Sastojci: 450 g tomatiljo paradajza (ili ogrozda ili zelenog paradajza), 1 halapenjo papričica, 1 ljuta papričica, 2 čena belog luka (neljuštena), 120 ml povrtnog bujona, ¼ srednjeg crnog luka (iseckanog), ⅓ šolje labavo upakovanih listova i stabljika korijandera, 1 kašika soka od limete, ½ kašičice soli.
Priprema:
0. Uklonite ljuske i stabljike sa tòmatiljo paradajza.
1. Postavite rešetku u rerni na oko 10 cm (4 inča) od roštilja. Uključite roštilj.
2. Stavite paradajz, halapenjo papričice, ljutu papričicu i neljuštene čenove belog luka u posudu za pečenje koja može da se koristi u rerni ili pleh sa obodom.
3. Pecite na roštilju, povremeno okrećući, dok paradajz ne pocrni na nekim mestima, 10 do 12 minuta. Izvadite iz rerne.
4. Dodajte bujon, a zatim kašikom sastružite sve komadiće zalepljene za dno. Ostavite da se ohladi.
5. Oljuštite većinu crnih mrlja i uklonite semenke. Ako želite ljutu salsu verde, ostavite malo semenki. Uklonite omekšali beli luk iz kore.
6. Dodajte pečene paradajze, paprike, beli luk, crni luk, korijander, sok od limete i so u seckalicu.
7. Sipajte oko polovine tečnosti iz posude za pečenje u seckalicu, a zatim pulsirajte 3 do 4 puta ili dok salsa ne postane uglavnom usitnjena i glatka i bez veliki komada paradajza, stružući sa stranica po potrebi.
8. Dodajte još tečnosti u zavisnosti od gustine.
9. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 5 dana.
Ingredients: 450g tomatillos, 1 jalapeño pepper, 1 hot pepper, 2 garlic cloves (unpeeled), 120 ml vegetable broth ¼ medium onion (chopped), ⅓ cup loosely packed cilantro leaves and stems, 1 tablespoon lime juice, ½ teaspoon salt.
Preparation:
0. Remove husks and stems from tomatillos.
1. Set an oven rack about 10 cn (4 inches) from the broiler. Turn the broiler on.
2. Place the tomatillos, jalapeño, hot pepper, and unpeeled garlic cloves in a ovenproof baking dish or rimmed baking pan.
3. Broil, turning occasionally, until the tomatillos are blackened in spots, 10 to 12 minutes. Remove from the oven.
4. Add broth, then use a wooden spoon to scrape any bits stuck to the bottom. Let it cool.
5. Peel most of the black spot skins and remove the seeds.
If you want spicy salsa verde, leave some seeds. Remove the softened garlic from the peel.
6. Add roasted tomatillos, peppers, garlic flesh, onion, cilantro, lime juice, and salt to a chopper.
7. Pour about half of the liquid from the baking dish into the chopper then pulse 3 to 4 times or until the salsa is mostly smooth and no big chunks of tomatillo remain, scraping down the sides as necessary.
8. Adjust with more liquid based on consistency.
9. Keep in an airtight container in the fridge for 5 days.
No comments:
Post a Comment