko.

Monday, October 23, 2023

Koje namirnice sadrze gvozdje?

Dnevne preporučene količine za zene je oko 18 mg gvozdja (trudnice 27 mg).

Postoje dve vrste gvozdja: hem gvozdje i nehem gvozdje.

Hem gvozdje se mnogo bolje apsorbuje nego nehem, pa bi vegeterijanci trebalo da pojedu skoro dva puta vise narimnica biljnog porekla da bi uneli dovoljnu kolicinu gvozdja jer * iskljucivo sadrze nehem gvozdje.

Meso, riba i morski plodovi sadze i hem i nehem gvozdje.

*Povrce, zitarice, orasasti plodovi, voce sadrze iskljucivo nehem gvozdje.

1. Skoljke i morski plodovi su najbogatiji gvozdjem - 100 grama ovih namirnica obezbedjuje čak 155 % dnevnog unosa za zene.

2. Meso. Gvozdje iz mesa se najlakse apsorbuje, a najvise ga ima u pilecoj dzigerici i bifteku. Naravno i sva ostala mesa - crveno ili zivinsko. Recimo delovi pileta i curetine koji su bogati gvozdjem su karabatak i batak kao i jagneci but. Takodje meso je bogato proteinima, vitaminima iz grupe B, selenom i cinkom.

Sokovi koji sadrze jabuke (Juices containing apples)

Sok od jabuka s medom (Apple juice with honey)

Domaci vocni sok (Homemade fruit juice)

Sok od jabuka i sargarepa (Apples and carrots juice)

Sok od dinja i jabuka (Melon and apple juice)

Margarin sa medom i cimetom

Sastojci: 120g margarina (sobne temperature), 2 kasike meda, 1/4 kasicice cimeta u prahu.

Priprema:

1) Pomesati omeksali margarin sa medom i cimetom.

2) Cuvati u frizideru do 7 dana.

Saturday, October 21, 2023

Kokos kuglice od griza

Sastojci: 200g griza, 500ml mleka, 40g vanila pudinga (u prahu), 30g secera, 20g vanilin secera, 1 kasika meda, 150g kokosa + jos za valjanje, lesnici ili bademi.

Priprema:

1) U ciniji pomesati puding, griz, secer, vanilin secer i 200ml mleka. Dobro promesati.

2) U serpu staviti mleko i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Posle 5 minuta dodati mesavinu od pudinga, griza i secera konstantno mesajuci. Kuvati oko 7 do 10 mnuta.

Hleb od mesanih celih zrna zitarica

Sastojci: 550ml vode, 200g spelte, 100g heljde u zrnu, 100g integralnog pirinca, 1 kasika psilijuma, 65g semenki sunckoreta, 65g semenki bundeve, 50g susama, 60ml maslinovog ulja, 6g praska za pecivo, 1/2 kasicice soli.

Priprema:

1) U blender staviti speltu, heljdu, pirinac i usitniti.

2) U vangli pomesati brasno i prasak za pecivo. Dodati psilijum semenke suncokreta i bundeve, susam, maslinovo ulje i so i mikserom umutiti.

Jela bez mesa (Dishes without meat)

Musake bez mesa (Moussaka without meat)

Musaka od sampinjona sa barenim jajima (Mushrooms moussaka with boiled eggs)

Musaka od patlidzana, tikvica i kackavalja (Eggplant, zucchini and yellow cheese moussaka)

Musaka od bundeve i krompira (Pumpkin and potato moussaka)


Recepti sa sojinim mesom (Recipes with soy meat)

Snicle od soje u rerni (Soy steaks in oven)

Pileca corba

Sastojci: 1 L vode + jos za barenje mesa, 500g pileceg belog mesa, 2 cena belog luka, komad korena djumbira oko 2cm, 3 sargarepe, 1 stap celera sa listovima, 3 kasike lista persuna, 3 kasike maslinovog ulja.

Priprema:

1) Pilece meso iseci na kocke. Beli luk, sargarepu i koren djumbira oljustiti. Sargarepu i koren djumbira iseci na kolutove, a celer na sitno.

2) U serpu staviti vodu i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati pilece belo meso i kuvati oko 20 imnuta. Pokupiti penu koja se skupila. Ocediti.

Frape od badema i urmi

Sastojci: 120g badema (bez ljuske), 4 urme (bez kostica), 1/2 kasicice mlevenog lana, prstohvat kardamoma, 1-2 niti safrana, 1 casa sveze vode.

Priprema:

1. Potopite bademe u vodi preko noci.

2. Ujutro skinite ljuske i bacite ih zajedno sa vodom.

3. U blender stavite bademe i voda i blendirati dok ne postane glatko.

4. Dodati urme, kardamom, lan i safran i opet blendirati dok ne postane glatko.

Pite, kolaci i dezerti s jabukama (Pies, cakes and desserts with apples)

Pita od jabuka (Apple pie)

Kolac sa jabukama bez jaja (Apple cake without eggs)

Przeni rolat (Toasted roll)

Italijanska torta (Italian cake)

Vocna strudla (Fruit strudel)

Pita od jabuka bez jaja (Phyllo dough apple pie without eggs)

Kolac od jabuka sa kiselom pavlakom (Apple cake with sour cream)

Pohovani kolutovi jabuka (Fried apple rings)

Pecene jabuke sa cimetom i medom (Roasted apples with cinnamon and honey)

Fil od jabuka (Apple filling)

Kolac od jabuka (Apple cake)

Vocni fil sa gustinom (Fruit filling with starch)

Ustipci od jabuka (Apple fritters)

Lenja pita sa jabukama (Lazy apple pie)

Kinoa sa orasima i jabukama (Quinoa with walnuts and apples)

Pecene jabuke punjene orasima i ovsenim pahuljicama (Baked apples stuffed with walnuts and oat flakes)

Filovi za slatke pite savijace (Fillings for sweet pie rolls)

Brza pita sa jabukama i sljivama (Quick pie with apples and plums)

Vocni dezert s pudingom (Fruit dessert with pudding)

Punjene pecene jabuke (Stuffed baked apples)

Zele od jabuka (Apple jelly)

Sendvic sa francuskim hlebom

Sastojci: francuski hleb (isecen po duzini), 60g margarina ili gi putera, 120g kackavalja, 200g mortadele, listovi zelene salate, 1 paprika babura, 2 paradajza, 200g kuvane sunke, 60g belog sosa.

Priprema:
1) Kackavalj izrendati. Paradajz i papriku oljustiti/ocistiti i iseci na kockcice.
2) Na 2 parceta hleba namazati margarin. Staviti list zelene salate, parce mortadele, kackavalj, parce kuvane sunke, paradajz, kasiku belog sosa, parce mortadele, papriku, parce kuvane sunke i list zelene salate.

Carigradske oblande 2

Sastojci: 250g meda, 200g oraha (seckanih), 7 belanaca, 120g secera, 20g vanilin secera, 2 lista oblande.

Priprema:

1) Penasto umutiti belanca sa secerom.

2) Na srednjoj temepraturi (4) u serpici otopi med Dodati belanca i mesati dok se masa ne prepolovi.

Friday, October 20, 2023

Vocni kolac od griza

Sastojci: krem od griza i pudinga, 500g voca po zelji, keks, mleko, slag (umucen).

Priprema:

1) Krem podeliti na dva dela.
2) Voce ustiniti u blenderu ili izgnjeciti viljuskom.

Krem od griza i pudinga

Sastojci: 750ml mleka, 40g vanila pudinga u prahu, 100g griza, 80g secera, 20g vanilin secera, 120g margarina ili Gi putera.

Priprema:

1) Penasto umutiti margarin.

2) U ciniji pomesati griz, vanila puding i secer. Dodati 300ml mleka i dobro promesati.

Pilece pljeskavice

Sastojci: 500g pileceg mlevenog mesa, 1 sargarepa, 1/2 stapa celera, 1 kasika vlasca, brokoli, krompir pire.

Priprema:

1) Sargarepu oljustiti i iseci na komade. Celer iseci na komade. Pripremiti brokoli.

2) U blender staviti pilece mleveno meso, sargarepu, celer i vlasac. Usitniti.

Cokolada od mleka

Sastojci: 150g kakao putera, 150g secera u prahu, 110g mleka u prahu, prstohvat soli.

Priprema:

1) Kakao puter iseci na kocke.

2) Na pari, na srednjoj temperaturi (4) otopiti kako puter povremeno mesajuci metalnom kasikom.

3) Dodati secer u prahu i so i promesati da se sjedini.

Brasno od celih zrna zitarica

Sastojci: 250g integralnog pirinca, 250g jecma, 250g spelte.

Priprema:

1) U blender stavite sve sastojke i usitnite.

2) Upotreba 65g brasna od celog zrna zitarica = 250g belog brasna.

Ovo brasno je dobro za kolace i kolacice. 

Ovo brasno nije dobro za pravljenje hleba.

Pohovani medaljoni od patlidzana sa tri vrste sira

Sastojci: 2-3 patlidzana, 400g sitnog sira, 200g mocarele, 10og parmezana, 100ml kisele pavlake, 1+3 jaja, 4-5 lista svezeg bosiljka, brasno, prezle ili prezle sa zacinima, ulje za przenje, so.

Priprema:

1) Jedno jaje umutiti. Prestala 3 jaja umutiti posebno i staviti u ciniju. U drugu ciniju staviti brasno, a u trecu prezle.

2) Listove bosiljka staviti jedan na drugi, urolati, preseci po duzini i iseci sitno (po sirini).

Kasasti sok od jabuka

Sastojci: 4 jabuke, 1 L vode.

Priprema:
1) Jabuke oljustiti, izvaditi kostice i iseckati na kockice.

2) U serpu staviti vodu i pustiti da prokljuca.

Sendvic od lososa i pita hleba

Sastojci: 2 parceta pita hleba, 100ml soka od paradajza, 50g mocarela sira, 2 fileta lososa, 2 kasike kukuruza.

Priprema:

1) Pita hleb preseci na pola.

2) U serpi u malo vode obariti losos.

Sos od mesa i povrca za spagete i makarone

Sastojci: 250g mlevenog mesa, 200ml soka od paradajza, 2 sargarepe, 1 tikvica, 2 cena belog luka, 2 kasike seckanog lista persuna.

Priprema:

1) Oljustiti sargarepu, tikvicu i beli luk. Sargarepu i tikvicu iseci na kocke ili izrendati. Ako rendate tikvicu posolite i ostavite 30 minuta. Ocedite. Beli luk sitno iseckajte.

Beli sos za salate i sendvice (White sauce for salads and sandwiches)

Sastojci: 125ml majoneza, 60ml belog vinskog sirceta, 1 kasika soka od limuna, 85ml maslinovog ulja, 2 cena belog luka (sitno seckanog), 2 kasike meda, 60g parmezana, 1/2 kasicice suvog origana, 1/2 kasicice suvog bosiljka, 1/2 kasicice suvog persuna, 1/2 kasicice suvog timijana, par kasika vode ako treba da se sos razredi.

Priprema:

1) U teglu staviti sve sastojke. Zatvoriti i dobro promesati i promuckati.

2) Vodu dodati ako je previse gusto, ali kasiku po kasiku.

Thursday, October 19, 2023

Pilece belo meso s djumbirom

Sastojci: 1 L vode + jos za barenje mesa, 500g pileceg belog mesa, 2 cena belog luka, komad korena djumbira oko 2cm, 3 sargarepe, 1 stap celera sa listovima, 3 kasike lista persuna, 3 kasike maslinovog ulja.

Priprema:

1) Pilece meso iseci na kocke. Beli luk, sargarepu i koren djumbira oljustiti. Sargarepu i koren djumbira iseci na kolutove, a celer na sitno.

2) U serpu staviti vodu i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati pilece belo meso i kuvati oko 20 imnuta. Pokupiti penu koja se skupila. Ocediti.

Pire od crvenog sociva

Sastojci: 150g crvenog sociva, 400-500ml vode, 2 cena belog luka, 1/2 slatkog krompira (batat), 1 kasicica rendanog korena djumbira ili 1/4 kasicie djumbira u prahu, 1/2 kasicice kurkume u prahu, 1/2 kasicice cimeta u prahu, ulje uljane repice.

Priprema:

1) Socivo potopiti u vodu i ostaviti preko noci. Ocediti i oprati hladnom vodom. Ocediti. Krompir i beli luk oljustiti. Krompir iseci na kocke a beli luk sitno iseci.

Sos od jabuka

Sastojci: 6 jabuka, 280ml vode, 90g secera, 1 kasicica cimeta.

Priprema:

1) Jabuke oljustiti, ukloniti semenke i sredinu i iseci na kocke.

2) U serpu staviti vodu i kad prokljuca smanjiti na srednju temperaturu (4). Dodati secer i kad se otopi dodati jabuke i kuvati 20 do 30 minuta.

3) Izgnjeciti viljuskom ili u secku.

Brze pitice od jabuka

Sastojci: 2 lista lisnatog testa, 600g sosa od jabuka, 1 belance + 1 kasika hladne vode.

Priprema:

1) Razviti lisnato testo u kvadrat oko 20 x 24 cm. Iseci pravougaonike.

2) Staviti fil ostavljajuci oko 1 cm prano na krajevima testa. Preklopiti pranim pravouganikom i pritisnuti krajeve (viiljuskom) da se zalepe. Nozem iseci na 2 do 3 mesta po vrhu.

Tuna pljeskavice

Sastojci: 180g tune, 1 krompir, 2 belanceta, 20g gustina, 1/2 kasicice kima u prahu, 1/2 kasicice belog luka u prahu, 1/2 kasicice korijandera u prahu, 1/4 kasicice kurkume u prahu, 1/4 kasicice muskat oraha u prahu, 1/4 kasicice djumbira u prahu, 1/4 kasicice cimeta u prahu, 1/4 kasicice kardamona u prahu, 1/4 kasicice karanfilica u prahu, prezle.

Priprema:

1) Oljustiti i obariti krompir. Izgnjeciti. Penasto umutiti belanca i podeliti na dva dela.

2) Pomesati krompir, sve zacine i gustin. Dodati tunu i dobro promesati.

Musaka od kelja 2

Sastojci: 6 krompira, 1 glavica kelja, 3 cena belog luka, 1 glavica crnog luka, 100g kackavalja (rendanog), 2 kasike senfa, 150ml supe od kocke, 30g margarina, 2 kasike ulja uljane repice.

Priprema:

1) Krompir oljustiti i isecni na kocke. Kelj oprati i iseci na kocke. Beli i crni luk oljustiti i sitno iseckati.

2) U serpu staviti krompir, preliti vodom i kuvati dok ne omeksa. Ocediti. Izgnjeciti viljuskom. Pomesati krompir, margarin, senf. Dobro sjediniti.

Kolac od borovnica i malina

Sastojci: 200g borovnica, 200g malina, 2 kasicice secera, 100g integralnog brasna, 50g ovsenih pahuljica, 60g gi putera ili margarin, 50g zutog secera, malo margarina.

Priprema:

1. Pomesati borovnice i maline sa secerom i stavite u pleh namazan margarinom.

2. Umesati puter u brasno. Dodati ovsene pahuljice i zuti secer. Dobro sjediniti.

Projice sa tikvicama

Sastojci: 2-3 tikvice, 1/2 glavice crnog luka, 1 jaje, 1 kasika lista persuna (sitno seckanog), 70g kisele pavlake, 2 kasike maslinovog ulja, 150ml jogurta, 150g griza, 120g kukuruznog griza, 7g praska za pecivo.

Priprema:

1) Tikvice oljustiti i izrendati. Posoliti i ostaviti 30 mimnuta da stoje i puste vodu. Ocediti. Crni luk oljutiti i sitno iseckati.

2) U ciniji pomesati griz, kukurzni griz, prasak za pecivo, persun i crni luk. Dobro promesati. Dodati tikvice, jaja, jogurt, kiselu pavlaku i ulje. Dobro sjediniti.

7 Namirnica za jaci decji imunitet + recepti

1. Beli luk

Komponente iz belog luka podsticu leukocite da detektuju i eliminisu uzrocnike infekcija.

Sastojci: 3 cena belog luka, tostiran hleb, malo maslinovog ulja, prstohvat morske soli.

Izgnjeciti beli luk i ostaviti 20 minuta da stoji. Na parce hleba staviti par kapi maslinovog ulja i razmazati. Dodati beli luk i posoliti. Svaki dan za uzinu.

2. Spanac

Prepun je vitamina C, koji efektno jaca ugrozen imunoloski sistem. Sadrzi visoku koncentraciju antioksidanasa i beta karotena, sto olakšava borbu protiv upala i infekcija.

Sastojci: 250g spanaca, 1 banana, 1 jabuka, 1/2 limuna, malo vode.

Hleb od celih zrna psenica sa semenkama

Sastojci: 400g psenice, 65g ovsenih pahuljica, 65g razanih pahuljica, 65g jecmeih pahuljica, 70g susama, 30g semenki lana, 50g semenke suncokreta, 50g semenki bundeve, 1/2 kasicice soli.

Priprema:

1) Psenicu potopiti u vodu. Ostaviti 3 dana. Na svakih  8 sati menjati vodu. Pahuljice potopiti u vodu i ostaviti preko noci. Ocediti.

2) U blender staviti psenicu i usitniti dok ne dobijete glatku smesu.

Kolac od meda sa pivom

Sastojci: 450g meda, 450g brasna, 400ml piva, 1 kasicica soda bikarbone, za fil - 150g meda, 200g oraha (seckani), 5 kasika vode, dzem.

Priprema:

1) Pomesati brasno i sodu bikarbonu. Dodati pivo i zamestit testo.

2) U manji dublji pleh staviti papir za pecenje, sipati smesu i peci u prethodno zegrejanoh rerni na 180 C. Ostaviti da se ohladi i podeliti na tri dela.

Domaci namazi i pastete (Homemade spreads and pates)

Gi puter sa senfom

Sastojci: 150g gi putera, 1 kasika senfa, 1 kasika vlasca (sitno seckanog).

Penasto umititi margarin. Dodati senf i vlasac i promesati.

Predlog: mozete napraviti Zacinjen margarin 1 ili Zacinjen margarin 2.

Pileca pasteta

Sastojci: 500g pileleceg belog mesa, 3 cena belog luka (sitno seckanog)), 5 zelenih maslina (bez kostica), 3 kasike lista persuna (sitno seckanog), 1 kasika svezeg ruzmarina ili 1 kasicica suvog, 1 kasika senfa, sok od 1/3 limuna, malo maslinovog ulja.


Pilece meso obariti u vodi oko 20 do 30 minuta. Ocediti. U blender staviti pilece meso i ostale sastojke i 120ml vode i blendirajte dok ne postane glatko.

Pasteta od patlidzana





Sastojci: 1 patlidzan, 180g krem sira, 2 kasike kisele pavlake, 2 cena belog luka, 2 kasike lista persuna (sitno sekcnog).

Pripremiti patlidzan (ako pecete u rerni). Stapnim miskerom usitniti patlidzan. Dodati krem sir, kiselu pavlaku i beli luk. Dobro sjediniti.

Predlog: mozete napraviti Sirijski krem od plavog patlidzana ili Pire od plavog patlidzana i paradajza.

Pasteta od povrca

Sastojci: 1 krompir, 1 veca sargarepa ili 2 manje, 1/2 korena paskanata ili persuna, 80g mleven kikirikija (blansiranog), 1 kasika senfa, 2 cena belog luka.

Povrce oljustiti i iseci na kocke. Obariti. Ocediti i ispasirati. Dodati sitno seckan beli luk, kikiriki i senf. Promesati.

Pasteta od patlidzana i paprika

Sastojci: 1 patlid\an, 3 paprike babure (zelena, zuta, crvena), 2 cena belog luka, 2 kasike jabukovog sirćeta, 2 kasike maslinovog ulja.

Patlidzan pripremiti ako pecete u rerni, ali dodati i oprane paprike. Oljustiti paprike i ukloniti semenke. Oljustiti patlidzan. U blender sve ispasirati. Dodati sitno seckan beli luk, maslinovo ulje i jabukovo sirce.

Pasteta od lososa i tune

Sastojci: 180g tune, 170g lososa, 1 jaje (tvrdo obareno), 4 kisela krastavcica (ako su kornisoni stavite vise), 1 kasicica senfa, 2 kasike majoneza, 2 kasike kisele pavlake.

U blender staviti losos, tunu, jaje, kisele krastavcice, senf, majonez i keslu pavlaku.

Pasteta od tune sa maslinama

Sastojci: 360g tunjevine, 10 maslina (bez kostica), 2 cena belog luka, 80ml maslinovog ulja, 2 kasike krem sira, 1 kasika svezeg vlasca.

U blender stavite sve sastojke.

Pasteta od maslina

Sastojci: 250g maslina (bez kostica), 50g svezeg lista persuna, 3 cena belog luka.

U blender stavite sve sastojke.

Pileca pasteta 2

Sastojci: 300g pileceg belog mesa, 2 kasike feta sira, 2 kasike majoneza, 2 kasike pavlake, 2 kasike susama.

Belo meso skuvati. Ocediti. U blender staviti belo meso, fetu, kiselu pavlaku, majonez i 1 kasiku susama. Usitniti. Dodati kasiku susama i promesati.

Pasteta od pileceg belog mesa i kikirikija

Sastojci: 100 grama pileceg belog mesa, 100g mlevenog kikirikija, 200g kisele pavlake, 1 kasicica svezeg soka od limuna.

Belo meso skuvati i ocediti. Sve sastojke sraviti u blender.

Pasteta od tikvica i tahinija

Sastojci: 2 tikvice, 2 cena belog luka, 2 kasike tahinija.

Oljustiti i skuvati tikvice. Iseci na kocke. U blender staviti tikvice, beli luk i tahini.

Pasteta od kikirikija sa povrcem

Sastojci: 200g kikirikija, 2 krompira, 3 sargarepe, 1 kasika senfa.

Krompir i sargarepe oljustiti i skuvati. Staviti u blender krompir, kikiriki, sargarepu i senf.

Gi butter with mustard

Ingredients: 150g butter, 1 tablespoon mustard, 1 tablespoon chives (finely chopped).

Beat the margarine until foamy. Add mustard and chives and stir.

Suggestion: you can make Seasoned margarine 1 or Seasoned margarine 2.

Chicken pate

Ingredients: 500g of chicken white meat, 3 cloves of garlic (finely chopped), 5 green olives (pitted), 3 tablespoons of parsley (finely chopped), 1 tablespoon of fresh rosemary or 1 teaspoon of dry, 1 tablespoon of mustard, juice of 1/3 of a lemon, a little olive oil.

Boil the chicken meat in water for about 20 to 30 minutes. Drain. Put chicken meat and other ingredients and 120ml of water in a blender and blend until smooth.

Eggplant pate

Ingredients: 1 eggplant, 180g of cream cheese, 2 spoons of sour cream, 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of parsley leaves (finely chopped).

Prepare the eggplant (if baking in the oven). Mash the eggplant with a stick blender. Add cream cheese, sour cream and garlic. Combine well.

Suggestion: you can make Syrian eggplant cream or puree from eggplants and tomato puree.

Vegetable pate

Ingredients: 1 potato, 1 large carrot or 2 smaller ones, 1/2 a root of parsnip, 80g of ground peanuts (blanched), 1 tablespoon of mustard, 2 cloves of garlic.


Peel the vegetables and cut them into cubes. Cook them. Potatoes are done in 20 minutes and carrots and parsnips in 10. Drain and mash. Add finely chopped garlic, peanuts and mustard. Stir.

Eggplant and paprika pate

Ingredients: 1 eggplant, 3 bell peppers (green, yellow, red), 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of apple cider vinegar, 2 tablespoons of olive oil.

Prepare the eggplant if you bake it in the oven, but also add the washed peppers. Peel the peppers and remove the seeds. Peel the eggplant. Puree everything in a blender. Add finely chopped garlic, olive oil and apple cider vinegar.

Salmon and tuna pate

Ingredients: 180g tuna, 170g salmon, 1 egg (hard-boiled), 4 pickles (if gherkins add more), 1 tablespoon mustard, 2 tablespoons mayonnaise, 2 tablespoons sour cream.

Put salmon, tuna, egg, pickles, mustard, mayonnaise and sour cream in a blender.

Tuna pate with olives

Ingredients: 360g of tuna, 10 olives (pitted), 2 cloves of garlic, 80ml of olive oil, 2 tablespoons of cream cheese, 1 tablespoon of fresh chives.

Put all the ingredients in a blender and blend until smooth.

Olive pate

Ingredients: 250g of olives (pitted), 50g of fresh parsley leaves, 3 cloves of garlic.

Put all the ingredients in a blender.

Chicken pate 2


Ingredients: 300g of chicken white meat, 2 tablespoons of feta cheese, 2 tablespoons of mayonnaise, 2 tablespoons of sour cream, 2 tablespoons of sesame seeds.

Cook the white meat for 15 to 30 minutes (if you are using chicken breasts, dice cook for 15 minutes. If you are using legs and thighs then cook for 30 min. Drain. Put white meat, feta, sour cream, mayonnaise and 1 tablespoon of sesame seeds in a blender. Chop up. Add a spoonful of sesame seeds and stir.

Chicken white meat and peanuts pate

Ingredients: 100 grams of chicken white meat, 100g of ground peanuts, 200g of sour cream, 1 teaspoon of fresh lemon juice.


Cook the white meat and drain. Put all the ingredients in a blender.


Zucchini and tahini pate

Ingredients: 2 zucchini, 2 cloves of garlic, 2 tablespoons of tahini.


Peel, cut into slices and boil the zucchini for 10 min. Put zucchini, garlic and tahini in a blender.


Peanut pate with vegetables


Ingredients: 200g of peanuts, 2 potatoes, 3 carrots, 1 tablespoon of mustard.


Peel potatoes and carrots and cook. Put potatoes, carrots, peanuts and mustard in a blender.

Slatke pogacice bez kvasca

Sastojci: 540g brasna, 170g margarina, 250-350ml jogurta, 2 jaja, 100 secera, 10g praska za pecivo, 1 kasika grckog jogurta, 1 kasika mleka, 4g sode bikarbone, prstohvat soli.

Priprema:

1) U ciniji pomesati brasno, secer, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Promesati.

2) Dodati margarin i rukom ugnjeciti.

3) Penasto umutiti jaja. Dodati 250ml jogurta.

Lazanja rolnice sa spanacem

Sastojci: 8 listova za lazanje, 600g soka od paradajza ili sosa od paradajza, 500g spanaca, 150g krem sira, 100g kackavalja (rendanog), 3 cena belog luka (sitno seckanog), 2 kasike gi putera,

Priprema:

1) Pripremiti spanac.

2) U tiganj zagrejati margarin na srednjoj temperaturi (4). Dodati beli luk i prziti dok ne pusti miris. Dodati sok ili sos od paradajza.

3) U serpu sipati vodu i kad prokljuca staviti jedan list lazanje i kuvati oko 2 minuta (da moze da se savije bez pucanja).

Brze keks kuglice

Sastojci: 450g mlevenog keksa, 230 ml soka od pomorandze, 10g vanilin secera, 3 kasike dzema, 50g cokolade za kuvanje, rendana kora jednog limuna, 2 kasike meda

Priprema:

1) Na pari otopiti cokoladu.

2) Keks preliti sokom od pomorandze.

2) Dodati med, dzem, vanilin secer, cokoladu i koru limuna. Dobro sjediniti.

4) Ostaviti u frizideru 45 minuta. Rukama oblikovati kuglice.Ako su mnogo mekane mozete dodati jos malo keksa. Ako su suve dodati malo soka od pomorandze.

Lista sigurnih riba - ribe sa niskim sadrzajem zive

Sva morska hrana sadrzi neku kolicinu zive. Navodeci zabrinutost zbog mogucnosti da se veza izmedju ovog toksina i ostecenjem izgovora, pamcenja, kognitivnog razmisljanja i motornih i vizuelno-prostornih vestina medju decom koji su bili izlozeni na njega u maternici, americka administracija za hranu i lekove (FDA) i Agencija za Zastitu Okruzenja (EPA) ustanovili su smernice za unos ribe, za zene koje su trudne ili mozda hoce da zatrudne (i, kasnije, kada je doje). Ove agencije ne preporucuju izbegavanje morskih plodova, ali savetuju upotrebu sorti s najvisim sadrzajem zive i ogranicavanje potrosnje svih ostalih. Evo rezimea njihovog savetovanja:

Izbegavajte velike, predatorske ribe poput morskog psa, sabljarke, kralj skuse i slicne (kao sto velike ribe jedu manje ribe, vece, one koje duze zive akumuliraju vise zive).

• Jedite do 330g u nedelji od raznih riba i skoljki koje sadrze nizu vrednost zive, kao sto su skampi, konzervirane svetla tune, losos i som.

Filovi za slane kiflice

Osnovni recept za slane kiflice s fetom.

Sa sunkom i kackavaljem

Sastojci: 200g sunke, 200g kackavalja.

Na isecene kiflice staviti parce sunke a preko parce kackavalja. Zaviti kiflice.

Sa mesom i prazilukom

Sastojci: 250g mlevenog mesa, 1/2 praziluka, 2 kasike ulje uljane repice, malo vode.

U tihanj staviti ulje i na srednje niskoj temepraturi (3) zagrejati. Dodati sitno sekcan praziluk i prziti nekoliko minuta. Pojacati na srednju temperaturu (4) dodati meso i prziti uz malo dodavanja vode. Filovati kiflice i zaviti.

Osnovni recept za slane kiflice s fetom

Sastojci: 500g brasna, 50g margarina, 50ml ulja, 100ml mleka, 100g feta sira, 180g kiselog mleka, 2 jaja, 10g praska za pecivo, 1 kasicica sode bikarbone, 2 kasike kisele pavlake, susam, suncokret, kim.

Priprema:

1) Jedno jaje odvojiti zumance i belance. Zumance sacuvajte za premazivanje kiflica. Umutiti zumance sa kiselom pavlakom i susamom.

2) Brasno prosejati. Dodati prasak za pecivo, sodu bikarbonu. Promesati.

Wednesday, October 18, 2023

Banana hleb sa urmama

Sastojci: 250g brasna, 2-3g praska za pecivo, 1 jaje, 90g margarina, 60g braon secera, 2 vece ili 3 manje banane, 10 urmi, 150g oraha (iseckanih), prstohvat soli.

Priprema:

1) Umititi jaje. Umititi margarin sa secerom. Urmama izvaditi kostice i sitno iseckati.

2) U margarin dodati jaje i promesati. Dodati urme i orahe. Promesati. Dodati brasno i so. Sve dobro izmesati.

Sunday, October 15, 2023

Pljeskavice od crvenog sociva

Sastojci: 300g crvenog sociva, 1 krompir, 2 sargarepe, 250g svezeg kupusa 1/2 glavice crnog luka, 2 + 2 cena belog luka, komad korena djumbira oko 2cm, 50g lista persuna, 125g badema (ili indijskih oraha ili oraha), 1 kasicica kima u prahu, sok od jednog limuna, 8g praska za pecivo, 1 kasika ulja uljane repice.

Priprema:

1) Socivo oprati u dve, tri vode. Preliti sa vodom i ostaviti preko noci (mozi i 12 sati). Ocediti.

2) Krompir, sargarepe, crni i beli luk oljustiti i sitno iseckati, a krompir i sargarepu izrendati.

Puzici s makom

Sastojci: 550g brasna, 100g margarina, 80g secera, 20g vanilin secera, 1 jaje, 2 zumanca, 250ml mleka (toplog), 30g svezeg kvasca, rendana kora jednog limuna, 350g maka, 250ml mleka, 1 kasicica cimeta, 100g suvog grozdja, margarin.

Priprema:

1) U casu staviti izmrljven kvasac, kasicicu secera i 200ml mleka. Ostaviti 15 minuta da nadodje. Suvo grozdje preliti sa vrucom vodom i ostaviti 15 minuta. Ocediti.

2) U brasno dodati secer, kvasac, jaje, zumanca, koru od limuna i margarin.Promesati i zamesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da nadodje dok se masa ne udvostruci.

Rolnice od lososa i spargli

Sastojci: 10 asparagusa, 6 parceta lososa, 30g sveze mirodjije, 50g kuvane sunke, malo slanine (tanko secene na trake po duzini), 1 kasika soka od limuna, 1 kasika gi putera, za preliv - 200ml soka od paradajza ili sosa od paradajza, 100ml maslinovog ulja, 1 kasicica soka od limuna, 2 lista svezeg bosiljak.

Priprema:

1) Asparugu otkinuti zadnje krajeve i isce na pola. Lososu ukloniti koske. Mirodjiju sitno iseckati.

2) U serpi sa malo vode obariti asparagus oko 3 minuta. Ocediti i isprati hladnom vodom.

Domaci gi puter

Sastojci: 500g margarina (neslan).

Priprema:

1) U serpu staviti margarin isecen na kocke. Kad se ugreje, nakon par minuta (3-4 minuta), smanjiti na nisku (2) ili srednje nisku temperatutu (3) otapati margarin. Ne sme da kljuca i ne smete da mesati uopste.

Margarin sa limunom i biljem

Sastojci: 120g margarina (sobne temperature), 4 kasike lista persuna (sitno seckanog), 1 kasika lista celera (svezeg i sitno seckanog), 1 kasika timijana (svezeg i sitno sekanog), 1/2 kasike ruzmarina (svezeg i sitno sekanog), 1 kasika soka od limuna, rendana kora od jednog limuna, prstohvat soli.

Priprema:

1) Omeksao margarin pomesati sa listom persuna i celera, timijanom, ruzmarinom, korom i sokom od limuna.

2) Cuvati u frizideru do 10 dana.

8 zdravih uzina za vreme trudnoce

A) Peceno jaje i Engleski mini hlepcici

Sastojci: 1 jaje, Engleski mini hlepcici.

Priprema:

1) Jaje isprziti ili tvrdo obariti.

2) Posluziti uz Engleski hleb.

B) Domaci musli miks

Sastojci: 250g semenki bundeve, 250g suvih brusnica, 250g sirovih badema, 200g orasa, cokolade za kuvanje (na kocke),

1) Pomesati sve sastojke.

Saturday, October 14, 2023

Brza pica sa mocarelom i paradajzom

Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa, 2-3 paradajza (jos ako vam je veci pleh), 1+1 kasika margarina, 1 cen belog luka, 200g kisele pavlake, 150-200g mocarele, origano.

Priprema:

1) Paradajz oljustiti, ocistiti i iseci na kolutove. Posoliti, staviti izmedju papirnih ubrusa i ostaviti 15 minuta. Beli luk oljustiti i sitno iseckati. Mocarelu izrendati na krupno.

2) Kiselu pavlaku pomesati sa mocarelom i promesati.

Sunday, October 8, 2023

Slano slatki puzici

Sastojci: 550g + 100g brasna, 185ml toplog mleka, 12g suvog kvasca, 4 kasike gi putera, 2 kasike secera, 2 jaja, 2 belanceta, prstohvat soli.

Priprema:

1) U casu staviti mleko, secer, so i kvasac. Promesati i ostaviti 10 minuta. U ciniji umutiti jaja.

2) U vanglu staviti brasno, jaja, gi puter i nadosao kvasac. Promesati. Pokriti i ostaviti na toplom da nandodje 1 sat.

Crna cokolada

Sastojci: 200g kakao putera, 140g kakaoa u prahu, 70g secera (ili 70g meda), 15ml ekstrakta vanile ili 60g secera + 30g vanilin secera.

Priprema:

1) Kakao puter iseci na kocke.

2) Na pari, na srednjoj temperaturi (4) otopiti kako puter povremeno mesajuci metalnom kasikom.

3) Dodati kakao u prahu i promesati da se sjedini.

Coko-banana keks nepecene kocke

Sastojci: 450g mlevenog keksa, 180g margarina, 150g secera u prahu, 20g secera u prahu, 350ml soka od ananasa ili pomorandze, 2 banane, 130g cokolade.

Priprema:

1) Penasto umutiti matgarin sa secerom u prahu i vanilin secerom.

2) Cokoladu otopiti na pari. Banane izgnjeciti viljuskom.

Zamena zdravih namirnica za bebe

Ne: kupovni musli.

Da: domaci musli ili domaci musli 2.

Zasto: kupovni musli sadrzi previse secera i soli za bebe i moze pogorsati rast zuba.

Hrskav hleb sa suvm vocem i orasastim plodovima.


Ne: mcdonalds komadici piletine.

Da: barena pileca prsa ili belo meso.

Domaci musli 2

3-7 godina (3-7 years), 7-14 godina (7-14 years),

Sastojci: 250g ovsenih pahuljica (psenicnih ili razanih), 70g psenicnih mekinja, 10g semenki lana, 2 kasike semenki susama, 150g orasastih plodova (orasi, indijski orasi, bademi, lesnici, pistaci), 1 kasika mesavine semenki (semenke suckoreta, semenke bundeve), 2 kasike kokosa, 1 kasicica cimeta, prstohvat djumbira u prahu, prstohvat muskat oraha u prahu, prstohvat soli, 120g meda, 4 kasike sosa od jabuka, 1 kasika maslinovog ulja, 150g suvog voca (suve kajsije, suve sljive, suve smokve, suvo grozdje, suve brusnice).

Priprema:
1) U ciniji pomesati ovsene pahuljice, semenke lana, susam, orasaste plodove, mesavinu semenki, kokos, cimet, djumbir, muskat orah i so.